Bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas (KDH) pripomína premiérovi Robertovi Ficovi, že disciplinárne návrhy na sudcov môže podať aj minister spravodlivosti. Reagoval tak na Ficovu výzvu predsedovi Najvyššieho súdu Jánovi Šikutovi a predsedovi súdnej rady Jánovi Mazákovi. Karas to označil za absolútne nevhodný tlak proti justícii.

Exministrovi spravodlivosti Viliamovi Karasovi nechýba v diskusii o novele trestných kódexov hlas Maroša Žilinku. Myslí si, že prokuratúra by mala ostať mimo politického zápasu. „Budem rád, ak Maroš Žilinka bude naďalej rozhodovať normálne, zákonne. Veľa ťarchy prejde na neho a jeho ľudí,“ dodal.

Po prijatí vládnej novely hrozí, že za opakovanú krádež fľaše vína pôjde páchateľ do väzenia. Ak niekto ukradne auto do 35-tisíc eur, dostane podmienku. Exminister spravodlivosti Viliam Karas hovorí, že trest by mal páchateľa zabolieť a mal by si rozmyslieť, či ho spácha opäť. No zároveň by mal myslieť aj na poškodeného.

Vládna novela trestných kódexov je horšia než Mečiarove amnestie, vraví exminister spravodlivosti Viliam Karas a kritizuje drastické znižovanie sadzieb v kombinácii so zvyšovaním hranice škody aj lehôt premlčania. Hovorí o ohrození vnútornej bezpečnosti krajiny.

Marián Leško kritizuje exministra spravodlivosti Viliama Karasa, ktorý začal tento týždeň oficiálne spolupracovať s KDH. Ten povedal, že boj proti korupcii sa nesmie stať rukojemníkom osobných ambícií či túžby po pomste. „Už viac ako 40 ľudí bolo odsúdených. Keby naozaj boli tí vyšetrovatelia, prokurátori vedení túžbou po pomste, kde by našli tých štyridsať odsúdených? Robia si svoju prácu, a ak to pán Karas nevidí, tak mi je ho z hĺbky srdca ľúto, pretože je slepý ako patrón.“

S KDH bude spolupracovať exminister spravodlivosti Viliam Karas. „Impulzom boli aj udalosti posledných týždňov, v ktorých sme svedkami hlbokej krízy inštitúcií zodpovedných za presadzovanie práva,“ uviedol bývalý predseda advokátskej komory.

Parlament neposunul do druhého čítania novelu nadačného zákona, ktorá by mohla pomôcť oligarchom a ktorú exminister Viliam Karas dostal do parlamentu napriek odporu Eduarda Hegera.

Igor Matovič tvrdí, že ešte nevie, či OĽaNO podporí novelu nadačného zákona, ktorá by mohla pomôcť oligarchom a ktorú exminister Viliam Karas dostal do parlamentu napriek odporu Eduarda Hegera. „Zatiaľ všetky podozrenia, že by to umožňovalo korupciu, máme vyvrátené. Ale o finálnom postoji k novele budeme ešte rokovať,“ povedal.

Hegerova vláda je minulosťou, ale chaotické dedičstvo po nej trvá, píše Newsfilter s tým, že dobrými príkladmi sú poslanec Taraba a exminister Karas. Keby vláda fungovala, v parlamente by nebol návrh na posilnenie paragrafu 363 ani škodlivá novela o nadáciách, na ktorú upozorňujú mimovládky.

Viliama Karasa sa pokúšali cez verejné vyhlásenie udržať ako ministra spravodlivosti aj v úradníckej vláde Slovenská advokátska komora a Združenie sudcov Slovenska. Sudcovia sa zaňho ale hromadne nepostavili.

Novela Viliama Karasa podľa mimovládok umožní oligarchom skrývať majetok. Karas ešte ako minister spravodlivosti neakceptoval premiéra Eduarda Hegera, ktorý na vláde zastavil jeho kontroverznú novelu o nadáciách a do parlamentu ju dostal pomocou dvoch poslancov.

Po Združení sudcov Slovenska aj advokátska komora žiada, aby ministrom spravodlivosti ostal Viliam Karas. Argumentuje aktuálnym spúšťaním novej súdnej mapy a novelizovaním Trestného zákona. Pred príchodom na ministerstvo bol Karas predsedom komory.

Rada prokurátorov vo vyhlásení píše, že k zmenám trestného zákona a trestného poriadku by malo prísť po odbornej diskusii a v rámci riadneho legislatívneho procesu. Prokurátori tak reagujú na návrh poslanca Tarabu a dodávajú, že k zmenám právnych predpisov by nemalo dochádzať na základe nespokojnosti účastníkov trestného konania.

Parlament posunul do druhého čítania novelu Trestného zákona, ktoré predložilo ministerstvo spravodlivosti. Za návrh hlasovalo 127 poslancov, proti bolo 13, zdržali sa traja.

Boris Kollár považuje za „katastrofu“ 15-ročný trest odňatia slobody a prepadnutie majetku, ktorý dostal Josef Šipoš za pestovanie marihuany. Kollár hovorí, že podporí Karasovu novelu Trestného zákona, kde sa znižujú tresty v drogových prípadoch, rovnako chce podporiť aj pozmeňovací návrh exministerky Kolíkovej.

Minister spravodlivosti si nemyslí, že je správne, aby parlament schválil novelu Tomáša Tarabu, ktorá posilňuje paragraf 363. „Všetky zásadné kódexy sa majú meniť vládnym návrhom a po riadnom pripomienkovom konaní,“ tvrdí Viliam Karas.

Minister spravodlivosti Viliam Karas očakáva, že predkladaná novela Trestného zákona prejde prvým čítaním v parlamente. Karas povedal, že si prešiel jednotlivými politickými klubmi.

Súdy sú pripravené na zmenu súdnej mapy, ktorá sa má spustiť od júna, i keď problémy zo začiatku treba očakávať, vraví minister spravodlivosti Viliam Karas. Preto už teraz „verejne poprosil o trpezlivosť a porozumenie“. S ďalším odkladom však už minister nepočíta. Pôvodne sa totiž reforma, ktorú presadila ešte Karasova predchodkyňa Mária Kolíková, mala spustiť od januára.

Na jeseň 2022 ministerstvo spravodlivosti pod Kolíkovej vedením avizovalo, že definícia znásilnenia by mala byť v novom Trestnom zákone postavená na súhlase a nie na bezbrannosti. Po tom, ako rezort prebral súčasný minister Karas, však ministerstvo od tejto definície upustilo.

Minister spravodlivosti Viliam Karas hovorí, že nevidí problém v tom, aby na Slovensku platili registrované partnerstvá, on však nedostal také zadanie. Navrhol inštitút dôverníka, ktorý LGBTI+ ľudia kritizujú. „Od začiatku som však hovoril, že nenavrhujem registrované partnerstvo. Tvrdíte niekomu, že mu nedodávate auto, ale bicykel, no on kričí, že ste mu nedodali auto,“ vraví.

Minister spravodlivosti Karas nateraz zastavil legislatívny proces k návrhu, aby riaditeľom nemocníc hrozilo väzenie, ak nezabezpečia dostatok sestier a lekárov. Hovorí, že na problém upozorňoval už vlani, ale lekárski odborári hrozili obnovením štrajku, tak návrh predložil. „Chápem, že je to nonsens, veď som tiež právnik,“ vraví v rozhovore.

Minister spravodlivosti Viliam Karas vníma ako prejav nedôvery, že sa premiér k nemu pridal ako predkladateľ novely Trestného zákona, ktorá má znížiť tresty za ekonomické trestné činy. Takto môže premiér novelu kedykoľvek stiahnuť z parlamentu. „Vnímam to ako vysokú mieru nedôvery voči svojej osobe,“ povedal Karas.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vraví, že navrhovaná novela Trestného zákona má jeho plnú podporu. Na Facebooku napísal, že ju považuje za kvalitný legislatívny materiál. Návrh pritom kritizoval šéf NAKA aj špeciálna prokuratúra.

Vláda schválila veľkú novelu Trestného zákona, teraz pôjde do parlamentu. Prináša nižšie tresty pre konzumentov drog, reaguje na sústavné prípady vodičov pod vplyvom alkoholu, ale takisto znižuje sadzby pri najzávažnejšej ekonomickej a majetkovej kriminalite.

Trestnoprávna zodpovednosť vedenia nemocníc by bola teraz viac destabilizačná ako prospešná, povedal Michal Palkovič, nový štátny tajomník ministerstva zdravotníctva. V najbližších dňoch chce predstaviť riešenie, ako by sa tento problém mal vyriešiť.

Minister spravodlivosti Viliam Karas po rokovaní vlády povedal, že našli „právnu cestu“, akou by mohla vláda odobriť poskytnutie stíhačiek Mig-29. Bližšie to špecifikovať nechcel.

Minister Viliam Karas verí, že v parlamente neprejde ním predložený návrh novely Trestného zákona, ktorý by priniesol tresty za nezabezpečenie dostatočného počtu zdravotníkov v nemocniciach. Nové tresty pre vedenie nemocníc si vlani vyrokovali lekárske odbory spolu so zvyšovaním platov.

Šéf OĽaNO Igor Matovič nepodporí návrh, aby mohli riaditelia nemocníc skončiť vo väzení v prípade, že nezoženú dostatok zdravotníckeho personálu.

Cez trestnú politiku nemôžeme riešiť zlyhania štátu, reaguje exministerka Mária Kolíková na návrh svojho nástupcu Viliama Karasa zaviesť trestnoprávnu zodpovednosť vedenia nemocnice za nedostatok personálu. Takýto trestný čin považuje za nezmyselný.

Minister Viliam Karas očakáva, že k 1. júnu 2023 budú všetky súdy vrátane novovzniknutých správnych súdov pripravené na riadne fungovanie. Karas vyhlásil, že spustenie justičnej reformy pokračuje podľa plánov, odklad nepripúšťa.

Novela Trestného zákona sa na rokovanie vlády dostane najneskôr 12. apríla tak, aby sa o nej mohlo rokovať na májovej schôdzi Národnej rady. Povedal to premiér Heger.

Zvýšenú ochranu novinárov obsiahne novela Trestného zákona ako podnecovanie v súvislosti s profesiou. Na mimoriadnom výbore k atakom proti novinárom to vyhlásil minister spravodlivosti Viliam Karas. Zmena sa dotkne aj ďalších profesií, napríklad zdravotníkov. Zmení sa tiež podstata trestného činu ohovárania, aby novinárov nemohli podľa tohto paragrafu šikanovať stíhaniami.

Minister spravodlivosti predložil do pripomienkového konania dva zákony, ktorými chce uľahčiť život LGBTI+ ľuďom. Tí návrhy kritizujú, keďže Viliam Karas rieši situáciu zavedením inštitútu „dôverníka“.

Poverený minister spravodlivosti Viliam Karas neplánuje znížiť tresty za ohováranie tak, ako jeho predchodkyňa. Mária Kolíková v septembri 2022 ukázala novelu trestného zákona, v ktorej navrhovala, aby trest za ohováranie už nebol spojený s odňatím slobody. Karasov návrh počíta s ročným väzením.

Mária Kolíková spochybňuje postup svojho nástupcu Viliama Karasa, ktorý chcel zvrátiť jej odvolanie jedného z predsedov súdu a teraz si to rozmyslel. „Minister nemôže konať spôsobom, že všetkým chce dať za pravdu. Musí mať jasné vyjadrenia k problémom, preto je minister, nie mediátor ani sudca, ani akademik. Jednoducho minister, politik,“ hovorí Kolíková.

Sex bez súhlasu obete je trestným činom, píše ministerstvo spravodlivosti v reakcii na kritiku návrhu novely Trestného zákona. Šírenie tvrdení, že ak obeť aktívne nekladie odpor, tak nejde o trestný čin, je podľa rezortu nebezpečná a nezodpovedná dezinformácia.

Výsledkom váhania ministra Viliama Karasa je, že bratislavský súd, kam prišla NAKA, nemá už viac ako pol roka predsedu. Karas chcel zvrátiť odvolanie predsedu Máriou Kolíkovou, po mesiacoch si to rozmyslel. Súd sa má chystať na zásadnú reformu podľa súdnej mapy.

Poverený minister spravodlivosti Viliam Karas predstavil veľkú novelu trestného zákona. Prináša nižšie tresty pre konzumentov drog, jej autori reagujú aj na prípady opitých vodičov, ale takisto znižujú aj sadzby pri najzávažnejšej ekonomickej a majetkovej kriminalite.

Viliam Karas v pondelok skončil ako minister spravodlivosti. Vo funkcii bol od vlaňajšieho septembra. Foto N - Tomáš Benedikovič

Tým, ako minister Karas posunul sadzby za majetkové trestné činy, už zašiel za hranicu, na ktorú ešte Slovensko nedozrelo, reaguje Mária Kolíková. Exministerka spravodlivosti v reakcii na návrh novely trestného zákona upozorňuje aj na to, že z trestného činu znásilnenia vypadla časť o potrebe súhlasu.

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga upozorňuje, že do návrhu reformy trestného práva od ministra spravodlivosti sa nedostala zmena paragrafu 363. „Mrzí ma, že poslanci ústavnoprávneho výboru neboli na rokovania prizvaní. Mnohé veci sme si mohli vysvetliť a doplniť pri tvorbe materiálu,“ napísal Šeliga.

Vážnu výhradu k návrhu novely trestného zákona mali na ministerstve vnútra k znižovaniu dolných hraníc sadzieb pri najzávažnejšej ekonomickej a majetkovej kriminalite. Potvrdil to riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko, ktorý bol v komisii pri príprave novely. „Podľa nás je až príliš,“ reagoval na znižovanie sadzieb.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas je „veľmi optimistický“, pokiaľ ide o jeho očakávania, ako dopadne novela trestného zákona v parlamente. „Bol by som nerád, aby sme pre žabomyšie a partikurálne záujmy nepresadili to, čo sa týka 99 percent páchateľov a obetí trestných činov,“ dodal Karas.

Konzumenti drog, ktorých prichytia so zanedbateľným množstvom drogy, budú môcť byť riešení len v priestupkovom konaní. Okrem toho novela trestného zákona prináša v takýchto prípadoch aj nižšie tresty, informoval profesor trestného práva Jozef Čentéš, ktorý na novele spolupracoval.

Minister spravodlivosti Viliam Karas uviedol, že finalizuje návrh novely Trestného zákona a plánuje ho čoskoro predložiť na vládu. V najbližších týždňoch a mesiacoch chce zmodernizovať aj Trestný poriadok. (tasr)

Boris Kollár aj Peter Pellegrini podporujú návrh ministra spravodlivosti na zákonnú úpravu vzťahov, ktorá sa má týkať aj rovnakopohlavných párov. „Treba urobiť pozitívny krok smerom k tejto komunite,“ povedal predseda Sme rodina s tým, že za návrh zahlasuje.

Návrh zákonov, ktoré sa týkajú párov rovnakého pohlavia, podľa Márie Kolíkovej (SaS) iba čiastkovo rieši niektoré situácie. „Dostali sme sa v krajine do momentu, keď by sme ich [páry rovnakého pohlavia] mali normálne uznať,“ zdôraznila. (tasr)

Návrh ministerstva spravodlivosti nedáva LGBTI+ párom možnosť dediť a ani mať bezpodielové spoluvlastníctvo. O deťoch by rozhodoval súd. „Je to vlastne nová forma splnomocnenia,“ hovorí Martin Macko z iniciatív Inakosť a Ide nám o život.

Návrh ministra spravodlivosti Viliama Karasa, ktorý by mal uľahčiť život párom rovnakého pohlavia, je podľa podpredsedníčky Progresívneho Slovenska Lucie Plavákovej hanebný a ponižujúci. Zákon vytvára nový pojem dôverník. „Chýba však akékoľvek uznanie existencie párov rovnakého pohlavia,“ dodala Plaváková.

Minister spravodlivosti tvrdí, že má podporu premiéra Eduarda Hegera pre svoj návrh zákona o domácom spolužití. Podľa svojich slov diskutoval aj s ostatnými politickými predstaviteľmi a myslí si, že v parlamente môže prejsť. „Návrh je dostatočný v rámci umenia možného,“ povedal Karas.

Minister spravodlivosti Viliam Karas predstavil návrh zákona pre osoby žijúce v spoločnej domácnosti, teda aj pre páry rovnakého pohlavia. Osoba by mala vyhlásením pred notárom splnomocniť druhého, aby konal ako jej dôverník. Bude tak môcť byť správcom dedičstva alebo byť určený ako poručník alebo opatrovník detí v prípade úmrtia partnera.

Nový minister spravodlivosti Viliam Karas na rokovaní vlády. Foto N - Tomáš Benedikovič

Najčítanejšie teraz

Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idiotiFoto N - Tomáš BenedikovičDediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomPo zosnulom otcovi Michalovi Lazarovi preberá jeho firmy dcéra Michaela s manželom Ivanom Ikrényim. Foto - sociálne siete Michaely Lazarovej a webová stránka Ikrényi&RehákNajdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre UkrajinuVolodymyr Zelenskyj a Petr Pavel v Prahe. Foto – Gabriel Kuchta/Deník NFicovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cestePremiér Robert Fico. Foto N - Tomáš BenedikovičPo netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejNa fotke sú hráči Nitry, ktorí oslavujú víťazstvo v prvom finálovom zápase play-off hokejovej extraligy. FOTO: TASRVývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáHoriaci bombardér a jeho vrak. Zdroj - X/MashNewsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveDvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad)Juraj Slafkovský. Foto – TASR/Martin BaumannMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákVytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim SpectorTim Spector. Foto - Peter SchiazzaV Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaKošické centrum Optima. Foto - Atrim OptimaVláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Foto – TASR/Martin BaumannZ Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaRedukcia áut a vytvorenie komfortných cyklotrás sa na bratislavskom nábreží stretli s veľkým počiatočným odporom. Foto – N

Nové na Dennikn.sk

07:11Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idioti 06:57Po netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejVčera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinovVčera 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie