Boxová ulička

Podcast Boxová ulička: Daniel Ricciardo má za sebou ďalší nepodarený víkend a jeho budúcnosť v F1 je otázna. Pred sezónou bol pritom označovaný za takmer istého nástupcu Sergia Péreza v Red Bulle. „Každé takéto zlyhanie jeho pozíciu len a len zhoršuje,“ povedal komentátor F1 Pavel Fabry.

Podcast Boxová Ulička: Po výkone Carlosa Sainza začínajú rásť obavy fanúšikov Ferrari, či bolo správne ho po tejto sezóne vymeniť za Lewisa Hamiltona. „Zaujíma ma, nakoľko je to marketing a nakoľko je to linka k šéfovi tímu Frédovi Vasseurovi, ktorý má Carlosa rád. Hamilton bude stále pod väčším tlakom,“ povedal komentátor Zdenda Míka.

Podcast Boxová ulička: Ivan Olle, fotograf Formuly 1, hodnotí priamo z Bahrajnu úvod novej sezóny. Tá odštartovala piatkovou kvalifikáciou a potvrdila pokračujúcu prevahu Maxa Verstappena. Škvrnou zostáva kauza jeho šéfa Christiana Hornera, ktorého obvinili z nevhodného správania.

Podcast Boxová ulička: Blíži sa štart novej sezóny formuly 1. Poslucháči sa mohli zapojiť do ankety s predpoveďami o tom, čo sa v novom ročníku stane. Najzaujímavejšie z nich v podcaste analyzuje pretekár Matej Homola.

Podcast Boxová ulička: Počas predsezónnych testov prišiel majstrovský Red Bull s výrazne pozmeneným autom, ktoré vo veľkej miere pripomína vlaňajší Mercedes. Ten sa s podobným konceptom výrazne trápil.

Boxová ulička: V F1 sa tesne pred začiatkom sezóny hovorí o šéfovi tímu Red Bull Christianovi Hornerovi. Ten čelí vyšetrovaniu pre údajné nevhodné správanie v tíme. Celý prípad môže mať pre úradujúcich šampiónov veľké následky.

Podcast Boxová ulička: Štatistik Aleš Norský spomína na dlhoročného riaditeľa pretekov F1 Charlieho Whitinga. „Občas sme si aj vynadali ako pri zavádzaní DRS. Bol to však výborný chlap, zachoval sa ku mne fantasticky. V mnohých veciach mi pomohol,“ hovorí.

Podcast Boxová ulička: Prestup Lewisa Hamiltona do Ferrari od roku 2025 mnohí považujú za najväčší transfer v dejinách F1. „Možno videl nejaké plány a možno aj celý monopost. Museli mu niečo ukázať,“ povedal slovenský pretekár Maťo Homola.

Podcast Boxová ulička: F1 potvrdila budúce preteky v Madride. Pôjde o ďalšiu mestskú trať, čím by sa mal opäť zvýšiť už beztak rekordný podiel mestských okruhov v kalendári. „Autá sú obrovské. Súhlasím s Maxom Verstappenom, ktorý povedal, že tieto autá budú na mestských okruhoch strácať svoj potenciál,“ vraví komentátor Zdenda Míka.

Podcast Boxová ulička: Günther Steiner po ôsmich rokoch skončil na pozícii šéfa tímu Haas. Vzhľadom na jeho popularitu je tento krok veľkým prekvapením aj napriek tomu, že stajňa obsadila posledné miesto. „Ťažko veriť, že práve to je dôvodom jeho odchodu,“ povedal komentátor Pavel Fabry.

Podcast Boxová ulička: Nový Red Bull podľa zatiaľ nepotvrdených informácií neprešiel nárazovými testami. „Snaží sa ušetriť hmotnosť, kde sa dá a ísť na hranicu a možno aj za hranicu toho, čo je povolené,“ hovorí pretekár Maťo Homola.

Podcast Boxová ulička: Pretekár Maťo Homola sa stal vlani šampiónom série TCR Eastern Europe, napriek tomu to pred novou sezónou nemá jednoduché. „Nikoho nezaujíma, odkiaľ ste. To znamená, že sú tam napríklad aj šejkovia, ktorí majú miliardy. Nás štát nijako nepodporuje,“ hovorí.

Podcast Boxová ulička: Chvíľu to vyzeralo na jednu z najväčších káuz za posledné roky. Šéfka F1 Academy Susie Wolffová a jej manžel, šéf tímu Mercedes, Toto Wolff, boli nepriamo obvinení z konfliktu záujmov. Celá kauza však spľasla po dvoch dňoch a aspoň zatiaľ to vyzerá na ďalší prešľap Medzinárodnej automobilovej federácie.

Podcast Boxová ulička: F1 má za sebou sezónu, v ktorej dominoval Max Verstappen a tím Red Bull. „Vnímam to ako šťastie, že sme boli svedkami výnimočnej sezóny. Na druhej strane, ďakujem pekne, ale takúto sezónu 2024 si neprosím,“ zhodnotil Laco Urbán.

Podcast Boxová ulička: Záver skončenej sezóny F1 otestoval fyzickú aj psychickú odolnosť členov tímov F1. Nasledujúca sezóna bude mať pritom až 24 veľkých cien, teda o dve viac. Komentátor Pavel Fabry upozorňuje aj na „šialené“ časové posuny.

Podcast Boxová ulička: Liberty Media čelí po víkende viacerým kritickým hlasom vrátane fanúšikov, ktorí požadujú odškodné za vyhnanie z tribún pred štartom druhého tréningu, ktorý mal výrazné meškanie a skončil sa až o štvrtej ráno miestneho času.

Podcast Boxová ulička: Náskok Red Bullu je veľký, a preto čoraz viac rezonuje otázka, či bude jeho prevaha pokračovať aj o rok. „Nezabúdajme, že za ním a za Red Bullom sa to tam poriadne reže. McLaren, Mercedes, Ferrari a Aston Martin. Ani jeden víkend nevieme, kto z nich bude ten top druhý tím. A to je pre nás veľmi zaujímavé v súvislosti so sezónou 2024,“ upozornil komentátor Pavel Fabry.

Maxovi Verstappenovi sa nepáčia F1 šprintové víkendy, hoci vyhral viac ako polovicu z nich. „Prosím si normálny pretekársky víkend,“ povedal. Nepáči sa mu, že je to celé o „najväčšom možnom generovaní peňazí“.

Podcast Boxová ulička: Michael Andretti sa stále snaží o vstup do F1 a po tom, čo mu dala FIA zelenú, je teraz na ťahu vedenie F1. Podľa najnovších správ sa však F1 pokúša Andrettiho obísť a zisťuje, ktorý zo súčasných tímov by chcel spolupracovať s americkým výrobcom General Motors. Ten by mal podľa pôvodného plánu dodávať motory práve tímu Andretti.

Sergia Péreza na domácej Veľkej cene Mexika zaujímalo len víťazstvo a tak to aj dopadlo, píše Ladislav Urbán. Vypadol hneď v úvode pretekov, keď zle odhadol situáciu. „Ach, on sa zahral na mňa z Kataru,“ žartoval po pretekoch Lewis Hamilton.

Podcast Boxová ulička: Svetová motoristická rada zvýšila maximálnu pokutu pre pilotov, tímy a organizátorov pretekov F1 až na milión eur. „Nedokážem si predstaviť, za čo by to malo byť uložené. To by niekto musel jazdiť v protismere. Mám pocit, že to FIA s tým strašiakom trochu prehnala,“ reagoval komentátor Zdenda Míka.

Kým Lewisa Hamiltona diskvalifikovali pre hrúbku podlahy, po Veľkej cene USA bol druhý. Mercedes sa začína zlepšovať. „Je to jedno z prvých vylepšení, ktoré som za posledné dva roky skutočne pocítil,“ povedal britský pilot F1 o svojom aute.

Podcast Boxová ulička: Lance Stroll počas víkendu v Katare sotil v garáži svojho fyzioterapeuta, k médiám sa správal arogantne a pôsobil frustrovane. Kanaďan nie je v jednoduchej situácii, pretože sa mu nedarí v tíme, ktorého majiteľom je jeho ambiciózny otec.

Po Veľkej cene Kataru hovorili jazdci o fyzicky najnáročnejších pretekoch života. Výrazne ich ovplyvnila nepodarená rekonštrukcia trate, no aj problémy s pneumatikami a teplo. Ocon vracal do vlastnej prilby, Sargeant odstúpil už v 40. kole. Alonso chcel, aby ho obliali vedrom vody.

Podcast Boxová ulička: Pilot Red Bullu Sergio Pérez zažil ďalší nepresvedčivý víkend. Okrem slabého výkonu sa hovorí najmä o jeho naivnom pokuse o manéver na Kevina Magnussena z Haasu. „Bol to útok netrpezlivého človeka. Úplne zbytočne si zase pokazil reputáciu,“ reagoval komentátor Zdenda Míka.

Kým Red Bull obhájil Pohár konštruktérov, Sergio Pérez si to komplikuje sám a nahráva kritikom. Najmä v poslednom období robí zbytočné chyby. Podľa bývalého pilota F1 Ralfa Schumachera je jasné, že nebude v budúcom roku pilotom Red Bullu.

Podcast Boxová ulička: Po Veľkej cene Singapuru sa veľa diskutuje o novej technickej direktíve FIA, ktorá je zameraná na flexibilné komponenty na monopostoch. Práve po jej zavedení prišiel náhly prepad Red Bullu. Podľa komentátora Pavla Fabryho to spolu nesúvisí a na ďalšej veľkej cene bude Red Bull znovu dominovať.

Podcast Boxová ulička: Pilota Ferrari Carlosa Sainza po nedeľnom zisku tretieho miesta vo Veľkej cene Talianska okradla trojica zlodejov, ktorá ho pripravila o drahé hodinky. Španiel však aj vďaka pomoci okoloidúcich dolapil páchateľov a odovzdal ich polícii. „Klobúk dole za tú odvahu, pretože to mohlo dopadnúť veľmi škaredo. Väčšinou nie je zábava ísť po nejakom malom zlodejovi a nieto ešte po skupine zlodejov,“ hovorí komentátor Zdenda Míka.

Ferrari tentokrát nesklamalo a v Monze monoposty domácej stajne jazdili výborne, ani to však nestačilo na Maxa Verstappena. Dôkazom toho boli fanúšikovia pod pódiom, ktorí kričali na slávu Sainza: „Carlos, Carlos, Carlos!“ Stalo sa to však počas holandskej hymny.

Podcast Boxová ulička: „Jeho forma je úžasná. Historicky to všetko bude istým spôsobom zdevalvované tým, že niekto povie – veď mal o sekundu rýchlejšie auto,“ povedal komentátor Zdenda Míka na margo aktuálnej dominancie Maxa Verstappena.

Max Verstappen síce zvíťazil v chaotických pretekoch na VC Holandska F1, no opäť sa debatuje o pozícii jednotky v Red Bulle. Ešte v dvanástom kole bol na čele jeho tímový kolega Sergio Pérez, no tím sa rozhodol prekvapivo povolať do boxov Verstappena. Ako sa neskôr ukázalo, Pérez o Verstappenovej zastávke nevedel.

Podcast Boxová ulička: Priamo počas Veľkej ceny Belgicka skončili vo svojich funkciách šéf Alpinu Otmar Szafnauer, technický riaditeľ Pat Fry aj športový riaditeľ Alan Permane, ktorý v tomto tíme pôsobil 34 rokov. „Oni zrazu zo šéfa motorárov urobili nadriadeného šéfa tímu. A čo urobil on? Toho šéfa vyhodil. A to za veľmi zvláštnych okolností,“ hovorí komentátor Pavel Fabry.

Podcast Boxová ulička: F1 sa sporí s majiteľmi podnikov v Las Vegas, od ktorých žiada finančnú kompenzáciu za každého ich návštevníka počas novembrových pretekov. „Nechcú ľudia chodiť za tebou na okruh, tak ja prídem za nimi do mesta a spravím to v meste. Ale za každú cenu si od nich za toto pýtať peniaze? Majú na to právo, ale je to nezmysel,“ povedal bývalý komentátor F1 Ján Žgravčák.

Podcast Boxová ulička: Porsche zostane vo Formule E minimálne do roku 2026, čo môže byť pre stabilitu súťaže prospešné, ale podľa komentátora Zdendu Míku to nemusí stačiť: „Vôbec by som nepodceňoval Nissan ako automobilku, ktorá vyrobí zrejme viac áut ako všetci ostatní. Formula E zároveň potrebuje Jaguar.“

Trápenie tímu Alpine pokračuje aj po Veľkej cene Belgicka F1, najviac sa však počas víkendu hovorilo o kritike Alaina Prosta. Bývalý jazdec tvrdí, že v Alpine je „priveľa korporátu“, a niekdajšieho šéfa Laurenta Rossiho označil za neschopného lídra.

Podcast Boxová ulička: V súvislosti s budúcimi sezónami F1 sa čoraz častejšie hovorí o vplyve zvýšenia počtu mestských okruhov na podobu šampionátu, ktorého základy stoja na tradičných okruhoch. „Do miest patrí Formula E a prípadne nejaké gétéčka. F1 je dlhý, silný stroj, je to vrchol techniky. Prečo ho priškrcovať na mestskej trati?“ zamyslel sa komentátor Zdenda Míka.

Maxovi Verstappenovi chýbajú len dve víťazstvá, aby sa dotiahol na Sebastiana Vettela, ktorý ich dosiahol deväť za sebou. „Auto bolo skutočne rýchle, takéto dni sú jednoducho dokonalé,“ povedal po VC Maďarska.

Podcast Boxová ulička: Na pretekoch Formuly E v Ríme došlo k nepríjemnej nehode, po ktorej jazdci apelovali na zlepšenie bezpečnosti. „Ten úsek bol nanovo vyasfaltovaný, no je potrebné nájsť iné riešenie, v takejto rýchlosti je to o centimetroch,“ vraví komentátor Zdenda Míka.

Red Bull vyrovnal na VC Veľkej Británie 35-ročný rekord, no problém so Sergiom Pérezom pokračuje. Stajňa síce dosiahla 11 víťazstiev v rade a dotiahla sa na úspech McLarenu z roku 1988, avšak Pérez už piatykrát v tomto roku nepostúpil z prvej časti kvalifikácie.

Max Verstappen. Foto - TASR/AP

Podcast Boxová ulička: VC Rakúska priniesla problémy s traťovými limitmi. Zmazaných bolo viac ako 130 časov a riešených 1200 nahlásení o porušení limitov trate. Vrchol všetkého prišiel niekoľko hodín po skončení veľkej ceny, keď dodatočne potrestali osem pretekárov.

Max Verstappen riskoval na Veľkej cene Rakúska 25 bodov za víťazstvo, aby získal jeden bod za najrýchlejšie kolo. Preteky dostali prívlastok „Veľká cena traťových limitov“, pretože mnoho jazdcov za ich prekročenie potrestali. „Ak je to také jednoduché, vezmite si moje auto a skúste to. Nemyslím si, že sme všetci idioti,“ povedal Verstappen.

Podcast Boxová ulička: „Začínam byť trochu alergický na Leclercove sťažnosti smerom k tímu takto verejne, pretože nie je lepší než Sainz. Myslím si, že tím robí, čo môže,“ povedal Zdeněk Míka. Jazdec Ferrari sa po VC Kanady sťažoval už niekoľkýkrát v sezóne.

Max Verstappen sa v počte víťazstiev dotiahol na Ayrtona Sennu, aj keď ich čísla sa ťažko porovnávajú. Verstappen jazdí v ére spoľahlivejších áut a väčšieho počtu pretekov. V Kanade bol včera jeho najväčším súperom vták, ktorého zrazil a potom s ním jazdil polovicu pretekov.

Podcast Boxová ulička: Správanie Fernanda Alonsa v tíme Aston Martin sa oproti minulosti výrazne zmenilo. Chváli tím i svojho kolegu Lancea Strolla. „Z doterajšieho priebehu jeho kariéry si niečo také nepamätám,“ hovorí Pavel Fabry.

Podcast Boxová ulička: V pretekoch Formuly E v Jakarte chýbal aj Oliver Rowland, ktorý sa rozhodol opustiť trápiaci sa tím Mahindra. „Sám povedal – ja chcem byť naďalej vo Formule E a dúfam, že na budúcu sezónu si nájdem miesto. To je jasné znamenie, že jazdci tú chcú zostať a že Formula E nie je nejaká druhá liga,“ povedal komentátor Zdenda Míka.

Podcast Boxová ulička: Vo F1 sa rozpráva o možnom skorom odchode poradcu Red Bullu Heluta Marka z F1. „Dokážem si predstaviť, že úplne zvonku príde niekto, kto nebude úplne zapadať do aktuálneho mocenského rozloženia v Red Bulle. Potom tam príde v dobrej forme Júki Cunoda a bude z toho vietor. Následne pôjde Max Verstappen napríklad do Astonu,“ povedal komentátor Zdenda Míka.

Max Verstappen z tímu Red Bull bol pri Veľkej cene Monaka na hranici vypadnutia, hoci napokon zvíťazil. V závere sa dokonca dotkol bariér. „Zablokovali sa mi zadné kolesá a nemohol som sa z toho dostať,“ hovoril.

Podcast Boxová ulička: V posledných dňoch sa špekuluje, že by sa do Ferrari mohol vrátiť jeho bývalý šéf Mattia Binotto. „On nebol schopný, rázny manažér, čo sa týka riadenia tímu a sekírovania ľudí. Ale čo sa týka vedenia technického tímu, stál za mnohými úspešnými návrhmi a konštrukciami,“ povedal komentátor Pavel Fabry. Binotto sa však spomína aj s možným príchodom do tímu Alpine.

Popri nudnej dominancii Red Bullu sa počas Veľkej ceny Miami riešilo napríklad aj to, či si v oficiálnom programe zajazdí Brad Pitt. V USA to opäť bola svojská šou, jazdcov predstavoval raper LL Cool J, s čím všetci nesúhlasili.

Podcast Boxová ulička: „Incidentov okolo tímu AlphaTauri je už dosť. Celá stajňa je na pretrase, vnútri sa toho deje veľmi veľa a toto sú podľa mňa už len symptómy. Jazdci sú pod tlakom a navyše sa im tohtoročné auto nepodarilo,“ hodnotí komentátor Pavel Fabry zmätky tímu počas uplynulého víkendu v azerbajdžanskom Baku.

Nové na Dennikn.sk

12:40Veliteľ gruzínskej légie Mamuka Mamulašvili: Pomoc zo Slovenska prichádza v pravý čas, veľmi si to vážime 11:57Všetko je inak 11:43Známy európsky ekonóm: Ak by ste prišli o plán obnovy, mali by ste obrovský problém. Vystúpenie z EÚ? To už by bola katastrofa (rozhovor) 10:43High 5ive: Krčmový zbor – len si tak spoločne zaspievať 10:14Deväť najkrajších túr v Cerovej vrchovine, pohorí s magickým hradom a so skalným vodopádom 08:37Muťo z VAR podcastu: Slovan pre mňa neexistuje. Nechápem, prečo Jasmina a Rytmus plačú ako malé deti 07:11Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idioti 06:57Po netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejVčera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia