O páde Roberta Malona – ako sa z vedca stal miláčik antivaxerov. „Uznanie, po ktorom tak dlho prahol, dosiahol len v podivnom svete alternatívnych médií,“ píše o imunológovi magazín Atlantic. „Konečne sa preslávil, hoci tým, že ničí dôveru vo vakcínu, ktorá by neexistovala bez jeho geniality, ako vraví. Svojím spôsobom je to víťazstvo, ale také, ktoré môže zvyšok z nás oľutovať.“

Sotva percento zaočkovaných hovorí, že bez lotérie by do toho nešli. Jej vplyv bol však väčší, argumentuje Matovičovo ministerstvo pri interpretácii prieskumu Focusu o dôvodoch, na základe ktorých sa ľudia rozhodli dať zaočkovať.

Matovičovo ministerstvo nechce ukázať prieskum Focusu o očkovacej lotérii, ktorého výsledky už má niekoľko týždňov. Tieto dáta hovoria aj o tom, ako ľudia reagujú na finančné motivácie na očkovanie, a mohli by teraz pomôcť v diskusii o 500-eurovom bonuse pre starších ako 60 rokov.

Igor Matovič pred zasadnutím koaličnej rady povedal, že ak jeho návrh na 500-eurový bonus za očkovanie nepodporí SaS, tak dúfa, že sa „pridá nezodpovedná opozícia“. Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová pri príchode na stretnutie reagovala, že koaličné strany by nemali spolupracovať s opozíciou. SaS je ochotná podporiť bonus len do výšky 150 eur. (markíza)

Vláda vzala späť návrh zákona o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti, tzv. lex Zuzana, ktorý je už v parlamente. Mal predĺžiť vyplácanie sprostredkovateľského bonusu za očkovanie a riešiť výplatu náhradnej očkovacej prémie človeku, ktorý ju z dôvodov „hodných osobitého zreteľa“ nezískal.

Rakúska verejnoprávna televízia ORF spustila očkovaciu lotériu. Môžu sa do nej zapojiť ľudia, ktorí sa od októbra zaočkovali proti covidu-19 alebo to majú v pláne urobiť do konca roka. Vyhrať môžu stovky cien vrátane rodinného domu. (čtk, apa)

Ministerstvo financií predĺžilo termín na uplatnenie sprostredkovateľského bonusu za očkovanie do 18. novembra, pôvodný termín bol 15. novembra. Rezort financií tvrdí, že chce vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí si z rôznych dôvodov nestíhajú uplatniť bonus.

Bola očkovacia lotéria úspešná? Zlom určite nepriniesla, hovorí šéf Útvaru hodnoty za peniaze Štefan Kišš. Dodáva, že v čase vzniku očkovacej lotérie bolo vzhľadom na hroziace riziko nevyhnutné konať rýchlo. „Najnákladnejšie bolo nerobiť nič,“ komentuje.

Na získanie sprostredkovateľského bonusu za očkovanie ostáva už len niekoľko dní. Dá sa uplatniť na človeka, ktorý sa plne zaočkoval do konca októbra a prihlásil sa na webe do 7. novembra. Sprostredkovateľ sa musí registrovať do 15. novembra.

Zákon pre Zuzanu z očkovacej lotérie nebude, Igor Matovič požiada vládu, aby stiahla jeho vlastný návrh. Od budúceho týždňa sa tak skončí aj sprostredkovateľský bonus. (Markíza)

Bolo načase, že to už konečne skončí, okomentoval Richard Sulík očkovaciu lotériu, ktorá bude túto sobotu posledný raz. Lotériu pripravilo ministerstvo financií.

Očkovacie lotérie nefungujú, ukazuje veľká americká štúdia, ktorá porovnala 19 štátov, kde sa na podporu očkovania použila aj lotéria, s tými, kde lotérie neboli. Efektívnejšie je podľa autorov bojovať proti hoaxom.

Matovič síce povedal, že sprostredkovateľský bonus za očkovanie sa bude priznávať len do konca októbra, ale v programe schôdze parlamentu je jeho rýchla novela, tzv. lex Zuzana. Tá počíta s predĺžením vyplácania bonusu do konca roku 2021, s rozšírením účasti v lotérii po zaočkovaní treťou dávkou aj s vyplatením náhradnej očkovacej prémie človeku, ktorý výhru z dôvodov „hodných osobitého zreteľa“ nezískal.

Očkovacia lotéria sa skončí na konci októbra, povedal Matovič, ktorý lotériu vymyslel a presadil. Aj sprostredkovateľský bonus sa bude dávať do 31. októbra. Ide o odmenu pre tých, ktorí motivujú ľudí vo svojom okolí očkovať sa. (ta3)

Ruské tajné služby počas vývoja vraj ukradli vzorec vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a v Rusku tieto poznatky následne použili na výrobu očkovacej látky Sputnik V. Tvrdí to britský bulvárny denník Sun s odvolaním sa na britské bezpečnostné zložky. Informácie nie sú oficiálne potvrdené.

Marián Viskupič zo SaS vraví, že očkovacia lotéria neposunula očkovanie dopredu. „My sme hovorili, že verejné zdroje do nej vložené nebudú efektívne využité. To sa, bohužiaľ, potvrdilo,“ povedal v Sobotných dialógoch.

RTVS bude vysielať posledné štyri časti očkovacej lotérie v soboty o 20.30. Najbližšie vysielanie bude ešte v nedeľu 3. októbra. Potom žrebovanie lotérie vystrieda pekárska šou, pre ktorú pôvodne RTVS plánovala vysielať lotériu v neskorších hodinách. Od 9. októbra pôjde lotéria štyri víkendy po sebe v sobotu. (rtvs)

Parlament nezaradil do programu návrh, ktorý počítal s možnosťou vyplatenia náhradnej očkovacej prémie. Koalícii chýbali hlasy SaS. Návrh ministra financií Igora Matoviča mal pomôcť žene z Prešova, ktorá nezískala 400-tisíc eur pre oneskorený televízny signál.

Konzervatívny kresťanský aktivista Juraj Šúst nesúhlasí s pápežom Františkom, že je dôležité zaočkovať sa proti koronavírusu. Sám vakcínu odmieta. „Považujem za neprijateľné, že vo vedeckom výskume sa rutinne používajú bunkové línie z potratených detí.“

Kto bude chcieť vyhrať v očkovacej lotérii, bude musieť sledovať televíziu do 23. hodiny. RTVS totiž presunie žrebovanie na neskôr, dôvodom je nová šou Pečie celé Slovensko. „Lotéria mala podporiť zvýšenie zaočkovanosti populácie. Nakoniec sa ukázalo, že je taká dôležitá, že ju vo vysielaní odsunie aj súťaž v pečení,“ píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Ústavný právnik Radoslav Procházka sa pozastavuje nad analýzou ministerstva financií, ktorej cieľom bolo dopriať pani Zuzane zo Solivaru výhru v očkovacej lotérii a podľa ktorej je riešením zmeniť zákon so spätnou platnosťou. „Je to pozoruhodný návod do budúcnosti, ale oceňme aspoň to, že na pani Zuzanu zo Solivaru sa nezabudlo a nedopadne ako pán Michel z Cannes.“

SaS nepodporí novelu zákona známu ako „lex Zuzana“. Podľa poslanca Romana Foltina tento návrh kriví právo na Slovensku. Novela zákona obsahuje okrem predĺženia termínu na získanie očkovacieho bonusu o dva mesiace aj možnosť vyplatenia náhradnej očkovacej prémie z dôvodov „hodných osobitého zreteľa“.

Vláda súhlasila s možnosťou zavedenia náhradnej očkovacej prémie. Bude ju možné priznať osobe, ktorá bola vyžrebovaná, no výhru nezískala z dôvodu hodného osobitného zreteľa. Táto zmena vytvára priestor na získanie výhry pre Zuzanu zo Solivaru.

Sprostredkovateľský bonus za zaočkovanie blízkej osoby by sa mal vyplácať až do konca roka. Schválila to vláda v novele zákona o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením covidu. Parlament o nej má rokovať zrýchlene. (tasr)

Oznam o výhre v očkovacej lotérii dostalo v utorok esemeskou alebo mailom 60-tisíc ľudí, išlo o výhercov menších súm v minulých týždňoch. Podľa hovorkyne rezortu financií Michaely Lovásovej týmto výhercom pošlú peniaze na účet do pondelka.

Smer podá či podporí návrhy na zvolanie až štyroch mimoriadnych schôdzí parlamentu, konkrétne k očkovaniu detí, cenám energií či konsolidácii verejných financií. „Nerobíme nič prekvapivé, tieto chlebové témy vždy patrili k Smeru,“ povedal Robert Fico, ktorý chce, aby parlament rokoval aj o Nord Streame 2.

RTVS od 10. októbra odsunie očkovaciu lotériu na neskorší čas, lebo hlavný vysielací čas získa relácia Pečie celé Slovensko. Posledné štyri vydania lotérie tak budú začínať pred desiatou, nie o 20.30, a končiť budú až o 23. hodine. Sledovanosť priamych prenosov lotérie je pritom od začiatku mimoriadne vysoká, dvakrát prekonala hranicu 800-tisíc divákov. (stratégie)

Očkovaciu lotériu sledovalo v nedeľu 746-tisíc divákov (trhový podiel 34,1 % v cieľovej skupine 12+), na webe mala ďalších 59 429 spustení. Relácia bola opäť najsledovanejším programom dňa, záujem o očkovanie však viditeľne nezvyšuje. Príchod pápeža na Slovensko sledovalo na Jednotke 243-tisíc divákov (trhový podiel 19,5 %). (rtvs, pmt / kantar slovakia)

Vzhľadom na to, že nemáme žiadnu kampaň z ministerstva zdravotníctva, tak chvalabohu, že máme očkovaciu lotériu, povedal Igor Matovič o očkovacej lotérii. Odmieta o nej hovoriť ako o fiasku, keďže je to aktuálne najsledovanejšia relácia. (rtvs)

Z milióna ľudí v lotérii je len 25-tisíc, ktorí sa dali zaočkovať, odkedy sa vie o žrebovaní. Ministerstvo financií doteraz zverejňovalo len dáta o všetkých registrovaných, ktoré vyzerali oveľa priaznivejšie.

Ministerstvo financií upozorňuje, že pri registrácii do očkovacej lotérie niekedy ľudia omylom zadajú chybné telefónne číslo alebo mail. Overovacia správa im potom nepríde, prípadne príde niekomu inému. Radí si osobné údaje skontrolovať.

Vanda Chovanová zachraňuje predčasne narodené deti. Niektoré z nich vážia aj menej ako pol kilogramu, čo je asi polovica vrecka múky alebo cukru. Ich život môže ohroziť aj stretnutie s nezaočkovaným človekom, vysvetľuje v rozhovore.

 

Foto - archív V. Chovanovej

Vo Filadelfii spravili experiment o očkovacej lotérii, vedci pri ňom zistili, že výsledky boli sklamaním a lotéria nezafungovala. Na Slovensku by očkovacia lotéria mala väčší význam pred dvomi mesiacmi, vraví sociológ z SAV a dodáva, že na nízky nárast zaočkovaných na Slovensku vplýva „extrémna nedôvera vláde, zlá dostupnosť očkovania a to, že mnohých o očkovaní nenúti uvažovať ani aktuálne dobrá epidemická situácia“.

Včerajšie žrebovanie očkovacej lotérie sledovalo na Jednotke 806 000 divákov (trhový podiel 34,8 % v cieľovej skupine 12+). Na webe mala relácia ďalších 65 507 pozretí. Relácia bola opäť najsledovanejším programom dňa. Ministerstvo zdravotníctva zároveň informovalo, že za predchádzajúci deň pribudlo 1008 očkovaných, lotéria mala pomôcť zrýchliť tempo očkovania.

Markíza robí nečakanú zmenu programu, nová séria Superstar prvýkrát nepôjde v nedeľnom prime time, ale posúva ju na piatok večer. Dôvodom sú nedeľné žrebovania očkovacej lotérie na RTVS, ktorá sa stáva najsledovanejším programom roka a pre Superstar by bola veľmi silnou konkurenciou. (mediaboom)

Právnici ministerstva financií analyzujú, či môže súťažiaca z očkovacej lotérie dostať 400-tisíc eur, aj keď povedala neskoro heslo. Podľa Igora Matoviča by stanovisko mohlo byť známe tento týždeň. Myslí si, že na výhru má morálne právo.

Do očkovacej lotérie sa už prihlásilo takmer 950-tisíc ľudí, informuje ministerstvo financií. Vyše 19 percent z nich tvoria seniori starší ako 65 rokov.

Ak chcete vedieť heslo v očkovacej lotérii, nemusíte sledovať televíziu. Dostupné je napríklad aj na weboch heslo.cze.tech, povedzheslo.sk a očkovanie.info. (techbox)

Druhú časť očkovacej lotérie sledovalo v nedeľu na Jednotke 788-tisíc divákov, zaznamenala trhový podiel 37,3 % v cieľovej skupine 12+. Na webe RTVS sledovalo reláciu ďalších 81 294 divákov.

Webová stránka štátnej očkovacej lotérie Byť zdravý je výhra nie je dostupná zo zahraničia, občania na dovolenkách alebo žijúci v zahraničí sa tak nemôžu bez komplikovaných technických obštrukcií registrovať. Ťažko dostupná je aj z vyhľadávania v Google. (spotibo)

Polmiliónovú finančnú odmenu v rámci očkovacej prémie vyhrala Manuela z Bratislavy. 100-tisíc eur vyhral Tomáš z Vranova nad Topľou, ďalších 100-tisíc eur Michaela z Trnavy a 200-tisíc eur Dávid z Bratislavy. (rtvs)

Začal sa priamy prenos z druhého žrebovania o finančnú odmenu v podobe očkovacej prémie. Hlavnou výhrou je 500-tisíc eur. Pravidlá po prvom vysielaní a kritike prispôsobili, že heslo budú moderátori aj hostia opakovať, na obrazovke bude oveľa skôr.

Ministerstvo financií a RTVS menia pravidlá očkovacej lotérie tak, aby heslo potrebné na výhru bolo na obrazovke dlhšie a aby ho moderátori viackrát zopakovali. Znevýhodnení ľudia budú môcť súťažiť za pomoci blízkych, reláciu budú tlmočiť do posunkového jazyka a blízki môžu zastúpiť aj ľudí, ktorí sú napríklad v čase súťaže v službe.

Reprofoto – RTVS

Ministerstvo financií spolu s RTVS upraví dramaturgiu očkovacej lotérie. Heslo bude zverejnené a prečítané s predstihom ešte pred volaním súťažiacemu. Ministerstvo zároveň umožní, aby sa o prémiu mohli uchádzať aj zdravotne znevýhodnení, za ktorých môžu heslo prečítať ich blízki.

Zmeny v štatúte očkovacej lotérie zatiaľ nie sú známe. Ministerstvo financií, ktoré očkovaciu lotériu zastrešuje, v stanovisku tvrdí, že budú v krátkom čase implementované a bude o nich informovať.

Peter Pellegrini bude zvažovať zaočkovanie, keď zistí, že už v tele nemá dostatok protilátok proti covidu-19. Tie by momentálne ešte mal mať vzhľadom na to, že ochorenie prekonal. Pellegrini vládu vyzval, aby zrušila očkovaciu lotériu.

Rezort financií zverejnil desaťtisíc výhercov odmien po 100 eur v očkovacej prémii. V zozname pribudlo aj 5 výhercov, ktorí získali v utorkovom žrebovaní 10 000 eur, a 20 výhercov, ktorí získali po 1000 eur.

Po pondelkovom žrebovaní pribudlo 5 výhercov očkovacej prémie, ktorí získali po 10 000 eur a 20 výhercov 1000 eur. Výhercov denného aj nedeľného žrebovania zverejňuje rezort financií na svojom webe.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo uvažoval o zvolaní mimoriadneho zasadnutia rady po odvysielaní prvého žrebovania očkovacej lotérie. Po tom, ako mu generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník potvrdil, že ministerstvo financií upraví štatút súťaže, od tohto zámeru upustil.

Verejnosť očkovacej lotérii vyčíta, že osoby so zrakovým či sluchovým postihnutím môžu mať problém – nevedia napríklad odpovedať moderátorom, aké heslo je práve na obrazovke. Podľa ministerstva financií môžu títo ľudia využiť pomoc tretej osoby.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSVčera 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyVčera 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politikuVčera 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončilVčera 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch Včera 12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na UkrajineVčera 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizovalVčera 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebouVčera 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincovVčera 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu