Pápež František v septembri navštívi Indonéziu, Východný Timor, Singapur a Papuu-Novú Guineu, oznámil Vatikán. Pôjde o jeho najdlhšiu cestu od roku 2013, keď sa stal hlavou katolíckej cirkvi.

Ľudskú dôstojnosť porušuje podľa katolíckej cirkvi náhradné materstvo, eutanázia, interrupcie a taktiež vojny, chudoba či obchodovanie s ľuďmi. Stojí to v novom cirkevnom dokumente, ktorý schválil pápež František. Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu môže v niektorých prípadoch narušiť aj zmena pohlavia.

Pápež v posolstve Urbi et orbi vyzval okrem iného na zaručenie prístupu humanitárnej pomoci do Gazy a na prepustenie rukojemníkov, ktorých tam od októbra drží Hamas. Vyzval aj na výmenu zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou.

Pápež František sa v Bazilike svätého Petra zúčastnil veľkonočnej vigílie, ktorá kresťanom pripomína zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. V piatok na poslednú chvíľu odriekol účasť na krížovej ceste pri rímskom Koloseu.

Pápež sa na Veľký piatok nezúčastnil na krížovej ceste pri rímskom Koloseu, aby si šetril zdravie pre ďalší program počas sviatkov. V zamysleniach, ktoré sa čítajú pri obrade, pápež zmienil utrpenie obetí vojen či nenávisť na internete.

Pápež František odsúdil útok v Moskve ako zbabelý zločin, ktorý je urážkou Boha, a uistil, že sa modlí za obete. Počas piatkového útoku v koncertnej sieni v Rusku zomrelo najmenej 133 ľudí a ďalších vyše 150 sa zranilo.

Pápež František zbavil kňazského stavu belgického emeritného biskupa Rogera Vangheluweho, ktorý sa v minulosti priznal, že sexuálne zneužíval svojich synovcov. Cirkev mu napriek tomu umožnila v roku 2012 odísť do dôchodku bez postihu. (ap)

Pápež František zopakoval svoju výzvu na rokovania o ukončení vojen na Ukrajine a v Pásme Gazy. Jeho slová spred niekoľkých dní o tom, že Ukrajina by mala nájsť odvahu na vyvesenie bielej vlajky, vyvolali na Ukrajine vlnu odsúdenia.

Kým Ukrajinci pápežove slová o vyvesení bielej vlajky ostro odsúdili, Peter Pellegrini ich privítal ako inšpiráciu. „Čo sa týka bielej vlajky, túto stratégiu Vatikánu poznáme z dejín prvej polovice 20. storočia. Vyzývam vás, aby ste neopakovali historické chyby,“ vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Etický heker a bezpečnostný expert vysvetľujú, kde nemeckí dôstojníci urobili chybu, keď ich rozhovor odpočuli Rusi a využili ho na svoju propagandu, Radia tiež, ako komunikovať bezpečne a ustrážiť si vlastné súkromie.

Ruská armáda nepostupuje naprieč Európou len preto, že tomu bránia muži a ženy pod modrožltou vlajkou, povedal ukrajinský prezident Zelenskyj. Reagoval tak na slová pápeža Františka, ktorý v rozhovore pre švajčiarsku televíziu hovoril o potrebe vyvesiť „bielu vlajku“.

Ukrajina kritizovala výzvu pápeža Františka na vyjedávanie s Ruskom s tým, že sa „nikdy nevzdá“. „Naša vlajka je žlto-modrá. Toto je vlajka, s ktorou žijeme, zomierame a víťazíme. Nikdy nevztýčime žiadne iné vlajky,“ napísal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Pápež František nežiada Ukrajinu, aby sa vzdala. Vyzýva skôr na prímerie a odvahu na rokovania. Vatikán reagoval na zverejnený úryvok z rozhovoru, ktorý vyjde na konci marca.

Ukrajina by mala mať odvahu na vyvesenie bielej vlajky a rokovania o ukončení vojny s Ruskom. Povedal to pápež František v rozhovore, ktorý má švajčiarska televízia RSI odvysielať 20. marca. Pápež naznačil, že konflikt sa pre Ukrajinu nevyvíja dobre, a hovoril v tej súvislosti o porážke.

Pápež František prijal rezignáciu poľského biskupa Andrzeja Dziubu, ktorý sa dopustil nedbanlivosti pri riešení prípadov sexuálneho zneužívania vo svojej diecéze, uviedla apoštolská nunciatúra v Poľsku.

Pápež František vo Vatikáne prijal nemeckého kancelára Olafa Scholza. Kancelár je na dvojdňovej návšteve Ríma, rokoval už aj s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

Pápež kritizoval stieranie rozdielov medzi mužmi a ženami, za ktoré podľa neho môže „genderová ideológia“. Tú označil za najškaredšiu hrozbu dneška. 87-ročný František takisto povedal, že sa ešte úplne neuzdravil z chrípky, ktorá obmedzila jeho program.

Pápež František má stále problémy s chrípkou, previezli preto do rímskej nemocnice na vyšetrenie. Už predtým vynechal predčítanie na generálnej audiencii a poveril ním svojho asistenta.

Pápež František prijal rezignáciu štetínskeho arcibiskupa kritizovaného za krytie sexuálneho násilia. Andrzej Dega čelil obvineniam, že nepostupoval dostatočne rázne proti sexuálnemu obťažovaniu v diecéze.

Pápež František skritizoval odhaľovanie životov na sociálnych sieťach. Pri príležitosti začiatku pôstu vyzval veriacich, aby sa zriekli svetských pôžitkov a rozjímali. (reuters)

Pápež František vo Vatikáne prijal argentínskeho prezidenta Javiera Mileia. Kontroverzný politik počas predvolebnej kampane o pápežovi vravel, že podporuje komunizmus, a kritizoval ho za zasahovanie do politických záležitostí, neskôr ho označil za najdôležitejšieho Argentínčana v dejinách.

Víno je zdrojom radosti, vyhlásil pápež a vyzval vinárov na zodpovednosť a rešpekt k prírode a ľuďom, ktorí na viniciach pracujú. Pred porušovaním práv týchto ľudí vrátane nadmerného zaťaženia či nelegálnej práce dlhodobo varujú talianske poľnohospodárske odbory. (guardian)

Pápež František by v druhej polovici roka rád pricestoval do rodnej Argentíny, kde od svojho zvolenia do najvyššej katolíckej funkcie v roku 2013 ešte nebol. Minulý týždeň ho oficiálne pozval aj nový prezident Javier Milei, ktorý o ňom predtým hovoril ako o hlupákovi.

Pápež František vyhlásil, že má „tak trochu zápal priedušiek“, preto musel prerušiť príhovor na audiencii, kde sa stretol s francúzskymi odborníkmi na cirkevnú komunikáciu.

Pápež František vyjadril obavy, že svet odkláňa pozornosť od ruskej vojny proti Ukrajine. Uviedla to gréckokatolícka cirkev na Ukrajine na základe listu, ktorý dostal jej najvyšší predstaviteľ, arcibiskup Sviatoslav Ševčuk.

Pápež vyzval na ukončenie útokov na civilistov v konfliktoch vo svete vrátane Ukrajiny a Pásma Gazy. František spomenul v prejave menovite „Ruskú federáciu, ktorá vedie rozsiahlu vojnu proti Ukrajine“. Ide o neobvyklý prelom, pretože pápež sa donedávna vyhýbal priamemu menovaniu Moskvy ako vinníka invázie. (ap, tasr)

Maltský arcibiskup Charles Scicluna vyhlásil, že kňazi by mali mať možnosť ženiť sa. Scicluna je od roku 2018 vo Vatikáne adjunktom dikastéria Svätej stolice pre náuku viery a zodpovedá za skúmanie obvinení zo sexuálneho zneužívania mladistvých kňazmi.

Slovenskí biskupi ešte nevedia, či budú požehnávať páry rovnakého pohlavia. Niektorí slovenskí kňazi sa napriek tomu už odmietavo vyjadrujú na sociálnych sieťach aj počas kázní. Pod ich statusmi sú stovky nenávistných komentárov a LGBTI+ ľudia si myslia, že slovenskí kňazi nakoniec budú odmietať udelenie požehnania.

Požehnanie homosexuálnym párom smie trvať len pár sekúnd a nesmie sa uskutočniť pred oltárom, uviedol Vatikán, ktorý tak spresnil svoj decembrový dokument, v ktorom tieto žehnania povolil. Dnes vydané vyhlásenie je zrejme snahou upokojiť časť katolíckej cirkvi, ktorá prijala decembrový dokument s nevôľou.

Pápež František počas silvestrovskej omše vyzval veriacich na vďačnosť a s ohľadom na nadchádzajúci rok zdôraznil význam nádeje. V deň prvého výročia smrti svojho predchodcu Benedikta XVI. dal najavo svoj obdiv k emeritnému pápežovi.

Pápež František vo Vatikáne spomínal na rok 2023 ako na rok poznačený vojnovým utrpením. Počas tradičného nedeľného požehnania sa modlil za „mučených Ukrajincov, palestínskych a izraelských obyvateľov, za sudánsky ľud a mnohých ďalších“.

Pápež nerobí nič iné, len poukazuje na ducha Druhého vatikánskeho koncilu a aktualizuje ho, píše Marián Balázs. „Ak naráža na kritiku a odpor, je to len dôkaz o nepriznanej, no pretrvávajúcej nostalgii mnohých za strateným svetom cirkevnej či náboženskej dominantnosti.“

Pápež vo vianočnom posolstve vyjadril bolesť nad obeťami útoku Hamasu na Izrael a vyzval na ukončenie vojenskej operácie, prepustenie rukojemníkov a riešenie humanitárnej krízy v Gaze.

Pápež František počas požehnania Urbi et Orbi. Foto - TASR/AP

Vatikán povolil požehnávanie párov rovnakého pohlavia, veľký posun v cirkvi však nečakajte. „Kto napríklad očakáva, že aj v slovenských kostoloch budú bežne kňazi v liturgickom oblečení pri oltári, ku ktorému prídu dvaja muži alebo dve ženy v slávnostnom oblečení, robiť obrady, tak sa mýli,“ rozpráva cirkevný analytik Imrich Gazda.

Pápež František po rozhodnutí o homosexuálnych pároch varoval pred skostnatenou ideológiou. Pápež v tradičnom predvianočnom posolstve adresovanom cirkevným hodnostárom varoval pred prílišným lipnutím na „skostnatenej ideológii“, ktoré podľa neho bráni cirkvi posunúť sa vpred.

Katolícki kňazi budú môcť žehnať homosexuálnym párom, rozhodol Vatikán. Obrad sa však nesmie podobať sobášu ani sa uskutočniť pri civilnom obrade.

Pápež František dnes oslávil 87. narodeniny v spoločnosti asi 200 rodín na každoročnej oslave, ktorú organizuje vatikánska pediatrická klinika poskytujúca podporu matkám a deťom v tiesni. Túto tradíciu udržiava od nástupu do funkcie v roku 2013.

Vatikánsky súd odsúdil kardinála Angela Becciu na päť a pol roka väzenia za finančné zločiny. Becciu je najvyššie postaveným cirkevným hodnostárom, ktorý kedy stál pred vatikánskym trestným súdom.

Angelo Becciu. Foto – TASR/AP

Pápež vyzval na medzinárodnú reguláciu umelej inteligencie a varoval pred technologickou diktatúrou. Algoritmy podľa Františka nesmú nahradiť ľudské hodnoty.

Pápež František chce byť pochovaný mimo Vatikánu a chce výrazne zjednodušiť zložitý pápežský pohrebný rituál. František v nedeľu oslávi 87. narodeniny.

Pápež sa objavil na verejnosti prvýkrát, odkedy pred pár týždňami dostal zápal priedušiek. Zúčastnil sa aj na každoročnom verejnom obrade na Španielskych schodoch v Ríme, ktorým sa v meste tradične začína vianočné obdobie. (ap, tasr)

Pápež František uviedol, že je mu po zápale pľúc už lepšie, dlhé prejavy ho vraj však stále unavujú. Dnešný prejav na generálnej audiencii vo Vatikáne tak prečítal jeho spolupracovník, podobne ako v predchádzajúcich dňoch.

Zdravotný stav pápeža, ktorý má zápal pľúc, sa zlepšuje, ale svoje nedeľné posolstvo pre istotu prednesie už druhýkrát v rade zo svojej rezidencie, informoval Vatikán. Podľa oznámenia František nemá horúčku a lieči sa antibiotikami. (ansa)

Pápež František označil ničenie životného prostredia za urážku Boha a na klimatickom samite OSN vyzval svetových lídrov, aby dosiahli prelom v boji proti globálnemu otepľovaniu.

Pápež povedal izraelskému prezidentovi Jicchakovi Herzogovi, že je zakázané na terorizmus odpovedať terorizmom. Uviedol to Washington Post s odvolaním sa na nemenovaného vysoko postaveného izraelského predstaviteľa.

Pápež František sa rozhodol odobrať ďalšie výsady  americkému kardinálovi Raymondovi Burkovi, jednému zo svojich najväčších oponentov. Burke na pápežov príkaz už nemá právo používať svoj vatikánsky byt a prišiel aj o plat.

Pápež František na príkaz lekárov zrušil cestu na klimatický samit do Dubaja, oznámil Vatikán. 86-ročný pápež mal v uplynulých dňoch respiračné ochorenie. (čtk)

Pápež František zrušil pre mierne príznaky chrípky svoj sobotňajší program. Na budúcu sobotu má na klimatickom samite OSN v Dubaji vystúpiť s dlho očakávaným prejavom.

Budúci argentínsky prezident Javier Milei telefonoval s pápežom Františkom, ktorého v minulosti označil za „imbecila, ktorý obhajuje sociálnu spravodlivosť“, či „zástupcu zla na zemi“. Telefonát podľa médií trval osem minút a inicioval ho pápež, ktorý je tiež z Argentíny.

Pápež František odvolal texaského biskupa Josepha Stricklanda, jedného zo svojich najtvrdších kritikov medzi americkými katolíckymi konzervatívcami. Ide o veľmi zriedkavý krok.

Nové na Dennikn.sk

16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to rieši 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierky 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia Maďarov 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiou 15:58V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigary 15:58Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebude 14:47Danglár: Rys v ohrození 14:26Povinná vojenčina v 21. storočí? Rodovo neutrálna a vyberá tých najlepších, ukazuje švédsky model 14:19Slovenka bola pri smrteľnom útoku na Černihiv: Kým sme prišli k úkrytu, už sme počuli tri výbuchy 13:59Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do sveta 13:57Slamerka Veroni Gyenge: Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, ale v politike takáto strana nie je 13:33V kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnosti 13:28„Ste pod papučou“, ale aj „konečne viem, čo si muž myslí“. Aké to je, keď ako Otcovia v plienkach rozprávame otvorene a do hĺbky 13:06Děj se co děj, nemáte se čeho bát 12:41Aktivista Marek Mach: Konšpirátorov ani politikov sa nebojím. S bojom proti hoaxom neprestanem ani vo Švédsku 12:26Povodne v Dubaji spájali s umelo vyvolaným dažďom. Čo hovoria dôkazy? 11:58Dohoda KDH s Tarabom znamená, že okrem medveďov budú ľahšie strieľať aj rysy a vlky 11:26Fotografiou roka je snímka utrpenia z Gazy. Pozrite si najlepšie zábery podľa World Press Photo 11:23Mestská dizajnérka: Mnohé cesty zvládnu, keď ich zúžime alebo autám zoberieme pruhy 11:06Kultúre hrozí, že sa vráti o 20 rokov späť, varuje Dušan Buran pred zmenami vo Fonde na podporu umenia 10:58Andrij Ľubka v Košiciach a v Prešove (diskusia o románe Karbid) 10:04Aj tento rok budú niektorí rodičia nešťastní. Jednotkári opäť nemajú isté miesto na gymnáziu 08:31Off the Ice: Buffalo je ako po výbuchu. S Granatom 07:57Lukáš Jurčo: Kožušníkov u nás zničili komunisti, pamätníkov sa treba na veci pýtať, lebo si všetko zoberú do hrobu 07:24Ráno s NHL: Príhoda v Soči mi potvrdila, aký je Crosby človek, vraví Surový 07:04Akým podozreniam čelí Pellegrini? Nedodržaný limit kampane, utajovaní darcovia aj čudný list 07:03Real vyradil minuloročných šampiónov. Sklamaný Guardiola vysvetlil, prečo City prehralo 06:27Ekonomický newsfilter: Stopnutie peňazí z Únie by nás zabolelo v peňaženkáchVčera 20:46Newsfilter: Taraba už hovorí aj o konci Matovičovho balíkaVčera 20:07Výroba slovenskej munície bude bez európskych peňazí. Je to nefér, hovoria v Dubnici