Premiér Ódor v reakcii na Matoviča povedal, že predseda OĽaNO je v politike dostatočne dlho na to, aby rozumel, že jeho požiadavky sú nesplniteľné. Predseda vlády povedal, že žiadať 500-eurovú odmenu za voľby je v rozpore s DNA vlády, ktorá chce urobiť poriadok s verejnými financiami, a nechce robiť kampaň pre politické strany.

Rodičia troj- až päťročných dostávajú v týchto dňoch rozhodnutia z materských škôl, či ich deti prijmú. Ak dieťa z kapacitných dôvodov do spádovej štátnej škôlky neprijali, rodičia môžu požiadať o rodičovský príspevok. Denník E spísal odpovede na 14 otázok o tom, ako postupovať.

OĽaNO by chcelo presunúť rozhodnutie o dodaní migov Ukrajine na prezidentku. Do parlamentu preto predloží zmenu ústavy, na ktorú je však potrebných 90 hlasov. Zuzana Čaputová nesúhlasí a odkazuje politikom, aby sa neskrývali za ženskú sukňu.

Tarabovci v parlamente navrhli ponechať natrvalo zvýšený 140-eurový daňový bonus na neplnoleté deti. Súčasný zákon počíta s jeho znížením na sto eur v roku 2025. Ministerstvo financií upozornilo, že pre samosprávy by to znamenalo výpadok 360 miliónov eur ročne.

Štát musí rátať so samosprávami nielen vtedy, keď ich potrebuje, povedala prezidentka na stretnutí so zástupcami miest a krajov. Zuzana Čaputová tiež skritizovala legislatívne zmeny, ktoré nútia samosprávy k reštrikciám či zvyšovaniu poplatkov a daní.

Prezidentka podpísala zvýšenie daňového bonusu. Tvrdí, že nenašla nesúlad s ústavou, ale upozorňuje, že viacerým najviac zraniteľným skupinám obyvateľov nepomôže.

Matúš Vallo vyhlásil, že posledné dva týždne v Národnej rade poškodili Bratislavu viac ako predchádzajúce dva roky kríz. Primátor tvrdí, že Bratislava je dnes po Sofii druhé najchudobnejšie európske hlavné mesto. Dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera žiada o nápravu.

Od januára si môže zamestnanec znížiť daň mesačne o 140 eur, ak má jedno dieťa mladšie ako 18 rokov. Na staršie dieťa bude bonus 50 eur. Denník E prepočítal, kto získa od januára maximálny daňový bonus.

Zákony nemožno len tak zobrať bagrom, píše Marián Balázs po rozhodnutí Ústavného súdu. „Tým, že po vrátení zákona do parlamentu koalícia akceptovala vecné výhrady prezidentky, sama priznala, že Matovičov bager bol nezmyselný.“

Newsfilter: „Atómovkový spôsob vládnutia je neprijateľný, potvrdil to aj Ústavný súd. Parlament aj v minulosti pravidelne porušoval vlastný rokovací poriadok a v zrýchlenom konaní pretláčal aj zákony, pri ktorých na to nebol dôvod. Odteraz na to má každý súčasný aj budúci politik oficiálny papier, že porušuje zákon.“

Význam dnešného rozhodnutia Ústavného súdu je v tom, že „bude do budúcnosti významnou poistkou pred svojvoľným zneužívaním skráteného legislatívneho konania,“ hovorí právnik Peter Kubina. Na Ústavnom súde zastupoval prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá na ňom spochybnila proces, akým bol schválený takzvaný Matovičov balíček. Súd jej podaniu vyhovel.

Vládna väčšina bude zákony v skrátenom legislatívnom konaní presadzovať ťažšie. Ústavný súd dnes po prvý raz pri posudzovaní Matovičovho balíčka určil mantinely legislatívneho procesu.

Rozhodnutie Ústavného súdu k Matovičovmu balíčku „čierne na bielom potvrdzuje, že táto vláda Slovensku skutočne škodí“, reagovala SaS. Súd podľa strany potvrdil to, na čo vopred upozorňovala.

Rodiny s deťmi sa rozhodnutia Ústavného súdu obávať nemusia, reaguje na vyhlásenú protiústavnosť časti Matovičovho balíčka predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO). Pripomenul, že poslanci už stihli upraviť napadnuté časti zákona tak, aby na ne nemalo rozhodnutie ústavných sudcov žiadny vplyv.

Rozhodnutie Ústavného súdu k Matovičovmu balíčku je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu, a to predovšetkým v zmysle ochrany ústavných princípov legislatívneho procesu, reagovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Ústavný súd pri rozhodovaní o Matovičovom balíčku vychádzal aj zo stanoviska Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Predseda súdu Ivan Fiačan zdôraznil, že práve z vyjadrení rady vyplynuli podstatné závery pre rozhodnutie.

Časť Matovičovho balíčka, ktorú napadla na Ústavnom súde prezidentka Zuzana Čaputová, je protiústavná. Rozhodli o tom ústavní sudcovia, ktorí mali voči balíčku a námietku, že bol prijatý v skrátenom legislatívnom konaní.

Minister financií Igor Matovič a poslanec parlamentu György Gyimesi po prelomení veta prezidentky na Matovičov balíček. Foto - archív TASR

Ústavný súd vyhlási rozhodnutie v otázke ústavnosti tzv. prorodinného balíčka v utorok 13. decembra. Prezidentka Zuzana Čaputová na súde napadla sporné časti Matovičovho balíčka v rámci novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa.

K Progresívnemu Slovensku sa pridáva ekonóm a odborník na sociálne politiky Tomáš Hellebrandt. Ako analytik Útvaru hodnoty za peniaze pôsobil na ministerstve financií, rozhodol sa však podať výpoveď po tom, čo Igor Matovič presadil svoj balíček v parlamente s podporou fašistov.

Matovičove balíčky budú pre bratislavský Ružinov znamenať veľké prepúšťanie a aj drahšie škôlky a domovy pre seniorov, hovorí starosta Martin Chren. „Pre nás ten balíček, daňový bonus, znamená výpadok príjmov zhruba tri milióny eur ročne,“ vraví Chren v rozhovore.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Ústavný súd dnes nerozhodne o tzv. rodinnom balíčku, ktorého protiústavnosť napadla prezidentka. Zuzana Čaputová na súde napadla časti balíčka Igora Matoviča v rámci zákona o financovaní voľného času.

Moja analýza rodinného balíčka leží na ministerstve financií v zásuvke, hovorí dnes už bývalý analytik Útvaru hodnoty za peniaze Tomáš Hellebrandt. Pre výpoveď sa rozhodol krátko po tom, čo Igor Matovič presadil tento balíček v parlamente aj s podporou fašistov.

Pre rodinný balíček môžu zdražieť škôlky aj umelecké školy, varuje exminister Branislav Gröhling (SaS). Podľa neho je potrebné presunúť zdroje z eurofondov podobne ako počas pandémie.

Igor Matovič nesprávne tvrdí, že Ústavný súd nepozastavil účinnosť rodinného balíčka. „Návrh na pozastavenie účinnosti nezamietol. Iba uviedol, že nateraz o návrhu nerozhodol, pretože pozastavenie účinnosti prezidentka navrhla iba pre prípad, že Ústavný súd nestihne meritórne vo veci rozhodnúť do konca tohto roka,“ upozorňuje právnik Peter Kubina.

Milan Mazurek tvrdí, že ešte pred letom sondoval poslanecký asistent Anny Záborskej (klub OĽaNO) podporu Republiky pre Matovičov balíček. Tvrdenie odmieta Záborská aj jej vtedajší asistent Michal Považan. „Pána Mazureka som nikdy nepresviedčal, aby hlasoval za rodinný balíček, zjavne by som na to ani nemal mandát.“

Milan Mazurek povedal, že pred hlasovaním o rodinnom balíčku ho kontaktoval poslanecký asistent Anny Záborskej (klub OĽaNO). Podľa jeho tvrdenia sa ho spýtal, čo by chceli za podporu balíčka. On vraj povedal, že predčasné voľby, a tak sa nedohodli. „Skúšali to aj na nás,“ vyhlásil poslanec Republiky.

Igor Matovič potvrdil, že krúžkovné, ktoré po vete prezidentky pretlačil aj vďaka hlasom ĽSNS, nebude. „Radšej dáme peniaze v hotovosti,“ povedal v RTVS minister financií. Na to však treba zmeniť zákon.

Igor Matovič označil Branislava Gröhlinga za „trapka“, pretože údajne zakázal zamestnancom ministerstva školstva čokoľvek robiť na zavedení krúžkovného. Príspevok 60 eur mal fungovať od januára 2023, presadil ho Matovič na jar ako súčasť rodinného balíčka, a to proti vôli ministra školstva, nakoniec však nebude.

Vláda schválila návrh na zmenu daňového bonusu na deti tak, aby si ho mohli vo väčšej miere uplatniť aj ľudia s nižším príjmom. Novelu, ktorá inak vo veľkej časti preberá normy EÚ, navrhlo ministerstvo financií.

Bratislavský župan Juraj Droba predstavil svoj program na roky 2022 – 2026. Župa bude musieť podľa neho v najbližšom období šetriť, pretože Matovičov balíček zobral samosprávam milióny eur. Spolu so SaS chce predstaviť návrh lepšieho financovania samospráv.

Matovičov balíček bude pred Ústavným súdom obhajovať predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák z OĽaNO. Tento výbor dnes skonštatoval, že rodinný balíček je podľa neho v súlade s ústavou.

OĽaNO označuje Sulíkovo vyjadrenie, že nevetoval prorodinný balíček, lebo sa obával, že veto SaS nebude akceptované, za úsmevné. Hnutie vo vyhlásení uvádza, že ho veľmi mrzí „opakované zavádzanie so strany SaS v takej vážnej veci, ako sú dôvody vypovedania koaličnej zmluvy“.

Ekonóm Tomáš Hellebrandt so súhlasom prezidentky zverejnil správu, ktorú mu poslala po prečítaní jeho statusu o dianí na ministerstve financií. Zuzana Čaputová píše, že odchod vzdelaných ľudí preto, že nie je záujem využiť ich analýzy, je diskvalifikujúci, ale nie pre nich.

Ekonóm Tomáš Hellebrandt odchádza z ministerstva financií, nedokázal sa stotožniť s tým, akým spôsobom minister financií Igor Matovič z OĽaNO presadil rodinný balíček. „Odhliadnuc od jeho obsahu, ku ktorému mám odborné výhrady, spôsob, akým Igor Matovič túto svoju srdcovku pretlačil v parlamente, významne prispel k legitimizácii extrémistických politických síl,“ uviedol.

Inštitút finančnej politiky pripravil kalkulačku štátnej rodinnej pomoci. Umožní urobiť informatívny výpočet novej výšky prídavkov na dieťa, daňového bonusu a príspevku Služby deťom.

Takéto mrhanie verejnými financiami tu za posledných 20 rokov nebolo, tvrdí starosta obce Lenka a šéf Združenia miest a obcí Gemera a Malohontu Marián Habovčík. „Keďže minister financií videl, že si obce ušetrili nejaké peniaze, rozhodol sa, že jeho nápady budeme financovať my,“ hovorí. (napunk)

Ľudia s nižšími príjmami a väčším počtom detí môžu na novom daňovom bonuse prerobiť. Napríklad pri mesačnom príjme 400 eur bude mať zamestnanec s tromi deťmi vo veku 3, 5 a 8 rokov celkový bonus 122,40 eura, dosiaľ mal 137,88 eura.

Pre zamestnancov, ktorí pracujú na kratšie pracovné úväzky za nízke mzdy, môže byť starý bonus na deti výhodnejší ako ten nový. Podnikatelia by mali zase zvážiť daňovú optimalizáciu, na odvodoch ušetria, na bonuse však môžu prerobiť. Prinášame tabuľky výpočtov od januára.

Je na OĽaNO a premiérovi Hegerovi, či uprednostní záujem krajiny pred úzkym straníckym záujmom, vraví Richard Sulík. „Naším odchodom vláda nepadá. Igor Matovič preukázal, že s fašistami vedia dosiahnuť veľké výsledky, napríklad prelomiť prezidentské veto. Môžu pekne pokračovať.“

Richard Sulík. Foto N - Tomáš Benedikovič

Od júla platia nové pravidlá daňového bonusu, o ktorý si zamestnanec či podnikateľ znižuje daň. Radíme, ako získať viac. Nie je jedno, ktorý rodič si uplatní nový daňový bonus, a nerozhoduje len výška jeho zárobku.

Mária Kolíková nechce na Ústavnom súde obhajovať Matovičov balíček, za vládu k nemu nepošle stanovisko. Jej postoj sa dal očakávať, no vzniká tým neobvyklá situácia. Stanovisko za vládu môže Ústavný súd žiadať len od ministerstva spravodlivosti. Matovičov balíček však zrejme neostane bez podpory, Ústavný súd oslovuje aj parlament.

Boris Kollár ponúka východisko – vymeniť SaS za prefarbených fašistov, píše v Newsfiltri Juraj Javorský. „Ak by presvedčil tarabovcov, aby prešli do jeho poslaneckého klubu, morálna dilema by formálne zmizla. Tarabovci by už predsa boli súčasťou Sme rodina a nie nejakí fašisti.“

Boris Kollár. Foto N - Tomáš Benedikovič

Naživo: Prezidentka Zuzana Čaputová po rokovaní s premiérom Eduardom Hegerom ku koaličnej kríze.

Rokovania o vyšších platoch sú vždy náročné. „Tlak vytvorený hrozbou ďalších nátlakových aktivít je značný. Druhá strana to neprizná, nik nepovie, že sa boja protestov. Ale do značnej miery to podľa mňa pomohlo,“ hovorí prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Na jeseň bude konfederácia odborových zväzov rokovať o zrušení zmluvy so Smerom, ktorá je platná od roku 2004. Prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová je za jej zrušenie. „Roky sa netajím tým, že táto zmluva je pre konfederáciu škodlivá a nie prospešná.“

Z minimálnej mzdy 700 eur sa nedá dôstojne žiť, hovorí prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. „Keby bola minimálna mzda 1300 až 1400 eur, môžeme sa začať baviť, že sa blíži k dôstojnej minimálnej mzde,“ hovorí.

Foto N - Vladimír Šimíček

Z rozpočtu Fiľakova bude chýbať pre protiinflačný balíček vlády 600 – 700-tisíc eur, tvrdí primátor mesta Attila Agócs. „Koaličné strany majú celoštátne 12 až 15 starostov, a preto nedostávajú spätnú väzbu, že Igor, nerobte to tak, bude z toho problém,“ vraví. (napunk)

SaS sa pri rodinnom balíčku nesprávala fér, tvrdí bývalý komunikačný šéf tejto strany a dnes premiérov poradca Ivan Štulajter. „Pokiaľ by som chcel OĽaNO nahnať do situácie, aby som ich potom mohol označovať za kolaborantov s fašistami, tak by som ich nechal, aby si to pekne schválili, a potom na nich ukážem, že to robili s fašistami. A to sa presne stalo. Fér by bolo, keby to SaS vetovala.“

Heger by nechcel získať imidž, že to hrá s fašistami, vraví premiérov poradca Ivan Štulajter. Odpovedá tak na otázku, či by Eduard Heger bol ochotný byť na čele vlády podporovanej poslancami zvolenými za ĽSNS. „Skôr odhadujem, že nie. Eduard Heger sleduje verejný záujem a poctivý prístup k politike.“

Matovič je impulzívny, často až vulgárny, ale Sulík nie je bez viny, hodnotí vládnu krízu poradca premiéra Ivan Štulajter. „Veľmi tvrdú komunikáciu, špeciálne voči Igorovi Matovičovi, má aj SaS. Hovoriť o psychických poruchách koaličného partnera… môžem sa cítiť ako frajer, že som také niečo povedal. Ale v rámci vytvárania konštruktívnej atmosféry je to veľmi zlé.“

Foto N - Vladimír Šimíček

Nové na Dennikn.sk

15:47Policajti si po proteste predvolali študentku. Pýtali sa, či rakva bola vyhrážkou ministerke Šimkovičovej 12:47Markíza a JOJ majú o výraznú konkurenciu menej. Prečo skončil ČT Sport na Slovensku a prečo sa už nevráti 11:03Centrum vzdialenej galaxie dostalo podľa vedcov štikútku. Čo to znamená pre vesmír? 10:29Chcete hrať na bicích nástrojoch? Michal Fedor radí, ako začať, a odporúča aj dobré video školy a aplikáciu na ladenie bubnov 09:49Našu rodinu spája tisíc vecí, prečo by ju mala rozdeliť politika? Psychológ radí, ako prežiť rodinné hádky o voľbách 09:47Korčokovo momentum: Zo zaplnených námestí glosuje paniku v Pellegriniho štábe (reportáž) 08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putin dostal teroristov do zvláštnej situácie, Islamský štát sa znovu prihlásil k útoku 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede