Záver priniesol absolútny chaos. Vedenie pretekov najprv zakázalo jazdcom so stratou jedného kola predbehnúť bezpečnostné vozidlo, ale tesne pred koncom názor zmenilo. Tým sa Verstappen na čerstvejšej súprave pneumatík dostal tesne za Hamiltona a v poslednom kole ho predbehol. Máme tu nového majstra sveta! O týchto pretekoch sa bude ešte dlho rozprávať!

Preteky sa skončili, v poslednom kole Hamiltona predišiel Verstappen a stal sa majstrom sveta.

Pérez odstupuje z pretekov, čo znamená, že Mercedes získava Pohár konštruktérov.

Stihnú Latifiho monopost odpratať včas? Ak áno, Hamilton bude mať veľký problém, pretože Verstappen stihol vymeniť pneumatiky.

Räikkönen poslednýkrát pred médiami ako pilot F1.

Hamilton dostal upozornenie, aby bol opatrný pri prejazde obrubníkmi. Na ne doplatil Lando Norris, ktorý skončil s takzvaným pomalým defektom.

„Potrebujeme zázrak,“ hovorí deväť kôl pred koncom šéf Red Bullu Christian Horner. Hamilton má náskok jedenásť sekúnd na Verstappena.

Verstappenovi sa nedarí ukrajovať dostatočné množstvo času na Hamiltona. Ten však môže mať v závere vážne problémy s pneumatikami – na rozdiel od Verstappena ich menil zatiaľ len raz.

O ničom nie je rozhodnuté, pretože kým Hamilton počas virtuálneho bezpečnostného vozidla zostal na trati, Verstappen zašiel do boxov po novú súpravu pneumatík. Náskok medzi prvými dvoma sa zmenšuje. Stihne to Verstappen? A vydržia to Hamiltonove gumy?

Po zastavení Antonia Giovinazziho bolo aktivované virtuálne bezpečnostné vozidlo. Jazdci musia znížiť svoju rýchlosť o 40 percent a zachovať si aktuálne pozície.

Bývalý pilot F1 a aktuálne analytik Karun Čandhok o dnešných pretekoch: „V zásade sa zdá, že Lewisovo tempo je dnes na Maxa prirýchle. Môžeme sa pozrieť na všetky stratégie a kontroverzie, ale z hľadiska čistej rýchlosti sa zdá, že Lewis má dnes výhodu asi troch-štyroch desatín.“

Red Bull zrejme Verstappena zavolá do boxov ešte raz a skúsi s týmito pretekmi ešte niečo urobiť. Ak však Hamilton a Mercedes zareagujú dostatočne rýchlo, Red Bullu to nepomôže, pretože Brit má zhruba päťsekundový náskok.

Räikkönen končí svoju kariéru v F1 po zlyhaní bŕzd. Vypadol aj George Russell, pre ktorého to boli posledné preteky vo Williamse pred odchodom do Mercedesu.

Verstappenova strata na prvého Hamiltona sa znížila na necelé dve sekundy. Druhý Verstappen svojho tímového kolegu označil za „legendu“. Odpoveď inžiniera do vysielačky znela: „Absolútne zviera!“

Red Bullu plán B s Pérezom vyšiel a Hamilton stratil drahocenný čas. Brit sa pred neho najprv dostal, ale Pérez sa potom vrátil späť. Hamilton sa sťažoval na nebezpečné manévre zo strany pilota Red Bullu.

Pérez dostal pokyn na plán B, čo by mohlo byť zdržanie Hamiltona, ktorý na Mexičana stráca necelých deväť sekúnd. Tento rozdiel sa však rapídne zmenšuje. Otázne je, či Pérez dokáže odolať Hamiltonovi na staršej mäkšej súprave.

Hamilton sa vracia na 2. miesto pred Sainza. Prvý je Pérez, ktorý ešte nebol v boxoch.

Verstappen zašiel v 14. kole do boxov a vracia sa na 5. miesto. Len-len, že nedošlo k zrážke s Charlesom Leclercom, ktorý bol mimo. Verstappen sa okamžite prepracoval na 4. miesto. Reaguje aj Mercedes.

Niektorí piloti na sociálnych sieťach reagujú na incident a žiadajú návrat klasických štrkových zón, ktoré by neumožňovali to, čo urobil Hamilton. Na druhej strane, ak by Verstappen vytlačil Hamiltona do štrkovej zóny, kde by pilot Mercedesu zostal, asi by to nezostalo bez penalizácie.

Spolukomentátor Martin Brundle tvrdí, že Verstappenov manéver bol v poriadku a že Hamilton nevrátil späť všetku výhodu, ktorú získal prejazdom mimo trate.

Verstappen navyše začína mať problémy s pneumatikami. Začiatok pretekov neprebieha podľa predstáv Red Bullu, ale do konca je ešte veľmi ďaleko.

Na pozadí pretekov sa vo veľkom rozoberá incident z 1. kola. Názory sa opäť rôznia. Šéf Red Bullu Christian Horner povedal: „Sme šokovaní, pretože Lewis nevrátil získanú výhodu.“ Red Bull medzitým kontaktoval vedenie pretekov s tým, že Verstappen bol na vrchole zákruty prvý.

Bývalý šampión z roku 2016 Nico Rosberg tvrdí, že je to zložitá situácia, ale že to, ako to vyriešili komisári, je v poriadku. Podľa mnohých bol Verstappenov pokus príliš oportunistický podobne ako predošlé manévre z minulých veľkých cien.

Niektorí zahraniční novinári zas kritizujú FIA za to, že nie sú dané jasné pravidlá, čo prispieva k zbytočnému diskutovaniu a zvyšovaniu napätia.

Verstappenova reakcia na to, že sa incident v deviatej zákrute nebude vyšetrovať: „To je neuveriteľné! Čo to tu robia?“ Mal na mysli komisárov, ktorí incident nechali bez vyšetrovania.

Krátko po štarte sa Hamilton dostal pred Verstappena, ale ten sa o niekoľko zákrut neskôr vrátil na prvé miesto. Opäť došlo k tesnému súboju, Verstappen vytlačil Hamiltona mimo trate a Brit sa vrátil na prvé miesto. Vedenie pretekov nebude incident vyšetrovať.

Začala sa Veľká cena Abú Zabí.

Začalo sa zahrievacie kolo.

Valtteri Bottas sa lúči s Mercedesom a pri tejto príležitosti mu tím pripravil takúto kombinézu.

V Abú Zabí je jasno, počas pretekov sa bude teplota hýbať zhruba na úrovni 25 stupňov Celzia.

Hamilton naposledy nezískal titul v sezóne 2016, keď prehral s tímovým kolegom Nicom Rosbergom. Práve on je spolukomentátorom televízie Sky Sports, vďaka čomu sa dozvedáme napríklad to, že Hamilton pred pretekmi počúva 2Paca, čo Rosberga svojho času štvalo. Títo dvaja pretekári boli odmalička priateľmi, ale ich vzťah sa počas vzájomných súbojov o titul výrazne pokazil.

Kimi Räikkönen čaká na posledný štart v F1, celý víkend sa nesie v znamení lúčenia.

Pred štartom si odborníci kladú niekoľko otázok. Prebehne štart bez kontaktu a zvládnu ho Verstappen a Hamilton bez poškodenia vozidiel či vypadnutia? Dokáže sa Hamilton na pomalšej zmesi udržať na druhom mieste či dokonca atakovať Verstappena? Akú úlohu zohrajú tímové dvojky? Sergio Pérez štartuje štvrtý a jeho zapojenie do boja o prvé priečky v prvej zákrute je reálne. Šiesty Valtteri Bottas to bude mať náročnejšie.

Fotka pilotov sezóny 2021. Chýba iba Nikita Mazepin, ktorý má koronavírus. Pozitívne testovaný bol po včerajšej kvalifikácii.

Štartový rošt nebude kompletný, pretože na ňom bude chýbať Nikita Mazepin z Haasu, ktorý bol pozitívne testovaný na koronavírus.

Verstappen odštartuje prvý, no obuté bude mať mäkšie pneumatiky, čo môže byť v porovnaní s druhým Hamiltonom nevýhoda. Očakáva sa, že mäkšia zmes búde rýchlejšia, no jej životnosť by nemala byť taká ako v prípade strednej zmesi, s ktorou odštartuje Hamilton. Pilot Mercedesu zas bude musieť pri štarte strážiť svoju pozíciu, čo nebude jednoduché, pretože okolo seba bude mať až štyri autá s rýchlejšou mäkšou zmesou.

Vitajte pri minúte po minúte z vyvrcholenia sezóny F1. Dnes sa rozhodne, či titul majstra sveta získa Max Verstappen alebo Lewis Hamilton. Verstappen si pred Hamiltonom vyjazdil na VC Abú Zabí pole position a má aj ďalšiu výhodu – pri rovnakom počet bodov vyhral v sezóne viac veľkých cien.

Nové na Dennikn.sk

16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierky 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia Maďarov 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiou 15:58V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigary 15:58Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebude 14:47Danglár: Rys v ohrození 14:26Povinná vojenčina v 21. storočí? Rodovo neutrálna a vyberá tých najlepších, ukazuje švédsky model 14:19Slovenka bola pri smrteľnom útoku na Černihiv: Kým sme prišli k úkrytu, už sme počuli tri výbuchy 13:59Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do sveta 13:57Slamerka Veroni Gyenge: Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, ale v politike takáto strana nie je 13:33V kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnosti 13:28„Ste pod papučou“, ale aj „konečne viem, čo si muž myslí“. Aké to je, keď ako Otcovia v plienkach rozprávame otvorene a do hĺbky 13:06Děj se co děj, nemáte se čeho bát 12:41Aktivista Marek Mach: Konšpirátorov ani politikov sa nebojím. S bojom proti hoaxom neprestanem ani vo Švédsku 12:26Povodne v Dubaji spájali s umelo vyvolaným dažďom. Čo hovoria dôkazy? 11:58Dohoda KDH s Tarabom znamená, že okrem medveďov budú ľahšie strieľať aj rysy a vlky 11:26Fotografiou roka je snímka utrpenia z Gazy. Pozrite si najlepšie zábery podľa World Press Photo 11:23Mestská dizajnérka: Mnohé cesty zvládnu, keď ich zúžime alebo autám zoberieme pruhy 11:06Kultúre hrozí, že sa vráti o 20 rokov späť, varuje Dušan Buran pred zmenami vo Fonde na podporu umenia 10:58Andrij Ľubka v Košiciach a v Prešove (diskusia o románe Karbid) 10:04Aj tento rok budú niektorí rodičia nešťastní. Jednotkári opäť nemajú isté miesto na gymnáziu 08:31Off the Ice: Buffalo je ako po výbuchu. S Granatom 07:57Lukáš Jurčo: Kožušníkov u nás zničili komunisti, pamätníkov sa treba na veci pýtať, lebo si všetko zoberú do hrobu 07:24Ráno s NHL: Príhoda v Soči mi potvrdila, aký je Crosby človek, vraví Surový 07:04Akým podozreniam čelí Pellegrini? Nedodržaný limit kampane, utajovaní darcovia aj čudný list 07:03Real vyradil minuloročných šampiónov. Sklamaný Guardiola vysvetlil, prečo City prehralo 06:27Ekonomický newsfilter: Stopnutie peňazí z Únie by nás zabolelo v peňaženkáchVčera 20:46Newsfilter: Taraba už hovorí aj o konci Matovičovho balíkaVčera 20:07Výroba slovenskej munície bude bez európskych peňazí. Je to nefér, hovoria v DubniciVčera 19:02TMR chcú predajom nových akcií získať až 130 miliónov eur. Potrebujú ich na zníženie vysokého dlhu