V športovej redakcii

Som presvedčená, že ženy by mali mať možnosť sa rozhodnúť o interrupcii samy, vraví strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá je známa tým, že je silno veriaca. „Žiadna žena tam nejde len tak,“ hovorí v rozhovore zo série Ženy v športe.

Je dobré, že Nela Lopušanová šla do USA, na Slovensku už dosahovala svoj strop, hovorí hokejová manažérka Ľubomíra Kožanová. „Uživiť sa ženským hokejom je stále silné slovo. Zárobky najlepších stačia na bežné výdaje,“ vraví v rozhovore zo série Ženy v športe.

Podcast V športovej redakcii: Aj keď Petra Vlhová vynechala pre ochorenie takmer celý záver prípravy, nemalo by to z dlhodobého hľadiska ovplyvniť jej výsledky. „Ľudia z jej tímu hovoria, že je pripravená veľmi dobre,“ hovorí priamo zo Söldenu reportérka Jana Sedláková.

Pred 20 rokmi bolo nepredstaviteľné, aby novinárka riešila hokej, hovorí v seriáli Ženy Darina Vymětalíková z ČT. „Keď som čakala na rozhovor s hokejistom, starší muž sa ma spýtal, ktorého si chcem vziať. Nenapadlo mu, že mňa to zaujíma,“ vraví.

Podcast V športovej redakcii: Slovenskí futbalisti aj proti Luxembursku oklamali čísla, na víťazstvo im stačila 14-percentná pravdepodobnosť. Čísla dokazujú aj to, akým kľúčovým pre slovenskú ofenzívu je ľavý obranca Dávid Hancko či ako Portugalčania odhalili slabinu slovenskej rozohrávky.

Agresor vďaka šikane často konečne pocíti dominanciu, lebo inak je bezmocný, hovorí v podcaste V športovej redakcii psychológ a odborník na násilie Róbert Vavro. „Obeť zas uvažuje, či nie je chyba na jej strane,“ vysvetľuje.

Šikana nikoho nezoceľuje, ako to v podcaste tvrdia hokejisti Valábik, Šatan a Gáborík, hovorí psychológ Róbert Vavro. „Hokej je tvrdý šport, ale telesne tvrdý šport, to neznamená, že treba deptať hráčov,“ dodáva v podcaste V športovej redakcii.

Foto N - Vladimír Šimíček

Trénerka Natália Hejková pôsobila v Rusku, už pred vojnou proti Ukrajine však kritizovala ruskú politiku. V rozhovore zo série Ženy v športe hovorí, že basketbalistky do krajiny lákali najvyššie zárobky. „O Rusku nevedeli nič, žili v bubline,“ vraví.

Basketbalová trénerka Natália Hejková už v 80. rokoch ukázala cestu, že ženy môžu byť trénerky. Spočiatku ju však vážne podceňovali. „Keď sme prišli na zápas, tak sa na mňa nikto nepozeral a vítali sa s manažérom,“ vraví v sérii Ženy v športe.

Juraj Slafkovský sa zlepšuje, ale nie tak skokovo, ako by niekto čakal, hovorí reportér Štefan Bugan v podcaste V športovej redakcii. „Vrátil sa do hry po ôsmich mesiacoch, a keď dal v príprave gól, opadol z neho stres a odvtedy hral výborne,“ vysvetľuje.

Podcast V športovej redakcii: Hokejista a kandidát KDH Dávid Skokan agresívne a zraňujúco urazil LGBTI+ ľudí. Reportér Michal Červený pripomína, že v politike sú aj športovci, ktorí dokážu debatovať kultivovane. Strany si ich však berú na kandidátky, lebo chcú hlavne známe mená.

Lyžiarka Martina Dubovská v podcaste V športovej redakcii hovorí, že spolupráca s bývalým trénerom Petry Vlhovej Liviom Magonim jej dodáva sebavedomie. „Verím, že mu pomôžem, aby si napravil reputáciu,“ vraví.

Podcast V športovej redakcii: Novak Djoković je už podľa štatistík definitívne najlepší v histórii, no opäť ukázal, prečo napriek tomu nie je taký obľúbený ako Roger Federer a Rafael Nadal. Po víťazstve v 1. kole Roland Garros napísal do kamery „Kosovo je srdcom Srbska. Zastavte násilie“.

Podcast V športovej redakcii: Keď sme sa Rudolfa Hrubého pýtali, či by išiel so Slovanom do KHL, odhalil aj niečo zo svojho politického zmýšľania, napríklad o anexii Krymu. Hrubý je jednou z hlavných postáv sporu o to, ako bude od septembra vyzerať extraliga.

Ráno z MS: Lotyšsko postúpilo do štvrťfinále na úkor Slovenska, pričom debata o neúčasti hráčov z KHL bola v týchto krajinách odlišná. „Lotyšský hokejista, ktorý chcel ísť do KHL, dostal takú kritiku, že zapiera, že zmluva existovala,” vraví reportér Štefan Bugan.

Podcast V športovej redakcii: Richard Pánik odmietol dať novinárom na MS v hokeji rozhovor a bol vulgárny. „Keď to porovnáme s Martinom Réwayom, zväz pristupuje k etike reprezentantov selektívne,“ hovorí priamo z Rigy reportér Štefan Bugan.

Podcast V športovej redakcii:

  • Craig Ramsay poprel sám seba, no zároveň ukázal svoje staré dobré ja
  • extraligoví brankári sú problém, ale pre súperov
  • zamyslenie sa, či je niekto dobrý a niekto zlý v spore o hokejovú extraligu

V športovej redakcii: Slovenský hokej bol v otázke hráčov z KHL rovnako opatrný ako iné zväzy, hovorí filozof športu Vojtěch Ondráček. „Ruskí športovci sú najjednoduchší cieľ, a to sa nechcem zastávať Putinovho režimu“ vraví.

Podcast Ráno s MS: Zákrok Patrika Kocha na Filipa Chlapíka pripomenul to, čo sa dialo Jurajovi Slafkovskému, keď začínal v NHL. Po podobných hitoch sa neriešilo, či to bol faul, ale iba to, že Slafkovský mal mať hlavu hore a vyhnúť sa im. Koch na MS hrá o svoju budúcnosť, hovorí sa o jeho odchode do Arizony.

Podcast V športovej redakcii: V priebehu štyroch dní boli dva derby zápasy medzi Slovanom a Trnavou plné vulgárností. Reportéri Michal Červený a Lukáš Vráblik si kladú otázku, či nie sme na vulgarity príliš citliví, keďže takéto vypäté zápasy nie sú výnimkou ani v civilizovanejších krajinách.

Tohtotýždňový podcast V športovej redakcii je špeciálom o play-off NHL:

  • mizogýnia je tam bežná, problémom sú vraj mikrofóny, ktoré ju zachytili
  • o Tomášovi Tatarovi čísla hovoria, že nie je hráčom do play-off, nie je to však také jednoznačné
  • Montreal s Jurajom Slafkovským bude viac vyhrávať skôr, ako sa plánovalo

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica hovorí, že zažil prípad gamblera, ktorý vykradol benzínku, aby získal peniaze. „Ľudia si nájdu výhovorku na čokoľvek, je to normálne. Čím je gambler inteligentnejší, tým lepšie výhovorky má.“

Podcast V športovej redakcii: „Môže sa Martin Réway vrátiť do hokejovej reprezentácie? Je to skôr prianie fanúšikov. Craig Ramsay si nemôže dovoliť zobrať na majstrovstvá sveta hráča, ktorý by nestíhal brániť. A Réway zároveň nie je v takej forme, aby garantoval bod na zápas.“

Lobotka možno nemá kam prestúpiť, hoci patrí k najlepším na svete, hovorí reportér Lukáš Vráblik v podcaste V športovej redakcii. „Jeho trhová hodnota išla nahor a máloktorý veľkoklub teraz potrebuje defenzívneho záložníka,” myslí si. Lobotka nedávno podpísal s Neapolom zmluvu do roku 2027.

Podcast v Športovej redakcii: Vysvetľujeme, kto a prečo chce vytvoriť novú hokejovú ligu, ktorú by neriadil hokejový zväz a jej súčasťou by nebol Slovan, Michalovce, Zvolen a možno ani Trenčín. Ide o kluby na čele s HK Nitra, ktoré sú nespokojné napríklad s limitom na cudzincov.

Podcast V športovej redakcii o trénerovi Calzonovi: „Po tlačovke, kde pôsobil, že je mimo reality, sa ponúkajú aj ďalšie dve možnosti – buď sa výrokom o spokojnosti po remíze s Luxemburskom snažil strhnúť tlak na seba, alebo ho jednoducho prekladateľ zle pochopil, čo by bolo veľké zlyhanie futbalového zväzu.“

Podcast V športovej redakcii: Petra Vlhová to povedala výstižne, je spokojná, ale nie úplne. „Sezónu zakončila typicky,“ hovorí reportérka Jana Sedláková, keď jedny preteky vyhrala, v druhých vypadla. Vlhová síce vyhrala „len“ dvakrát a nezískala žiadnu trofej, no jej sezónu nemôžeme označiť za neúspešnú.

V športovej redakcii: Vypadnutie Slovana z pohárovej Európy je sklamanie, no brankár Adrián Chovan si nezaslúži nenávisť za gól, ktorým Bazilej vyrovnal a poslal zápas do predĺženia. „Je to len futbal,“ hovorí v podcaste Lukáš Vráblik. „Gól ide na jeho vrub, ale odohralo sa viacero negatívnych okolností,“ tvrdí Pavel Bielik.

V športovej redakcii: Petra Vlhová je v niečom ako britský tenista Andy Murray. „Okrem olympijského zlata a glóbusov je jej najväčším úspechom, že dokázala zdolávať najlepšiu v histórii, Mikaelu Shiffrinovú. Rovnako ako Andy Murray Federera, Djokovića a Nadala,“ hovoria v podcaste Jana Sedláková a Štefan Bugan, reportéri Denníka N.

Podcast V športovej redakcii: Športovec má byť trocha v strese. Priveľa premýšľania však aj škodí, vraví psychologička Michala Bednáriková. Rozprávala sa s ňou redaktorka Jana Sedláková. Hovorili aj o myšlienkach športovca, ktorý zlyhá, či o komentároch na sociálnych sieťach.

Podcast V športovej redakcii: Na derby Slovan – Spartak by som syna nezobral, hovorí športový reportér Michal Červený. Jeho hosťom bol aj Pavel Bielik, ktorý bol v sobotu na derby, kde sa strhli výtržnosti. „Bežní ľudia s deťmi nechápu, prečo sú v meste ťažkoodenci,“ hovorí.

Nové na Dennikn.sk

19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom Moskve 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobreží 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlom 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla inflácia 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej ceste 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničím 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželom 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam? 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotik 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanie 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočet 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne