Parlamentné voľby by vyhral Smer (21,6 %) pred PS (20,2 %) a Hlasom (16,3 %), ukázal prieskum Ipsosu. Smer si pohoršil o 1,8 percentuálneho bodu, PS o 0,6 bodu a Hlas o 0,8 bodu. Dankova SNS je na štyroch percentách.

Parlamentné voľby by podľa prieskumu AKO pre Joj 24 vyhral Smer (22,1 %) pred PS (21 %) a Hlasom (15,9 %). Smer si pohoršil o 1,9 percentuálneho bodu a PS o 1,6 bodu, Hlas, naopak, medzimesačne stúpol o 1,4 bodu.

Slovensko je rozdelené v názore na Petra Pellegriniho, zhruba 43 percent verí, že by ako prezident konal nezávislo na politických stranách, ukázal prieskum Ipsosu pre Denník N. Voliči hovoria, že Pellegrini by bol nezávislý častejšie ako voliči Hlasu.

Eurovoľby budú na Slovensku zrejme súbojom o víťazstvo medzi Smerom a PS, ukazuje európsky prieskum Ipsosu pre Euronews. Viaceré parlamentné strany môžu zostať bez europoslancov.

Preferencie strán podľa Ipsosu: Smer by získal 23,4 %, druhé Progresívne Slovensko 20,8 %, nasleduje Hlas so 17,1 %. SaS by volilo 6,3 % voličov, KDH 6,2 %, hnutie Slovensko 5,6 %, Republiku 5,3 %. SNS by so ziskom 4,2 % zostala mimo parlamentu.

Najdôveryhodnejším politikom je predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas), nasleduje odchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Robert Fico (Smer). Ukazuje to prieskum agentúry Focus pre reláciu TV Markíza Na telo. Kým prvým dvom dôveryhodnosť rastie, Ficovi za posledné tri mesiace klesla o tri percentuálne body.

Zdroj - tv markíza

Preferencie Smeru sa držia nad 21 percentami, Hlas a PS si od volieb polepšili. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Focus pre reláciu Na telo na TV Markíza. Voľby by vyhral Smer s 21,1 %, za ním by bolo PS s 18,9 % a tretí by skončil Hlas so 17,2 %.

Až 64 percent voličov Štefana Harabina by v 2. kole prezidentských volieb dalo svoj hlas Petrovi Pellegrinimu, ukázal prieskum AKO pre reláciu Na hrane TV Joj. Ivanovi Korčokovi by dali hlas len 3 percentá Harabinových voličov.

Prieskum Ipsosu: PS (21,3 %) sa doťahuje na Smer (22,7 %) a zväčšuje si potenciál. Od volieb zosilnel aj Hlas (16,5 %), za ktorým nasledujú KDH, SaS, a Matovičovo hnutie Slovensko a Republika. SNS klesla na 4,2 %.

Korčok má v prvom kole Pellegriniho na dohľad, v druhom však stále zaostáva, ukázal prieskum Focusu pre Markízu. Predseda Hlasu si drží desaťbodový náskok, presvedčil by asi 55 % voličov, Korčok len 45 %. Pellegriniho by v druhom kole volili nielen priaznivci koalície, ale aj veľká časť voličov Republiky a Maďarskej aliancie.

Ivan Korčok stiahol náskok Petra Pellegriniho na 1,2 percenta, vyplýva z prieskumu Focusu pre TV Markíza pred prvým kolom prezidentských volieb. Pellegrini by zvíťazil s 35,2 percenta, Korčok by mal 34 percent.

Februárový prezidentský prieskum Focusu. Zdroj - TV Markíza

Druhé kolo prezidentských volieb by podľa prieskumu Ipsosu vyhral Peter Pellegrini s 53,8 %. Ivana Korčoka by volilo 46,2 % opýtaných. Vyrovnanejšie by to bolo hlavne pri nízkej účasti a v prípade, že by väčšie množstvo voličov Štefana Harabina nepodporilo v druhom kole lídra Hlasu.

Favoritom prezidentských volieb zostáva Peter Pellegrini, Ivan Korčok ho dobieha len pomaly, vyplýva z volebného modelu agentúry Ipsos pre Denník N. Rozhodnúť môže účasť a Harabin. V prvom kole má teraz predseda Hlasu 40,2 %, exminister zahraničných vecí 36,3 %. Druhé kolo by vyhral Pellegrini s 53,8 %.

Prieskum AKO pre Joj: Voľby by vyhral Smer s 24 %, tesne za ním je PS (22,6 %). Nasledujú Hlas (14,5) a KDH (8,2 %), tesne nad hranicou zvoliteľnosti sú SaS, bývalé OĽaNO a SNS.

Peter Pellegrini a Ivan Korčok zostávajú v prípade prvého kola vyrovnaní, až s veľkým s odstupom za nimi podľa prieskumu AKO pre Joj nasleduje Štefan Harabin s podporou 8 %, Igor Matovič má okolo 5 %. V druhom kole by uspel Pellegrini s 54 %.

Hlas stúpa na úkor Smeru, posilňuje sa aj PS, ukázal prieskum Focusu pre Na telo. Aj napriek protestom stúpli preferencie Hlasu o viac ako tri percentuálne body, preferencie Smeru však klesli o viac ako dva percentuálne body.

Volebný model Ipsosu: Koalícia nestráca napriek protestom. Smer by volilo 24,5 percenta ľudí, druhé PS 20,6 percenta, Hlas 15,4 percenta. Od volieb najviac, o viac ako tri percentuálne body, kleslo hnutie Igora Matoviča.

Smer je aj napriek masovým protestom stále najsilnejšou stranou, mal by 22 percent, druhé PS takmer 20, ukazuje prieskum AKO pre TV Joj. Aj Hlas by mal výsledok podobný voľbám, 14 percent.

Podpora Petra Pellegriniho rastie, aj keď ešte neohlásil prezidentskú kandidatúru, a v tomto momente by mal veľkú šancu zvíťaziť, ukazuje prieskum Ipsosu pre Denník N. Podpora Ivana Korčoka sa za posledný mesiac zásadne neposunula.

Najväčšiu nedôveru spomedzi členov vlády má minister obrany Robert Kaliňák (Smer), a to až 62 %. Nasledujú premiér Robert Fico a Martina Šimkovičová (za SNS), ktorá vedie rezort kultúry. Fico však zároveň má aj najvyššiu dôveru.

Najdôveryhodnejším politikom zostáva Peter Pellegrini, dôveruje mu 46 % ľudí. Tesne za ním je prezidentka Zuzana Čaputová, tretiu najvyššiu dôveru má Robert Fico. Štefanovi Hamranovi, ktorý zvažuje prezidentskú kandidatúru, dôveruje len 23 % ľudí.

Smer zostáva najsilnejšou stranou, podľa modelu Ipsosu by ho volilo 24 % ľudí. Nasledujú PS a Hlas. Čísla sa zatiaľ oproti voľbám výrazne nemenia, najväčší pokles zaznamenala strana Igora Matoviča.

V decembri by vyhral voľby Smer s 24,2 %, druhé PS má 21,4 % a oproti novembru si polepšilo o viac ako jeden percentuálny bod. Ukázal to prieskum AKO pre TV Joj.

Najdôveryhodnejší ministri sú z Hlasu, ukazuje to prieskum Focusu pre reláciu Markízy Na telo. Najviac ľudia dôverujú ministrovi školstva Tomášovi Druckerovi, ministerke hospodárstva Denise Sakovej a ministrovi práce Erikovi Tomášovi. V prieskume vyšlo, že pri všetkých ministroch Ficovej vlády je nedôvera vyššia ako dôvera.

Až 65,3 % ľudí si myslí, že súčasná vládna koalícia vydrží celé štyri roky, vyplýva z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV Joj. Podľa prieskumu si, naopak, len 29,5 % opýtaných myslí, že koalícia Smeru, Hlasu a SNS do riadneho termínu volieb nevydrží.

Politické strany majú podobnú podporu, akú mali vo voľbách. Mierne klesli preferencie hnutia Igora Matoviča, čo môže súvisieť s jeho premenovaním, stúpla Republika, ktorá prekročila 5-percentnú hranicu. Na túto hranicu sa dotiahla aj Aliancia, vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre reláciu Na telo na TV Markíza.

Zdroj - TV Markíza

Voľby by vyhral Smer (24 %) pred PS (20,1 %) a Hlasom (15,4 %), vyplýva z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV Joj. Všetky tri strany by si oproti volebnému zisku polepšili. Kým Hlas sa posilnil o 0,7 percentuálneho bodu, v prípade Smeru ide o 1,1 a v prípade PS až o 2,1 bodu.

Prvý povolebný model Ipsosu: Smer má 24 %, PS 19,1 % Hlas 15,1 %. Matovičov nový názov mätie, trojkoalíciu okolo jeho hnutia by volilo 7 percent respondentov. V parlamente by boli aj SaS (6,3 %), KDH (5,8 %) a SNS (5,1 %), dostala by sa tam aj Republika (5,8 %).

Vláda PS, Hlasu, SaS a KDH by bola prijateľná pre takmer všetkých voličov Progresívneho Slovenska aj SaS, ukázal povolebný prieskum Focusu. Za vznik takejto koalície by bolo aj zhruba 60 percent voličov KDH.

Veľká väčšina voličov Hlasu by si vybrala vládu so Smerom a SNS a odmietli by koalíciu s PS, ukázal prieskum Focusu po voľbách. Zo všetkých voličov zhruba 44 percent schvaľuje vznik novej vlády.

Najviac ľudí, ktorí neprišli k voľbám v roku 2020 a prišli voliť v sobotu, hlasovalo za Smer a Progresívne Slovensko. „Moja hypotéza je tá, že časť voličov Smeru po udalostiach z roku 2018 počas volieb zostala doma. Časť týchto voličov sa dnes Smeru podarilo vrátiť,“ vysvetľuje Martin Slosiarik. Pri PS zohral rolu úspech medzi prvovoličmi.

Dnes nemám chuť na ďalší exit poll, ale to pravdepodobne vyprchá, vraví riaditeľ Focusu Martin Slosiarik. Exit poll pre Markízu výrazne nadhodnotil výsledok Progresívneho Slovenska a netrafil víťaza. Podľa Slosiarika je za tým najmä väčšia ochota ich voličov odpovedať anketárom. Voliči ľavice a krajnej pravice častejšie účasť v prieskume odmietajú.

Dnes nemám chuť robiť ďalší exit poll, hovorí v podcaste riaditeľ Focusu Martin Slosiarik. Prieskum pre Markízu najmä nadhodnotil výsledok Progresívneho Slovenska. Slosiarik podrobne vysvetľuje, ako k tomu prišlo, aká je metodika pri tomto type prieskumu a kde sú jeho riziká.

Ak by sa do parlamentu dostali Demokrati, Smer by nevytvoril vládu s Hlasom a SNS ani s pomocou Republiky. Ukazujú to dáta z posledného prieskumu Ipsosu. Väčšinu by nemali ani prozápadné strany. Uvažovať by sa muselo o menšinovej vláde PS, Hlasu, SaS a KDH s podporou Demokratov. Takýto scenár pripustil Jaroslav Naď.

Ak by voľby dopadli tak, ako dnešný prieskum Ipsosu, vláda Smeru, Hlasu a SNS by na väčšinu potrebovala Republiku. Situáciu by zmenilo, ak by z parlamentu vypadli SaS aj KDH. V takom prípade by tieto tri strany mali jednoduchú väčšinu a spolu s Republikou by mohli robiť aj ústavné zmeny.

Prieskum AKO na rozdiel od ostatných ukazuje zásadnejší pokles Smeru v posledných týždňoch pred voľbami. Trendom potvrdeným z viacerých prieskumov je posilňovanie OĽaNO.

Ak by voľby dopadli ako posledný prieskum AKO, Smeru by na väčšinu v parlamente nestačila ani trojica strán Hlas, SNS a Republika. Naopak, koalícia PS, Hlasu, SaS a KDH by mala tesnú väčšinu 77 hlasov. Zásadnú úlohu zohrá, či sa do parlamentu dostane Sme rodina.

V poslednom prieskume AKO Progresívne Slovensko tesne predbehlo Smer. OĽaNO sa posilňuje a mierne rastú aj Demokrati. V zóne ohrozenia je až sedem strán, ukazuje prieskum pre JOJ 24.

Boris Kollár sa už zrejme nedokáže zachrániť v parlamente, hovorí riaditeľ agentúry Ipsos Jakub Hankovský. „Môj osobný tip je, že Sme rodina je už mimo parlamentu a mimo neho aj zostane.“

Igorovi Matovičovi vychádza kampaň a dostal sa vyššie nad 7-percentnú hranicu. Strane SaS Richarda Sulíka zasa Matovičove útoky zatiaľ neublížili, ukazuje posledný prieskum Ipsosu.

Smer, Hlas a SNS by na vládnutie potrebovali ešte ďalšiu stranu, napríklad tichú podporu Republiky, ukazuje posledný prieskum Ipsosu. Prípadná vláda PS, Hlasu, SaS a KDH by podľa tohto prieskumu mala tesnú väčšinu 77 hlasov. Bez Hlasu by vládu zrejme nezložili.

Smer je stabilizovaný okolo 20 %, PS v posledných týždňoch rýchlo rastie a za tri dni môže ešte vyhrať, ukazujú trendy z posledného prieskumu Ipsosu. Vypadnutie z parlamentu hrozí Sme rodina, ktoré má už len štyri percentá.

Ak by voľby dopadli tak, ako nameral prieskum Focusu, koalícia Smeru, Hlasu a SNS by na väčšinu nedosiahla, spolu by mala 69 poslancov. Potrebovali by buď podporu Republiky, alebo KDH. Kresťanskí demokrati však vládu so Smerom odmietajú. PS by teoreticky vedelo zostaviť koalíciu s Hlasom, SaS a KDH, mali by tesnú väčšinu 77 poslancov.

Posledný Focus pred voľbami: Vedie naďalej Smer (18 %) pred PS (16,6 %) a Hlasom (13,7 %). Rastie trojkoalícia OĽaNO, KÚ a Za ľudí, má 8 %. V parlamente by boli Republika (7,7 %), KDH (6,5 %), SNS (6,4 %) a SaS (5,8 %). Sme rodina znovu kleslo, podobne ako Demokrati má podporu okolo štyroch percent.

Ak by voľby dopadli ako prieskum Ipsosu pre Pravdu, zostava Smer, Hlas a SNS by mala 69 poslancov a na väčšinu by potrebovala ešte ďalšiu stranu. Koalícia PS, Hlas, SaS a KDH by mala 74 poslancov.

Niečo vyše týždňa pred voľbami sa preferencie strán výrazne nepohli, na podobných číslach zostávajú Smer, PS aj Hlas. Najvýraznejšie sa prepadla Sme rodina až pod hranicu zvoliteľnosti, ukazuje prieskum Ipsosu pre Pravdu.

Smer je stále prvý s 20,3 percenta, druhé PS má 17,2, hnutie Sme rodina Borisa Kollára by skončilo mimo parlamentu, ukazuje prieskum Ipsosu pre Pravdu. Ak by voľby dopadli ako tento prieskum, problém zostaviť vládu by mali Smer aj PS.

Focus: OĽaNO so 6,3 % a Sme rodina so 4,9 % by do parlamentu neprešli. Prvý je Smer s takmer 19 % a s Hlasom (14,6) a so SNS (6,4) by dokázal vládnuť aj bez 8-percentnej Republiky. Na hranici zvoliteľnosti ostáva podľa prieskumu pre Markízu aj SaS, PS má 16,5 %.

Predvolebné prieskumy pomerne presne opisujú vývoj nálad voličov, ukazuje prehľad od roku 1998. Aj pred týmito voľbami ich politici spochybňujú. Spísali sme návod, ako ich čítať, prečo sú dôležitejšie trendy než čísla presné na desatiny percent a ako vlastne prieskumy vznikajú. Každé voľby priniesli nejaké prekvapenie, ale takmer vždy malo svoje vysvetlenie.

Peter Pellegrini (Hlas) obhajuje 14-dňový zákaz prieskumov pred voľbami, ktorý bol za vlád Smeru. Vraví, že to dávalo logiku, súčasné dvojdňové moratórium však meniť nechce. Ani Richard Sulík (SaS) súčasný stav meniť nechce. (ta3)

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSVčera 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyVčera 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politikuVčera 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončilVčera 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch Včera 12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na UkrajineVčera 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizovalVčera 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebouVčera 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincovVčera 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu