Predseda Republiky Milan Uhrík, ktorý podporoval Harabina, hovorí, že v druhom kole bude dôležitá mobilizácia voličov. „Druhé kolo nebude ani tak o Korčokovi. Bude o tom, či Pellegrini dokáže presvedčiť voličov národno-vlasteneckého spektra, že je pre nich dobrou voľbou ako ,menšie zlo‘,“ tvrdí.

Predseda Republiky Milan Uhrík prehral ďalší súdny spor s lekárom Petrom Sabakom, musí mu zaplatiť šesťtisíc eur a ospravedlniť sa. Je to už piaty rozsudok, ktorý tvrdí, že nenávistné statusy lekárovi zasiahli do práv na ochranu osobnosti. (sme.sk)

Bývalá politička SNS Anna Belousovová kandiduje do europarlamentu za extrémistické hnutie Republika, ako nezávislá kandidátka má číslo 11. Celú kandidátku Republika zverejní v piatok, bude na nej aj predseda hnutia Milan Uhrík.

Mimoparlamentná Republika si na sneme za predsedu opätovne zvolila Milana Uhríka. Delegáti ho takisto potvrdili ako lídra kandidátky do eurovolieb, odsúhlasili aj zámer otvoriť kandidátku hnutia aj pre externé osobnosti a subjekty. (tasr)

Milan Uhrík sa v júni v Bruseli zúčastnil na recepcii, ktorú zorganizoval chargé d’affaires Ruska pri EÚ Kirill Logvinov. Belgický denník De Tijd a Investigatívne centrum Jána Kuciaka zistili, že Logvinov je agentom s napojením na ruskú zahraničnú rozviedku SVR.

Milan Uhrík vidí za neúspechom Republiky snahu ich voličov zachrániť SNS a to, že sa ich voliči na poslednú chvíľu rozhodli zahlasovať za Smer, aby nezvíťazilo PS. Hnutie získalo 4,75 % hlasov, v politike chce pokračovať.

Po zrátaní 80 percent okrskov sa Republika prvý raz ocitla pod hranicou zvoliteľnosti, má 4,99 percenta hlasov. Líder hnutia Milan Uhrík krátko predtým na otázku, či by išli do tichej podpory vlády Smeru, Hlasu a SNS, odpovedal, že je podľa neho predčasná. 

Uhrík v diskusii TA3 povedal, že by rád zredukoval „množstvo otravnej reklamy v televíziách“. Vraj sa im sťažujú ľudia, že filmy prerušované takým veľkým množstvom reklám sa nedajú pozerať. Podľa Uhríka by ich malo byť menej.

Republika nepovažuje odchod z EÚ za reálnu možnosť. V diskusii Joj24 so zamestnávateľmi to povedal predseda strany Milan Uhrík. Za jeden z dôvodov označil medzinárodný obchod. Úniu podľa Uhríka treba zreformovať.

Komisár pre deti Jozef Mikloško nie je vítaný na pietnom akte pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Oznámil to Ústredný zväz židovských náboženských obcí v reakcii na stretnutie Mikloška s Milanom Uhríkom, predsedom extrémistickej Republiky.

Politici kritizujú komisára pre deti Jozefa Mikloška za stretnutie s predsedom extrémistickej Republiky Milanom Uhríkom. „Ak chce pán komisár Mikloško chrániť deti, odporúčam mu začať tým, že nebude legitimizovať fašistov,“ napísal predseda PS Michal Šimečka. Kandidátka SaS Slávka Henčeková zasa píše: „Zastavme ich!“

Komisár pre deti Jozef Mikloško prijal predsedu extrémistickej Republiky Milana Uhríka. „Hnutie Republika chce deti chrániť nielen pred šikanou, násilím a rizikami moderných technológií, ale aj pred vplyvom zhubnej progresívnej agendy,“ pochválil sa Uhrík stretnutím na Facebooku.

Foto - Facebook Milana Uhríka

Po Smere sa nebude zúčastňovať na politických diskusiách na Markíze ani Republika. Oznámil to predseda hnutia Milan Uhrík s tým, že sa pridávajú k „opozičnému bojkotu“.

Ťažko chlapom v krčme vo Veľkom Šariši vysvetlím, prečo je Uhrík neprijateľný, píše Andrej Bán. „Pre verejnoprávnu inštitúciu nie sú prioritou príbehy a dokumenty o odporcoch oboch totalít, fašistickej aj komunistickej.“

Rada RTVS tvrdí, že vo vysielaní relácie Sobotné dialógy neprišlo k šíreniu fašistickej ideológie a obvinenia voči RTVS z jej propagácie považuje za neopodstatnené. Hosťami diskusie boli predseda Republiky Milan Uhrík a líder kandidátky ĽSNS Marek Kotleba.

Predseda Republiky Milan Uhrík zatajil, že bol dva roky medzi mládežníkmi SDKÚ, až potom otočil a prešiel k ĽSNS. Uhrík je v súčasnosti jedným z najtvrdších odporcov NATO a útočí na liberálov a mimovládky, organizácia SDKÚ Nová Generácia však bola jasne prozápadná a financovaná aj zo zahraničia.

Foto N - Vladimír Šimíček

Lídrom kandidátky hnutia Republika bude predseda Milan Uhrík, zo 150. miesta bude kandidovať poslanec Milan Mazurek. Dvojkou je ďalší poslanec Miroslav Suja, ktorý hnutiu pred voľbami požičal na kampaň 100-tisíc eur.

Ako politici reagujú na pokus o puč v Rusku: Danko vytiahol frázy, Blaha jadrové hlavice, Boris Kollár vidí v Rusku rozvrat. Politici zo strán, ktoré bagatelizujú ruskú zodpovednosť za vojnu na Ukrajine, zväčša volali po stabilite a presviedčali, že po Putinovi môže prísť len niekto horší.

Predseda Republiky Milan Uhrík v RTVS o svojej strane povedal, že je „antifašistická“. Vysvetľuje to odporom voči protipandemickým opatreniam v čase covidu, ktorý prezentuje ako boj za občianske slobody.

Dve slovenské proruské strany sa prvýkrát verejne hádajú. Milan Uhrík vyzval ľudí, aby nevolili SNS, lebo ich hlas môže prepadnúť. Andrej Danko zasa o Uhríkovi vyhlásil, že nemá žiadny koaličný potenciál. V oboch stranách sú zároveň politici, ktorí sa vzájomne neznášajú.

Milan Uhrík a Andrej Danko. Archív - N/TASR

V Nitre si v pondelok Milan Uhrík a jeho Republika pripomenuli hrôzy fašizmu pri hroboch ľudí, ktorých zabilo v roku 1945 sovietske bombardovanie. Nevedno, či z nevedomosti alebo z iného dôvodu. Nasledujúci text vznikol v septembri 2018 ako reakcia na výroky Štefana Harabina, ktorý klamal o udalostiach nad Slovenskom počas konca vojny.

Fico a Uhrík vyvolali strach z ďalšieho neexistujúceho problému, píše Tomáš Gális v Newsfiltri. „Za tie roky vo vláde mohol Fico riešiť problémy v zdravotníctve, školstve či v justícii. Reálne hrozby však dvanásť rokov odsúval, zato nás chrabro ochránil pred oveľa väčším počtom fiktívnych problémov – ucelenými moslimskými komunitami počnúc, manipuláciou volieb končiac.“

Ak by existoval liberálny fašizmus, Mazurek a Kotleba by boli jeho typickými predstaviteľmi, hovorí odborník na krajnú pravicu Tomáš Nociar. Vraví tiež, že Uhríkova Republika sa snaží o „dedémonizáciu“ podobne ako Švédski demokrati, ktorí pôvodne vzišli z neonacistického podhubia. Teraz sú vo Švédsku druhou najsilnejšou stranou.

Fico s Uhríkom sa s pomocou prokremeľských webov pokúšajú zorganizovať na Slovensku veľké demonštrácie proti zdražovaniu energií po vzore protestov, aké zažilo minulý víkend Václavské námestie v Prahe. V Česku však mohol nálady verejnosti zhoršiť fakt, že mnohí ľudia platia vysoké účty už dnes. Na Slovensku je iný systém tvorby cien, takže zdraženie príde až začiatkom roka.

Veronika Remišová deň pred oslavami výročia SNP vyhlásila, že „Fico a Uhrík, extrémisti, fašisti a ich kamaráti na oslavy SNP nepatria“. Pripomína, že mnohí hrdinovia z Povstania trpeli od fašistov a následne trpeli aj pod komunistickým režimom. Podľa nej si odkaz SNP dovoľujú uzurpovať aj ľudia, ktorí pamiatku hrdinov pošliapali najviac.

Fico ponúkol ďalší dôkaz o svojom príklone k extrému, píše v Newsfiltri Tomáš Gális. Predseda Smeru zverejnil video, v ktorom stál vedľa Milana Uhríka, vyzdvihol jeho Republiku za zozbieranie 50-tisíc podpisov za referendum a na záver mu podal ruku a poďakoval. „Včera s nimi zbieral podpisy, dnes s nimi stál pred kamerou, keby mohol, zajtra s nimi zostaví vládu.“

Kotlebova ĽSNS je pre väčšinu ľudí extrémistická, Uhríkovú Republiku vnímajú ľudia prijateľnejšie, ukazuje štúdia Inštitútu pre verejné otázky o pravicovom extrémizme na Slovensku. Nič dobré neveští ani radikalizácia Smeru, ktorá viditeľne posúva k extrémizmu nielen vedenie, ale aj prívržencov tejto strany, vraví sociologička Zora Bútorová.

Na oslavách zvrchovanosti v Starej Bystrici ľudia tlieskali Václavovi Klausovi, Milanovi Uhríkovi aj Robertovi Ficovi. Ešte pred pár rokmi tam Fica vypískali a on z urazenosti ani nezapálil oheň. Teraz to urobil naraz s Klausom a Gašparovičom.

Vatra zvrchovanosti v Starej Bystrici. Foto N - Daniel Vražda

12 slovenských europoslancov v spoločnom liste odsúdilo vyjadrenia Milana Uhríka o Ukrajine v Európskom parlamente, ako aj sériu dezinformačných statusov, ktoré líder hnutia Republika šíri na sociálnych sieťach.

Slovenskí fašisti útočili na Ukrajinu aj za Tisa a komunisti vždy podporovali invázie Kremľa, píše Karel Hirman. „Fašistov a nacistov sme porazili v roku 1945, komunistov a boľševikov v 1989. Musíme ich poraziť aj teraz.“

Europoslankyňa Monika Beňová je proti tomu, aby Smer spolupracoval s Republikou. „Som úplne zásadne proti akýmkoľvek čo len náznakom o spolupráci či o nevýlučení spolupráce s Milanom Uhríkom a so ,stranou‘ Republika. Je to pre mňa osobne no go. Verím, že aj pre Smer a jeho členov. Ak nie, ja zo strany odídem,“ píše Beňová na Facebooku.

Keď Robert Fico pripustil spoluprácu s krajne pravicovou Republikou, hovoril o bloku Smeru, Hlasu, SNS a Uhríka. Ich sila dohromady od volieb rástla, spolu majú dnes v prieskumoch vyše 45 percent, SNS je však pod prahom zvoliteľnosti.

Zvažujeme žalovať aj samotnú stranu Republika, hovorí lekár Peter Sabaka, ktorý sa súdi s Mazurekom a Uhríkom o ochranu osobnosti a v oboch prípadoch mu dal súd za pravdu. Žalobu na stranu zdôvodňuje tým, že pod jej hlavičkou obaja politici vystupovali. Verí, že súdne spory sú cestou, ako bojovať s dezinformáciami a hoaxami.

Ľudia môžu prispieť na úhradu výdavkov na súdy lekárovi Petrovi Sabakovi, ktorý žaluje Milana Uhríka a Milana Mazureka zo strany Republika za ich osočovanie na sociálnych sieťach. Zbierku spustili na fundraisingovej platforme Donio.

Oprava k minúte z 10:31. Súd nariadil europoslancovi Uhríkovi zmazať tri výroky zo statusu, v ktorom útočil na vedca Pavla Čekana. V pôvodnej verzii sme uviedli, že súd nariadil zmazať celý Uhríkov status. Za nepresnosť sa ospravedlňujeme.

Viacerí odborári kritizujú šéfa OZ KOVO Emila Machynu za protest, na ktorom boli aj odídenci od Kotlebu Uhrík a Suja. Hovoria, že ich to vyrušuje a že hodnoty šli bokom. Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová pripomína, že uhríkovci vzišli zo strany „obdivujúcej režim, ktorý likvidoval (nielen) odborárov.“

Jeden z najvplyvnejších odborárov Emil Machyna tvrdí, že odídenci od Kotlebu Uhrík a Suja prišli na jeho protest len ako občania a to treba rešpektovať. Hnutie Republika zverejnilo video, ako jeho členovia stoja tesne pri Machynovi pri prejave, tlieskajú mu a podávajú si s ním ruky. OZ KOVO sa od nich nedištancoval, vo svojom videu ich neukázal.

Policajt Čurilla a lekár Sabaka chcú „politikom“ ukázať hranice, píše v komentári Roman Pataj. „Časť politikov podlo útočí na slabších, tí sa správne rozhodli brániť pred súdmi.“

Infektológ Sabaka tvrdí, že nepravdy šírené Mazurekom a Uhríkom môžu ovplyvniť jeho reputáciu v očiach pacientov. Preto poslal obom predžalobné výzvy. „Niektorí pacienti ma môžu považovať za skorumpovaného lekára alebo ma budú spájať so smrťou dieťaťa. A to len preto, že si o mne prečítali nepravdy na sociálnych sieťach,“ dodal Sabaka.

Lekár Peter Sabaka poslal predžalobné výzvy Milanovi Uhríkovi a Milanovi Mazurekovi pre výroky na jeho adresu. Chce ich žalovať o desaťtisíce eur, označuje to za výchovný efekt. „Nemôžu ma beztrestne spájať so smrťou dieťaťa alebo šíriť nepravdy, že dostávam peniaze za schvaľovanie opatrení.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Uhríkovci skúšajú taktiku, pri ktorej strašia voličov cez údajné ohrozenie ich detí. Podľa českej odborníčky Alexandry Alvarovej ide o útok na pudy, ktoré bežný človek nemá pod racionálnou kontrolou.

Stana Republika sa v lete rozhodla šíriť protiočkovacie posolstvo cez fotku vystrašeného dieťaťa. Foto - FB Milan Uhrík

Protest antivaxerov na nedávnom lekárskom kongrese v Čadci kritizoval aj jeden z Uhríkových poslancov, lekár Miroslav Urban. „Skončite to divadlo a ospravedlňte sa lekárom, ktorí raz budú bojovať možno aj o vaše životy. Je mi z vás zle,“ písal v komentári kotlebovskému poslancovi.

Pre akcie antivaxerov prestala žilinská župa zverejňovať trasy mobilného očkovacieho tímu. Radikáli s megafónom nedávno bránili tridsiatim ľudom na Orave, aby ich mohli zaočkovať. „Spolupracujeme už len so samosprávami, aby sme minimalizovali možnosť ďalších konfliktov,“ píše župa.

Niektorí pacienti aj na kyslíku radšej veria dezinfoscéne, hovorí lekár Sabaka. „Málokedy sa stane, že by ľutovali, že sa nedali zaočkovať“. Na klinike mal už aj seniorov, ktorých príbuzní odradili od vakcín.

Mazurek s Uhríkom huckajú na Facebooku ľudí proti známym lekárom, ktorí podporujú očkovanie. Jarčušku, Krčméryho a Sabaku spojil Mazurek nepriamo aj s úmrtím chlapca v rómskej osade, ktorého nechcela ošetriť miestna pediatrička. Podľa Sabaku môžu tieto útoky u niektorých zdravotníkov prispievať k syndrómu vyhorenia.

Milan Uhrík nemá taký dar reči, preto potrebuje Milana Mazureka, hovorí zakladateľ stránky Stop ĽSNS Štefan Jedinák. „Uhrík má šťastie, že môže robiť politiku na Facebooku, kde mnoho netreba,“ hovorí.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Hnutie Republika sa dohodlo so Smerom na spoločnom proteste 1. septembra v Košiciach. Zatlačiť chcú na Ústavný súd, oznámil na Facebooku Milan Uhrík. „Dokázali sme rokovať, prekonať drobné rozdiely a zjednotiť sa v podpore spoločného protestu,“ dodal.

Nová Uhríkova a Mazurekova strana Republika má aj vlastný spravodajský web nazvaný Denník Republika. Jeho facebookový účet vznikol premenovaním stránky AntiSoros, ktorá zdieľala antisemitské príspevky a dezinformácie.

Dizajnér Radovan Fašung vytváral nenávistné príspevky o Židoch, dnes je asistentom Milana Uhríka a členom jeho strany Republika. „Kde pracoval a pôsobil predtým, ma nezaujíma, každý človek má nejakú minulosť,“ vraví Uhrík.

Radovan Fašung a Milan Uhrík. Foto - Facebook/Radovan Fašung • Republika, TASR

Odídenci od Kotlebu už prevzali od exposlanca Petra Marčeka stranu, premenovali ju na Republika. Ako predseda vystupuje europoslanec Milan Uhrík, ďalšie personálne nominácie nezverejnili. „Zatiaľ avizujem len toľko, že Republika nie je a ani nebude klonom ĽS Naše Slovensko,“ napísal Uhrík.

Nové na Dennikn.sk

08:16Výprava na planétu mužov: reportáž z bojov na nultej línii pri Bachmute 08:04Danglár: Zakladateľ pozdravuje 07:49Mečiar, Harabin a Pellegrini 07:32Putin buď verí tomu, čo hovorí, alebo mu došli nápady 06:36Ekonomický newsfilter: Fico zahral maďarskou kartou a získal hlas Forróa pre Pellegriniho 06:31Ráno s NHL: Nastal zvláštny problém. Príbeh špičkového brankára, ktorý v Nashville prekazil prestavbuVčera 22:10Írsko bude mať prvého tiktokového premiéra. V politike začínal bojom za autistického brata (profil týždňa)Včera 20:27Pellegrini o lietadle: Nie je dôležité, kto ho vlastní, pre mňa už vôbec nieVčera 19:58Newsfilter: Korčokovi to zrazu ide, Pellegrini úplne uletelVčera 18:45Tento rok môžu ceny bytov ísť ešte dole, nálada v spoločnosti nie je dobrá, hovorí realitný maklér Čapo (+ podcast)Včera 18:44Údajného teroristu z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď už bol ministrom vnútra Šutaj EštokVčera 18:40Graf dňa: Používatelia Redditu pomohli sociálnej sieti k úspešnému vstupu na burzu, v budúcnosti ju môžu aj potopiťVčera 18:34Láska by nemala byť taká zložitá. Hlavní hrdinovia seriálu Young Royals čelia v závere kyberšikane aj generačnej traumeVčera 17:58Zákazku, ktorá stála miesto riaditeľa, dostal Doprastav. Rýchlostná cesta z Banskej Bystrice sa predĺžiVčera 17:57V záhrade aj v živote bojujeme s vecami, s ktorými vôbec nemusíme bojovať, myslí si záhradná architektka Bieliková a vyberá päť kníh o záhradáchVčera 17:48Pellegriniho luxus: Na kampaň letel miliónovým lietadlom poslanca Náhlika z HlasuVčera 17:37Medveď je opäť predvolebnou témou, vláda chce ústavný zákon o odstrele aj mimoriadnu schôdzuVčera 17:26V prezidentských voľbách ide aj o to, či koalícia ovládne centrálnu bankuVčera 17:25V tejto sezóne sa zranili Vlhová aj ďalšie lyžiarske osobnosti. Tréner Pini má štyri dôvody, pre ktoré sa to dialoVčera 17:11Predčasné penzie prerástli vláde cez hlavu, minister práce Tomáš chystané zmeny tajíVčera 17:11Danglár: PochybnostiVčera 17:01Ženy ťahá za vlasy, búcha po zadku. Tréner Tomáš má milión sledovateľov, no svoje metódy nevysvetľujeVčera 16:58Shooty: StrašidláVčera 16:27Žilinku sa dotkli slová, že prokurátori budú strúhať ceruzky. Ich preradenie vysvetliť nevedelVčera 16:08Pellegriniho deň venovaný Maďarom: Ficova vláda na pomoc vycestovala do Galanty, zabrali aj Forró a GyimesiVčera 15:44Nečakal som takú reakciu na zápas s Dinamom, hovorí Weissov asistent Benkovský, ktorý ho vyzradilVčera 15:43Rakúsky investor skúša vrátiť na Záhorie prežitú ideu obrovských slnečných parkov na ornej pôdeVčera 15:27Slovenský február bol teplotou „najextrémnejší“ mesiac na celej planéteVčera 14:47Sú mladí, prozápadní a odmietajú Smer. S Korčokom však majú problém, dôvodom je GazaVčera 14:40Vedci vytvorili „kvantové tornádo“, aby napodobnili čierne diery. Na výskume z Nature robil aj slovenský fyzik