Z 11 Slovákov, ktorí v tejto sezóne hrali v NHL, dvaja s určitosťou nepôjdu na MS v hokeji v Česku – Miloš Kelemen a Adam Ružička. Účasť potvrdili zatiaľ len Šimon Nemec a Juraj Slafkovský. Zhrnuli sme sezónu elitných slovenských hokejistov v zámorí.

Maroš Jedlička a Samuel Honzek by mohli namiesto reprezentácie čoskoro debutovať v AHL. Jedlička zaujal v predsezónnom kempe Colorada, po návrate zo zranenia sa stal súčasťou amatérskeho try-outu. Honzek bol kapitánom Vancouveru Giants vo WHL, teraz bojuje o miesto v Calgary Wranglers.

Slovenská hokejová reprezentácia prehrala s Nemeckom 3:7 v treťom prípravnom zápase pred MS v hokeji. Dva góly Slovenska strelil Róbert Lantoši, jeden Oliver Okuliar. Odveta je na programe v sobotu o 17.00 v Augsburgu.

Momentka zo zápasu Nemecko - Slovensko v príprave pred MS v hokeji 2024. Foto – TASR/Jaroslav Novák

Slovenská hokejová reprezentácia hrá proti Nemecku tretí prípravný zápas pred MS v hokeji. Začal sa o 19.30 v Kaufbeurene, v bráne stojí Dávid Hrenák, kapitánom je obranca Michal Ivan. Zápas vysiela televízna stanica JOJ Plus a internetová platforma JOJ Play.

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov prehrala s Českom 2:7. Ešte v polovici 3. tretiny pritom prehrávala len o gól. Kým za Slovákov nastúpili prevažne hráči z domácej juniorskej ligy, Česi mali až deväť hráčov zo zámoria.

Reprezentovať Slovensko je česť, nie právo. Hokejisti z KHL preto na šampionát nepatria, píše Ján Markoš. „Hokeju príliš nerozumiem. Dvadsať rokov som však reprezentoval Slovensko v inej športovej disciplíne, v šachu. Hral som na mnohých vrcholových súťažiach a zažil som za ten čas viacero diskusií o tom, čo je a čo nie je hodné reprezentanta.“

Slováci z KHL nepôjdu na MS s alibistickým vysvetlením, píše v Newsfiltri Roman Pataj. „Zo stanoviska vyplýva, že nie zväz sa rozhodol, ale hráči nemohli. Je síce takmer isté, že to je naopak a funkcionári to len nepriznali, ale i tak prevrátili situáciu hore nohami.“

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v druhom prípravnom zápase v Humennom nad Švajčiarskom 5:3. Po dva góly strelili útočníci Martin Faško-Rudáš a Róbert Lantoši. Slováci tak dosiahli už siedme víťazstvo za sebou v tejto sezóne. (tasr)

Ak by hráči z KHL reprezentovali Slovensko, minimálne útočník Róbert Lantoši by svoju účasť na majstrovstvách sveta zvážil. „Ten tlak by som nechcel podstúpiť,“ povedal v podcaste Góly z bufetu.

Slovenský hokejista Róbert Lantoši naznačil, že by na majstrovstvách sveta nehral, ak by boli v reprezentácii aj hráči z KHL. „Osobne by som ten tlak nechcel podstúpiť, že by som bol v tíme, ak by tam boli aj oni,“ povedal pre šport.sk hráč českej Mladej Boleslavi.

Slovenský zväz ľadového hokeja nepočíta s Adamom Ružičkom v nadchádzajúcich prípravných zápasoch a na MS 2024 v Česku. Ide o reakciu na jeho nedávne video s bielym práškom na sociálnych sieťach.

Brankár Adam Húska naznačil, čo si myslí o vojne na Ukrajine. Putin by sa potešil, všíma si Športový newsfilter. Húska zdieľal na Instagrame reklamu na nekritický rozhovor krajne pravicového moderátora Tuckera Carlsona s Vladimirom Putinom.

Slovenská hokejová reprezentácia vyhrala v prípravnom zápase nad Nemeckom 5:2. Slováci strelili všetky góly v tretej tretine, v ktorej dokázali otočiť nepriaznivý stav z 0:2.

Samuel Buček napokon nenastúpi za Slovensko v prípravnom dvojzápase s Nemeckom vo Zvolene, pre svalové zranenie ho nahradí Andrej Kukuča. Buček mal byť prvým hráčom v reprezentácii, ktorý uzatvoril zmluvu s klubom KHL po začiatku vojny proti Ukrajine. (hockeyslovakia)

Craig Ramsay si myslí, že Samuel Buček si napriek pôsobeniu v KHL zaslúži druhú šancu v reprezentácii. „Veci, ktoré sa udiali, sú minulosť a nebudeme sa nad tým zamýšľať,“ povedal. Buček na otázky o KHL reagoval: „Ja som sa prišiel sústrediť na tieto dva zápasy a absolútne by som to neriešil.“ Hokejisti hrajú v stredu a vo štvrtok vo Zvolene prípravné stretnutia s Nemeckom.

Hokejový zväz mal už dávno prijať rozhodnutie, čo sa týka nominácie hráčov z KHL, vraví bývalý reprezentant Juraj Mikúš. O súťaži hovorí ako o nástroji propagandy Vladimira Putina, a aj keď v nej v minulosti roky pôsobil, dnes by tam nešiel.

Pohreb Pavla Demitru bol naživo v televízii, v parlamente bola minúta ticha a jeho rodinu rozoberal bulvár. Smrť hokejistu zasiahla celú krajinu aj médiá. „Vtedy človek nemá rád svoju prácu,“ hovorí dlhoročný novinár a dnes hokejový komentátor Pavol Gašpar.

Miroslav Šatan prekročil ďalšiu čiaru. Nominovanie Bučeka je rovnaké, ako keby zobral Hudáčka, komentuje Štefan Bugan. „Ak by malo ísť o prípravu na veľký návrat hráčov z KHL do reprezentácie, nevyzeralo by to inak.“

Expert kanadskej TSN Craig Button si myslí, že Slováci proti USA mohli nasadiť brankára Adama Gajana. Ján Lašák však nesúhlasí: „Keby Adam dostal o štyri góly menej, stále by dostal šestku a pred štvrťfinále by mu to nepomohlo.“

Daliborovi Dvorskému pomohla k 4-bodovému zápasu aj zmena trénera Ivana Feneša. Ten zamiešal formáciami a k Dvorskému poslal Juraja Pekarčíka. „Ivan Feneš dnes rotoval hráčov hore-dole bez toho, aby sa obával, proti komu bude ktorý konkrétny hráč nastupovať,“ povedal expert Craig Button.

Slováci z KHL sa zhodujú na tom, že v Rusku im je dobre. Mislav Rosandić v rozhovore pre ruský web championat.com vysvetľoval, že uprednostniť KHL pred reprezentáciou bola jasná voľba. Čajkovský zase hovoril o tom, že Moskva je najlepšie mesto na svete, porovnával ho s Los Angeles.

Slovenskí hokejisti vyhrali Kaufland Cup. V priamom zápase o víťazstvo na turnaji porazili Lotyšsko 3:0, na turnaji tak neinkasovali ani jeden gól. Lotyši skončili druhí, Nóri boli tretí s dvomi prehrami a celkovým skóre 0:14.

Marek Hrivík strieľa gól v zápase s Lotyšskom. Foto - TASR

Začal sa záverečný zápas slovenských hokejistov na Kaufland Cupe, ich súperom je Lotyšsko. Víťaz zápasu bude aj víťaz pohára. Slováci v prvom stretnutí zdolali Nórsko 9:0. Rovnakého súpera porazili aj Lotyši 5:0. Priamy prenos vysiela Joj Šport.

Hokejový Slovan Bratislava prepustil trénera Vladimíra Růžičku. V tíme skončili aj najlepší strelec Američan Chris Brown a Kanaďan Shawn Lalonde. Obaja mali aj skúsenosti z NHL. Slovan je aktuálne na predposlednom 11. mieste extraligovej tabuľky.

Slovenskí hokejisti zvíťazili nad Nórskom 9:0 v úvodnom zápase Kaufland Cupu. Marek Hrivík a Peter Cehlárik strelili dva góly, Hrivík k dvom gólom pridal aj jednu asistenciu. Ďalšie stretnutie odohrajú Slováci v piatok 15. decembra proti Lotyšsku.

Tréner hokejovej reprezentácie Craig Ramsay musel tesne pred zrazom povolať do tímu ešte Samuela Hlavaja, Mateja Kašlíka a Marka Stachu. Ten si zahrá za A-tím premiérovo. Z pôvodnej nominácie na Vianočný Kaufland Cup vypadli Matej Tomek, Adrián Holešinský a Michal Ivan.

V nominácii na hokejový Vianočný Kaufland Cup sú aj Peter Cehlárik a Marek Hrivík. Slováci odohrajú v Bratislave prvý zápas v stredu 13. decembra proti Nórsku, o dva dni neskôr sa stretnú s Lotyšskom.

Slovenskí hokejisti zdolali Nemecko 2:1, no Nemecký pohár vyhrali domáci hráči. V minitabuľke troch tímov so šiestimi bodmi mali Slováci horšie skóre ako Nemci a na turnaji skončili druhí.

Začal sa posledný zápas slovenských hokejistov na Nemeckom pohári, ich súperom sú Nemci. Slováci musia zvíťaziť aspoň o dva góly, aby celkovo vyhrali turnaj. Priamy prenos vysiela Joj Plus.

Hokejisti do 20 rokov vyhrali nad Švajčiarskom 7:4. Na turnaji piatich krajín v českom Chomutove sa presadil najmä prvý útok Alex Čiernik – Tomáš Pobežal – Alex Šotek. Všetci traja strelili gól a spolu na sedem prihrali. Osemnástka v Poprade zdolala Dánov 3:1.

Slovenskí hokejisti prehrali na Nemeckom pohári s Dánskom 3:4. Góly strelili Lukáš Cingeľ v presilovke o dvoch hráčov a v závere ešte Oliver Okuliar s Milošom Romanom. Slováci turnaj uzavrú zápasom proti Nemecku v nedeľu od 14.30 h.

Craig Ramsay a slovenskí hráči počas zápasu. Foto - TASR/Andrej Galica

Začal sa zápas slovenských hokejistov na Nemeckom pohári proti Dánsku. Slováci v úvodnom stretnutí zvíťazili nad Rakúskom 7:1, Dáni prehrali s Nemeckom 1:4. Priamy prenos vysiela Joj Plus.

Slovenskí hokejisti zvíťazili nad Rakúskom 7:1 v úvodnom zápase Nemeckého pohára. Martin Faško-Rudáš, Jozef Baláž a Oliver Okuliar skórovali v zápase dvakrát. Ďalším súperom Slovenska bude v sobotu Dánsko.

V nominácii hokejovej reprezentácie na Nemecký pohár sa dodatočne ocitli obrancovia Samuel Hain s Marekom Korenčíkom a útočníci Andrej Kukuča s Jurajom Šiškom. Slováci nastúpia v Landshute od 9. do 12. novembra proti Rakúsku, Dánsku a Nemecku.

Slovenskí hokejisti budú hrať kvalifikáciu o postup na olympiádu v Miláne a Cortine d’Ampezzo v roku 2026. Kvalifikačný turnaj sa bude hrať od 29. augusta do 1. septembra v Bratislave. Slováci však budú hrať kvalifikáciu len v tom prípade, ak na hrách bude štartovať aj Rusko.

V nominácii hokejovej reprezentácie na Nemecký pohár sú dvaja nováčikovia Matej Kašlík a Silvester Kusko. Slováci nastúpia v Landshute od 9. do 12. novembra proti Rakúsku, Dánsku a Nemecku.

Hokejoví reprezentanti odštartujú svoje účinkovanie na budúcoročných MS v Česku zápasom proti Nemecku. Úvodný zápas v ostravskej B-skupine odohrajú 10. mája o 16.20 h. V základnej skupine sa stretnú ešte s Kazachstanom, USA, Poľskom, Francúzskom, Lotyšskom a Švédskom.

Mal som pocit, že som nikto z Michaloviec, ale Craig Ramsay vie namotivovať každého, vraví v rozhovore Pavol Regenda. „Išlo to tak ďaleko, že sme hrali na olympiáde proti Američanom a boli sme sebavedomejší než oni,“ hovorí.

Športový newsfilter: Adam Húska ukázal, že absolútne netuší, prečo sa na Ukrajine bojuje a čo spôsobuje tým, že hrá v Putinovej lige. A ak hovorí, že na to nemá na Slovensku negatívne reakcie, aj sa mu dá veriť. Bohužiaľ.

Miroslav Šatan by mal v otázke KHL povedať jasné stanovisko, vraví Dominik Hašek. „Takéto tancovanie je na jeho poste nevhodné a nedôstojné. Ja by som ako šéf zväzu nevyčkával,“ hovorí po návrate z Ukrajiny.

Slovenskí hráči v KHL svojou prácou hovoria, že ruský režim sa smie podporovať, myslí si Dominik Hašek. „To, že vaši hráči chodia do KHL, robí zo Slovákov podporovateľov ruského režimu,“ hovorí bývalý brankár, ktorý sa nedávno vrátil z Ukrajiny.

Slovenskú hokejovú reprezentáciu do 18 rokov bude trénovať Martin Dendis. Vystrieda Tibora Tartaľa, ktorý sa na aprílových MS dostal s tímom do semifinále. Rozhodol o tom výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja. „Dvadsiatku“ povedie aj v nasledujúcom období Ivan Feneš.

Miroslav Šatan sa vyhol odpovedi, či bude Andrej Podkonický pokračovať ako asistent Craiga Ramsayho. Podkonický bude od novej sezóny asistent trénera v Avangarde Omsk v KHL. „Zatiaľ sme to neriešili, máme pred sebou celé leto, zásoba asistentov je dostatočná. Budeme to riešiť asi až so začiatkom sezóny,“ povedal.

Craigovi Ramsaymu už pred májovým šampionátom manželka povedala, že vie, že sa na Slovensko vráti aj budúcu sezónu. „Rozumela, že som nebol pripravený vzdať sa tohto tu. Azda bude mať možnosť prísť na Slovensko, posledné roky nemohla, ale myslím si, že teraz príde,“ povedal.

Craig Ramsay zostáva trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie, kontrakt predĺžil o rok. 72-ročný Ramsay pôsobí pri tíme od roku 2017, reprezentáciu viedol už rekordných 125 zápasov.

Foto N - Vladimír Šimíček

Je neštandardné, aby cudzinec prišiel robiť asistenta ruskému trénerovi, píše o Andrejovi Podkonickom ruský web Championat. „Veľmi nečakaný prestup do KHL. Do Avangardu sa chystá olympijský medailista z Európy,“ uvádza. Podkonický podpísal ročný kontrakt s Avangardom Omsk.

Traja Česi ponuku z KHL od Omska odmietli, Andrej Podkonický ju prijal a Slovan mu ešte zatlieskal, píše Štefan Bugan. Klub napísal, že „vníma výnimočnosť a lukratívnosť takejto ponuky”. S Podkonickým sa dohodli, že po návrate z Ruska povedú jeho prvé kroky naspäť do Slovana.

Andrej Podkonický vymenil Slovan za ruský Omsk. Foto – TASR/Ján Krošlák

Ak by Craig Ramsay zostal, bol by som rád, hovorí Adam Sýkora, ktorý na MS v Rige chýbal. „Nikdy som nepostrehol, že by v šatni či na ľade pôsobil unavene. Je len na ňom, ako sa cíti, či sa rozhodne ešte pokračovať,” myslí si 18-ročný hokejista.

Andrej Podkonický bude asistentom trénera v klube KHL Avangard Omsk. Posledných päť sezón pôsobil ako asistent Craiga Ramsayho pri hokejovej reprezentácii, minulú sezónu bol zároveň trénerom klubu HC Slovan Bratislava.

Na budúcoročných MS v Ostrave budú slovenskí hokejisti hrať v skupine s USA namiesto Kanady. Organizátori s vedením IIHF a majiteľmi televíznych práv presadili ich výmenu. Slováci nastúpia aj proti Nemecku, Švédsku, Lotyšsku, Francúzsku, Kazachstanu a Poľsku.

Najčítanejšie teraz

Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim SpectorTim Spector. Foto - Peter SchiazzaZaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšieDvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad)Juraj Slafkovský. Foto – TASR/Martin BaumannSvetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získalaFoto - TASR/APMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákNajprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRV Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaKošické centrum Optima Foto - Atrim OptimaPopredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéAmerická historička a expertka na boj proti antisemitizmu Deborah Lipstadt. Foto N - Mirek TódaNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičV čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryZdroj - Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0 Vývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMSZ letiska Džankoj operujú aj ruské vrtuľníky Mi-28. O tom, či sa podarilo nejaké zničiť, zatiaľ nie je nič známe. Foto - WikipediaVývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaZničená časť protivzdušnej obrany S-400. Zdroj - ZSU/TelegramTýždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne Najvyšší súd v USA. (AP Photo/J. Scott Applewhite, File)Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku SlovenskaAj tento rok budú niektorí rodičia nešťastní. Jednotkári opäť nemajú isté miesto na gymnáziuFoto – TASR

Nové na Dennikn.sk

12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne  10:44Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo 10:41Dvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad) 10:38MediaBrífing: Spôsobili technológie epidémiu duševných chorôb u detí? Je to zložitejšie 09:52Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim Spector 08:26Svetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získala 07:45Najdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre Ukrajinu 07:37Za úzkosťami bývajú nenaplnené potreby. Nechceme byť za sebcov, aj keď sme nešťastní, hovoria psychológovia Ashford a Miler (+ video) 07:25Mám pozvať otca na svadbu, aj keď mi v detstve veľmi ubližoval? 07:05Ráno s NHL: Kto vyhrá Stanleyho pohár a ako dopadnú Slováci? Predpovede Denníka N pred play-off 06:26Ekonomický newsfilter: Rozšírenie rozpočtovej diery o pol miliardy podporila polovica opozícieVčera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočne