Milan Lasica

Rozhovory s hercom, komikom, režisérom a spevákom Milanom Lasicom (1941-2021) a texty o jeho dielach publikované v Denníku N.

Producent projektu s Milanom Lasicom dočasne prerušil kampaň na Doniu. Lasicova rodina projekt Básnenie spochybnila, pretože producent s ňou nemá zmluvu. Ľudia cez portál Donio poslali už vyše 200-tisíc eur.

Rodina Milana Lasicu spochybnila zbierku na projekt Básnenie. Producent projektu Marek Kučera nemal zmluvu s rodinou a teraz nie je jasné, či bude môcť vzniknúť aj film o Lasicovi. Portál Donio, kam ľudia poslali už takmer 200-tisíc eur, čaká, ako sa dohodne producent s rodinou, a hovorí o otvorení debaty o pravidlách zbierok.

Producent Marek Kučera rozpráva o vzniku projektu, ktorý sa stal posledným dielom Milana Lasicu. „Cestou do štúdia som sa ho opýtal: ‚Pán Lasica, máte rád Johnnyho Casha? Áno, mám rád jeho koncert z väzenia. Prečo sa pýtate? Lebo vy ste ako Johnny Cash,‘ odpovedal som a on sa začal veľmi smiať.“

Autor projektu Básnenie Marek Kučera. Foto - Martina Mlčúchová

Milan Lasica krátko pred smrťou v tajnosti naspieval nový album. Volá sa Básnenie a ide o kolekciu 11 piesní na texty slovenských básnikov. O tomto projekte doteraz nevedela jeho rodina ani priatelia.

Do Uličky slávnych nosov v Kremnici pribudol reliéf Milana Lasicu. Odhalili ho počas druhého dňa festivalu humoru a satiry Kremnické gagy.

Foto - TASR

Večer v bratislavskom Štúdiu L+S obsiahol takmer všetko, čomu sa Milan Lasica a Július Satinský venovali. Chýbali len oni dvaja, ale ukázalo sa, že je niekoľko ľudí, ktorí ich aspoň čiastočne dokážu zastúpiť.

Martin Huba a Stanislav Štepka počas Dňa radosti v Štúdiu L+S. Foto- Ctibor Bachratý

Pesnička dňa: Ja som optimista. Presne pred rokom 18. júla 2021 na záver koncertu so súborom Bratislava Hot Serenaders v Štúdiu L+S zomrel Milan Lasica.

Prečítajte si dva zakázané príspevky od Júliusa Satinského a Milana Lasicu, ktoré komunistickí cenzori pred takmer 60 rokmi stopli. Príspevky našli v českom Archíve bezpečnostných zložiek.

Milan Lasica (vpravo) a Július Satinský v programe Jubileum k 30. výročiu ich spoločného účinkovania v roku 1990 v Štúdiu S v Bratislave. Foto - ČSTK/Jana Noseková

Komik Tomáš Hudák si myslí, že ľuďom narodeným po roku 1989 musí pripadať smiešne, ako komunistická ŠtB sledovala Milana Lasicu a Júliusa Satinského. „Predstava, že by sa dnes niekto unúval špehovať celé dni stand-up komikov alebo nebodaj napichnúť telefóny Petre Polnišovej či Ferovi Jokeovi, je absurdná.“ Cieľom ŠtB podľa Hudáka bolo komikov kompromitovať.

Štátnej bezpečnosti donášal na Milana Lasicu a Júliusa Satinského aj niekdajší televízny režisér Peter Opálený, s ktorým spolupracovali. Dnes má 75 rokov a žije v bratislavskom Starom Meste. Lasicovu manželku Magdu Vášáryovú a Satinského manželku Vieru neprekvapilo, keď sa to dozvedeli z archívnych dokumentov ŠtB. Samotní umelci to vraj tušili.

Ako komunistická Štátna bezpečnosť sledovala Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Keď išli v zime 1979 na vystúpenie do Prahy, len v jeden deň na nich tajná polícia nasadila 24 eštebákov a 11 áut. Dôkazy o ich masívnom sledovaní našli v Ústave pamäti národa a českom Archíve bezpečnostných zložiek.

Záber z tajného sledovania v Prahe. Zdroj – Archív bezpečnostných zložiek ČR

Som o. k., Milan zomrel šťastný a to je fantastické, hovorí v rozhovore o svojom manželovi, ženách a slovenskej politike Magda Vášáryová. Diplomatka, politička a predsedníčka spolku Živena rozpráva aj o tom, ako Lasica zomieral už pred šiestimi rokmi, ale vtedy sa ho ešte podarilo zachrániť.

Foto N – Vladimír Šimíček

Medzi osobnosťami roka sú podľa veľkej ankety Denníka N Milan Lasica aj Miro Žbirka. „Nie preto, že v tomto roku zomreli, ale preto, že počas života nám rozdávali a rozdali toľko radosti, vtipu, múdrosti a krásy,“ vraví Ivan Mikloš.

Dialógy Lasicu a Satinského z televíznej relácie Ktosi je za dverami vyšli ako kniha. Okrem pôvodných rozhovorov a scénok je tu aj veľa cenného nového materiálu z archívov a jeden z posledných rozhovorov s Milanom Lasicom.

Foto – Media RTVS

Manželka zosnulého Milana Lasicu Magda Vášáryová poďakovala v mene rodiny všetkým za kondolencie. Zároveň ocenila, že verejnosť pochopila prianie rozlúčiť sa s ním v rodinnom kruhu.

Pohreb Milana Lasicu sa uskutočnil v stredu popoludní v bratislavskom krematóriu. Obradu sa zúčastnila päťdesiatka ľudí.

Nový diel .pod lampou je venovaný Milanovi Lasicovi. Rozprávajú Peter Lipa, Jozef Lupták, Peter Zajac, František Mikloško, Michal Kaščák, Zuzana Krónerová, Ján Kuric, Juraj Bartoš, Ctibor Bachratý, Martin Huba a Richard Stanke.

Pohreb Milana Lasicu nebude štátny, konať sa bude len v kruhu najbližšej rodiny. Potvrdil to výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič.

Milan Lasica nebude mať štátny pohreb, vláda nepripravuje ani vyhlásenie štátneho smútku. Rodine navrhne čestnú stráž či čiernu vlajku. Zákon o štátnych symboloch vyhlásenie smútku teoreticky pripúšťal, so štátnym pohrebom je to komplikovanejšie.

Video: Zostrih z koncertu Milana Lasicu s Bratislava Hot Serenaders v júni 2021 na festivale Konvergencie.

Milan Lasica po roku 1989 porátal, že za tridsať rokov dostali tridsať zákazov a vyhodení. O týchto „rozsudkoch“ vravieval, že tvoria podstatnú zložku jeho kariéry.

Milan Lasica bol človek, ktorý písal najkratšie esemesky na svete, spomína stand-up komik Tomáš Hudák, ktorý sa s ním v posledných rokoch stretával ako scenárista pri nakrúcaní relácií Zlaté časy a Sedmička. „Mohli by ste mu na narodeniny napísať goetheovsky brilantné blahoželanie, nič viac ako „D. ML“ by ste od neho nedostali.“

Bol to koncert ako každý predošlý. Nikomu by nenapadlo, že sa skončí inak, hovorí hudobník Juraj Bartoš z Bratislava Hot Serenaders, s ktorými Milan Lasica odohral svoj posledný koncert. Zachytil ho dvorný fotograf orchestra a Štúdia L + S Ctibor Bachratý.

Milan Lasica a Juraj Bartoš na svojom poslednom spoločnom koncerte, 18. júla 2021. Foto - Ctibor Bachratý

O Shootyho obrázok rozlúčky s Milanom Lasicom je mimoriadny záujem. Preto sme sa výnimočne rozhodli, že neponúkneme iba 10 obrázkov ako zvyčajne, ale môže si ho kúpiť každý, kto má záujem. Nech sa páči.

Prečítajte si úryvky z knihy Lenže ja som iba komik, v ktorej Milan Lasica spomína na svoje detstvo počas vojny, prvé úspechy na javisku aj normalizáciu. „To je taký mýtus, že sme tak strašne bojovali na javisku proti režimu, že nás jednoducho museli zlikvidovať, ale my sme nebojovali na javisku proti režimu. Ľudia sa potrebovali slobodne zasmiať, potvrdiť si pocit slobody, pocit vzdoru. A to zviditeľní tých, ktorí poskytujú tú možnosť slobodne sa zasmiať.“

Aj Milan Lasica bol len človek. Všetkým sa nám strašne uľavilo, spomína na jedno z prvých študentských stretnutí stand-up komik Tomáš Hudák. „Túto vetu som si musel opakovať zakaždým, keď som sa s ním mal stretnúť. A myslím, že to tak mali mnohí. Je to len človek! Áno, ale aký!“

Ministerstvo zdravotníctva odporcov očkovania vyzýva, aby nezneužívali smrť Milana Lasicu. „Akýkoľvek súvis s očkovaním môžeme jednoznačne vylúčiť. Pán Lasica bol očkovaný 3. februára. So súhlasom jeho najbližšej rodiny môžeme zverejniť, že bol dlhodobo liečený na problémy so srdcom a zomrel na javisku z dôvodu zlyhania srdca,“ uviedol patológ Michal Palkovič.

„Bol kráľ a ako kráľ aj odišiel,“ hovorí Ctibor Bachratý o poslednom koncerte Milana Lasicu s Bratislava Hot Serenaders, ktorý sledoval ako divák aj ako dvorný fotograf Štúdia L + S. „Dvakrát sa uklonil, publikum však stále burácalo, keď ho Juraj Bartoš zavolal na pódium po tretí raz. Triumfálne prikráčal, zodvihol ruku k srdcu a bol koniec. Zamrazilo nás.“

Posledný potlesk pre Milana Lasicu po koncerte s Bratislava Hot Serenaders v Štúdiu L + S. Foto - Ctibor Bachratý

Shooty: Milan Lasica

Lasicu so Satinským komunisti zakázali a mnohým prekážali aj po roku 1989. Mikuláš Dzurinda aj vďaka podpore satirikov porazil Vladimíra Mečiara. Priazeň humoristov však časom stratil, Satinský mu okrem iného vyčítal, ako sa „politici zmeny“ hašteria o funkcie. Lasica zase tvrdil, že nemáme politikov, ktorí by nepodľahli a nespreneverili sa svojmu poslaniu.

Julo, s Tebou odchádza aj kus zo mňa, hovoril Milan Lasica na rozlúčke s Júliusom Satinským v januári 2003 v štúdiu L & S. Prečítajte si celý text jeho poslednej rozlúčky, ako aj text poslednej piesne, ktorú urobili spolu s Jarom Filipom.

Režisér Jaro Rihák spomína, ako súdruh šéfredaktor nechcel, aby Milan Lasica načítal komentár k jednému z jeho filmov. „Lasica má dištanc, komentár musí načítať niekto iný. Preobsaďte ho.“ Nepreobsadil som. Nakoniec sme sa dohodli, že Lasicovo meno nebude v titulkoch. „Nič si z toho nerobte. Taký súdruh šéfredaktor pomáha, ani o tom nevie. Ešte viac na mňa upozorní. Mám totiž výhodu, môj hlas ľudia poznajú,“ usmial sa Lasica.

Milana Lasicu si pripomenie RTVS filmom Rukojemník (20.30, Jednotka), dokumentárnym profilom, koncertnou úpravou albumu Bolo nás jedenásť (od 21.00, Dvojka) a vybranými časťami relácie Ktosi je za dverami (dnes popoludní a v noci).

Môj obdiv voči Milanovi Lasicovi trvá a trvať bude. Už môžem iba spomínať, hovorí herec Bolek Polívka. S Milanom Lasicom sa práve chystali oprášiť hru Klíště, na čo sa veľmi tešil. „Bol aj súčasťou našej rodiny, zdieľal naše radosti a starosti. Je to pre nás nenahraditeľná strata. Bol to skvelý, nezabudnuteľný človek.“

Skôr než komikom a hercom bol Milan Lasica textárom. Pesničkových textov síce napísal menej než scénok, ale sú rovnako brilantné. Ani časom nestratili nič na kvalite. Medzi muzikantmi sa o ňom zvyklo hovoriť: také texty, ako píše Milan, nenapíše Peteraj ani Filan.

SaS koaličným partnerom navrhne, aby vláda vyhlásila štátny smútok v reakcii na úmrtie Milana Lasicu. „Osobnosť, akou bol Milan Lasica, ovplyvnila celé generácie. Jeho nezabudnuteľný humor a múdrosť nám budú v tomto uponáhľanom svete chýbať. Slovensku a kultúrnej scéne dal skutočne veľa. Považujem preto za dôležité, aby sme si z úcty a vďaky uctili tohto velikána aj formou štátneho smútku,“ uviedol Richard Sulík.

Martin Shooty Šútovec o Milanovi Lasicovi: „Nikto, vôbec nikto v našej smiešne nabubrenej krajine bez humoru tu nevedel a nevie brúsiť diamanty point ako on,“ spomína. „Ešte aj svoj život zakončil frajerskou divadelnou pointou. Nechal nás tu opustených s armádami tupých Vojáčekových.“

Tvár Milana Lasicu sa vo filmoch a v televízii mohla začať objavovať až v 80. rokoch. Pripomeňme si jeho najslávnejšie úlohy vo filmoch ako Sladké hry minulého leta, Utekajme, už ide! alebo Pacho, hybský zbojník.

Videla som Vás na javisku päťdesiatšesťkrát umrieť, píše Milanovi Lasicovi Kristína Tormová. „Teraz som si tiež chcela predstavovať, že je to len akože. Ale nefunguje mi to.“

Stratili sme dôležitého človeka pre nás všetkých, pre celé Slovensko, píše o úmrtí Milana Lasicu spevák Peter Lipa. „Myslím si, že sa ešte dlho nenájde osobnosť, ktorá by toho pre našu kultúru urobila toľko ako Milan.“

„Cítim sa v tejto chvíli ako sirota. Už nie je nikto, o koho mienku by som stál ako o rozsudok či posvätenie, o posledný súd,“ píše komik Samo Trnka v spomienkach na Milana Lasicu.

Vďaka nemu sme zniesli aj neznesiteľné, a pritom sa nezbláznili. Mali sme šťastie, píše o Milanovi Lasicovi režisér Viliam Klimáček. „Možno niektorí až teraz pochopia, čo je mnohým dávno známe – takýto človek bol naprieč generáciami na Slovensku jediný a jeho odchod, žiaľ, dokázal, aké to bolo výnimočné a nesamozrejmé.“

Zuzana Čaputová o Milanovi Lasicovi: Slovensko stratilo jednu z najvýraznejších osobností kultúrneho a verejného života. „Keď zomrie niekto, kto sa nás svojím životom dotýkal, mám pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas a svet už nebude taký istý. Bude v ňom niečo významné chýbať.“

Humor preňho neboli len žartíky. Pre Milana Lasicu to bola najlepšia obrana proti komunistom, beznádeji aj panike. Na javisku stál počas dvoch režimov a šiestich desaťročiach, najprv s Júliusom Satinským a neskôr sám. Posledné mesiace veľa písal – a vraj veľmi výnimočne bez donútenia a uzávierok.

Pesnička dňa: Aj to sa klaunom stáva. Posledná skladba, ktorú spolu urobili Milan Lasica s Jarom Filipom.

Milan Lasica v poslednom rozhovore pre Denník N: Chýbali mi diváci, ale musím sa priznať, že viac mi chýbala kaviareň. „Kaviareň, kde by som si mohol posedieť so svojimi priateľmi, ktorých zas nie je až tak veľa.“

Vo veku 81 rokov zomrel herec a komik Milan Lasica. Po vystúpení s orchestrom na koncerte Bratislava Hot Serenaders v domovskom bratislavskom Štúdiu L+S po klaňačke skolaboval. Bola to náhla porucha srdcového rytmu.

Milan Lasica. Foto – Rok bez divákov/Peter Korček

Nové na Dennikn.sk

17:25Barbora Fandelová: Šokovalo ma, že si podľa niektorých žien nezaslúžim šancu mať ďalšie dieťa 15:30Falošné manželstvo s príbuznou či prekročenie rieky. Tisíce Ukrajincov utekajú pred vojenskou službou 12:36Slovan ide do Spišskej ako outsider. Tri dôvody úspechu malého klubu, ktorý je na čele extraligy 09:20Severná Kórea systematicky a svojvoľne väzní, mučí a zabíja vlastných občanov 08:00Komentátori Denníka N: Penta je už ďalším členom koalície 06:56Ráno s NHL: Jedno striedanie, 4 sekundy a zranený kapitán. Príbeh najkratšieho debutu v históriiVčera 23:48Prvá agentúra z veľkej trojky zhoršuje Slovensku rating. Konsolidáciu považuje za nejasnúVčera 19:50Útok Hamasu spustil novú vlnu konšpiračných teórií o Chazaroch a židovskej svetovládeVčera 19:20Priznal sa k špionáži aj propagácii zvrátenej kultúry. Spolustraníka Vladimíra Clementisa komunisti zlomili rýchloVčera 19:00Newsfilter: Čo sa dá urobiť, aby Fico nedostal zrušenie špeciálnej prokuratúry pod stromčekVčera 18:44Blokády hraníc oslabujú ukrajinskú ekonomiku a Poliakom za ne hrozí žaloba z BruseluVčera 18:03NATO má len niekoľko rokov, aby sa pripravilo na ruský útok, varuje nemecký think-tankVčera 18:00Graf dňa: Európske embargo zabralo slabo. Ruské príjmy z ropy a zemného plynu znova rastúVčera 17:40Nezabíjajte zlaté teľa! Alebo čo Andrejovi Dankovi zrejme nepovedaliVčera 17:17Šimečka, Kostolný, Leško: Ako zachrániť demokraciu (pozvánka na diskusiu v Prešove)Včera 16:50Manuál o šikane pre rodičov: kedy klásť dieťaťu otázky, ako komunikovať so školou a prečo hneď nevolať psychológaVčera 16:45Žien v obrane a diplomacii pribúda, no stále je to málo. Pri riešení konfliktov sú prínosomVčera 15:49Rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry mala predchádzať široká diskusia a analýza následkovVčera 15:41Ako dávať skutočne dobré darčeky? Darujte zážitky, nie veciVčera 15:26U Fica patrí škrtenie medzi najobľúbenejšie druhy násilia (udalosti týždňa)Včera 15:14Kam SMER-uje Slovensko banková daň?Včera 15:13Danglár: Majster katVčera 14:49Kissingerov životopisec: Vedel, že diplomacia sa nevyhnutne scvrkáva na voľbu medzi zlamiVčera 14:36Perspektívy hnusu: Šimkovičová nie je žiadny Mefistofeles, možno volavkaVčera 14:28Vývoj bojov (653. deň): Ukrajinci si pripravili na šahídy mobilné jednotky a darí sa imVčera 14:17Chlapec, ktorý takmer neprežil nakrúcanie Harryho Pottera, drsné rodinné tajomstvo a jeden z najmilších filmov rokaVčera 14:00Ľudia majú pocit, že na beh sa netreba pripraviť, hneď riešia pulzy či aeróbnu kapacitu, vraví trénerVčera 13:25Prezidentka vyzvala koalíciu, aby sa zastavila. Opozícia oznámila ďalší protest pred úradom vlády aj v iných mestáchVčera 12:56MediaBrífing: Obavy z vplyvu umelej inteligencie na dezinformácie môžu byť prehnanéVčera 11:55Teroristi Hamasu znásilňovali Izraelčanky mimoriadne brutálne. Tie, čo prežili, sa s tým nevedia vyrovnať