Mladí

Keď politici cielia na staršiu generáciu, môžu využiť, že seniori sú na rozdiel od mladých trpezlivejší a dokážu videu dlhšie venovať pozornosť, vraví Marek Mach, aktivista z Mladí proti fašizmu. „Preto dobre funguje, keď niekto zo súčasnej vlády natočí 10-minútové video na Facebook. Ľudia, pre ktorých to video tvorí, si ho pozrú do konca a budú ho zdieľať, pretože sa im páči.“

Konšpirátorov ani politikov sa nebojím, vraví v podcaste Generácia N Marek Mach, mladý aktivista a influencer, ktorý vytvára mnohé úspešné videá a zorganizoval viaceré volebné vlaky. V mobile nemá žiadne sociálne siete, čas strávený na nich vníma ako stratený.

Psychologická poradňa: 14-ročný syn obdivuje Andrewa Tatea, čo máme robiť? pýta sa 38-ročná Jana. „Hoci mu dávame vecné argumenty, stále je presvedčený, že všetko o jeho mizogýnii a násilnom správaní je vykonštruované alebo vytrhnuté z kontextu,“ vraví. Podľa psychológa by rodičovská kontrola počítača či mobilu neviedla k želanému efektu.

Rozprávali sme sa s prvovoličmi po voľbách. Gymnazista Matej vie pochopiť, že Pellegrini nazýval Korčoka vojnovým kandidátom. „Chcel sa ukázať v čo najlepšom svetle. Nie je to zavádzanie, je to politika,“ hovorí 18-ročný žiak z Trnavy.

Rozprávali sme sa s prvovoličmi po voľbách. Voliči Harabina aj Danka dali hlas Pellegrinimu a sú spokojní. 19-ročná Ema, volička Korčoka, je sklamaná a cíti sa previnilo, že odchádza študovať do Česka. Slovensko bude podľa nej vyzerať ako tlačovka v Pellegriniho štábe. „Fico rozprával do mikrofónu viac ako nový prezident,“ vraví.

Foto N - Vladimír Šimíček, Tomáš Benedikovič,

Na predmestí Paríža skupina útočníkov napadla 15-ročného chlapca, ktorý šiel na klzisko. Skončil v nemocnici, ale nie je v ohrození života. Prípad podľa prokuratúry nesúvisí so smrťou chlapca, ktorého minulý týždeň útočníci ubili v rovnakej obci.

Viezli sme sa volebným vlakom, ktorý v piatok vypravili z Prahy do Bratislavy. Študentov štvala ľahostajná mládež, podporili nás Česi a v cieli nás čakal konšpirátor Marek Šoun. Počas päťhodinovej cesty sme sa rozprávali s organizátorom akcie Marekom Machom aj so študentmi.

Volebný vlak pred druhým kolom prezidentských volieb. Foto N - Tomáš Benedikovič

Na pražskú hlavnú stanicu začínajú prichádzať slovenskí študenti, ktorí vycestujú do Bratislavy volebným vlakom. Bezplatne ho zabezpečila organizácia Mladí proti fašizmu. Vlak zastaví aj v Kútoch a v Brne. Keďže sa kapacita naplnila, z Brna pôjdu aj autobusy.

Odišla som zo Slovenska, ale nie som ľahostajná, píše reportérka českého Deníka N Karolína Klinková. „Pochybnosti cítim každý deň, ale čoraz ťažšie si viem predstaviť, že sa na Slovensko vrátim,“ vraví a vysvetľuje, že dôvody, prečo Slováci odchádzajú a nevracajú sa, sú banálnejšie a zároveň pestrejšie, než zaznievajú vo verejných diskusiách.

Lieky sa mi hnusili, dnes viem, že ich potrebujem, hovorí Marcela Izakovičová, ktorá od 13 rokov trpela depresiami. „Keď máte depresiu, cítite sa osamelo a nikto nevie, ako vám pomôcť,“ vraví autorka profilu Porušená holka. Po 7 rokoch liečby a období, keď strácala nádej, je dnes v stabilizovanom stave.

Prokurátorka Zuzana Hozová v rozhovore vraví, ako v jednom reedukačnom centre našla v rohu triedy ležať chlapca, ktorého dobila a doškriabala vychovávateľka. Tá ďalej robí, iba si ostrihala nechty. Na polícii prokurátorku šokovalo, keď vtedajšia riaditeľka centra počas výsluchu detí „dávala najavo zjavný nesúhlas s tým, čo deti hovoria“.

Prvovoliči hovoria, koho chcú zvoliť za prezidenta: gymnazistovi z Nitry sa páči Harabinov prejav, elektrotechnik Daniel si myslí, že hlavou štátu má byť určite muž. Podľa viacerých by mal prezident obnoviť vzťahy s Ruskom a najdôležitejšie sú pre nich národné hodnoty.

Dospelí by podľa kouča a lektora Tomáša Peška nemali prikazovať mladým, čo majú robiť. „Už dávno to nie je o tom, že my dospelí sme tí múdri, ktorí vedia, v akom svete budú žiť v budúcnosti mladí ľudia. Veľa vecí sa mení a dospelí sa potrebujú zmeniť na sprievodcov,“ vraví v rozhovore. (čierna labuť)

Keď mala Andrea 13 rokov, povedala mame, že sa zaľúbila do spolužiačky z kresťanskej školy. „Prečo ja, prečo moje dieťa, prečo teraz,“ spomína si 50-ročná Svetlana na svoje prvé reakcie. Dcérin coming-out ju zastihol nepripravenú v období, keď sa jej rozpadalo manželstvo. „Rozplakala som sa. Odvtedy stále cítim vinu, že som nereagovala dostatočne dokonalo.“

Pre chýbajúcu ruku sa Michal Kolčák celé detstvo bál odmietnutia a pohľadov okolia. „Už som pochopil, že nemať ruku nie je žiadna hanba. Človek si myslí, že sa naňho ľudia pre hendikep pozerajú v zlom, no často je to práve naopak,“ vraví v rozhovore.

Vďaka bionickej protéze by Michal Kolčák mohol hýbať dlaňou aj prstami na ruke, o ktorú prišiel pri nešťastí v detstve, no poisťovňa mu ju odmieta uhradiť. „Má päť bodov, ktoré musí pacient spĺňať, aby mu pridelili takúto pomôcku, a ja dva z nich nespĺňam. Prvým je, že končatina, o ktorú som prišiel, nie je moja dominantná. Nespĺňam ani časový úsek,“ vraví Kolčák.

Vnímanie Slovákov ako „tých pozadu“ je postavené na hlavu, vraví študent Tadeáš Múdry, ktorý vyrastal v Brne, ale vzhľadom na slovenských predkov sa cíti ako Slovák. „Nedá sa však nesúhlasiť s tým, že Slovensko je v horšej ekonomickej situácii než Česko a odliv mozgov je reálnou témou.“

Tadeáš Múdry. Foto - Rebeka Kopkáš Uličná

Tínedžerom sa zdá budúcnosť šedá a pochmúrna, hovorí v rozhovore psychologička Katarína Rezníková. „Naša generácia im chcela dopriať všetko, čo sme nemali. Takže do nich pcháme odmalička hračky, dovolenky, komfort. A odrazu čelia svetu, ktorý bude možno horší ako ten, v ktorom vyrástli. Sú málo odolní,“ vysvetľuje.

25-ročný dramaturg Martin Krč v rozhovore otvorene hovorí o tom, ako bol dobrovoľne hospitalizovaný na psychiatrii. Popkultúra podľa neho poznačila mienku o psychiatrických nemocniciach. „Ja som v Pezinku neskončil. Ja som v Pezinku znova začal: rovnako ako mnohí vaši známi, kolegovia či členovia vašej rodiny – a možno to vôbec netušíte.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Často sa stáva, že deti riadia rodinu, kým rodičia sú výkonná zložka. V takej rodine sú všetci nešťastní, hovorí psychologička Katarína Rezníková. „Deti sú nešťastné, lebo neustále sa stretávajú so zlyhaním. Lebo na to jednoducho ešte nemajú. A rodičia sú nešťastní, že sú otrokmi detí a nevedia si s nimi poradiť,“ vraví v rozhovore.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Elena opisuje, ako sa jej syn pridal do skupiny, v ktorej zažil šikanu. „Pomaly chradol a chradol, až mi na Vianoce povedal, že bol v škole naposledy,“ hovorí. Psychologička zhodnotila, že ak by ho nútili chodiť do školy, hrozilo by, že si siahne na život.

Učitelia by si mali nájsť priestor na voľnú diskusiu so žiakmi aj na úkor učiva, vraví lektor kritického myslenia Ján Markoš. „Nechajte mladých ľudí rozprávať o čomkoľvek, ale nedajte priestor extrémistickým názorom,“ hovorí v rozhovore. (čierna labuť)

Tomáš má 18 rokov, ale pre silné depresie a úzkosti musel prerušiť štúdium. Jeho matka vysvetľuje, že v detstve ho ovplyvnil jeho otec, ktorý má psychické problémy a výbušné správanie. „Jeho dnešné problémy nepovažujem za jeho problémy. Zodpovednosť je predovšetkým na nás, jeho rodičoch,“ tvrdí.

Mladí ľudia dnes pijú menej ako v minulosti. „Napríklad počas Veľkej noci sa zvýši počet mladých opitých, hlavne chlapcov. Vždy to tak bolo, ale už je to menej ako v minulosti. Je to stále časté, ale trend je dobrý,“ hovorí odborník na závislosti Okruhlica.

Čo robiť, keď príde dieťa domov opité? Odborník na závislosti Okruhlica hovorí, že dieťa najskôr treba liečiť, a keď vytriezvie, potom je čas na vážny rozhovor. „Naši mladí pacienti hovoria, že im chýbala kontrola a chceli by, aby mali väčšiu kontrolu počas puberty od rodičov.“

Ombudsman Róbert Dobrovodský hovoril s prezidentkou Zuzanou Čaputovou aj o situácii v reedukačných centrách. Podľa neho hlava štátu vyjadrila sklamanie z toho, že sa ich stav za posledných 10 rokov zhoršil.

Česká polícia vyšetruje prípad školákov, ktorí sa predávkovali voľne dostupnými cukríkmi s HHC. Ide o kanabioid s podobnými účinkami, ako má THC. Žiaci, ktorých počet polícia nespresnila, skončili v nemocnici v Karlových Varoch.

Študenti stredných a vysokých škôl sa môžu prihlásiť do novinárskej súťaže Štúrovo pero. Poslať môžu svoje časopisy, články či projekty v kategórii online žurnalistika. Uzávierka súťaže je 15. februára 2024. (kskls.sk)

Traja pražskí študenti opisujú, ako sa pripravujú na návrat do školy po masovej streľbe. O tom, že by sa nevrátili, neuvažovali. „Verím, že návrat k normálu bude možný, no nepochybujem, že sú aj ľudia, ktorí už do učebne nevstúpia bez toho, aby ich prvou myšlienkou nebolo, kadiaľ budú utekať,“ vraví Petr Franc.

Tomáš Hart, Adéla Károlyová a Petr Franc. Foto Deník N - Gabriel Kuchta

Pri masívnom porušení práv detí v reedukačných centrách zlyhali viaceré štátne orgány, povedal Maroš Žilinka na rokovaní školského parlamentného výboru. Podľa generálneho prokurátora však momentálne nie je dôležité hľadať vinníkov, ktorí môžu za zlý stav zariadení, ale pripraviť okamžité aj dlhodobé opatrenia na ich nápravu.

Predseda sociálneho parlamentného výboru Ján Richter zo Smeru zvolal zasadanie výboru na dnes 20.00. Opozícia ho iniciovala k Čistému dňu a odhaleniam generálnej prokuratúry o alarmujúcom stave reedukačných centier.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini umožní generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi vystúpiť v parlamente k situácii v reedukačných centrách. Vo vyhlásení píše, že zistenia generálnej prokuratúry nie sú hodné 21. storočia a deti žijú v neľudských podmienkach, za stav je však podľa neho zodpovedná aj opozícia.

Šikanovali ma v škole, napadli na ulici. Moje dospievanie bolo zapieranie toho, kým som, vraví v rozhovore Denis Kendy z podcastu Sexuálna výchova. Až keď sa v dvadsiatke odsťahoval do Bratislavy, začal žiť život ako gej. „Dodnes sa o tom bojím rozprávať – rozmýšľam, či to nepreháňam. Lenže keď na mňa každý deň v škole kričalo päť chlapcov z rôznych tried, že som buzerant, malo to na mňa výrazný vplyv.“

Foto - archív Denisa Kendyho

20-ročný Bohuš sa stal jedným z dvoch mladých ľudí, ktorí majú maturitu v sociálnych panelákoch v Rokytove, kde býva v generačnej chudobe. Popri škole pracoval v Bardejove ako pokladník v Tescu, kde ho neskôr aj povýšili. „Zo začiatku obchádzali moju pokladňu, aj keď bola prázdna, a nechali sa obsluhovať inde,“ hovorí.

Bohuša nechceli zamestnávatelia zobrať na prax, pretože bol Róm. V strednej odbornej škole v Bardejove nevedeli nájsť prax pre desiatku rómskych žiakov, pretože ich firmy odmietli zobrať. Zakročila až sociálna pracovníčka Človeka v ohrození, ktorá pre nich našla prax v Tescu.

Foto N - Peter Lázár

Šestnásťročná Nina Miháliková v lete za pomoci rodičov otvorila obchodík K-Dreams pre fanúšikov k-popu, stalo sa z neho vyhľadávané miesto tínedžerov, ktorí do malého priestoru v centre Bratislavy prichádzajú aj z iných miest. Dôvodom nie je len kúpa fanúšikovských predmetov populárneho hudobného štýlu.

Nina Miháliková vo svojom bratislavskom obchode. Foto N - Tomáš Pobuda

Radoslav plánuje byť učiteľom geografie a dejepisu. Sám má so školstvom skôr negatívne skúsenosti, príznačné pre generáciu narodenú v roku 1998. „Učitelia nám dosť často pripomínali, že s nami prakticky experimentujú. Vtedy totiž s každou vládou prichádzala nová školská reforma, stále sa menili osnovy a chýbali nám učebnice. Bol to jeden veľký nezorganizovaný chaos, ktorý nám študijne viac uškodil, ako pomohol.“

25-ročný Ľubomír pochádza z Kysúc, no rozhodol sa žiť v Prahe. „Čo sa týka názorov, môj región sa mi zdá v porovnaní so zvyškom Slovenska možno až ultrakonzervatívny.“ Výsledky volieb ho sčasti prekvapili, pretože jeho tamojší rovesníci sa s mnohými stranami vrátane Smeru nezhodujú. „Možno pomaly nastáva nejaká obroda. Predsa len my ako mladšia generácia sa vieme pohybovať aj v oblasti sociálnych sietí a nie sme tak ľahko zmanipulovateľní.“

Každý z mojich rovesníkov a rovesníčok je niekde inde, hovorí 25-ročná študentka medicíny Barbora. „Mám spolužiakov zo strednej, ktorí už majú deti a kúpili si byt. Ďalší, naopak, ešte nikdy neboli v serióznom vzťahu. Potom sú takí ako ja, čo ešte študujú, alebo, naopak, ľudia, ktorí nešli na vysokú školu a už od osemnástich pracujú. Preto by som nás ako generáciu ani nevedela všeobecne zadefinovať.“

Všetko zrazu beží desaťnásobne rýchlejšie a každý má od nás očakávania, opisujú 25-roční život svojej generácie. „Vek 25 až 30 je podľa mojej rodiny najzlomovejšia päťročnica. Úprimne neviem, na čo sa mám zamerať, keď je toho času málo. Či na hlbšie vzdelávanie, aby som bola prínosom v robote, alebo na to, aby som ako ,zbesilá‘ začala hľadať nových ľudí, alebo na psychohygienu a samu seba,“ hovorí Ingrid zo Žilinského kraja.

Foto - archív 25-ročných

Esbéeskár ich nechcel pustiť do potravín, teraz však deti z krúžku varenia vydávajú svoju knihu Bašavel v kuchyni. „S týmto sa rómske deti stretávajú od malička. My dospelí si často neuvedomujeme, že sú v procese výchovy, a keď sa na ne nejako pozeráme, neskôr sa tak môžu vnímať aj ony samy v rámci spoločnosti,” hovorí učiteľka a spoluautorka knihy Diana Brocka Jakubíková.

Učiteľka Diana Brocka Jakubíková (vľavo) so žiačkami a žiakom na krúžku varenia. Foto - Dominika Vargová

Investovať môžete začať aj desiatimi eurami, ale čo najskôr a pravidelne, aby peniaze zarábali. Pre ženy môže byť sporenie spôsobom, ako sa vyhnúť závislosti od príjmu partnera. Vysvetľujeme základy, ako s investovaním začať.

Ak dieťa zažíva šikanu, od rodiča očakáva hlavne pochopenie a pozornosť. „Dieťa nepotrebuje, aby ho rodič poučoval alebo sa ho snažil hystericky chrániť,“ hovorí psychológ a špeciálny pedagóg Viktor Križo. V manuáli o šikanovaní pre rodičov odpovedajú štyria odborníci a odborníčky na 20 základných otázok o prejavoch šikany a o tom, ako ju riešiť.

Odborníci radia, ako pomôcť dieťaťu, ktoré zažíva šikanu, a ako o probléme komunikovať so školou. Ak máte podozrenie, že dieťa je v škole objektom šikany, informujte o tom najskôr triedneho učiteľa či triednu učiteľku, môžete požiadať aj o mimoriadne rodičovské združenie a zo stretnutí s vedením školy si vždy pýtajte zápisnicu, vysvetľujú v manuáli.

Od decembra uhradia mladým od 12 do 15 rokov vakcínu proti HPV vírusu, ktorá chráni pred rakovinou. Rozširuje sa tak skupina ľudí, ktorí ju budú mať bezplatne. HPV vírus spôsobuje rakovinu krčka maternice, penisu či hrtana.

Zaočkovanosť k septembru 2023

Dodnes ma ľudia považujú za príliš funkčnú na to, akú mám diagnózu, hovorí Kristína Janačková, ktorej v 25 rokoch diagnostikovali schizofréniu. „Ľudia majú predstavu, že to je niečo divoké, nespútané, agresívne. No moja psychotická epizóda by sa dala charakterizovať aj ako pokojné obdobie. Stále som chodila do práce a školy,“ vraví v rozhovore.

Foto - archív K. J.

Keď mal deväť rokov, stál na okne a hovoril, že skočí. Nemôžeme na psychiatra čakať pol roka, hovorí mama ôsmaka. Aj jej prípad ukazuje, ako na Slovensku kolabuje starostlivosť o duševné zdravie detí. Termíny dostávajú o mesiace, chýbajú lekári aj lôžka v nemocniciach.

Ako podporiť 19-ročného syna, ktorý sa cíti neschopný? Dospelé dieťa už nepotrebuje od rodičov a blízkych nevyžiadané rady, hovorí psychologička Jana Ashford. „Práve v časoch, keď je dieťa stratené a hľadá sa, potrebuje cítiť, že v neho rodič verí, povzbudzuje ho, podporí ho a aj mu poradí, ak si to vypýta,“ vysvetľuje v Psychologickej poradni.

Slovensko nie je pre mladých, chceme to zmeniť, vraveli študenti, ktorí v piatok cestovali z Česka špeciálnym volebným vlakom. Ondreja z Bratislavy znepokojuje príklon k fašizmu, vrátil sa odvoliť, aby tomu zabránil. „Nerád by som sa vrátil do čias Mečiara a divokých deväťdesiatych rokov,“ vraví.

„Môj otec verí dezinformáciám. O diskusie sa pokúšam, ale máme každý iný zdroj informácií,“ hovorí dvadsaťšesťročná Lenka. Foto – Deník N/Matěj Škop

Z Prahy prišiel do Bratislavy volebný vlak s približne 400 študentmi. Organizátori kampane Nestrať svoj hlas podobný počet očakávajú aj vo vlaku z Brna, ktorý dorazí dnes večer.

Najčítanejšie teraz

Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idiotiFoto N - Tomáš BenedikovičFicovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cestePremiér Robert Fico. Foto N - Tomáš BenedikovičDediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomPo zosnulom otcovi Michalovi Lazarovi preberá jeho firmy dcéra Michaela s manželom Ivanom Ikrényim. Foto - sociálne siete Michaely Lazarovej a webová stránka Ikrényi&RehákNewsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveNajdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre UkrajinuVolodymyr Zelenskyj a Petr Pavel v Prahe. Foto – Gabriel Kuchta/Deník NVývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáHoriaci bombardér a jeho vrak. Zdroj - X/MashMuťo z VAR podcastu: Slovan pre mňa neexistuje. Nechápem, prečo Jasmina a Rytmus plačú ako malé detiMatej Mutiš. Foto - archív M. MutišaZ Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaRedukcia áut a vytvorenie komfortných cyklotrás sa na bratislavskom nábreží stretli s veľkým počiatočným odporom. Foto – NDvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad)Juraj Slafkovský. Foto – TASR/Martin BaumannMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákV Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaKošické centrum Optima. Foto - Atrim OptimaPo netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejNa fotke sú hráči Nitry, ktorí oslavujú víťazstvo v prvom finálovom zápase play-off hokejovej extraligy. FOTO: TASRVytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim SpectorTim Spector. Foto - Peter SchiazzaNa predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Foto – TASR/Martin Baumann

Nové na Dennikn.sk

08:37Muťo z VAR podcastu: Slovan pre mňa neexistuje. Nechápem, prečo Jasmina a Rytmus plačú ako malé deti 07:11Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idioti 06:57Po netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejVčera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov