Startupy

Rumunsko má podľa expertov väčší potenciál dlhodobo rásť než Slovensko. Balkánska krajina bola pred dvadsiatimi rokmi oveľa chudobnejšia než Slovensko, ale dnes je vo viacerých parametroch pred ním. V reportáži z Bukurešti vysvetľujeme prečo.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Slovensko-americký startup Gasp získal investíciu 5 miliónov dolárov od zahraničných investorov. Firma vyvíja burzu na rýchlejšie a lacnejšie obchodovanie s kryptomenami.

Ukrajinská vláda našla spôsob, ako naštartovať inovácie, potom všetko skomplikovali ruské rakety. Teraz sa jej obranné technológie šplhajú na svetovú špičku, píše reportér Tomáš Hrivňák z Kyjiva.

Reddit uspel pri vstupe na burzu, hoci vlani stratil 91 miliónov dolárov, ukazuje Graf dňa. Akcie internetového fóra vytiahli hlavne fanúšikovia, ich hodnota sa preto čoskoro môže výrazne prepadnúť.

Navštívili sme kyjivský startup, ktorý vyrába bionické ruky pre veteránov. Niektorí vďaka nim získali späť nielen motoriku, ale aj sebavedomie. Pôvodne chcela firma Esper Bionics vyrábať umelé končatiny pre americký trh, no po invázii Ruska sa preorientovala. Jej majitelia sa obávajú odvedenia zamestnancov.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Spoluzakladateľ ukrajinskej verzie magazínu Forbes bojuje na fronte a vytvoril aplikáciu na trénovanie streľby. „Rusi sú početnejší a vyzbrojenejší, vojnu môžeme vyhrať vďaka inovácii,“ hovorí Olexandr Husarov, ktorý riadi svoj startup priamo z frontu.

Sam Altman z OpenAI hľadá investíciu v hodnote ekonomiky väčšieho štátu. Sedem biliónov dolárov chce investovať do výroby čipov pre umelú inteligenciu. Vysvetľujeme, prečo mu ani toľko peňazí nemusí stačiť na splnenie jeho cieľov.

Nešoférujte s okuliarmi pre virtuálnu realitu, vyzývajú úrady v USA. Prví majitelia Apple Vision Pro vyšli do ulíc. No na to, aby sa z toho stala bežná vec, by zariadenie muselo byť menšie, ľahšie a lacnejšie. Apple však, zdá sa, prvou generáciou presvedčil, že sa mu to v budúcnosti podarí.

Firmy, ktoré zavedú umelú inteligenciu neskoro, môžu predbehnúť ich konkurenti. Tie, ktoré ju zavedú zle, prerobia. Odborníci vysvetľujú, čo musí firma zvládnuť, aby sa zavádzanie umelej inteligencie skončilo úspechom.

Slovenská spoločnosť CloudTalk získala investíciu 26 miliónov eur. Firma podniká s cloudovým komunikačným softvérom pre firmy, najväčším investorom je holandský telekomunikačný operátor KPN.

Hoci podnikateľ Rastislav Hlaváč nebudoval svoj startup Minit s plánom predať ho, napokon prijal ponuku Microsoftu. „Našu konkurenciu kúpila nemecká SAP, ďalšiu kúpilo IBM a z tých firiem, ktoré patrili medzi 4-5 najlepších na trhu, sme ostali jedni z mála nezávislí,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie v rozhovore pre Denník E.

Investovať môžete začať aj desiatimi eurami, ale čo najskôr a pravidelne, aby peniaze zarábali. Pre ženy môže byť sporenie spôsobom, ako sa vyhnúť závislosti od príjmu partnera. Vysvetľujeme základy, ako s investovaním začať.

V OpenAI zvíťazil biznis a riaditeľova charizma. Sam Altman sa po dráme napokon vrátil do vedenia firmy, ktorá stojí za ChatGPT. Zhrnuli sme tri poučenia, ktoré z neprehľadných udalostí vyplývajú.

Predstavenstvo spoločnosti OpenAI začalo rokovať so Samom Altmanom o jeho návrate do firmy. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom píše Bloomberg. Správna rada Altmana prekvapivo odvolala v piatok a ešte pred koncom víkendu ho spolu s ďalším spoluzakladateľom Gregom Brockmanom najal Microsoft.

Nastal v OpenAI puč? Riaditeľa firmy, ktorá vyvinula ChatGPT, Sama Altmana v piatok nečakane vyhodili, investori sa ho odvtedy snažia vrátiť späť do manažmentu. Zhrnuli a vysvetlili sme všetko, čo o prípade vieme.

Slovenský startup 3IPK získal kontrakt od Európskej vesmírnej agentúry. Spolu s francúzsko-talianskou firmou Thales Alenia Space budú vyvíjať blockchainové riešenie na lepšie sledovanie a celistvosť dát z pozorovaní Zeme.

Stroje vo fabrikách by mohli pracovať efektívnejšie, ak sa s pomocou AI a špeciálnych kamier procesy optimalizujú, hovorí Boris Fačkovec, zakladateľ startupu InovecTech. Podobné systémy sú často robené na mieru, a preto aj drahé, jeho firma ponúka takýchto „digitálnych konzultantov“ na báze mesačného predplatného.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Ľudia sa po skončení pandémie hrajú menej videohier. Slovenská firma Superscale vývojárom pomáha s predajom starších hier, ktorým sa až tak nedarilo. Predaje hry starej 12 rokov, ktorú sedem rokov nikto nevylepšil, zvýšili až štvornásobne.

Michal Csonga vyrastal v medzinárodnom prostredí v Číne, vyštudoval a urobil kariéru v Británii a presadil sa aj v Thajsku. Po návrate na Slovensko, kde rozbehol jeden z najväčších fondov na podporu startupov, ho prekvapilo, kam sa krajina posunula a aké sú v nej možnosti.

Hoci umelá inteligencia dnes zvláda aj programovať, IT odborníci ovládajúci logiku a matematiku budú stále nenahraditeľní, hovorí šéfka výskumu kanadského laboratória DeepMind, ktoré vyvíja umelú inteligenciu pre Google. IT firmy čaká aj nová úloha: ako z dnešnej umelej inteligencie vytvoriť užitočné produkty.

Doina Precup. Zdroj - archív D. P.

Britský regulátor odsunul verdikt k plánu Microsoftu na prevzatie herného vydavateľstva Activision Blizzard, po predĺžení termínu chce rozhodnúť do 29. augusta. Tvrdí, že dostal od Microsoftu nový a podrobný návrh.

Mesačne vyzbiera tonu cigaretových ohorkov a pretvára ich na prímes do asfaltu. Dvadsaťdvaročný Hugo Repáň má v malej firme pri Žiari nad Hronom misiu vyčistiť slovenské ulice a festivaly.

Slovenská firma SuperScale, ktorá sa zameriava na rozvoj firiem v hernom biznise, získala investíciu 5 miliónov eur. Chce pomocou nich expandovať na nové trhy so svojím softvérom, ktorým pomáha herným vývojárom dosiahnuť väčší zisk.

Nemôžeme v podpore startupov kopírovať Izrael, pretože peniaze by sa rozkradli. Musíme najprv postupne budovať dôveru, hovorí Otomar Sláma, šéf agentúry Univerzity Karlovej, ktorá prenáša inovácie z laboratórií na komerčný trh.

Pri Univerzite Karlovej vybudovali úspešné centrum, ktoré posúva zistenia vedcov na komerčný trh. Vďaka novým eurofondom má Slovensko šancu urobiť za pár rokov niečo podobné, hovorí šéf pražskej agentúry CUIP Otomar Sláma.

Pri Voderadoch už stojí výrobná linka na prototypy bateriek do dopravných prostriedkov, Denník E sa ňu bol pozrieť. Slovenská firma InoBat chce o pár rokov vyrábať batériové články aj masovo.

Startup Sensible Biotechnologies, ktorý vlastnia dvaja Slováci, získal na svoj výskum od investorov 4,2 milióna dolárov. Firma v britskom Oxforde vyvíja novú metódu na výrobu vakcín a liekov.

Otestovali sme novú slovenskú aplikáciu Moneyhoon, ktorá sľubuje výhodnejšie hypotéky a jednoduché vyhľadávanie poistných produktov a prehľad o míňaní. Oplatí sa ľuďom, ktorí nemajú finančného poradcu alebo im veľmi nedôverujú.

Americký výrobca elektromobilov Lucid prepustí zhruba 18 % pracovnej sily, teda približne 1300 ľudí. Firma, ktorá vyrába luxusný sedan Air, tak chce znížiť náklady. Prepúšťanie plánuje vo všetkých útvaroch vrátane vedúcich zamestnancov.

Algoritmy založené na psychológii ľudí môžu pomôcť zmierniť náboženské konflikty aj radikalizáciu. Umelú inteligenciu, ktorú na rozdiel od tej z Microsoftu či Googlu netreba trénovať, vyvíja na Slovensku americký expert Justin E. Lane.

Pre začínajúce startupy zorganizovala Silicon Valley Bank večeru a ponúkla im lóžu na bejzbalovom štadióne, hovorí v rozhovore Jakub Jurovych zo slovenského startupu Deepnote. Opisuje aj, ako sa na večere s bankármi zásadne nechodilo v obleku a prečo ju investori považovali za bezpečnú.

Jakub Jurovych. Zdroj - Deepnote

OpenAI predstavila novú verziu svojho textového generátora. Od poslednej verzie algoritmu, ktorý poháňa ChatGPT, je nová GPT4 dostupná za 20 dolárov mesačne. Podľa firmy je výrazne presnejšia v odpovediach a dokáže príjmať príkazy s obrázkami.

Slovenské startupy na krach kalifornskej Silicon Valley Bank zrejme priamo nedoplatia, zhodujú sa manažéri zo slovenského technologického biznisu. Väčšina má kapitál uložený v iných bankách. Nedôvera, ktorú krach vyvolal, však môže budúcim začínajúcim firmám skomplikovať získavanie kapitálu na rozvoj.

Krach Silicon Valley Bank je podľa prepočtov druhým najväčším v americkej histórii, no analytici neočakávajú podobný vývoj ako po krachu Lehman Brothers, ktorý odštartoval globálnu finančnú krízu. Dôvod je ten, že banka sa zameriavala prevažne na technologický sektor a startupy.

Slovensko-americká firma Tachyum rozbehne masovú výrobu čipov neskôr, ako pôvodne plánovala. O jej produkty je však veľký záujem, hovorí jej šéf Radoslav Danilák. Napriek rastúcemu napätiu chcú vyrábať čipy na Taiwane, kde je de facto jediná postačujúca fabrika.

Je reálna šanca, že ľudia vybudujú stanicu na Mesiaci. Mohli by odtiaľ pozorovať tie časti vesmíru, ktoré zo Zeme cez množstvo satelitov nevidíme, hovorí Slovák, ktorý pracuje ako člen letovej prevádzky Medzinárodnej vesmírnej stanice.

S partnerom sa často rozprávame o odchode, hovorí šéf 30-milónovej slovenskej firmy Matej Ftáčnik. Napriek tomu, že sa jeho biznisu darí, nevie sa zmieriť s tým, že po vražde na Zámockej sa kvír ľuďom vláda otočila chrbtom.

Matej Ftáčnik. Foto N - Tomáš Hrivňák

Medzi riziká umelej inteligencie patrí rýchla a lacná výroba dezinformácií a porušovanie autorských práv, hovoria experti v ankete. Problémom je aj vysoká uhlíková stopa AI a zneužívanie pracovnej sily na kódovanie.

Pre vedcov nie sú schopnosti umelej inteligencie nové, no vďaka ChatGPT sa rýchlo rozšírila aj medzi bežných ľudí. Onedlho nájdeme AI vo vyhľadávačoch aj v predpovedi počasia, no svet môže najviac zmeniť v medicíne, hovoria odborníci v ankete.

Prepustili vyše stotisíc ľudí, aj keď tvoria miliardové zisky. Vysvetľujeme, ako technologickí giganti Google, Microsoft či Meta po rekordných tržbách z pandémie znižujú stavy, aby uspokojili investorov.

Na orbite by sa mohli tlačiť aj ľudské orgány, hovorí v podcaste eNkonomika Adam Gala z konferencie Výťah. Podnikaniu vo vesmíre sa venuje stále viac startupov, slovenským však talenty odchádzajú za lepšími podmienkami do Česka.

Adam Gala. Foto N - Tomáš Hrivňák

Verím, že vesmírny biznis je nový internet, hovorí v rozhovore organizátor konferencie Výťah Adam Gala. Aby však z potenciálu neostala len bublina, musí sa doň podľa neho oprieť ešte veľa podnikavých ľudí.

Sú riaditeľmi firiem a zároveň influencermi na LinkedIne. Budujú si svoju značku a čoraz viac podnikov im platí za propagačné príspevky. „Na druhé siete ľudia chodia čas zabíjať, na LinkedIn ho chodia investovať,“ hovorí Martin Spano, ktorý má najpopulárnejší osobný profil na slovenskom LinkedIne.

Nerozumiete videohrám vašich detí? Opýtajte sa ich, rady vám o nich povedia. Jozef Vančo zo združenia Hemisféra vysvetľuje, kedy sú hry pre deti a mládež prínosné, prináša aj tipy na bezpečné a užitočné hry.

Jozef Vančo. Foto N - Tomáš Hrivňák

Udalosťou roka vo svete počítačových hier je nákup firmy Activision Blizzard Microsoftom, odvetvie mení vojna na Ukrajine a umelá inteligencia, hovoria Šimon Šicko, Marián Ferko a ďalšie osobnosti herného priemyslu v koncoročnej ankete Denníka E.

Marián Ferko, Šimon Šicko, Matúš Štrba, Peter Nagy, Jozef Vančo

Nový slovenský fond Zero One Hundred chce investovať 60 miliónov eur do startupov a fondov v strednej a východnej Európe. Podporiť plánuje najmä začínajúce technologické firmy vo finančníctve, preprave, dátach a zdravotníctve.

V Žiline tvoria virtuálne tréningové programy, ktoré automobilkám šetria náklady. Virtuálna realita už nie je novinkou, zákazníci ju už poznajú, hovorí šéf exe Richard Hrabovský. V budúcnosti ju možno nebudeme vedieť odlíšiť od skutočnosti.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Slovenským biotechnológiám by pomohlo, keby sem prišla veľká farmafirma – bol by to magnet na investície a zlepšil by sa celý ekosystém firiem, hovoria vedci Pavol Čekan a Norbert Žilka. Ako príklad uvádzajú Island, kde príchod takých veľkých firiem dokázal akcelerovať rozvoj vedy a výskumu.

Sajfa a najväčší podcastový dom spustili vlastnú aplikáciu Toldo, v ktorej spájajú Patreon a Spotify. Hovoria, že tvorcovia získajú väčší podiel zo zisku a lepší prístup ku komunite. Startup Toldo chce budúci rok preraziť aj v zahraničí.

Alzheimerova choroba môže v budúcnosti zvalcovať našu ekonomiku, vravia vedci Norbert Žilka a Pavol Čekan. So skupinou vedcov získali prestížny európsky grant, aby zistili, ako chorobu diagnostikovať skôr.

Pavol Čekan a Norbert Žilka. Foto N - Tomáš Hrivňák

Nové na Dennikn.sk

14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne  10:44Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo 10:41Dvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad) 10:38MediaBrífing: Spôsobili technológie epidémiu duševných chorôb u detí? Je to zložitejšie 09:52Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim Spector 08:26Svetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získala 07:45Najdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre Ukrajinu 07:37Za úzkosťami bývajú nenaplnené potreby. Nechceme byť za sebcov, aj keď sme nešťastní, hovoria psychológovia Ashford a Miler (+ video) 07:25Mám pozvať otca na svadbu, aj keď mi v detstve veľmi ubližoval? 07:05Ráno s NHL: Kto vyhrá Stanleyho pohár a ako dopadnú Slováci? Predpovede Denníka N pred play-off 06:26Ekonomický newsfilter: Rozšírenie rozpočtovej diery o pol miliardy podporila polovica opozícieVčera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikli