Ombudsman Róbert Dobrovodský hovoril s prezidentkou Zuzanou Čaputovou aj o situácii v reedukačných centrách. Podľa neho hlava štátu vyjadrila sklamanie z toho, že sa ich stav za posledných 10 rokov zhoršil.

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok o 13.30 h prijme ombudsmana Róberta Dobrovodského. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Pri masívnom porušení práv detí v reedukačných centrách zlyhali viaceré štátne orgány, povedal Maroš Žilinka na rokovaní školského parlamentného výboru. Podľa generálneho prokurátora však momentálne nie je dôležité hľadať vinníkov, ktorí môžu za zlý stav zariadení, ale pripraviť okamžité aj dlhodobé opatrenia na ich nápravu.

Reedukačné centrá možno zaradia pod ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Námestník generálneho prokurátora Sedlák a ombudsman Dobrovodský to považujú za dobrý nápad. Správa o zlom stave polepšovní však hovorí aj o pochybeniach pracovníkov a kurately, ktorí patria pod ministerstvo.

Jedným z riešení zlého stavu reedukačných centier má byť nová pracovná skupina. Navrhuje to minister školstva Tomáš Drucker (Hlas). Jej členmi budú aj komisár pre deti Jozef Mikloško, poradkyňa ministra spravodlivosti Marica Pirošíková či verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

O alarmujúcom stave polepšovní sme vedeli už pred desiatimi rokmi. Bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová vtedy v správe formulovala konkrétne odporúčania pre reedukačné centrá aj ministerstvo školstva. Jej nástupca Róbert Dobrovodský hovorí, že orgány neaplikovali takmer žiadne z nich, naopak, odvtedy sa stav zariadení ešte zhoršil.

Reedukačné centrum Veľké Leváre sa nechce vyjadrovať k zisteniam generálnej prokuratúry, podľa ktorej deti v polepšovniach bijú či sexuálne zneužívajú. „Všetky následné kroky budeme konzultovať s našimi nadriadenými orgánmi,“ dodal riaditeľ centra Miloš Kurina.

Zverejnili správu o ničení detských duší, píše v Newsfiltri Filip Obradovič o zisteniach, že deti v polepšovniach žijú horšie ako väzni. „Správa je obžalobou riadenia tohto štátu, ktorý sa dlhodobo naprieč vládami, nielen Ficovými, nedokáže postarať o najzraniteľnejších, a pre ktorý sú deti vytŕčajúce zo štandardných tabuliek na ťarchu. V tomto prípade ide o zvrhlú podobu tohto nezáujmu, za ktorú by mali padať hlavy aj súdne rozhodnutia.“

Predseda parlamentu Peter Pellegrini umožní generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi vystúpiť v parlamente k situácii v reedukačných centrách. Vo vyhlásení píše, že zistenia generálnej prokuratúry nie sú hodné 21. storočia a deti žijú v neľudských podmienkach, za stav je však podľa neho zodpovedná aj opozícia.

Maroš Žilinka požiadal predsedu parlamentu Petra Pellegriniho o vystúpenie v parlamente v súvislosti s reedukačnými centrami, v ktorých generálna prokuratúra odhalila porušovanie práv detí. Pred poslancami by mal vystúpiť v najbližších dňoch.

Po marcovom úteku cudzincov zo zariadenia v Sečovciach boli kolektívne potrestaní všetci vrátane detí, ktoré nemohli ísť na ihrisko, vyplýva zo správy ombudsmana Róberta Dobrovodského. V správe z hĺbkovej kontroly konštatuje, že podmienky sú prísnejšie ako vo väzení a že súčasný stav je potrebné výrazne reformovať.

Ombudsman Róbert Dobrovodský sa stretol so všetkými cudzincami zadržanými v Medveďove, ktorí držia protestnú hladovku. Minulý týždeň ohlásilo hladovku 45 cudzincov, ich počet však podľa Dobrovodského medzičasom klesol.

Ombudsman Róbert Dobrovodský prišiel na neohlásenú kontrolu v útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove. Desiatky migrantov tam vyhlásili hladovku, aby protestovali proti podmienkam, ktoré sú podľa nich nedôstojné.

V Poltári pri posledných dvoch komunálnych voľbách porušili rovnosť volebného práva, povedal ombudsman Róbert Dobrovodský po tom, ako preskúmal podnety voči praxi určovania počtu a veľkosti volebných obvodov v meste.

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský začal neohlásenú kontrolu Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach. Spravil tak po sťažnostiach, ktoré si vypočul od cudzincov v apríli.

Ombudsman Róbert Dobrovodský hovorí, že bude presadzovať, aby policajti mali na sebe pri zákrokoch kamery. „Pôjdem za všetkými poslancami, oslovím ich listom. Budem na nich pôsobiť metódou – aj vám a vašim voličom sa to raz môže stať, môžete byť obmedzení na slobode. Vždy sa vcíťte do situácie, že čo ak sa to stane vám, vašej mame, vašej rodine.“

Ombudsman Róbert Dobrovodský hovorí, že nevystúpi na Dúhovom Pride a ani na Pochode za rodinu. „Dúhová vlajka je vlajkou LGBTI+ ľudí. My tu však máme mnoho iných menšín. Ako sa budú cítiť rómske, rusínske či náboženské menšiny, na ktorých by som možno zabudol na druhý týždeň?“ pýta sa v rozhovore.

Nový ombudsman Róbert Dobrovodský dostal aj hlas Milana Mazureka či Tomáša Tarabu. “Nehlasoval som s ním. On hlasoval za mňa,” hovorí o Mazurekovi. Tarabove útoky na queer ľudí zasa nechce komentovať, pretože sa nechce nechať “vtiahnuť do politických debát”.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Róbert Dobrovodský dnes končí vo funkcii člena legislatívnej rady vlády, dôvodom je jeho zvolenie za verejného ochrancu práv. O jeho odvolaní rozhodla vláda. (tasr)

Ombudsmanom by mala byť osobnosť známa nielen právnickej, ale aj laickej verejnosti, hovorí Zoltán Szalay o zvolení Róberta Dobrovodského. „Vieme, že ho podporil napríklad Milan Mazurek, ktorý bol odsúdený za rasizmus. Ak ombudsmana podporuje takýto poslanec, tento samotný fakt dáva dôvod na obavy,“ vraví šéfredaktor Napunku v podcaste V redakcii.

Danglár: Ombudsmanova definícia

Poslankyňa SaS Vladimíra Marcinková upozornila, že Róbert Dobrovodský mal oproti iným kandidátom výhodu. Ako poslanecký asistent Kataríny Hatrákovej mohol priamo oslovovať poslancov pred rokovacou sálou a žiadať ich o podporu. Líder OĽaNO Igor Matovič to čiastočne pripustil.

Verejnosť sa nateraz nedozvie, či je zvolený ombudsman Róbert Dobrovodský konzervatívec alebo liberál. „Moja ideológia je úplne nepodstatná. Prednosť majú ľudské práva, ktoré sú neutrálne.“ Dobrovodského zvolilo 81 poslancov. Hlasovala zaňho väčšina klubu OĽaNO, Sme rodina aj Smer. Hlasy dostal aj od Štefana a Filipa Kuffovcov, Tomáša Tarabu, Martina Čepčeka či poslancov Republiky Milana Mazureka, Eduarda Kočiša a Miroslava Suju.

Zvolený ombudsman Róbert Dobrovodský jednoznačne neodpovedá, či vyvesí na úrade dúhovú vlajku, ako to urobila jeho predchodkyňa Mária Patakyová. „Je predčasné debatovať o tom,“ vyhol sa opakovane odpovedi. Keď sa ho novinári opýtali, či na to nemá názor, povedal, že „názor musím mať len na ochranu ľudských práv a ich náplň“.

Verejný ochranca práv bude môcť zostať vo funkcii až do zloženia sľubu svojho nástupcu. Parlament preto schválil novelu ústavy. Funkcia nie je obsadená od konca marca, keď skončila Mária Patakyová. Koalícia sa nevie dohodnúť a hlasovanie viackrát presunula. (tasr)

Národná rada môže na novembrovej schôdzi zvoliť nového ombudsmana, post je po konci Márie Patakyovej neobsadený už viac ako pol roka. Vo výbore pre ľudské práva sa v pondelok predstavili traja kandidáti: Róbert Dobrovodský, Maroš Matiaško a Marián Török. Poslancov vypočutie veľmi nezaujímalo, z trinástich členov prišli len siedmi.

Na budúceho verejného ochrancu práv čaká vyše 500 podnetov na posúdenie. Post je neobsadený už pol roka, nového ombudsmana by mali poslanci voliť na schôdzi, ktorá sa začína 18. októbra. Kandidátmi sú Róbert Dobrovodský, Maroš Matiaško a Marián Török.

Kandidátmi na ombudsmana sú Róbert Dobrovodský, Maroš Matiaško a Marián Török. Márii Patakyovej sa skončilo funkčné obdobie ešte 29. marca, odvtedy koalícia nie je schopná zvoliť nástupcu a úradu pribúdajú nevybavené podnety. Ďalší termín voľby je v októbri.

Voľba ombudsmana či ombudsmanky sa opäť odsúva. Pôvodne mali poslanci predkladať kandidátov do 26. augusta. Predseda parlamentu Boris Kollár však tento termín presunul na koniec septembra. Voľba tak bude na schôdzi so začiatkom 18. októbra.

Podnety pre nového ombudsmana či novú ombudsmanku pribúdajú. Aktuálne na toho, kto sa stane verejným ochrancom práv, čaká na podpísanie 76 podnetov, informuje Kancelária verejného ochrancu práv. Tento počet však určite ešte narastie, voľba nového ombudsmana je totiž naplánovaná až na jún.

Mária Patakyová končí vo funkcii ombudsmanky a koalícia nebola doteraz schopná sa dohodnúť na kandidátovi. „Ak niekto v dobrom očakával, že s touto vládou príde nový, civilizovanejší prístup k ombudsmanke, nedočkal sa,“ píše Newsfilter.

Ombudsmanka Mária Patakyová hovorila o právach sexuálnych menšín, čo ju v časti spoločnosti zaškatuľkovalo. Táto téma podľa nej „prebíjala všetky ostatné a mne sa z toho kruhu nedarilo vymaniť“. Napriek tomu hovorí, že to odborne vyhodnotila správne. „Ľudsky som považovala za povinnosť túto tému uvádzať do spoločnosti,“ dodala v rozhovore.

Ak máme zvládnuť utečeneckú krízu, musíme si uvedomiť, že utekajúcim ľuďom musíme zabezpečiť dôstojné žitie, varuje ombudsmanka Mária Patakyová. „Potrebujeme ich dostať do všetkých sfér života, aké máme my, a to si bude vyžadovať veľmi veľké nároky na naše systémy a na vytrvalosť v empatii,“ povedala.

Foto N - Vladimír Šimíček

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa nebude opätovne uchádzať o tento post. Nezávislosť tohto postu podľa Patakyovej spočíva len v jednom funkčnom období. To jej sa končí 29. marca, parlament preto bude vyberať nového ombudsmana.

Ombudsmanka Mária Patakyová čoskoro končí, koalícia nemá zatiaľ žiadneho kandidáta. Parlament má dva mesiace na to, aby zvolil nového verejného ochrancu práv. Patakyová kandidovať nebude, v koalícii nemá podporu.

Nové na Dennikn.sk

08:16Výprava na planétu mužov: reportáž z bojov na nultej línii pri Bachmute 08:04Danglár: Zakladateľ pozdravuje 07:49Mečiar, Harabin a Pellegrini 07:32Putin buď verí tomu, čo hovorí, alebo mu došli nápady 06:36Ekonomický newsfilter: Fico zahral maďarskou kartou a získal hlas Forróa pre Pellegriniho 06:31Ráno s NHL: Nastal zvláštny problém. Príbeh špičkového brankára, ktorý v Nashville prekazil prestavbuVčera 22:10Írsko bude mať prvého tiktokového premiéra. V politike začínal bojom za autistického brata (profil týždňa)Včera 20:27Pellegrini o lietadle: Nie je dôležité, kto ho vlastní, pre mňa už vôbec nieVčera 19:58Newsfilter: Korčokovi to zrazu ide, Pellegrini úplne uletelVčera 18:45Tento rok môžu ceny bytov ísť ešte dole, nálada v spoločnosti nie je dobrá, hovorí realitný maklér Čapo (+ podcast)Včera 18:44Údajného teroristu z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď už bol ministrom vnútra Šutaj EštokVčera 18:40Graf dňa: Používatelia Redditu pomohli sociálnej sieti k úspešnému vstupu na burzu, v budúcnosti ju môžu aj potopiťVčera 18:34Láska by nemala byť taká zložitá. Hlavní hrdinovia seriálu Young Royals čelia v závere kyberšikane aj generačnej traumeVčera 17:58Zákazku, ktorá stála miesto riaditeľa, dostal Doprastav. Rýchlostná cesta z Banskej Bystrice sa predĺžiVčera 17:57V záhrade aj v živote bojujeme s vecami, s ktorými vôbec nemusíme bojovať, myslí si záhradná architektka Bieliková a vyberá päť kníh o záhradáchVčera 17:48Pellegriniho luxus: Na kampaň letel miliónovým lietadlom poslanca Náhlika z HlasuVčera 17:37Medveď je opäť predvolebnou témou, vláda chce ústavný zákon o odstrele aj mimoriadnu schôdzuVčera 17:26V prezidentských voľbách ide aj o to, či koalícia ovládne centrálnu bankuVčera 17:25V tejto sezóne sa zranili Vlhová aj ďalšie lyžiarske osobnosti. Tréner Pini má štyri dôvody, pre ktoré sa to dialoVčera 17:11Predčasné penzie prerástli vláde cez hlavu, minister práce Tomáš chystané zmeny tajíVčera 17:11Danglár: PochybnostiVčera 17:01Ženy ťahá za vlasy, búcha po zadku. Tréner Tomáš má milión sledovateľov, no svoje metódy nevysvetľujeVčera 16:58Shooty: StrašidláVčera 16:27Žilinku sa dotkli slová, že prokurátori budú strúhať ceruzky. Ich preradenie vysvetliť nevedelVčera 16:08Pellegriniho deň venovaný Maďarom: Ficova vláda na pomoc vycestovala do Galanty, zabrali aj Forró a GyimesiVčera 15:44Nečakal som takú reakciu na zápas s Dinamom, hovorí Weissov asistent Benkovský, ktorý ho vyzradilVčera 15:43Rakúsky investor skúša vrátiť na Záhorie prežitú ideu obrovských slnečných parkov na ornej pôdeVčera 15:27Slovenský február bol teplotou „najextrémnejší“ mesiac na celej planéteVčera 14:47Sú mladí, prozápadní a odmietajú Smer. S Korčokom však majú problém, dôvodom je GazaVčera 14:40Vedci vytvorili „kvantové tornádo“, aby napodobnili čierne diery. Na výskume z Nature robil aj slovenský fyzik