Slovensko dosiahlo v rebríčku vnímania korupcie od Transparency International historicky najlepšie umiestnenie. Skončilo na 47. mieste zo 180 krajín, o dve priečky vyššie ako rok predtým. Rebríček reflektuje ešte obdobie Hegerovej a Ódorovej vlády, kroky novej Ficovej vlády v oblasti právneho štátu sa na umiestnení ešte neodrážajú.

Rozhodnutie Ľudovíta Ódora ako lídra kandidátky PS do eurovolieb prišlo v pravej chvíli, píše Martin Bútora. „Jeho najdôležitejším bodom je, že to nie je iba krok ‚proti‘, ale aj jasné posolstvo ‚za‘.“

Expremiér Ľudovít Ódor priznáva, že čelil veľkému tlaku, aby založil vlastnú stranu. „Už to skúšali iní ľudia. Každý, kto mal chvíľu vyššie preferencie, na Slovensku zakladal stranu. To je nezdravé. Radšej sa spájajme v rámci existujúcich štruktúr a strán. Vnímam snahu Progresívneho Slovenska rozšíriť si bázu voličov ako veľmi dobrú stratégiu.“

Šimečka s Ódorom sa vybral po víťazstvo, komentuje v Newsfiltri Filip Obradovič. „Bez zveličenia sa dá hovoriť o ideálnej akvizícii. Bývalý premiér, ktorý sa teší veľkej obľube medzi voličmi opozície, sa spája s lídrom opozície, s ktorým neriskuje, že by sa nedostal do Európskeho parlamentu.“

Dalo by sa povedať, že do kampane ma pozval Robert Fico, vysvetľuje Ľudovít Ódor, prečo prijal ponuku viesť kandidátku PS do eurovolieb. „Idú ako valec. Žijeme v paralelnom vesmíre, kde vláda nerieši reálne problémy, a zároveň sa vzďaľujeme od našich partnerov. Nedalo sa nečinne sedieť doma, keď človek vidí, čo sa deje.“

Obsah a forma vládnutia súčasnej koalície pripomína mečiarizmus, vraví v rozhovore expremiér Ľudovít Ódor. „Na druhej strane, vtedy sme sa proti praktikám moci vedeli spojiť. To súčasná vláda trochu podceňuje. Je nás dosť, aby sme im nedovolili uniesť štát. Demokracia nie je o tom, že keď máte 51 percent, môžete všetko. Demokracia je o tom, ako spravovať krajinu, aby sa v nej každý cítil doma.“

Ľudovít Ódor zatiaľ nevstupuje do PS, do eurovolieb kandiduje ako odborník. Na otázku, či nezvažoval aj prezidentské voľby, povedal, že tie sú aj o reprezentácii Slovenska. „Tam sú kvalifikovanejší kandidáti, ako napríklad Ivan Korčok. Nevidel by som tam svoju pridanú hodnotu,“ povedal.

Ľudovít Ódor vysvetľuje svoje rozhodnutie kandidovať do europarlamentu tým, že Ficova vláda unáša Slovensko nesprávnym smerom. Rozhoduje podľa neho stranícka knižka a pravidlo, že „čím väčší diletant“, tým lepší kandidát na funkciu.

Bývalý premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor povedie kandidátku Progresívneho Slovenska do Európskeho parlamentu. Na tlačovej konferencii to spolu s expremiérom oznámil predseda hnutia Michal Šimečka. Ódor bude riadiť aj stranícky think-tank, ktorý PS zakladá.

Ľudovít Ódor a Michal Šimečka. Foto N – Tomáš Hrivňák

Toto je vláda zúčtovania, máme právo vyjsť do ulíc a povedať, že je to priveľa, hovorí Ľudovít Ódor o kabinete Roberta Fica. „Výrazne to otrasie základmi právneho štátu. Predtým to robili zastrene, teraz sú na to možno aj hrdí. Javí sa mi, že kompas krajiny sa určite otočí smerom k temnejšej demokracii.“

Kráčame po tej istej ceste ako Maďarsko, uvidíme, kam dôjdeme, vraví v rozhovore expremiér Ľudovít Ódor. „Je dôležité, aby tí, ktorí majú iný názor, nezostali ticho, keď sa dejú veľmi radikálne veci, aby vyšli do ulíc protestovať alebo proti dianiu vystúpili,“ dodáva.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Osobnosťou roka 2023 je Ľudovít Ódor, rozhodla vo veľkej ankete Denníka N viac ako stovka osobností verejného života. Do výberu sa zapojili aj Iveta Radičová, Emília Vášáryová, Ivan Mikloš, Michal Kaščák, Zuzana Petková, Zuzana Fialová, Veronika Cifra Ostrihoňová, Roman Samotný či šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

Ilustrácia – Shooty

Expremiér Ľudovít Ódor bol na proteste v Bratislave spolu s viacerými svojimi ministrami, zverejnil k tomu fotografiu s komentárom „Stretávka po dvoch mesiacoch“.

Kroky Ficovej vlády otriasajú základmi právneho štátu, povedal Ľudovít Ódor na besede Napunku v Komárne. „Nie je to novinka, videli sme to aj dávnejšie. Vtedy to ešte robili sofistikovanejšie, teraz sú na to možno aj pyšní.“ Určite to otočí kompas krajiny smerom k temnejšej demokracii, dodal expremiér. (napunk)

Naživo: Diskusia N s expremiérom Ľudovítom Ódorom, ktorá sa koná pri príležitosti vydania českej verzie jeho knihy Rýchlokurz geniality. Ódor a moderátor Filip Titlbach sa rozprávajú o tom, čo čaká Slovensko pod Ficovou vládou alebo ako sa mení perspektíva strednej Európy.

Ľudovít Ódor povedal, že programové vyhlásenie vlády nedočítal, keďže v ňom nič konkrétne nevidel. Dokument naňho pôsobil ako slohová práca. Podľa bývalého premiéra už takisto treba mať lupu, keď chceme vidieť rozdiel medzi Smerom a Hlasom. Pozrite si záznam diskusie Denníka N s Ódorom a Shootym.

Úrad od nás preberal aj Erik Kaliňák, hovorí bývalá šéfka Ódorovej kancelárie Veronika Gulášová. „Po nástupe si zorganizovali prvé zasadnutie vlády. Aj v minulosti to tak bolo, že sa na prvom rokovaní riešia najmä personálne výmeny. Toho sa týkala asi najväčšia časť otázok od nastupujúcej garnitúry.“

Najviac ma mrzí, že Fico sem priniesol náladu ustavičnej kampane, vraví v rozhovore Ľudovít Ódor. „Voľakedy sa vlády aspoň tvárili, že skúsime aj niečo zreformovať tie prvé dva roky, ale teraz máme kampaň stále, stále len komu rozdať peniaze a to sa nedá dlhodobo udržať.“

Fico akoby mal osem tvárí, na stretnutiach je to oproti tlačovkám iný človek, vraví v rozhovore expremiér Ľudovít Ódor. „Raz nás ťahá do jadra EÚ, inokedy k Číne a Rusku, v jednom momente sú pre neho dôležité európske princípy, v inom momente absolútne nie. Ťažko ho dešifrovať.“

Môžeme byť optimisti, ale už ich poznáme a vieme, ako vládli, povedal bývalý premiér Ľudovít Ódor v diskusii v Cvernovke. „Viem si predstaviť, že jednu kapitolu napíšete zle, ale ak idete písať štvrtú a všetky predchádzajúce boli zlé, tak pravdepodobnosť, že sa to teraz podarí, nie je vysoká,“ hovorí o vláde Roberta Fica.

Prišli ako úradníci, odchádzajú ako úradníci, hodnotí Filip Obradovič vládu Ľudovíta Ódora. „Na chvíľu sme mohli sledovať, ako to vyzerá, keď štát vedú ľudia, ktorí svojej práci rozumejú, majú ju radi a nerobia hanbu doma i vonku.“

Ľudovít Ódor s odvolaním sa na predvolebné sľuby novej koalície povedal, že sa teší na to, ako „hermeticky uzavrú južnú hranicu“. „Najväčší incident v súvislosti s migrantmi bol, keď sa bývalý premiér pobil s bývalým ministrom vnútra,“ vyhlásil Ódor, čím narážal na konflikt medzi Igorom Matovičom a Robertom Kaliňákom.

Ľudia v 2. pilieri prišli počas Ficových vlád o päť až sedem miliárd eur, povedal Ľudovít Ódor. Sporiteľom odporučil, aby boli v strehu vtedy, ak by nová vláda rušila napríklad indexový fond.

Robert Fico má podľa Ľudovíta Ódora minimálne „osem tvárí“. „Raz nás ťahá do jadra EÚ, inokedy k Číne a Rusku, ťažko sa v tom vyznať. Expremiér zavtipkoval, že pri ich dnešnom vzájomnom stretnutí ani raz nespomenul mená „Soros“ či „Čaputová“.

Slovensko je podľa Ľudovíta Ódora špecifické tým, že dezinformácie tu šíria vrcholní politici. „Oni už akoby ani nerozmýšľali nad tým, ako zlepšiť pomery v krajine,“ povedal s tým, že mnoho politikov radšej len živí negatívne emócie.

Ľudovít Ódor naznačil, že neverí tomu, že by štvrtá Ficova vláda Slovensku výraznejšie prospela. „Keď píšete knihu, tak sa môže stať, že napíšete jednu zlú kapitolu. Ale keď ste napísali tri kapitoly a všetky boli zlé, tak asi ťažko tá štvrtá bude dobrá.“

Ľudovíta Ódora prekvapilo, ako rýchlo sa podarilo uzavrieť novú vládnu koalíciu. Dával šancu aj variantu, že Peter Pellegrini nepôjde s Robertom Ficom. „Bolo vidieť, že medzi nimi nie je chémia,“ povedal.

Šancu, že by končiaci premiér Ľudovít Ódor pokračoval v politike, stanovil on sám na päť percent. „Je to v rámci štatistickej chyby,“ povedal v diskusii Denníka N. Na otázku, či by nechcel viesť SaS namiesto Richarda Sulíka, odpovedal: „Neviem, či by som dokázal povaliť toľko vlád.“

Naživo – Diskusia Denníka N s končiacim premiérom Ľudovítom Ódorom: Čo sa dozvedel o Slovensku, keď bol predseda vlády? Aká bude jeho budúcnosť a aká bude po voľbách budúcnosť krajiny, ktorú krátko viedol? Moderuje Monika Tódová.

Danglár: Vitajte

Verím, že podobný štýl vládnutia nebude v budúcnosti ojedinelý, reaguje Michal Šimečka na koniec úradníckej vlády. „Po troch rokoch neustáleho chaosu a hádok vniesli do vládnutia na Slovensku pokoj, odbornosť a normálny, slušný výkon politiky orientovaný na problémy ľudí,“ tvrdí.

Ódorov kabinet pripravil pre novú vládu Návod pre úspešné Slovensko – stratégiu na niekoľko rokov dopredu. O budúcnosti krajiny podľa nej rozhodne najmä to, či si udrží talenty. Ak budú odchádzať, okrem finančných škôd to bude znamenať viac rozdelených rodín.

Končiaci kabinet Ľudovíta Ódora zanecháva Robertovi Ficovi (Smer) a jeho ministrom návod, ako spraviť zo Slovenska úspešnejšiu krajinu. Obálky štyroch kapitol farebnosťou opäť odkazujú na kocky lega, z ktorých si môžu budúce vlády zostaviť svoju kombináciu opatrení. Koláž – N; foto v strede – TASR

Po tom, čo Ľudovít Ódor v stredu odovzdá úrad premiérovi Robertovi Ficovi, príde do Cvernovky na diskusiu Denníka N. Moderuje Monika Tódová a lístky sú ešte v predaji.

Prezidentka sa poďakovala členom odchádzajúcej vlády odborníkov za odhodlanie, odvahu a ochotu ísť do verejnej služby. Ocenila tiež profesionalitu a príspevok k zlepšeniu politickej kultúry a komunikácie.

Foto N - Vladimír Šimíček

Je päť základných scenárov, ako by mohla nová vláda riešiť ceny energií na budúci rok. Z návrhov tímu ministra Petra Dovhuna je najpravdepodobnejšia limitovaná pomoc a zvýšenie cien plynu a elektriny o 20 percent. Ich udržanie na dnešnej úrovni by mohlo znamenať zavedenie nových mimoriadnych daní, napríklad pre Slovnaft.

Ministerstvo financií pripravilo nový návrh, ako by sa mala zmeniť dlhová brzda. Pri vyššom dlhu krajiny by vláda nemusela predložiť vyrovnaný rozpočet, ale rovno konsolidačný plán na ozdravenie verejných financií.

Hosťom diskusie Denníka N bude v stredu 25. októbra končiaci premiér Ľudovít Ódor. V bratislavskej Cvernovke o 19.00 h sa s ním bude rozprávať Monika Tódová. Lístky sú už v predaji.

V eurofondoch sme už revolúciu spravili, reaguje minister investícií Peter Balík na svojho nástupcu Richarda Rašiho. V podcaste eNkonomika Balík vraví, že spriechodnili viaceré problémové projekty, čím znížili riziko prepadnutia eurofondov z 800 na 100 miliónov.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Vláda Ľudovíta Ódora vzala na vedomie plán vytvorenia prvého fondu na systémové odškodňovanie za prírodné katastrofy a choroby zvierat. Ak si ho osvojí aj nová vláda Smeru, farmári budú zvládať suchá aj povodne oveľa lepšie ako doteraz.

Ódorova vláda považuje za svoje úspechy zníženie rizika prepadnutia eurofondov či nízke ceny elektriny na budúci rok. Medzi problémy zaradila nedostatok pediatrov a migráciu, ani v jednom prípade návrhy vlády neprešli v parlamente.

Premiér Ľudovít Ódor nevylúčil, že by mohol pôsobiť v politike, aj keď to považuje za menej pravdepodobné. „Zatiaľ nehovorím nie na žiadne svoje ďalšie smerovanie,“ povedal po rokovaní vlády, po ktorom bilancoval jej výsledky.

Najvyšší investičný stimul končiacej vlády Ľudovíta Ódora získal nový rimavskosobotský závod nemeckej firmy Winkelmann. Ako jediný investor dostane od úradníckeho kabinetu hotovostné dotácie v objeme až 41 miliónov eur, čo je viac ako 55 percent z celkovej sumy uvoľnených stimulov.

Robert Fico opäť obvinil prezidentku, že chce naťahovať vymenovanie novej vlády, odôvodnil to situáciou na policajnej inšpekcii, kde prebieha súboj o dôkazy v kauze čurillovcov. Fico tvrdí, že koaličnú zmluvu dohodne Smer, Hlas a SNS v najbližších hodinách a dňoch a odmieta, aby prezidentka navrhnutých ministrov posudzovala. Novinárom hrozil trestným stíhaním.

Motiváciou útoku pred Teplárňou bola podľa premiéra Ľudovíta Ódora nenávisť, ktorá pramení z predsudkov a je poháňaná jazykom, ktorý používajú aj niektorí politici. Vyhlásil to na spomienkovom podujatí na zaplnenej Zámocej ulici v Bratislave.

Foto N - Vladimír Šimíček

Na Slovensku dlhodobo panuje falošné poňatie solidarity, hovorí ekonóm Libor Melioris v ankete o ozdravovaní verejných financií. „Z nejakých tajomných dôvodov daňový a sociálny systém solidarizuje s tými, ktorí ani zďaleka nepatria medzi najviac strádajúcich.“

Rozpočtová rada kritizuje Ódorovu vládu, že k príprave vyrovnaného rozpočtu pristúpila čisto formálne a postavila ho len na plošnom škrtaní niektorých výdavkov. Nulový deficit je v návrhu dosiahnutý extrémnym znížením investícií a osobných a prevádzkových výdavkov. Podľa rady mal byť urobený realistickejšie.

Vládny špeciál do Izraela sa otočí toľkokrát, koľkokrát je potrebné, povedal premiér Ľudovít Ódor v súvislosti s repatriačnými letmi. „Nikoho tam nenecháme,“ uistil. Dnes dorazí z Izraela prvé lietadlo so slovenskými občanmi.

Premiér Ľudovít Ódor upozornil, že nemôže vyčleniť z rezervy vlády či premiéra peniaze na dôsledky zemetrasenia. Tieto financie sú zmrazené pre pravidlá sankcií za vysoký dlh. Humanitárna pomoc je však podľa neho pripravená na ministerstve práce.

Vláda predĺžila kontroly na hraniciach s Maďarskom do 3. novembra. Pôvodne sa mali skončiť 14. októbra. Od zavedenia kontrol zaznamenali pokles nelegálnej migrácie na územie Slovenska z Maďarska.

Dúfam, že nasledujúca vláda ocení, že našla „legové kocky“, aj keď sa nimi nebude úplne riadiť, hovorí v podcaste eNkonomika minister financií Michal Horváth. Na ozdravenie verejných financií podľa neho nestačí znižovať byrokraciu, šetriť na prevádzke a „nekradnúť“, bude treba aj zvyšovať príjmy.

Foto N - Vladimír Šimíček

Nové na Dennikn.sk

Včera 22:18Pellegrini majstrovsky popieral sám seba. Leško, Tódová, Šimečka, Kostolný, Brunovský, Bella komentujú debatu na MarkízeVčera 21:35Počúvali sme voličov koalície: volili by aj Korčoka, Danko je prípad, a keď kradnúť, tak slušneVčera 20:32Krajina nejde dobým smerom, vravel Korčok v prvej debate s PellegrinimVčera 19:37Morálku zniesol z nebies a priblížil nás k iným živočíchom. Zomrel primatológ Frans de WaalVčera 19:31Veľký kartel v energetike sa prevalil po rovnakej chybe, akú spravili stavbári pred 20 rokmiVčera 19:09Newsfilter: Pomsta je dokonaná, teraz ešte vybaviť tie amnestieVčera 19:07Juhoslovenská dedina už prilákala obrovskú pekáreň aj sklad KiK-u. Teraz chystajú ďalšie haly pre 1 300 ľudíVčera 18:48Ochranári po behu medveďa v Liptovskom Mikuláši nepretržite hliadkujúVčera 18:29Graf dňa: OECD vyzýva Slovensko na tvrdšie šetrenie, inak dlh neklesneVčera 18:20Najhoršie je, keď nám zabíjajú deti. Reportáž z vyčerpanej Odesy, ktorá sa každým útokom vzďaľuje RuskuVčera 17:35Korčokovi neprajú trendy ani dáta z minulosti. Ak by vyhral v prvom kole, môže prísť mobilizáciaVčera 17:17Vyvážame takmer toľko obilia ako pred vojnou, Rusi sa museli stiahnuť, hovorí manažér ukrajinských prístavovVčera 17:15Cena Dominika Tatarku už patrí aj prekladu amerického beatnika a alternatívnej hudbeVčera 16:27Shooty: BojkoVčera 16:24Dovozy obilia z Ukrajiny blokujeme aj jednostranne, no rastúci import z Ruska agrominister Takáč nekomentujeVčera 16:19Danglár: MedvedeVčera 15:58Čím horšie, tým lepšie: prečo Smer a Hlas rastúVčera 15:45Ekológ Mikoláš: Lykožrút v hospodárskych lesoch škodí, v rezerváciách je hrobárom aj pôrodníkomVčera 15:35Bratislava chce byť lídrom mestského plánovania pre deti, chystá medzinárodnú konferenciu Start with ChildrenVčera 15:35Ako som pracoval so sociopatomVčera 15:08Vývoj bojov (753. deň): Nový front odporu: ukrajinské útoky na rafinérie už začínajú v Rusku cítiťVčera 15:04Ráno po voľbách v autokraciiVčera 13:53Udrite ju tyčou, tá krava to potrebuje. Študentky opísali prax v českých veľkochovochVčera 12:31Môj súper je Pellegrini, hovorí Štefan Harabin. V jeho prospech sa vzdal aj Andrej DankoVčera 12:30Čo nám história hovorí o tom, akým prezidentom by bol Pellegrini a KorčokVčera 12:25V Moskve volajú po úplnom zániku Ukrajiny. Aj to je dôvod, prečo sú rokovania s Ruskom teraz nemožnéVčera 12:04Vždy keď prišli, bolo zle, vravia Krymskí Tatári. Ich trauma z Rusov trvá stáročiaVčera 12:04Firemný newsfilter: Rekordný vlaňajšok TMR, vláda ide dlhujúcim Molnárovcom po ruke a vo firmách máme Rusov zo sankčných zoznamovVčera 11:51Lipšica a jeho prokurátorov Žilinka odstavil. Troch posiela na väzenstvo, ďalších na netrestný úsekVčera 10:46Ipsos: Smer má 23 percent, protesty ním neotriasli. PS mierne zaostáva, darí sa aj Hlasu