Americká banka NYCB má ťažkosti, zabezpečila si finančnú injekciu miliardu dolárov. Medzi investormi je aj firma bývalého ministra financií Stevena Mnuchina. Banka vymenila šéfa, informovala o ďalšom odlive vkladov a znížila dividendu.

Najväčšia švajčiarska banka UBS zaplatí v USA pokutu vo výške 1,37 miliardy eur. Urovná tým právny spor o obchodoch s hypotekárnymi cennými papiermi v rokoch 2006 a 2007.

Britská centrálna banka spustila svoj prvý záťažový test pre celý finančný systém. Chce zistiť, ako by extrémne podmienky zasiahli veľké banky, poisťovne, zúčtovacie centrá a investičné fondy dohromady.

Zo švajčiarskej banky Credit Suisse odišlo pred akvizíciou približne 10 % zamestnancov. Informáciu potvrdil šéf UBS Sergio Ermotti po tom, ako banka informovala o dokončení prevzatia svojho konkurenta. (reuters)

First Republic Bank podľa Bloombergu vyplatila pred svojím kolapsom niektorým zamestnancom štedré odmeny, každému vo výške viac ako 10 miliónov dolárov. Pád kalifornskej banky bol najväčším v USA od roku 2008.

Akcie amerických regionálnych bánk sa pred začiatkom obchodovania oslabujú, deje sa tak po prepade akcií banky PacWest Bancorp. Tá oznámila, že zvažuje svoj predaj, aby sa zachránila, jej akcie klesli po stredajšom obchodnom dni o vyše 37 percent.

First Republic sa stala druhou najväčšou skrachovanou bankou v histórii USA, ukazuje Graf dňa. V prvej päťke najväčších krachov v sektore sa umiestnili aj Silicon Valley Bank a Signature Bank, ktorých pád v marci odštartoval obavy zo širšej bankovej krízy.

Akcie First Republic padli o zhruba 50 percent, stalo sa tak po správe CNBC, že banka pravdepodobne smeruje do nútenej správy. O záchrane problémovej americkej banky podľa zdrojov Reuters mimoriadne rokujú americkí predstavitelia.

Problémy bánk v USA a Európe by sa podľa MMF mohli rozšíriť aj na kľúčové nebankové inštitúcie, ako sú penzijné fondy. To by ešte viac skomplikovalo boj centrálnych bánk proti vysokej inflácii.

Banková kríza v USA pokračuje, uviedol šéf JPMorgan Chase Jamie Dimon. Tvrdí, že jej následky sa budú prejavovať aj v budúcich rokoch, aj keď podľa neho nie je porovnateľná s globálnou finančnou krízou z roku 2008.

Credit Suisse naďalej pomáha bohatým Američanom vyhýbať sa plateniu daní, píše CNBC s odvolaním sa na whistleblowerov. K rovnakému zisteniu došiel podľa agentúry AP aj americký senát. Druhú najväčšiu švajčiarsku banku, ktorá sa dostala do problémov a ktorú v dôsledku toho prevezme jej väčší konkurent UBS, úrady za tieto previnenia stíhali už skôr. (čtk, CNBC)

Obavy finančných trhov z bankovej krízy ustúpili, čo pomohlo euru vrátiť sa k predošlému rastu, ukazuje Graf dňa. Európskej mene pomáha, že v eurozóne sa počíta s prudším zvyšovaním úrokov ako v USA, podľa ING sa môže euro čoskoro posilniť na úroveň 1,10 dolára.

Akcie Deutsche Bank v piatok klesli až o 15 percent a napokon skončili obchodovanie s 8,5-percentnou stratou, ukazuje Graf dňa. Na európske akciové trhy sa vrátil strach z eskalácie bankovej krízy len necelý týždeň po tom, ako švajčiarski regulátori vyriešili problémy bankovej legendy Credit Suisse jej núteným predajom najväčšiemu domácemu rivalovi.

Nové na Dennikn.sk

12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom 10:57Otec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike? 10:47Ako to číta Ivan Mikloš: Politika víťazí nad ekonomikou v USA aj na Slovensku. Je tu jeden zásadný rozdiel 09:23Onkologička Mriňáková: Pacientov s nádorom by sme mali operovať do dvoch týždňov, u nás sú to dva až tri mesiace 08:16Výprava na planétu mužov: reportáž z bojov na nultej línii pri Bachmute 08:04Danglár: Zakladateľ pozdravuje 07:49Mečiar, Harabin a Pellegrini 07:32Putin buď verí tomu, čo hovorí, alebo mu došli nápady 06:36Ekonomický newsfilter: Fico zahral maďarskou kartou a získal hlas Forróa pre Pellegriniho 06:31Ráno s NHL: Nastal zvláštny problém. Príbeh špičkového brankára, ktorý v Nashville prekazil prestavbuVčera 22:10Írsko bude mať prvého tiktokového premiéra. V politike začínal bojom za autistického brata (profil týždňa)Včera 20:27Pellegrini o lietadle: Nie je dôležité, kto ho vlastní, pre mňa už vôbec nieVčera 19:58Newsfilter: Korčokovi to zrazu ide, Pellegrini úplne uletelVčera 18:45Tento rok môžu ceny bytov ísť ešte dole, nálada v spoločnosti nie je dobrá, hovorí realitný maklér Čapo (+ podcast)Včera 18:44Údajného teroristu z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď už bol ministrom vnútra Šutaj EštokVčera 18:40Graf dňa: Používatelia Redditu pomohli sociálnej sieti k úspešnému vstupu na burzu, v budúcnosti ju môžu aj potopiťVčera 18:34Láska by nemala byť taká zložitá. Hlavní hrdinovia seriálu Young Royals čelia v závere kyberšikane aj generačnej traumeVčera 17:58Zákazku, ktorá stála miesto riaditeľa, dostal Doprastav. Rýchlostná cesta z Banskej Bystrice sa predĺžiVčera 17:57V záhrade aj v živote bojujeme s vecami, s ktorými vôbec nemusíme bojovať, myslí si záhradná architektka Bieliková a vyberá päť kníh o záhradáchVčera 17:48Pellegriniho luxus: Na kampaň letel miliónovým lietadlom poslanca Náhlika z HlasuVčera 17:37Medveď je opäť predvolebnou témou, vláda chce ústavný zákon o odstrele aj mimoriadnu schôdzuVčera 17:26V prezidentských voľbách ide aj o to, či koalícia ovládne centrálnu bankuVčera 17:25V tejto sezóne sa zranili Vlhová aj ďalšie lyžiarske osobnosti. Tréner Pini má štyri dôvody, pre ktoré sa to dialoVčera 17:11Predčasné penzie prerástli vláde cez hlavu, minister práce Tomáš chystané zmeny tajíVčera 17:11Danglár: Pochybnosti