Michal Palkovič

Exminister zdravotníctva Michal Palkovič si myslí, že poisťovne by si teraz nemali vyplácať zisk. „Nemyslím si, že v situácii, v akej zdravotníctvo je, by to bolo únosné. Je to veľmi vysoké reputačné riziko,“ hovorí v rozhovore.

Dolinkovej kroky boli pre mňa čitateľné, nadviazala na nás, hovorí bývalý minister Michal Palkovič, ktorý je novým predsedom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Nadviazala na kroky, ktoré sme nastavovali v závere nášho pôsobenia,“ povedal.

Ak by som to bral tak, že ma môžu každú stredu odvolať, nemá zmysel to robiť, hovorí Michal Palkovič, ktorý je novým predsedom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jeho predchodkyňu odvolala ministerka Dolinková vďaka kontroverznému kompetenčnému zákonu, ktorý uľahčil odvolanie šéfky tohto nezávislého úradu.

Je možné, že splnomocnenec Kotlár zistí, že sa počas pandémie urobilo veľa dobrej práce, vraví exminister zdravotníctva Michal Palkovič. V rozhovore vysvetľuje aj to, ako sa stal novým predsedom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a aký má vzťah s ministerkou Dolinkovou a stranou Hlas.

Exminister zdravotníctva Michal Palkovič sa vracia na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, kde je zástupcom predsedníčky Renáty Bláhovej. Palkovič viedol ministerstvo ako štátny tajomník v Hegerovej vláde aj ako minister v Ódorovej úradníckej vláde.

Minister zdravotníctva súhlasí, aby drahý liek Zolgensma uhrádzali poisťovne. Tento krok predtým odporučila kategorizačná komisia, ale proti rozhodnutiu ešte možno podať námietky. Liek pre pacientov so spinálnou muskulárnou atrofiou stojí dva milióny eur.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič vymenoval nové vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Na jej čelo sa vráti Ľubica Hlinková. Tá viedla poisťovňu v čase, keď bola ministerkou Andrea Kalavská (nom. Smeru).

Zdravotníctvo dostane peniaze navyše ešte počas tejto vlády. „Vypočítali sme požiadavku na sektor niekde do úrovne 300 miliónov, teraz prebieha výmena dát,“ hovorí hovorí minister Michal Palkovič.

Ambulancie kolabujú, pediatri potrebujú pochopenie pacientov, hovorí minister zdravotníctva Michal Palkovič. Poslancom podľa neho ponúkali kompromis, ale neboli ochotní sa baviť. „Viac-menej to bolo rezolútne odmietnuté s tým, že aj keď veľmi symbolické navýšenie poplatkov je v predvolebnej kampani nepriechodné.“

Zdravotná starostlivosť je pre zlý stav ambulantného sektora ohrozená, vyhlásil Michal Palkovič. Podľa ministra zdravotníctva nám hrozí situácia ako minulý rok, keď výpovede podali nemocniční lekári.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič chce ešte do piatka rokovať s poslancami o situácii s pediatrami. Mrzí ho, že sa vo štvrtok nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu. Ak by sa mal zmeniť zámer a charakter predloženej novely zákona o zdravotnej starostlivosti, povedal, stále ju môžu stiahnuť. (tasr)

Riaditeľkou fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch sa stane Zuzana Lukáčová, o jej vymenovaní rozhodol minister Michal Palkovič. Do funkcie nastúpi 12. augusta a nahradí Karola Hajnoviča, ktorý nemocnicu viedol posledné dva roky.

Ministerstvo zdravotníctva sa dohodlo s lekármi, nemocnicami aj župami na riešeniach pre pediatrov. Návrh je, že sa skrátia ordinačné hodiny v ambulantných pohotovostiach pre deti aj dospelých z 22. na 20. hodinu, a to od 1. januára 2024. Minister Michal Palkovič navrhne aj zvýšenie poplatkov za zneužitie pohotovostí či urgentných príjmov.

Asociácie ambulantných lekárov aj lekárska komora sa zastali pediatrov v ich snažení o skrátenie pohotovostí. Minister Palkovič kritizoval Lekárske odborové združenie a jeho predsedu Petra Visolajského za vyjadrenia proti ambulantným pediatrom a ich návrhom.

Výber nového riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne nie je pre ministerstvo zdravotníctva prioritou. „Predstavenstvo VšZP pracuje v zložení dvoch členov v najbližších troch mesiacoch a s jasnými kompetenciami,“ tvrdí rezort. Minister Palkovič minulý týždeň odvolal z postu riaditeľa Richarda Strapka.

Podľa Denisy Sakovej je otázne, či mohol minister Michal Palkovič odvolať šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richarda Strapka. Poslankyňa Hlasu to odôvodňuje tým, že vláda nemá dôveru.

Šéf štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richard Strapko končí vo funkcii, minister zdravotníctva Michal Palkovič ho odvolal. Poisťovňa je v kritickom stave, má nariadené úsporné opatrenia, ale bude potrebovať aj peniaze navyše.

Richard Strapko. Foto N - Vladimír Šimíček

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že sa situáciu s pediatrami snažili riešiť a pripravili viacero opatrení. „Nie všetky sa však stretli s pochopením politikov či niektorých asociácií,“ tvrdí ministerstvo. Ak sa poslanci zhodnú, ministerstvo je pripravené tento návrh opätovne predložiť na rokovanie.

Stovky pediatrov dali výpovede z detských pohotovostí. V nočných službách zostanú aj ďalej, slúžiť však budú nedobrovoľne. Výpoveďami tlačia na štát, aby riešil, že ich je málo a že mnohí sú už v dôchodkovom veku.

Zaoberáme sa tým, či povoliť interrupčnú tabletku, hovorí minister zdravotníctva Michal Palkovič. Či o tom stihne rozhodnúť, kým bude vo funkcii, povedať nechce. „Ten, kto podpisuje, nesie za to následky a zodpovednosť. Musíme mať stopercentnú istotu, že štandard a zmenenú vyhlášku vieme kedykoľvek obhájiť,“ hovorí.

Zdravotníctvo bude nasledujúce dva roky potrebovať omnoho viac peňazí, ako sa počítalo. „Tieto dva roky treba vyriešiť veľmi zlú finančnú situáciu v sektore, kde je 1,9 miliardy dlhu. Len v nemocniciach je to okolo miliardy,“ hovorí minister zdravotníctva Michal Palkovič vo veľkom rozhovore.

Ambulantné pohotovosti nebudú fungovať o dve hodiny kratšie, ako chcelo ministerstvo zdravotníctva a pediatri. Žiadny poslanec totiž podľa ministra Palkoviča nepredložil taký návrh na zmenu zákona. „Liptovský Mikuláš zareagoval celkom rýchlo,“ hovorí o tom, že tam lekári vypovedali služby na ambulantných pohotovostiach.

Dnešné poplatky na pohotovostiach a urgentných príjmoch nie sú dostatočne motivujúce, aby ľudia zvážili, s čím tam prídu, vraví minister zdravotníctva Michal Palkovič. „Zvýšiť ich treba a hovoríme o týchto sumách – 20, 30 až 50 eur,“ hovorí. Pacientom podľa neho treba ukázať, čo za to dostanú.

Program vlády je pri zdravotníctve veľmi konkrétny: z plánu obnovy nedajú peniaze na nemocnice, ktoré nie sú pripravené, a vláda určí vyhláškou, koľko personálu má byť v pohotovostnej službe. Sľubuje aj zavedenie skríningu rakoviny pľúc cez zdokonalený eVýmenný lístok, dnes túto diagnózu zväčša odhalia až v pokročilom štádiu.

Využitie zdravotníckych dát na Slovensku je nedostatočné a často chaotické, informovala Svetová zdravotnícka organizácia po aktuálnej kontrole. Dôsledkom je, že štát na krízy akéhokoľvek druhu reaguje až dodatočne a musí vytvárať nové postupy a pravidlá.

Minister Michal Palkovič sa chce venovať možnosti chemickej interrupcie, ktorú považuje za menej rizikovú. Zdôraznil, že ide o medicínsky problém, ktorý by nemal byť eticko-morálny. „Malo by byť naším najväčším zreteľom to, že bezpečne vieme takúto liečbu poskytnúť,“ uviedol.

Ministerstvo zdravotníctva sa dnes stretne s konzorciom, ktoré má stavať nemocnicu Rázsochy. „Ideme sa rozhodnúť, ako budeme ďalej pokračovať,“ povedal minister Michal Palkovič na konferencii Vizionári pre TV Markíza. Na otázku, či sa dnes rozhodne, či budú Rázsochy postavené z plánu obnovy, Palkovič povedal, že sa to tak dá z určitého pohľadu chápať.

Minister zdravotníctva žiada VšZP, aby do desiatich dní predložila návrh opatrení na zvrátenie rastu dlhu. Na rokovaní dozornej rady nedostal podľa stanoviska uspokojivé odpovede. Michal Palkovič okrem toho požaduje v štátnej poisťovni aj audit.

Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila zostavu úradníckej vlády. Najväčším prekvapením je, že ministrom hospodárstva nebude terajší štátny tajomník rezortu Peter Švec, ale doterajší generálny riaditeľ SEPS Peter Dovhun. Pre Šveca sa vo štvrtok pochytil končiaci premiér Eduard Heger s predsedom SaS Richardom Sulíkom.

  • predseda vlády – Ľudovít Ódor
  • podpredsedníčka vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov – Lívia Vašáková
  • ministerstvo hospodárstva – Peter Dovhun
  • ministerstvo financií – Michal Horváth
  • ministerstvo dopravy – Pavol Lančarič
  • ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka – Jozef Bíreš
  • ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie – Peter Balík
  • ministerstvo vnútra – Ivan Šimko
  • ministerstvo obrany –  Martin Sklenár
  • ministerstvo spravodlivosti – Jana Dubovcová
  • ministerstvo zahraničných vecí – Miroslav Wlachovský
  • ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny – Soňa Gaborčáková
  • ministerstvo životného prostredia – Milan Chrenko
  • ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu – Daniel Bútora
  • ministerstvo kultúry – Silvia Hroncová
  • ministerstvo zdravotníctva – Michal Palkovič
Členmi úradníckej vlády budú (zľava hore) Ľudovít Ódor, Lívia Vašáková, Ivan Šimko, Jozef Bíreš, Soňa Gaborčáková, Miroslav Wlachovský, Jana Dubovcová, Daniel Bútora, Peter Dovhun, Silvia Hroncová, Michal Palkovič, Peter Balík, Michal Chrenko, Michal Horváth, Martin Sklenár a Pavol Lančarič. Foto - N, TASR, FB

Možnosť čerpania peňazí z plánu obnovy pre nemocnicu v Čadci stále preverujú. „Je tam viacero problémov, čakáme na právnu analýzu, je možné, že na základe nej sa budú vyvodzovať trestnoprávne úkony,“ povedal štátny tajomník Michal Palkovič.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že pokračuje v projekte výstavby novej nemocnice na Rázsochách tak, aby sa odstránilo meškanie. To identifikovala NIKA, ktorá má na starosti plnenie plánu obnovy, v januári tohto roka. Ministerstvo financií minulý týždeň navrhlo zastaviť výstavbu Rázsoch z plánu obnovy, podľa úradu vlády však išlo o chybu.

V Národnom centre zdravotníckych informácií budú pravdepodobne personálne zmeny, povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič. Podľa neho sú potrebné, aby sa „odbrzdili“ niektoré procesy.

Meškanie Rázsoch je podľa Michala Palkoviča dosť veľké, ale zatiaľ je optimista. „Určite nechcem byť pesimista a povedať, že ich nestihneme,“ hovorí v rozhovore. Nový štátny tajomník si nedal skontrolovať kanceláriu po tom, čo u druhej tajomníčky našli odpočúvacie zariadenie. „Kriticky to neriešim, v pozadí vnímam, že sa udialo niečo nie úplne štandardné.“

Nový štátny tajomník Michal Palkovič povedal, že výzvu z plánu obnovy na projekty nemocníc zmenia. „Výzva sa bude rozširovať a meniť svoj charakter. Niektoré termíny sa nebudú stíhať,“ povedal na konferencii ITAPA Health and Care 2023.

Trestnoprávna zodpovednosť vedenia nemocníc by bola teraz viac destabilizačná ako prospešná, povedal Michal Palkovič, nový štátny tajomník ministerstva zdravotníctva. V najbližších dňoch chce predstaviť riešenie, ako by sa tento problém mal vyriešiť.

Nový štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič sa na budúci týždeň stretne s riaditeľom Univerzitnej nemocnice Bratislava. Riešiť by mali personál a odchod zdravotníkov do novej nemocnice Penty na bratislavských Boroch. Konkrétne kroky Palkovič zatiaľ nepovedal.

Prichádzam do rezortu v dosť ťažkých časoch, povedal nový štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič po jeho prvom rokovaní vlády. Očakáva, že výsledky auditu na ministerstve by mohli byť koncom budúceho týždňa.

Štátny tajomník Michal Palkovič nastúpil na ministerstvo zdravotníctva. Palkovič bude podľa premiéra a povereného ministra Eduarda Hegera zodpovedný za riadenie rezortu.

Eduard Heger a Michal Palkovič. Foto - Úrad vlády SR

Robert Fico kritizoval, že nový štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič je stále na dovolenke. „Pánko je na výlete niekde v Mexiku. Kedy sa konečne vráti?“ pýtal sa predseda Smeru premiéra Eduarda Hegera v relácii V politike TA3.

Vláda schválila vymenovanie Michala Palkoviča za štátneho tajomníka na ministerstve zdravotníctva. Do úradu nastúpi od 14. marca, dovtedy je na dovolenke. Palkovič bude na čele krízového manažmentu a rezort bude fakticky viesť.

Michal Palkovič. Foto N - Tomáš Benedikovič

Vláda chce vymenovať nového krízového manažéra Michala Palkoviča do funkcie v stredu; do 14. marca je v zahraničí. Ešte desať dní je aj zamestnancom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Momentálne prebieha na ministerstve zdravotníctva audit, ktorý nariadil premiér Heger.

Michal Palkovič, ktorý má byť štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva a má fakticky viesť rezort, je do 14. marca na expedičnej ceste v Mexiku. „O rozhodnutí premiéra Eduarda Hegera vymenovať ma do funkcie štátneho tajomníka som sa dozvedel, až keď som bol mimo Slovenska,“ uviedol Palkovič.

Premiér Heger povoláva na ministerstvo zdravotníctva patológa Michala Palkoviča a neodpovedá jasne na otázku, kto z členov vlády preberie poverenie riadiť ministerstvo. „To je na pani prezidentke,“ povedal.

Na ministerstvo zdravotníctva nastúpi po odchode Lengvarského krízový manažment. Novým štátnym tajomníkom bude Michal Palkovič, ktorý doteraz pôsobil na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, oznámil premiér Heger. Vo funkcii nahradí štátneho tajomníka Roberta Babeľu.

Najčítanejšie teraz

Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákS týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Iránsky útok na Izrael. Foto - TASR/APGyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieFoto N - Vladimír ŠimíčekVývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMSZ letiska Džankoj operujú aj ruské vrtuľníky Mi-28. O tom, či sa podarilo nejaké zničiť, zatiaľ nie je nič známe. Foto - WikipediaNewsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičPeniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku SlovenskaBývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmFoto N - Tomáš BenedikovičMocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovMiniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien CherSaková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótPodpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR  Denisa Saková (Hlas). Foto - TASRV kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiFoto - Forum FilmZatĺka manželku, podporuje násilie a obmedzuje slobodu. Svet indickému premiérovi aj tak nadbieha (profil týždňa)Indický premiér Naréndra Módí počas predvolebnej kampane. Foto – TASR/APVývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaZničená časť protivzdušnej obrany S-400. Zdroj - ZSU/TelegramVýroba slovenskej munície bude bez európskych peňazí. Je to nefér, hovoria v DubniciPološtátna firma ZVS Holding sa špecializuje na výrobu delostreleckých granátov. Foto - ZVS Holding

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneVčera 16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to riešiVčera 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyVčera 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovVčera 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiouVčera 15:58V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryVčera 15:58Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeVčera 14:47Danglár: Rys v ohrozeníVčera 14:26Povinná vojenčina v 21. storočí? Rodovo neutrálna a vyberá tých najlepších, ukazuje švédsky modelVčera 14:19Slovenka bola pri smrteľnom útoku na Černihiv: Kým sme prišli k úkrytu, už sme počuli tri výbuchyVčera 13:59Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaVčera 13:57Slamerka Veroni Gyenge: Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, ale v politike takáto strana nie jeVčera 13:33V kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiVčera 13:28„Ste pod papučou“, ale aj „konečne viem, čo si muž myslí“. Aké to je, keď ako Otcovia v plienkach rozprávame otvorene a do hĺbkyVčera 13:06Děj se co děj, nemáte se čeho bátVčera 12:41Aktivista Marek Mach: Konšpirátorov ani politikov sa nebojím. S bojom proti hoaxom neprestanem ani vo ŠvédskuVčera 12:26Povodne v Dubaji spájali s umelo vyvolaným dažďom. Čo hovoria dôkazy?