Lucia Ďuriš Nicholsonová končí v politike. „O chvíľu mi vyprší mandát v Európskom parlamente a s ním moja politická kariéra. Končím. Už neviem reprezentovať krajinu, ktorej som prestala rozumieť,“ uviedla.

Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto N - Tomáš Benedikovič

Lucia Ďuriš Nicholsonová a strana Jablko sa zatiaľ nestiahne z volieb, do ktorých ide na kandidátke Demokratov. Strana rozhodnutie podľa portálu tvnoviny.sk posunula na neskôr. Ďuriš Nicholsonová povedala, že Demokrati ich viac vtiahli do kampane, ktorá sa podľa nej len teraz naplno rozbieha.

Ani jedna z troch spojených dvojičiek Most-Híd – Modrí, Demokrati – Jablko alebo Maďarské fórum – ODS nemá podľa Mariána Leška veľkú šancu dostať sa do parlamentu. Nemyslí si ani, že si zjednotia kandidátku. „Nemám tú nádej, stratil som ju a nemyslím si, že by na poslednú chvíľu došlo k vážnej zmene, pretože by to vyzeralo ako útek z potápajúcej sa lode. Ak k tomu nedošlo doteraz, som takmer presvedčený o tom, že už k tomu do 2. júla nedôjde.“

Eduard Heger pri spojení s Jablkom Lucie Ďuriš Nicholsonovej opakovane posielal odkazy Mikulášovi Dzurindovi a citoval jeho volebné heslo z roku 2002 „Kde je vôľa, tam je cesta“. Heger hovorí, že jeho strana má vôľu spojiť sa so stranou Modrí, Most-Híd, ktorú do volieb vedie Dzurinda.

Eduard Heger nechcel komentovať, či Demokrati naďalej rokujú aj s Modrými Mikuláša Dzurindu. Heger niekoľkokrát zopakoval výrok, že kde je vôľa, tam je cesta, čím chcel odkázať malým demokratickým stranám, že sú stále ochotní rokovať o spájaní.

Strana Demokrati sa dohodla na predvolebnej spolupráci so stranou Jablko, ktorú založila Lucia Ďuriš Nicholsonová. Eduard Heger to oznámil na Facebooku. Podľa Hegera sa programy strán dopĺňajú a v mnohých oblastiach majú aj prienik.

Eduard Heger a Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto – Demokrati

Ak strana Jablko nebude mať šancu na úspech vo voľbách, pôjde cestou spájania sa alebo z volieb odstúpi, povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová. Strana už vyzbierala 10-tisíc potrebných podpisov, o registráciu požiada v polovici apríla, v polovici mája plánuje ustanovujúci snem.

Strana Jablko vyzbierala vyše 10-tisíc podpisov, v priebehu apríla požiada o registráciu. Strana Lucie Ďuriš Nicholsonovej po úspešnej registrácii chystá snem.

Pripravovaná strana Jablko Lucie Ďuriš Nicholsonovej predstavila svoje logo. Europoslankyňa avizuje aj prvú tlačovú konferenciu, na ktorej chce strana predstaviť svoje témy a tváre. „Naše odborné tímy pracujú na programových tézach, v ktorých bude veľa rozumných a unikátnych riešení,“ tvrdí.

Newsfilter: Heger a Dzurinda začínajú ako Kiska, rovnako môžu aj skončiť. „Z výsledkov agentúry Ipsos vyplýva, že ambícia preskupiť demokratické sily v tomto momente nevyzerá bohvieako nádejne… Hovoríme o 6 % v prípade Hegera, necelých troch v prípade Dzurindu a ani nie dvoch v prípade Ďuriš Nicholsonovej. Inými slovami, namiesto bitky titanov sledujeme zatiaľ súťaž o to, kto sa vôbec dostane do parlamentu,“ píše Filip Obradovič.

Nová strana Lucie Ďuriš Nicholsonovej sa bude volať Jablko. „Chcelo to niečo svieže, niečo pekné, niečo šťavnaté, chutné. Niečo, čo v sebe skrýva pekný príbeh. A tak sme tu,“ vysvetlila na facebooku. Podľa nej pôjde o alternatívu „k súčasným politickým stranám, ktoré sú ideovo alebo ľudsky vyprázdnené a už nedokážu dať ľuďom nádej“.

Tomu, prečo Lucia Ďuriš Nicholsonová zakladá politickú stranu, sa dá podľa komentátora Romana Pataja len ťažko rozumieť. Ak je to len preto, aby ju potom prizvali do koalície, ktorá sa črtá na pravom spektre, tak ide podľa neho o nedôstojné divadlo.

Lucia Ďuriš-Nicholsonová potvrdila, že zakladá novú stranu. Bude jej líderkou. V projekte je podľa nej momentálne okolo 90 ľudí, chystajú sa zbierať podpisy. (pravda)

Sociológa Michala Vašečku volali do novej strany Mikuláš Dzurinda aj Lucia Ďuriš Nicholsonová, no on do politiky vstúpiť nechce. „Akademický diskurz je o tom, že počúvam, čo ľudia hovoria, a som aj pripravený zmeniť svoj názor. V politike to ľudia nerobia. Cieľom politického diskurzu je zničiť protivníka a ukázať jeho absolútnu nekompetentnosť. To ma nebaví.“

Čo hovoria ambície Lucie Ďuriš Nicholsonovej o našej politickej scéne, vysvetľuje Boris Zala. „Stranícke vzdelávanie sme odmietli, však to robili komunisti! Lenže problém nebol v tom, že to robili komunisti, ale v tom, že to nemohli robiť iní.“

Jana Shemesh v tom, ako Lucia Ďuriš Nicholsonová komunikovala výraz „veľkí a silní muži“ a to, že nemajú odvahu, vidí kúsok irónie, uštipačnosti a aj predsudkov. „Kritériom na posudzovanie politika by azda nemalo byť to, či je veľký alebo silný, tak ako kritériom hodnotenia političky by nemalo byť to, či je pekná a usmiata. S veľkými a so silnými mužmi v politike (nielen) na Slovensku nemáme dobré skúsenosti,“ píše vo svojom newsfiltri Pod slnkom.

Predstavy Mikuláša Dzurindu o novej strane sú iné ako moje, vraví europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Pre mňa bol Mikuláš Dzurinda zaujímavé meno v kombinácii s Ivanom Miklošom a Ivanom Korčokom. Nikdy som nehovorila oddelene o Mikulášovi Dzurindovi, lebo si myslím, že spomienkový optimizmus nie je taký silný, aby Mikuláš Dzurinda sám mal šancu mútiť vody.“

Lucia Ďuriš Nicholsonová vraví, že s ľuďmi okolo seba založí stranu len vtedy, ak bude jej potenciál nad 10 percent. „Nemám žiadny záujem, aby sme nasledovali osud všetkých strán, ktoré príliš uverili samy v seba a napokon len rozbili politickú scénu. Chceme ísť do výskumu, ktorý nám ukáže, či máme vôbec šancu zabojovať alebo máme byť len ďalší, ktorí budú niečo rozbíjať.“

Viem, že nie som mesiáš, na ktorého sa upínajú oči Slovákov, vraví europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Napriek tomu to s novou stranou myslí vážne. „My chceme byť niekde v strede, chceme prinášať riešenia pre reálne problémy ľudí, ktoré sú dnes úplne niekde inde, ako sú umelo nastolené témy o potratoch. Takýmito témami sa len ďalej triešti spoločnosť.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Politologička Soňa Szomolányi si nemyslí, že nápad Lucie Ďuriš Nicholsonovej založiť novú stranu zachráni Slovensko. „Nad týmto by som sa skôr iba pousmiala. Rozhodne si nemyslím, že to je spôsob, ako prispieť k zlepšeniu situácie. Žiadne nové strany,“ povedala v podcaste V redakcii.

Lucia Ďuriš Nicholsonová uvažuje o vzniku novej politickej strany. Pridať by sa k nej podľa jej slov mal Jozef Mihál. „Pred pár dňami odišiel zo SaS, je v našom tíme a súčasťou tohto projektu,“ povedala europoslankyňa s tým, že intenzívne debaty vedie aj s Martinom Klusom.

Nové na Dennikn.sk

12:47Markíza a JOJ majú o výraznú konkurenciu menej. Prečo skončil ČT Sport na Slovensku a prečo sa už nevráti 11:03Centrum vzdialenej galaxie dostalo podľa vedcov štikútku. Čo to znamená pre vesmír? 10:29Chcete hrať na bicie nástroje? Michal Fedor radí, ako začať, a odporúča aj dobré video školy a aplikáciu na ladenie bubnov 09:49Našu rodinu spája tisíc vecí, prečo by ju mala rozdeliť politika? Psychológ radí, ako prežiť rodinné hádky o voľbách 09:47Korčokovo momentum: Zo zaplnených námestí glosuje paniku v Pellegriniho štábe (reportáž) 08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putin dostal teroristov do zvláštnej situácie, Islamský štát sa znovu prihlásil k útoku 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)