Slafkovského začiatky v NHL

Ráno s NHL: Juraj Slafkovský spravil najhlúpejší faul v histórii, tvrdí Michael Russo z The Athletic. Slafkovský urobil dokonca dva fauly v útočnom pásme za tretinu, no Russoa nahneval najmä ten druhý. Prišiel v situácii, keď Montreal znížil na 1:3, mal presilovku a puk pod kontrolou.

Ráno s NHL: Juraj Slafkovský po svojom návrate na ľad povedal, že 50-percentný by reprezentácii nepomohol. „Mám na seba vysoké nároky, preto som očakával viac,“ povedal o svojej prvej sezóne v zámorí.

Juraj Slafkovský si v prebiehajúcej sezóne definitívne nezahrá, oficiálne to potvrdil Montreal Canadiens. 19-ročný hokejista sa zranil v dolnej časti tela v polovici januára, vo svojom prvom ročníku NHL odohral 39 zápasov a dosiahol 10 (4+6) bodov.

Juraj Slafkovský nedopadne ako iná draftová jednotka Patrik Štefan, myslí si bývalý skaut Atlanty Bernd Freimüller. „Štefana nasadili do ligy priskoro, lenže vtedy boli hráči na všetko sami a takmer nikto im nepomáhal,“ tvrdí rakúsky skaut.

Ráno s NHL: Juraj Slafkovský vyzerá dospelo, ale vnútri je stále chlapec, tvrdí Stanislav Jasečko, ktorý ho videl vyrastať. Bývalý reprezentant tvrdí, že Slafkovský bol pod veľkým tlakom. „Vyšla mu olympiáda, ale nemohli čakať, že 18-ročný chlapec bude ťahať celý Montreal.“

Ráno s NHL: Aj táto sezóna ukazuje, že post draftovej jednotky nezaručuje budúci úspech – Alexis Lafrenière ani vo svojej tretej sezóne nehrá podľa očakávaní. Podobne to donedávna mal aj Jack Hughes, jednotka z roku 2019, ktorý hrá výborne až vo svojej štvrtej sezóne.

Mne to nevyšlo, ale veľmi to prajem Jurajovi Slafkovskému, hovorí Martin Réway pre newsletter Ráno s NHL. Dnes 28-ročného hráča Spišskej Novej Vsi takisto draftoval Montreal, no napokon si v lige nezahral. Jeho kariéru zabrzdili osobné a zdravotné problémy.

Generálny manažér Montrealu Kent Hughes zvažoval, že Juraja Slafkovského pošle na 10 zápasov na farmu, no prevážili obavy, že by to mohlo byť kontraproduktívne. „Každý by tam od neho očakával góly,“ povedal Hughes. Slafkovského sezóna sa pre zranenie ľavého kolena skončila.

Juraj Slafkovský sa v zápase proti NY Rangers zranil a už predtým sa pre neho deň nevyvíjal dobre, všíma si newsletter Ráno s NHL. Slafkovský sa prepadol v zostave, nepremenil veľkú šancu a mal časť viny pri inkasovanom góle. Odohral deväť minút, do štatistík si pripísal jeden mínusový bod, dve strely na bránu a jednu zblokovanú strelu.

Podľa Ladislava Nagya v Montreale vedia, čo robia pri Jurajovi Slafkovskom, píše newsletter Ráno s NHL. „Ja som nedal gól 17 zápasov a vraveli mi, že to príde,“ spomína hráč, ktorý v NHL získal 311 bodov. Slafkovský nebodoval 14 zápasov.

Hoci Juraj Slafkovský opäť nebodoval a mal dve mínusky, proti Nashvillu odohral najlepší zápas za posledné mesiace, píše Ráno s NHL. V zámorí si všímajú aj jeho prístup: po nepremenenej šanci v predošlom zápase si ju ešte na striedačke pozrel zo záznamu, aby sa poučil.

Juraj Slafkovský chce odohrať celú sezónu v Montreale a klub ho zatiaľ ani neplánuje poslať na farmu. Ani novinári Athleticu Arpon Basu a Marc Antoine Godin nepovažujú farmu za dobré riešenie. „Kde inde ako v NHL sa to mám naučiť?“ pýta sa Slafkovský.

Montreal zatiaľ nechce poslať Juraja Slafkovského na farmu aj pre obavy, že by tam mohol byť cieľom tvrdých zákrokov, všíma si newsletter Ráno s NHL. „V Montreale má pri sebe aspoň ochrancov Arbera Xhekaja a Michaela Pezzettu,“ vysvetľuje novinár Eric Engels zo Sportsnetu.

Montrealčania hlasovali o Slafkovskom a výsledky naznačujú zmenu nálady fanúšikov. Takmer 80-percent si napríklad myslí, že ho tím mal uvoľniť na MS do 20 rokov. Slovák v noci opäť nebodoval a urobil aj jednu výraznú chybu. Tatar asistoval, Fehérváry strelil kuriózny gól hlavou.

Jurajovi Slafkovskému môže v kariére pomôcť aj farma, hovorí český hokejista Tomáš Plekanec z vlastnej skúsenosti pre newsletter Ráno s NHL. Slafkovský nezískal bod v deviatom zápase za sebou, jeho Montreal prehral deväť z posledných desiatich zápasov.

Keby sa Montreal rozhodoval teraz, možno by Juraja Slafkovského na dvadsiatky poslal, píše nový newsletter Ráno s NHL. Klub sa trápi a Slafkovský stagnuje, netreba však zabudnúť, že rozhodnutie neposlať ho na šampionát vznikalo v inom kontexte.

Slafkovský je stále očarený z toho, že hrá v NHL, a vidno to aj na jeho rozhodnutiach, tvrdí montrealský novinár Arpon Basu. „K skúsenejším spoluhráčom vzhliada, no postupne získa trochu sebeckosti, ktorá mu teraz chýba,“ myslí si reportér The Athletic.

Montrealský novinár Arpon Basu nemohol uveriť, akí boli ľudia nahnevaní, keď tréner vynechal Juraja Slafkovského. Reportér z The Athletic opisuje, čo Martin St. Louis spravil potom: na druhý deň sa so Slafkovským porozprával, čo u trénerov v NHL nie je bežné.

Juraj Slafkovský má za sebou jeden z najhorších zápasov v NHL. Keď bol vylúčený, Montreal sa ešte ubránil, no potom spravil chybu v strednom pásme, po ktorej padol gól. Tréner ho prvýkrát po 21 zápasoch za sebou neposlal na presilovky a počas zápasu ho preradil do štvrtej formácie.

Juraj Slafkovský v ostatných zápasoch NHL viackrát ukázal, že má sebavedomie. Počas zápasu o desať rokov staršiemu Andersonovi vysvetľoval, ako hrať ďalšie striedanie. Predviedol efektnú prihrávku a dokázal sa vyhnúť hitu na hlavu, s čím mal predtým problémy.

Juraj Slafkovský začal zápas proti Anaheimu v prvej presilovke, na konci skoro nehral. Trénerovi Martinovi St. Louisovi posledné ťahy nevyšli. Napríklad Slafkovskému dal úlohu cloniť pred bránkou, ktorá mu momentálne nesedí.

Juraj Slafkovský absolvoval testy na otras mozgu po tom, ako si viackrát na ľade nedal pozor. „Môžem vám povedať, že to nie je zábava. Ale mám východoeurópsku hlavu, takže som po tých hitoch v poriadku,“ žartoval.

Juraj Slafkovský odohral proti Calgary zrejme svoj najlepší zápas v NHL. Asistoval na gól, osemkrát sa pokúsil o strelu, na ľade strávil rekordný čas a rozdal štyri hity, čím vyrovnal svoje maximum. „Už aj mama mi písala, že musím strieľať častejšie,“ povedal novinárom po zápase.

Montreal Canadiens pravdepodobne neuvoľní Juraja Slafkovského na MS v hokeji do 20 rokov. „V tomto momente očakávame, že zostane s nami. SZĽH sme povedali, nech urobia nomináciu bez neho, ale ak by sa niečo zmenilo, dáme im vedieť,“ povedal výkonný viceprezident Montrealu Jeff Gorton.

Shane Wright strelil prvý gól v NHL proti Montrealu, ktorý pred ním na drafte uprednostnil Juraja Slafkovského. Wright bol v zápase výraznejší a mal dve ďalšie veľké šance, Slafkovský si pripísal asistenciu a vyhral jediný osobný súboj s Wrightom na ľade.

Štart Juraja Slafkovského na MS do 20 rokov je podľa novinárov The Athletic nepravdepodobný. „Šokovalo by ma to. Je pre neho prospešnejšie hrať v NHL ako za Slovensko s 18- či 19-ročnými hráčmi,“ zhodli sa novinári Arpon Basu a Marc Antoine Godin. Očakáva sa, že Shane Wright za Kanadu hrať bude.

Juraj Slafkovský od príchodu do zámoria dostal štvrtý tvrdý hit, ktorý mohol vážne ohroziť jeho zdravie. Zakaždým sa tomu mohol vyhnúť a kritika ide skôr na neho ako na hráčov, ktorí ho atakovali. „Musí byť na ľade pozornejší. Toto sa mu deje príliš často,“ napísal Arpon Basu z The Athletic.

Juraj Slafkovský pre zranenie nedohral zápas proti Chicagu, Montreal zvíťazil 3:2 po nájazdoch. 18-ročného útočníka v 3. tretine narazil Jason Dickinson, z ľadu mu museli pomáhať spoluhráči. Dovtedy Slafkovský odohral 7 minút a 53 sekúnd.

Juraj Slafkovský asistoval v NHL pri výhre Montrealu nad Columbusom 3:1 a zaznamenal svoj 5. bod v 15. zápase. Slovenský útočník sa po jednom zápase v 2. útoku Montrealu vrátil do 4. formácie. Proti Columbusu odohral 10 minút a 20 sekúnd.

Juraj Slafkovský dostal pri prehre Montrealu s Buffalom 2:7 prvýkrát väčší priestor v presilovke. Ukázal, že nechce hrať len na istotu, pýtal si puk na strelu a bol najaktívnejší z celej formácie. Nebol ani pri jednom inkasovanom góle, pred posledným však spôsobil oslabenie.

Juraj Slafkovský nastúpi v 2. útoku Montrealu v nočnom zápase proti Buffalu. Slovenský hokejista bude hrať spolu s Christianom Dvorakom a Brendanom Gallagherom, v druhej útočnej formácii nahradí zraneného Mikea Hoffmana. (nhl)

Juraj Slafkovský v pondelok trénoval v druhej formácii Montrealu Canadiens s Christianom Dvorakom a Brendanom Gallagherom. 18-ročný útočník vo formácii nahradil Mikea Hoffmana, ktorý má zranenie v dolnej časti tela. Montreal odohrá ďalší zápas v stredu ráno s Buffalom.

Jurajovi Slafkovskému odporučili tréneri, aby študoval na videu siedmich hráčov, od ktorých môže odpozorovať detaily do svojej hry. „Najviac si všímam Mikka Rantanena,“ povedal Slafkovský. K fínskemu útočníkovi ho prirovnal už Peter Forsberg počas olympiády.

Juraj Slafkovský odohral v noci dvanásty zápas v NHL, získal v ňom svoju prvú asistenciu a celkovo štvrtý bod. Montreal prehral v Columbuse 4:6, Slafkovský nastúpil opäť v štvrtom útoku. Odohral 10 minút a 33 sekúnd a ukázal, že sa zlepšuje v krytí puku.

Rozdiel medzi životom pred a po Novembri sa dá pekne ukázať aj na dvoch Slovákoch, ktorí prišli hrať hokej do kanadskej provincie Quebec, píše Štefan Bugan. Kým Peter Šťastný emigroval s vedomím, že už možno nikdy neuvidí rodinu, Juraja Slafkovského chodia rodičia pozrieť na otočku.

Juraj Slafkovský v prvých 11 zápasoch NHL strelil tri góly, no verí, že má na viac. „Boli to moje prvé zápasy v najlepšej lige sveta, potrebujem sa rozohrať. Od začiatku vidím progres a som rád, že vždy k svojej hre pridám niečo nové.“

Novinár Arpon Basu si myslí, že Montreal by nemal tlačiť Juraja Slafkovského do pozície silového hráča. „Stalo sa mu to, čo všetkým veľkým hráčom, ktorí prídu do NHL. Každý od nich očakáva silovú hru do tela. Lenže on má aj inú stránku a teraz sa učí nájsť balans medzi využívaním svojej postavy a zároveň šikovných rúk,“ hovorí expert na Montreal z The Athletic.

Juraj Slafkovský sa vrátil do zostavy Montrealu po dvojzápasovom dištanci. Pri prehre 1:5 s New Jersey bol aj zo štvrtej formácie veľmi aktívny: vystrelil až šesťkrát, z toho trikrát trafil bránku, dvakrát minul a raz mu strelu zblokovali. Fanúšikovia si prajú, aby hrával viac minút a s kvalitnejšími spoluhráčmi.

Juraj Slafkovský po dvojzápasovom treste za faul nastúpi za Montreal v nočnom stretnutí proti New Jersey. Slovenský hokejista bude hrať vo štvrtom útoku s Michaelom Pezzettom a Jakeom Evansom. (nhl)

Počas prípravy sa rozoberalo, či Juraj Slafkovský do kempu neprišiel príliš ťažký a či ho nespomaľovala svalová hmota, ktorú nabral počas leta. Odvtedy schudol štyri kilogramy. „Na konci sezóny budem vyzerať ako Cole Caufield,“ žartoval pri zmienke o tom, že podľa niektorých zdrojov je aj o dva centimetre nižší.

Juraj Slafkovský prvý raz hovoril o svojom faule, za ktorý ho suspendovali na dva zápasy. „Nemal som veľkú rýchlosť, spomaľoval som. Môžete vidieť, že som už ani príliš nekorčuľoval. Je to náročné, keď ste o dvadsať kilogramov ťažší. Ani sa nemusíte príliš snažiť a stane sa takáto vec,“ opísal situáciu Slafkovský, ktorý sa zranenému Mattovi Luffovi ospravedlnil esemeskou.

Aj keď Juraj Slafkovský sa dostal do rubriky Porazený týždňa, ostatní traja slovenskí útočníci v NHL majú za sebou vynikajúci týždeň, píše Športový newsfilter. Z profiligy mizli ako kamaráti z pesničky Bolo nás jedenásť, no Slafkovský a spol. to menia.

Internetom sa v posledných dňoch šírila štatistika, podľa ktorej mal Juraj Slafkovský lepší štart v NHL než Sidney Crosby. Kým Kanaďan strelil 2 góly v 12 zápasoch, Slovák 3 v deviatich. Tabuľka je však skreslená: pri pohľade na získané body vychádza, že Crosby bol oveľa úspešnejší.

Bývalý brankár Jamie McLennan tvrdí, že Slafkovský vyviazol ľahko, keď dostal trest na dva zápasy. „Takéto hity patria k najhorším veciam v NHL,“ hovorí McLennan. Aj Martin St. Louis povedal, že keby išlo o faul na hráča Montrealu, želali by si vyšší trest.

Tréner Montrealu Martin St. Louis sa vyjadril k faulu, za ktorý suspendovali Juraja Slafkovského. „Už mladých hráčov učia, že nemôžu naraziť súpera zozadu pri mantineli. Slaf bude pravdepodobne prvý zo všetkých, kto povie: ‚Bože to som nemal urobiť,‘“ tvrdí St. Louis.

Juraj Slafkovský dostal dištanc na dva zápasy za faul na Matta Luffa. Slovenský útočník vynechá nočné stretnutie proti Vancouvru aj víkendový zápas proti Pittsburghu. Do zostavy sa vráti v zápase proti New Jersey z utorka na stredu.

Oddelenie NHL pre bezpečnosť hráčov dnes bude vypočúvať Juraja Slafkovského po jeho zákroku na Matta Luffa. Ide o štandardný postup. V nedeľu takto vypočúvali Josha Andersona aj Matthewa Tkachuka a oboch následne za nebezpečné fauly suspendovali na dva zápasy.

Zákrok Juraja Slafkovského na Matta Luffa porovnávajú s tromi inými zákrokmi. Asi najviac sa jeho faul podobá na zákrok, ktorý v minulom zápase spravil jeho spoluhráč Josh Anderson na Alexa Pietrangela. Dostal zaň trest 5 minút plus do konca zápasu a následne ho suspendovali na dva zápasy.

Juraj Slafkovský zranil Matta Luffa a zrejme ho suspendujú. Hráč Detroitu si podľa jeho trénera nezahrá niekoľko zápasov. Tréner Montrealu Martin St. Louis zatiaľ povedal len to, že nevie, či bude mať Slafkovského k dispozícii v zápase proti Vancouvru, pretože liga mu môže vymerať dodatočný trest.

Juraj Slafkovský vo svojom blogu napísal, že v ďalších zápasoch musí viac strieľať. „Musím aj rýchlejšie reagovať v rôznych situáciách, pretože hokej je tu naozaj rýchly,“ skonštatoval 18-ročný hokejista, ktorý strelil tri góly v prvých deviatich zápasoch v NHL.

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSVčera 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyVčera 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politikuVčera 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončilVčera 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch Včera 12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na UkrajineVčera 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizovalVčera 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebouVčera 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincovVčera 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu