Generálny prokurátor Maroš Žilinka rešpektuje rozsudok krajského súdu, ktorý potvrdil Dušanovi Dědečkovi 15-ročný trest. Reagoval tak na dnešný rozsudok odvolacieho súdu. Žilinka požadoval pre opitého vodiča vyšší trest.

Dušan Dědeček, ktorý s dvomi promile za volantom zabil piatich ľudí a zranil ďalších 20, hovorí, že spoločnosť by mala bojovať proti alkoholu a nie proti jednému človeku. Presviedčal súd, že sa chce zapojiť do programov na prevenciu alkoholu.

Foto N - Vladimír Šimíček

Dušanovi Dědečkovi, ktorý pred rokom opitý zabil päť ľudí na zastávke v Bratislave, potvrdili 15-ročný trest väzenia. Odvolací senát súdu to považuje za primeraný trest a dodal, že sa v prípade musel odosobniť. Prevážili aj poľahčujúce okolnosti. Prokurátor aj pozostalí po obetiach žiadali prísnejší trest.

Dušan Dědeček na odvolacom konaní povedal, že pri nehode, ktorú spôsobil opitý, mal namiesto obetí zomrieť on, opakovane prejavil aj ľútosť. „Keby sa dalo, vypol by som sa hneď… Ak by bola tá možnosť požiadať o eutanáziu, urobím tak,“ vyhlásil počas záverečného slova. Na konaní sa rozhoduje o sprísnení jeho trestu, pôvodne dostal 15-ročné väzenie.

Krajská prokuratúra v Bratislave žiada pre Dušana Dědečka prísnejší trest než 15-ročné väzenie, no neuviedla aký. Krajský súd si musí vypočuť všetky záverečné návrhy a následne definitívne rozhodne. Dědeček pred rokom opitý zabil päť ľudí na zastávke Zochova v Bratislave.

Eskorta už predviedla Dušana Dědečka, krajský súd rozhodne o odvolaní prokurátora, ktorý nesúhlasil s 15-ročným trestom. Dědeček pred rokom opitý zabil päť ľudí na zastávke Zochova v Bratislave.

Foto N

Ulicu Staromestská v smere na Most SNP nakrátko uzavreli pre autá v rámci spomienky na obete opitého vodiča, ktorý tam zabil na zastávke Zochova päť ľudí. Úsek vyzerá aj rok po tragédii rovnako, neprešli ani sľúbené zmeny v parlamente. Bratislavský magistrát chce dať v najbližších týždňoch zúžiť jazdné pruhy.

Foto N

Úlohou slovenskej spoločnosti je skončiť s toleranciou alkoholu za volantom, vyhlásil premiér Ľudovít Ódor na spomienke za obete vodiča, ktorý na zastávke Zochova v Bratislave zabil pred rokom päť ľudí.

Odvolací proces v prípade Dušana Dědečka bude 12. októbra. Dědeček šoféroval opitý, zabil piatich ľudí na zastávke Zochova v Bratislave a pôvodne dostal 15-ročný trest, ktorý akceptoval. Pokyn na odvolanie dal generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Maroš Žilinka vypočul hlas internetu a zasahuje, komentuje Newsfilter. „Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že trest, ktorý dostal Dušan Dědeček, nebude mať dostatočný preventívny účinok. Prestali by si opití ľudia sadať za volant, keby dostal 25 rokov? O tom sa dá celkom pochybovať.“

Prokurátor generálnej prokuratúry Tomáš Honz nereagoval na otázku, prečo nezasiahol proti navrhovanému trestu pre Dušana Dědečka už skôr. „Nakoľko sa vo veci koná a keďže nie je právoplatne skončená, nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ odkázal cez hovorkyňu Zuzanu Drobovú.

U Maroša Žilinku museli vedieť  aj o navrhovanom treste pre Dušana Dědečka, keďže generálna prokuratúra vykonávala v prípade dohľad. Generálny prokurátor však zasiahol až po tom, ako súd Dědečka odsúdil na 15 rokov.

Maroš Žilinka vydal pokyn na odvolanie v prípade Dušana Dědečka. Podľa generálneho prokurátora je trest 15 rokov väzenia pre vodiča, ktorý spôsobil smrť piatich ľudí, neprimerane nízky.

Je to trest nemalý a dosť prísny, ale akceptovali sme ho, povedal Dědečkov advokát Jiří Kučera k 15-ročnému väzeniu. Dušan Dědeček sa podľa neho rozhodol urobiť vyhlásenie večer pred súdom na základe právnej analýzy, ktorú mu priniesol do väzby.

Pozostalí a poškodení nehody na Zochovej nesúhlasia s verdiktom súdu, ktorý odsúdil Dušana Dědečka na 15-ročné väzenie. „Je to primalý trest,“ povedal právny zástupca jednej z rodín Patrik Benčík. 15 rokov sa mu zdá, ako keby Dědeček uzavrel dohodu o vine a treste.

Priťažujúce okolnosti senát nezistil žiadne, vysvetlil sudca Pavol Tomík, prečo súhlasili so znížením trestu pre Dušana Dědečka na 15 rokov. Naopak, nepochybnou poľahčujúcou okolnosťou podľa neho bolo, že sa k skutku priznal. Zástupcovia rodín obetí avizujú odvolanie. Môžu však napadnúť len to, že ich senát s odškodnením odkázal na civilné konanie.

Dušan Dědeček, ktorý autom zabil piatich ľudí v centre Bratislavy, dostal 15 rokov väzenia. Opitý vlani v októbri vrazil do zastávky MHD na Zochovej. Takýto znížený trest mu navrhol prokurátor, zástupcovia poškodených s tým nesúhlasili. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Rozsudok nad Dušanom Dědečkom vyhlásia o jednej popoludní. „Nezaslúžil som si život. Žiadne slová ani skutky nedokážu zmierniť vašu bolesť. Chcem vás po zvyšok života prosiť o odpustenie,“ povedal poškodeným v záverečnej reči.

Právnici poškodených nesúhlasia s mimoriadnym znížením trestu pre Dušana Dědečka na 15 rokov väzenia. „Apelujeme na súd, aby uložil trest, ktorý sa nielen bude javiť ako spravodlivý, ale aj spravodlivý bude,“ povedal zástupca jednej z obetí Marko Polakovič.

Prokurátor navrhol Dušanovi Dědečkovi 15 rokov väzenia, ktoré by si mal odpykať v cele s minimálnym stupňom stráženia. Za trestný čin obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia hrozil opitému vodičovi trest 20 až 25 rokov, prípadne doživotie.

Je pravdepodobné, že súd ešte dnes rozhodne o treste pre Dušana Dědečka, ktorý na zastávke Zochova v Bratislave zabil autom päť ľudí. Už ukončil dokazovanie, čítal sa len znalecký posudok, zoznam doterajších priestupkov a súd si vyžiadal aktuálny výpis z registra trestov. Nasledujú záverečné reči.

Som vinný, vyhlásil Dušan Dědeček a k prednesenej obžalobe sa vôbec nevyjadril. Znamená to, že dokazovanie sa teraz bude týkať už len výšky trestu. Svoje vyhlásenie už Dědeček nemôže odvolať.

Dušan Dědeček by súhlasil s konaním o dohode o vine a treste, ale prokurátor Juraj Chylo nie. Uzavretie dohody tak nie je možné a prokurátor začal na súde čítať obžalobu na Dědečka. Dohoda nie je možná, pretože Dědeček nesúhlasí s tým, ako prokurátor skutok kvalifikoval.

Dušan Dědeček. Foto N - Vladimír Šimíček

Medzi poškodenými tragickej nehody na Zochovej je aj syn obžalovaného Dušana Dědečka, Lukáš. Na súd prišiel v šiltovke a s respirátorom na tvári. V čase nehody sa viezol s otcom v jeho Škode Superb. Sám mal zranenú chrbticu a bol päť dní v nemocnici. Lukáš Dědeček sedí na súde spolu s ostatnými poškodenými a pozostalými po obetiach.

Dušan Dědeček, ktorý zrazil opitý na zastávke Zochova piatich ľudí a niekoľko ďalších zranil, sa po prvý raz postavil pred sudcu. Prokurátor ho obžaloval zo zvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia, za čo mu hrozí 20 až 25 rokov. Dědeček nepopiera vinu, no odmieta takúto kvalifikáciu skutku.

Dušan Dědeček. Foto N - Vladimír Šimíček

Dušan Dědeček, ktorý vlani opitý zabil autom na zastávke Zochova v Bratislave päť ľudí, zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom bratislavský krajský súd, sťažnosť obžalovaného proti uzneseniu okresného súdu zamietol ako nedôvodnú.

Súd s Dušanom Dědečkom, ktorý opitý zabil autom na zastávke Zochova v Bratislave päť ľudí, sa začne 8. júna. Vytýčenie pojednávania znamená, že sudca sa stotožnil s právnou kvalifikáciou skutku. Dědečkovi hrozí doživotný trest. (tvnoviny)

Dušan Dědeček, ktorý vlani opitý zabil autom na zastávke Zochova v Bratislave päť ľudí, zostáva vo väzbe. Rozhodnutie nie je právoplatné, o sťažnosti bude rozhodovať bratislavský krajský súd.

Prokurátor podal obžalobu na Dušana Dědečka za tragickú nehodu na zástavke Zochova v Bratislave, pri ktorej zabil päť ľudí. V prípade dokázania viny mu hrozí až doživotie. Vyšetrovanie prípadu ukončili 23. marca.

Dušan Dědeček. Foto - TASR

Dušan Dědeček, ktorý vlani opitý zabil autom na bratislavskej zastávke Zochova päť ľudí, zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom bratislavský krajský súd.

Obvinený vodič Dušan Dědeček z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody v centre Bratislavy zostáva vo väzbe, sudca zamietol jeho žiadosť o prepustenie. O Dědečkovej sťažnosti teraz bude rozhodovať bratislavský krajský súd.

Dušan Dědeček prichádza do súdnej siene. Foto - TASR

Súd rozhoduje o žiadosti Dušana Dědečka o prepustenie z väzby na slobodu. Dědeček vlani v októbri svojím autom opitý zabil piatich ľudí na zastávke na Zochovej ulici v Bratislave. Na dnešnom neverejnom zasadnutí je osobne prítomný.

Do zbierky platformy Donio pre pozostalých a ťažko zranených ľudí po nehode na Zochovej ulici v Bratislave sa zapojilo 2271 darcov, vyzbierali sumu 44 647 eur. Platforma dnes zároveň vyhlásila zbierku pre ľudí, ktorých zasiahol štvrtkový požiar na sídlisku v Prešove.

Dnešný večer je o tom, že nechceme zabudnúť na tých, ktorí zomreli, povedal na omši k tragédiám na Zámockej a Zochovej ulici arcibiskup Stanislav Zvolenský. V kázni hovoril aj o omamných látkach ako hrozbe spoločnosti, nespomenul však, že obete na Zámockej boli LGBTI+ ľudia.

Zuzana Čaputová aj Eduard Heger prišli na omšu v Dóme svätého Martina v Bratislave, ktorá sa koná za obete útoku na Zámockej ulici a autonehody na Zochovej ulici. Premiér vyhlásil, že každý občan na Slovensku sa musí cítiť bezpečne a vláda k tomu podniká kroky.

Polícia v tomto roku eviduje rekordný nárast požitia alkoholu za volantom. Za prvých 9 mesiacov odhalila 8068 pozitívnych dychových skúšok u vodičov motorových vozidiel. Je to najviac za rovnaké obdobie od roku 2015.

Ministerstvo vnútra spúšťa komunikačnú kampaň s názvom „Alkohol za volantom zabíja“. Vodičov má presvedčiť, aby šoférovali triezvi. Kampaň reaguje na tragédiu na Zochovej ulici, kde opitý vodič Dušan Dědeček zabil päť mladých ľudí.

Šéfka Okresnej prokuratúry Bratislava I odstúpila pre nesprávny postup po nehode na Zochovej. Porušila interný predpis, keď bezodkladne po zistení rozsahu nehody neinformovala nadriadeného. Tým je krajský prokurátor Rastislav Remeta.

Nemyslím si, že sudca má vysvetľovať svoje rozhodnutie na tlačovkách, vraví sudca Marek Filo, ktorý rozhodoval o väzbe Dušana Dědečka. „Nie som tu na to, aby som nejakým neprávnym jazykom vysvetľoval niekomu to, ako som rozhodol. Nato slúži písomné odôvodnenie môjho rozhodnutia. Úprimne poviem, že asi by som bol veľmi nervózny, ak by na mňa mierilo dvadsať kamier.“

Sudca Marek Filo v rozhovore vysvetľuje, že Dušana Dědečka nevzal do väzby, pretože nevidel hrozbu jeho úteku ani dôvody na preventívnu väzbu. „Doposiaľ nebol trestaný, na základe čoho som skonštatoval, že ak bude uznaný za vinného, bude to exces v jeho živote,“ vraví Filo. Krajský súd v Bratislave neskôr jeho rozhodnutie zrušil a Dědečka zobral do väzby.

Kritiku príliš neriešim, po Dědečkovi však hejty prekročili tolerovateľnú hranicu, vraví sudca Marek Filo, ktorý rozhodoval o väzbe v prípade Zochova. „Chodili mi maily, v ktorých mi ľudia priali niečo obdobné ako rodinám obetí. Boli tam škaredé vulgarizmy, výbušniny pod auto, priania smrti,“ opisuje Filo, ktorý má momentálne policajnú ochranu.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Až okolo 270-tisíc obyvateľov Slovenska, teda 6,2 %, viackrát šoférovalo pod vplyvom alkoholu, vyplýva z prieskumu agentúry AKO. Ďalších 7,6 % anketárom priznalo, že to urobili, ale len v kritickej situácii. Po prepočte na obyvateľa je to takmer 340-tisíc občanov.

Aj sudcovská rada Krajského súdu v Bratislave odsúdila urážky, nenávistné  prejavy a vyhrážky sudcovi Marekovi Filovi. Tieto reakcie vyvolalo jeho rozhodnutie nevziať Dušana Dědečka, ktorý opitý zrazil piatich ľudí, do väzby.

Muž zranený pri nehode na Zochovej ulici absolvoval niekoľko operácií a aktuálne sa zotavuje, informovala bratislavská Univerzitná nemocnica. „Jeho stav je stabilizovaný, zostáva hospitalizovaný a pod dohľadom našich zdravotníkov.“

Dušan Dědeček bol pripravený na možnosť, že dnes skončí vo väzbe. „Bol pripravený na túto alternatívu,“ povedal po rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave jeho obhajca Jiří Kučera. Upozornil na to, že hlasovanie v senáte sa skončilo pomerom 2:1, čo sa nestáva vždy.

Kľúčové pre rozhodnutie o väzbe pre Dušana Dědečka bolo pre súd zdokumentovanie niekoľkých hodín pred nehodou. Dědeček totiž od dopoludnia vedel, že večer v nedeľu 2. októbra bude musieť ísť do kancelárie Deaflympijského výboru. Napriek tomu od štvrtej popoludní so synom doma popíjal rum.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Vodič Dušan Dědeček, ktorý v Bratislave zabil päť ľudí, nakoniec ide do väzby. Krajský súd zrušil rozhodnutie okresného súdu, no sťažnosti prokurátora vyhovel len čiastočne. Dědečka zobral do preventívnej väzby, teda z obavy, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Prokurátor trvá na sťažnosti voči rozhodnutiu okresného sudcu, ktorý nezobral Dušana Dědečka do väzby. Dědeček pri príchode na Krajský súd v Bratislave opäť ľutoval svoj čin, keď na zastávke Zochova zabil piatich ľudí. Povedal, že je pripravený aj na možnosť väzby.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Stav hospitalizovaných pacientov po autonehode na zastávke Zochova v Bratislave sa zlepšuje. Obaja sú po operáciách, zostávajú pod dohľadom zdravotníkov.

Trauma z tragickej havárie pripomenula traumatizujúcu nedôveru k súdom, píše v Newsfiltri Roman Pataj. „Po hroznej tragédii by rozhodnutie súdu o prepustení Dědečka vyvolalo nespokojnosť aj v krajine, ktorá inak svojim sudcom dôveruje. Na súčasnom Slovensku však bola o to väčšia, že súdom dôveruje málokto.“

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:25Odchod Pellegriniho z čela parlamentu: Dostál má podozrenie z falšovania listinyVčera 19:35Tón v listoch od Komisie o pláne obnovy je mimoriadne rázny, hovorí bývalý minister Balík (+ podcast)Včera 19:24Graf dňa: Slovensko sa na čele rebríčka najmenej dôveryhodných dlžníkov eurozóny dlho neohrialoVčera 19:04Newsfilter: Nevedia riadiť krajinu a ešte sa aj po nej preháňajú na štvorkolkách ako papalášiVčera 18:21Konečný výsledok košických oceliarní je ešte horší, než ukazovali účty americkej matky. Vlani prerobili 31 miliónovVčera 17:45Taraba má problémy: nevie dokázať, že odstrelili správneho medveďa. A Kuffa jazdí na štvorkolkáchVčera 17:31Teherán nechce veľkú vojnu, hovorí expert na Irán. Izrael teraz môže reagovať úplne iným typom útokuVčera 17:11Fico podporil Danka, aby mal pokoj v koalícii, Hlas ustúpiť nemieniVčera 16:48Shooty: Múdrosť zrelého mužaVčera 16:33Akokoľvek to dopadne, spoločne to zvládneme. Psychologička radí, ako zvládnuť prijímačkyVčera 15:42Prvé rozčarovania na prokremeľskej scéne. Harabina podráždil Fico s Ukrajincami a poslanec Hlasu s pozdravom Sláva UkrajineVčera 15:26Dostavba obchvatu Ružomberka by sa už nemusela naťahovať, aj Ráž ho sľubuje v roku 2025Včera 15:20Trenčiansky výrobca postelí a sedačiek na mieru Beta sa 30. výročia nedožil. Sám sa posiela do konkurzuVčera 14:48Vývoj bojov (781. deň): V optimistickom scenári vydržia Rusom zásoby tankov do leta 2025, v pesimistickom minimálne o rok dlhšieVčera 14:40Zachovajú si Izraelčania chladnú hlavu? Analytici predpovedajú, ako zareagujú na útok IránuVčera 14:02Dokážete ma vystáť? pýta sa Beyoncé. Jej nový album je veľkou výzvouVčera 13:59Mesiáš?Včera 13:56Stala som sa obeťou internetového podvodu. Ako som bojovala o svoje peniazeVčera 13:41Množstvo nových podcastov od Denníka NVčera 13:03Nová nemocnica by mohla byť v Prešove, postaví ju Kaliňák. O Bratislave stále nerozhodliVčera 12:35Kam sa podejú stromy, keď sa svet pre ne stane nehostinným miestom?Včera 10:48Prezidentské voľby sa stávajú skúškou lojality úradníkov. Podnety na ministra Šutaja Eštoka preveria jeho podriadeníVčera 10:40Boj o anglický titul má novú zápletku. Nevýrazný Salah a tri ďalšie dôvody, prečo Liverpool prehral s Crystal PalaceVčera 10:11Rozdávajú štuple do uší na koncertoch: Chceme normalizovať chránenie si sluchuVčera 10:02Príroda vás zabije skôr než nepriateľ. Ako sa USA v Arktíde pripravujú na možný konflikt veľmocíVčera 09:54V komunizme hladovali, dnes bohatnú rýchlejšie než Slovensko. Ako sa z Rumunska stal sebavedomý štátVčera 09:47Športový newsfilter: Nie presvedčenie, ale strach rozhodol o tom, že hráči z KHL nebudú na MSVčera 09:33Babišov marketér napísal knihu osamelého päťdesiatnika, ktorý má najlepšie roky za sebouVčera 09:00Firemný newsfilter: Labaš si vyšliapol na Kaufland, slovenské IBM orezáva umelá inteligencia a v Profesii je dusno, aj keď zarába viacVčera 07:59Štrnásťročný syn obdivuje Andrewa Tatea a správy o jeho násilníctve považuje za vykonštruované. Čo máme robiť?