Miroslav Žbirka

Meky nebol nejaký „studený čumák“, ktorého nič nerozhodí, hovorí Žbirkova manželka Katka. Tento týždeň vychádza kniha o ich spoločnom živote. Malé odhalenia v nej ukazujú, že Žbirka bol človek ako každý iný, so svojimi chybami, ale aj démonmi, ktorým musel čeliť. Dozvedáme sa, že býval aj nervák alebo že ťažko zvládal hudobné neúspechy.

Českým hudobným Cenám Anděl 2022 dominoval album Mira Žbirku Posledné veci, ocenenie získal v štyroch kategóriách: album roka, sólový interpret, skladba roka za pieseň Nejsi sám (spolu so synom Davidom) a v kategórii najlepší slovenský album. 

Mediálny regulátor dostal podnet na reklamu Slovenskej sporiteľne s hlasom Júliusa Satinského a aj na reklamu na kníhkupectvo Martinus so spevom Miroslava Žbirku. Podľa sťažovateľky tieto spoty znevažujú mŕtvych. Regulátor označil tento podnet za neopodstatnený.

Video: V parku na bratislavskom Račianskom mýte zrekonštruovali lavičku, na ktorej ako mladý hrával Miro Žbirka. Na spomienku prišla aj Mekyho manželka Katarína Žbirková.

Dnešné nedožité 70. narodeniny Mira Žbirku pripomenie aj RTVS. Na Dvojke odvysiela reláciu Anjeli strážni a záznam posledného koncertu speváka na Slovensku, ktorý nakrútila v rámci projektu Mosty Gesharim. (rtvs)

Na pódiu v bratislavskej NTC aréne bolo v pondelok večer všetko – chýbal len on. Ale Miro Žbirka sa nakoniec na svojej oslave objavil, píše Peter Bálik.

Recenzia: Album Posledné veci ukazuje, prečo Meky Žbirka tak chýba. Obsahuje všetko, čo bolo pre neho typické, a zároveň aj prekvapuje.

V piatok vychádza nový album Mira Žbirku Posledné veci, dokončil ho syn David. Je na ňom dvanásť nových autorských piesní, ktoré zložil v priebehu posledných dvoch rokov a naspieval krátko pred smrťou.

Hudobník Laco Lučenič je práve na turné so skupinou Slobodná Európa a na otvárací koncert Pohody chystá špeciálny projekt venovaný Mekymu Žbirkovi. „Hudba ma ešte nikdy nesklamala,“ hovorí Lučenič, ktorý tento rok oslávi sedemdesiatku.

Pesnička dňa: Nejsi sám. Meky Žbirka, ktorý sa práve stal držiteľom ceny Radio_Head Awards za prínos do hudby, stihol pred smrťou naspievať album Posledné veci. Vyjde na jeseň a už je z neho zverejnený prvý singel, duet so synom Davidom.

Držiteľom ceny Radio_Head awards za prínos do hudby sa stal Meky Žbirka. Je niekoľko dôvodov, prečo si túto cenu tento rok zaslúži práve on, píše Oliver Rehák.

K nedožitým 70. narodeninám Mekyho Žbirku budú na jeseň tri veľké koncerty. V Londýne, v Prahe a v Bratislave vystúpia známi hudobníci z českej aj slovenskej scény. Okrem toho ešte vyjde nový album, ktorý spevák stihol pripraviť, dokončuje ho jeho syn David. (zbirka.cz)

Medzi osobnosťami roka sú podľa veľkej ankety Denníka N Milan Lasica aj Miro Žbirka. „Nie preto, že v tomto roku zomreli, ale preto, že počas života nám rozdávali a rozdali toľko radosti, vtipu, múdrosti a krásy,“ vraví Ivan Mikloš.

Bratislava si chce uctiť Miroslava Žbirku spomienkovým miestom v parku na Račianskom mýte, kde zosnulý spevák začínal. Hlavné mesto a mestská časť Nové Mesto pripravujú projekt lavičky v parku na podnet jeho rodiny. „Mesto bude postup koordinovať s rodinou speváka a príslušnými inštitúciami,“ povedal primátor Matúš Vallo.

Video: S Mirom Žbirkom sa rozlúčili desiatky ľudí aj v Bratislave: Bol to náš chalan, chalan z Račka.

Fotookienko: Na Račianskom mýte sa koná pietna spomienka na Miroslava Žbirku. Uctiť jeho pamiatku si prišlo niekoľko desiatok ľudí. Rozlúčku zorganizovalo miestne občianske združenie Živé Račko.

Foto N - Tomáš Benedikovič

V krematóriu v pražských Strašniciach sa dnes konala posledná rozlúčka s Miroslavom Žbirkom. Prišlo zhruba 200 pozvaných hostí. Na pozvanie rodiny sa pohrebu zúčastnila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Naživo: Rozlúčka s hudobníkom Miroslavom Žbirkom v Prahe

Prezidentka Zuzana Čaputová sa na pozvanie rodiny zúčastní na poslednej rozlúčke s Miroslavom Žbirkom. Uskutoční sa v piatok v pražskom Krematóriu Strašnice. Spevák zomrel minulú stredu vo veku 69 rokov.

V bratislavskom parku na Račianskom mýte ľudia zapaľujú sviečky na lavičke, kde s kamarátmi ako tínedžer hrával a spieval Miroslav Žbirka.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Posledná rozlúčka so spevákom Mirom Žbirkom, bude v pražskom Krematóriu Strašnice v piatok 19. novembra o 14.00. Pre pandemické opatrenia bude vstup umožnený len pozvaným. Na spevákovom facebookovom profile bude priamy prenos z obradu.

Slovenský a český Denník N budú mať zajtra po prvý raz rovnakú titulnú stranu, ktorou si pripomenú speváka Miroslava Žbirku.

Meky žil hudbou, starou aj novou, vlastnou aj cudzou. Stále objavoval, stále hľadal a iní objavovali a nachádzali jeho, píše Oliver Rehák. „Málokto dokázal tak suverénne a pevne stáť v šoubiznise bez toho, aby nestratil tvár, zostal sám sebou a zároveň nestratil rešpekt ani na nezávislej hudobnej scéne.“

Skamarátili sme sa ešte na základnej škole a zostalo nám to, spomína na Miroslava Žbirku fotograf Peter Procházka. Prvý portrét mu urobil ešte v roku 1968, pozrite si výber z jeho unikátneho archívu.

Štyri z mnohých portrétov, ktoré Mekymu Žbirkovi urobil Peter Procházka.

Pesnička dňa: Balada o poľných vtákoch. Muzikanti začali vzdávať poctu Miroslavovi Žbirkovi, vypočujte si inštrumentálnu verziu jeho hitu, ktorú nahral Roland Kánik.

Vypočujte si desať najmenej známych piesní Miroslava Žbirku. Jeho najväčšie hity musel aspoň pasívne počuť takmer každý, jeho tvorba však bola oveľa pestrejšia a za 50-ročnú kariéru naspieval všeličo.

Osobné spomienky na Miroslava Žbirku, ktorý zomrel vo veku 69 rokov, dokazujú jeho popularitu nielen na Slovensku. Z prvých reakcií je zrejmé, aké pestré publikum mal. Uznávali ho ľudia z niekoľkých generácií a hudobníci z rôznych žánrov.

Miroslav „Meky“ Žbirka odišiel príliš skoro, mal ešte veľa plánov a zanechal aj nové piesne. „Robil populárnu hudbu, nikdy sa za to nehanbil a na rozdiel od iných slávnych kolegov nikdy neurobil nič, za čo by sa musel hanbiť,“ píše redaktor Denníka N Oliver Rehák.

Miroslav Žbirka (21. 10. 1952 - 10. 11. 2021). Foto - Martina Mlčúchová

Marika Gombitová, s ktorou Miroslav Žbirka vytvoril pár v muzikáli Neberte nám princeznú, reaguje na úmrtie speváka: „Môj drahý Meky, veľmi mi budeš chýbať. Si v mojom srdci navždy. S láskou Tvoja princezná,“ uviedla na Facebooku. Spolu naspievali legendárny duet V slepých uličkách.

Na zosnulého speváka Miroslava Žbirku spomínajú viacerí politici. Hovoria o pravom džentlmenovi, velikánovi slovenskej hudby či o nezabudnuteľnom hlase a prízvuku. „Jeho hudba nás všetkých prežije,“ povedal Juraj Šeliga.

Prezidentka Zuzana Čaputová k úmrtiu Miroslava Žbirku: „Vždy som mala pocit, že vôbec nestarne. Texty jeho piesní poznáme všetci naspamäť. Miloval hudbu, slovenčinu, Londýn a Beatles… Vďaka jeho nadaniu znel slovenský pop aj v časoch hlbokého socializmu absolútne svetovo.“

V deň úmrtia Miroslava Žbirku prinášame štyri texty, ktoré sme spravili s legendárnym spevákom vrátane reportáže z Londýna, kde bol Meky takisto tak trochu doma a splnil si tam aj jeden zo svojich veľkých snov. Na Abbey Road, v najslávnejších štúdiách na svete, kde nahrávali aj jeho milovaní The Beatles, nahral platňu aj on.

Slovenská hudobná scéna prišla o významnú legendu a charizmatickú osobnosť so špecifickým humorom, vyhlásil Eduard Heger v súvislosti so smrťou Miroslava Žbirku.

RTVS v súvislosti s úmrtím Miroslava Žbirku dnes o 20.10 h na Dvojke odvysiela dokument Meky. „Je to pravdivejší obraz, pretože ukazuje aj iné moje polohy než len tú najznámejšiu. Režisér zo mňa vytiahol aj veci, ktoré som ešte nikomu nepovedal,“ povedal o filme v čase uvádzania dokumentu Žbirka.

Vo veku 69 rokov zomrel spevák a skladateľ Miroslav Žbirka. „Správy o mojej smrti sú pravdivé, to by povedal Meky, keby žil,“ píše sa na Facebooku speváka. Úmrtie potvrdil jeho PR manažér Rado Mešša.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

08:37Muťo z VAR podcastu: Slovan pre mňa neexistuje. Nechápem, prečo Jasmina a Rytmus plačú ako malé deti 07:11Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idioti 06:57Po netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejVčera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov