Je prerušované hladovanie zlé pre srdce? Najväčší problém novej štúdie je, že skúma údaje za dva dni a vyvodzuje veľké závery, varuje kardiologička Pam Taubová. Výskumníci absolvovali s účastníkmi iba dva rozhovory s odstupom necelých dvoch týždňov, aby zistili, ako jedli deň predtým. Navyše v skupine s 8-hodinovým jedením je takmer tretina fajčiarov.

Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Boris Bajer si však nemyslí, že by sme sa mali báť, a ukazuje na jej limitácie. „Zatiaľ nebola zrecenzovaná ani publikovaná vo vedeckom časopise,“ vraví.

Boris Bajer. Foto N - Tomáš Benedikovič

Ako rozoznať ultraspracované potraviny: pozor na ochutené jogurty, raňajkové cereálie a dlhé zoznamy prísad. Jogurty či cereálie sa často predávajú ako „výživné”, no v skutočnosti sú plné sladidiel a iných pridaných látok.

Nevynechávajte jedlá. Aj pri obéznych ľuďoch vidíme súvislosť s nepravidelným, nárazovým jedením, varuje odborníčka na výživu Nikoleta Šimonová. „Pokiaľ jedlá neprijímame pravidelne, ale nárazovo, môže sa stať, že príde k veľmi intenzívnemu hladu a my sa jednoducho nedojeme,” vysvetľuje.

Odborníčka radí, ako si zlepšiť život: Pred jedlom si jednoducho aktivujte parasympatikus, upokojí vás to a pomôže pri trávení. „Ide o autonómny nervový systém. Stačí sa predýchať, spraviť si aspoň zopár hlbokých nádychov a výdychov. Tie nám pomáhajú uvoľniť sa,” vraví Nikoleta Šimonová.

Nikoleta Šimonová. Foto N – Pavel Bielik

Chcete schudnúť? Najprv si položte tri základné otázky, radí výživový expert Martin Čupka. „Spýtajte sa sami seba, čo vám najviac prekáža na súčasnom stave, čo sa stane, ak sa nič nezmení, a čo bude inak, keď splníte svoj cieľ. Tieto otázky vám pomôžu vidieť svoj cieľ jasnejšie a vyhnete sa zbytočným chybám,” hovorí.

Po jedle som si dala preháňadlo, aby som nepriberala, hovorí vo svojom príbehu Alexandra, ktorá mala roky narušený vzťah k jedlu. Hoci už mala podváhu, keď prišla do modelingu, povedali jej, aby schudla. „Nemala som vonku lícne kosti,“ hovorí.

Ak sa niekto vyhýba jedeniu v prítomnosti ľudí alebo po zopár sústach tvrdí, že viac nevládze, nemusí to robiť preto, že chce schudnúť. „Trpela som silnými úzkosťami. Raz mi prišlo zle aj z kávy,“ opisuje reportérka Denníka N Jana Sedláková.

To, že je niekto chudý, neznamená, že je zdravý, upozorňujú tréner Michal Králik a nutričná expertka Ivana Kachútová. „Chudí ľudia často robia tri chyby – príliš sa riadia BMI, jedia málo bielkovín a celkovo prijímajú málo kalórií,“ zhodujú sa. 

Keď je niekto chudý, nemusí to znamenať, že je zdravý. „Niekto môže mať na prvý pohľad dobré miery, keď ho však chytíte, zistíte, že má tukovú ruku,“ vraví tréner Michal Králik, ktorý s nutričnou expertkou Ivanou Kachútovou radí, ako zdravo pribrať.

Myslite na to, že chudne sa aj po tréningu a že miera závisí od jeho typu – potom nezanevriete na šprinty len preto, lebo trvajú krátko, hovorí Milan Sedliak v knihe Telo v 21. storočí: Návod na lepší život v prebytku. Problémom intenzívnych tréningov však podľa neho je, že sa nedajú robiť tak často.

Mali by sme jesť šesť jedál denne ako Cristiano Ronaldo? „Nedáva to príliš veľký zmysel, 3-4 porcie počas dňa sú optimum,“ hovorí odborník na výživu Boris Bajer. Sú aj štúdie na diabetikoch, ktoré naznačujú, že častejšie jedenie im môže spôsobiť častejšie výkyvy cukru v krvi.

Ak už človek nedokáže ďalej chudnúť, často pomôže pridanie kalórií, hovorí vedec Milan Sedliak v knihe Telo v 21. storočí: Návod na lepší život v prebytku. „Treba však naďalej byť v kalorickom deficite, no napríklad len v 20- alebo 10-percentnom. Telo už nebude v takom strese,“ tvrdí.

Pri chudnutí vytiahnite aj krajčírsky meter, o cievach vám povie viac ako BMI, hovorí vedec Milan Sedliak. „Obvod pása dobre odráža množstvo vnútrobrušného tuku, ktorý je rizikovým faktorom srdcovo-cievnych ochorení, aterosklerózy aj cukrovky 2. typu,“ tvrdí v knihe Telo v 21. storočí: Návod na lepší život v prebytku.

Sóju by som nejedol každý deň, zdroje by som striedal, hovorí vedec Milan Sedliak. „Máme aj iné bezmäsité alternatívy, z ktorých sa dajú urobiť zdravé recepty,“ radí. Odporúča obmieňať aj typy sójových výrobkov a rovnako ich výrobcov, lebo produkty sa môžu veľmi líšiť.

Nevidím pokrok, čo robím zle? Hmotnosť o našom zdraví nepovie všetko a môže zatieniť progres v tréningu. „Kondícia je z pohľadu zdravia, ale aj celkového rizika chorobnosti a úmrtnosti dôležitejšia ako naša hmotnosť,“ píše The New York Times.

Ak chceme schudnúť a vyhnúť sa zdravotnému riziku, je dôležité vedieť, v akej intenzite treba trénovať. „Pre slabo trénovaných môže byť pulz 150 vysoká intenzita,“ vysvetľuje športový vedec Milan Sedliak. Tí vedia maximalizovať využitie tukov len pri pulze 120 až 130.

Andrej Brník schudol 56 kíl a opisuje, čo všetko dnes v živote robí inak. „Trikrát do týždňa mám tréningy, chodím veľa pešo a venčím psa viac ako hodinu. Tento rozhovor nahrávame naobed a ja som už stihol ráno spáliť vyše tisíc kalórií,“ vysvetľuje v novej epizóde Športovej vedy.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Chudnutie v šou Extrémne premeny prebieha trochu inak, ako vidno na obrazovke. Telovýchovné výzvy nie sú základom, tým je zmena jedálnička. Výživový expert Michal Páleník je spokojný s úspešnosťou, podľa ich odhadov zostane pri zdravom životnom štýle 20 percent účastníkov. „Všeobecné štatistiky sa pritom pri takýchto prípadoch počítajú v jednotkách percent.“

Účastníci šou Extrémne premeny majú v prvých týždňoch zakázané šaláty, schudli aj s hamburgerom, hovorí Michal Páleník, ktorý im nastavuje jedálniček. „Nevidíme dôvod nedať im rezeň – musia pochopiť, že dôležité je množstvo a frekvencia,“ hovorí v ďalšej epizóde Športovej vedy.

Foto N - Vladimír Šimíček

Krémy sú pri celulitíde iba krátkodobé riešenie, treba zmeniť životosprávu, vysvetľujú vedci Ľudmila Oreská a Viktor Oliva. „Prestaneme aplikovať preparáty a účinok sa vytratí, takže sa žena vráti tam, kde bola.“

Ako na celulitídu: skúste silový tréning, pozor na alkohol a drastické chudnutie, radia športoví vedci Ľudmila Oreská a Viktor Oliva. „Fajčenie alebo konzumácia vyprážaných jedál podporujú tvorbu voľných radikálov v organizme, čo ovplyvňuje funkciu ciev a prispieva k zhoršeniu problému,“ hovoria.

Jedenie len v presne vymedzený čas počas dňa, napríklad od 8.00 h do 16.00 h, nevedie k väčšiemu poklesu hmotnosti ako konzumácia rovnakého počtu kalórií kedykoľvek počas dňa. Vyplýva to zo štúdie o tzv. prerušovanom pôste, ktorá vyšla minulý týždeň v špičkovom lekárskom časopise NEJM.

Traja odborníci vyvracajú sedem mýtov o chudnutí. Treba jesť viac malých porcií? A čo večerné jedenie? Naozaj sa z bieleho pečiva priberá viac? „Priberá sa skôr z toho, čo na pečive máme – maslo, salámy či syry,“ hovorí Michal Páleník v poslednej časti seriálu Chudnutie.

Nemusíte cvičiť hneď ráno, noste so sebou lyžičku. Odborníčka na výživu Nikoleta Šimonová v novej epizóde Športovej vedy vysvetľuje, ako si udržať dobré návyky, keď máme málo času: „Snažím sa klientov presvedčiť, aby si začali plánovať aspoň základné veci. Čaká vás dlhý deň v práci? Nakúpte si potraviny o deň skôr.”

Štíhle modelky majú oveľa viac vnútrobrušného tuku ako športovkyne, upozorňujú odborníci Barbara Ukropcová a Jozef Ukropec. Ďalšia časť seriálu Chudnutie je aj o tom, ako efektívne skladovať a využiť tuk.

Odborníci používajú smoothies na priberanie, nie chudnutie, píše deviaty diel seriálu Chudnutie. Užitočné však môžu byť u detí či onkologických pacientov. A pozor na firmy, ktoré sľubujú, že smoothie nápojmi nahradíte klasické jedlo.

Troch odborníkov sme sa v ankete pýtali na tri populárne diéty: keto, detox a prerušované hladovanie. „Redukcia hmotnosti nastať môže, ale je tu množstvo rizík,“ varujú odborníci v ôsmej časti seriálu Chudnutie. Diéty môžu podľa nich viesť k narušeniu vzťahu s jedlom a dostať nás do začarovaného kruhu.

Bývalá anorektička Natália Tokárová si vážila aj orechy a cherry paradajky. „Nechcela som prílohy k jedlám ani desiatu. Stále som pravidelne jedla, ale myslenie už nebolo v poriadku. Bola som príliš zameraná na telo a chudnutie,” hovorí v šiestej časti seriálu o chudnutí.

Dvaja odborníci radia, čo robiť, keď vás zo sedenia bolia kríže a krčná chrbtica. Drahá stolička ani fitlopta vám nepomôžu, radšej si nastavte budík a každých 40 minút sa hýbte. Prečítajte si piatu časť seriálu Chudnutie, je o nadmernom sedení, ktoré prispieva k obezite.

Ak máte bolesti spôsobené sedením v práci, státie môže čiastočne pomôcť. „Pokiaľ by ste však stáli celý deň, svalový aparát by to neuniesol,“ varuje fyzioterapeut Dávid Líška.

Čo robiť, aby ste sa po obede nedostali do útlmu? „Keď pacientom nastavíme pestrý jedálniček, kde nebude len mäso, ale aj príloha, neprichádza žiadny výraznejší útlm,“ hovorí Adela Penesová z Biomedicínskeho centra SAV v ďalšej časti seriálu o chudnutí.

Závislosť na sladkom si len namýšľame, hovorí Adela Penesová z Biomedicínskeho centra SAV. „Ak vás bolí hlava, porozmýšľajte, koľko tekutín ste počas dňa vypili,“ vysvetľuje v rozhovore, v ktorom hovorí aj o tom, že v spotrebe cukru sme už predbehli aj USA.

Odborník vysvetľuje, prečo diéty nefungujú, hoci s nimi tak rýchlo schudneme. „Pri extrémnej diéte začíname strácať viac svalov a to je veľký problém, lebo sú pre naše zdravie a rovnováhu v tele veľmi dôležité,“ hovorí Michal Páleník v tretej časti seriálu o chudnutí.

Odborník na výživu a pohyb Michal Páleník prednáša na tému Ako (ne)fungujú diéty: Pravda o chudnutí. Páleník vyvracia mýty o chudnutí a ponúka návod, ako sa zorientovať v informačnom chaose plnom zaručených diét. Otázky mu môžete položiť cez sli.do.

Druhá časť seriálu o chudnutí je o tom, že ak sa doň pustíte, nemali by ste to brať smrteľne vážne. Jeden deň s pizzou a pivom do týždňa vám môže pomôcť. A hlavne zabudnite, že tuk sa mení na svaly, nie je to tak, chce to svoj čas.

Odborník na výživu a pohyb Michal Páleník bude v piatok 14. januára prednášať na tému Ako (ne)fungujú diéty: Pravda o chudnutí. Páleník bude vyvracať mýty o chudnutí a ponúkne návod, ako sa zorientovať v informačnom chaose plnom zaručených diét.

Aj prechádzka so psom či upratovanie môže byť pri chudnutí efektívnejšie ako fitnescentrum, píše prvá z 12 častí seriálu o chudnutí. Prinášame návod nielen pre tých, čo chcú chudnúť, ale aj pre tých, čo sa zaujímajú o zdravý životný štýl.

Najčítanejšie teraz

Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáHoriaci bombardér a jeho vrak. Zdroj - X/MashNa predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Foto – TASR/Martin BaumannVytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim SpectorTim Spector. Foto - Peter SchiazzaDvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad)Juraj Slafkovský. Foto – TASR/Martin BaumannMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákSvetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získalaFoto - TASR/APV Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaKošické centrum Optima Foto - Atrim OptimaZubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaFoto - archív Petra DžupuZaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšieNajprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičStarosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaMaďarský premiér Viktor Orbán na takzvanej konferencii o "národnom konzervativizme". Foto - TASR/APVývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMSZ letiska Džankoj operujú aj ruské vrtuľníky Mi-28. O tom, či sa podarilo nejaké zničiť, zatiaľ nie je nič známe. Foto - WikipediaPeniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku Slovenska

Nové na Dennikn.sk

15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne  10:44Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo 10:41Dvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad) 10:38MediaBrífing: Spôsobili technológie epidémiu duševných chorôb u detí? Je to zložitejšie 09:52Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim Spector 08:26Svetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získala 07:45Najdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre Ukrajinu 07:37Za úzkosťami bývajú nenaplnené potreby. Nechceme byť za sebcov, aj keď sme nešťastní, hovoria psychológovia Ashford a Miler (+ video) 07:25Mám pozvať otca na svadbu, aj keď mi v detstve veľmi ubližoval? 07:05Ráno s NHL: Kto vyhrá Stanleyho pohár a ako dopadnú Slováci? Predpovede Denníka N pred play-off 06:26Ekonomický newsfilter: Rozšírenie rozpočtovej diery o pol miliardy podporila polovica opozícieVčera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličov