Ivan Šimko

Exminister vnútra Ivan Šimko oznámil, že bude po voľbách na sneme kandidovať za predsedu KDH. Na Facebooku napísal, že „chce ponúknuť svoje sily a skúsenosti a uchádzať sa o prevzatie vedenia KDH“.

Načo by bolo dobré, ak by sme skúšali, či vedenie polície naozaj odstúpi? pýtal sa premiér Ódor v debate na festivale Atmosféra. Odpovedal tak na otázku, či sa spor policajného prezidenta a exministra Šimka mohol riešiť aj inak. „Minister Šimko vedel veľmi dobre, do čoho ide, pretože prezidentka veľmi jasne aj mne povedala, že vníma prácu polície ako dobrú a nechce tam nijaké škandály alebo zmeny.“

Ivan Šimko predsedovi KDH navrhoval, aby hnutie išlo do volieb s Modrými Mikuláša Dzurindu. Slabé preferencie svojho bývalého straníckeho šéfa z SDKÚ Šimko nehodnotí. „Ustanovili sa len nedávno. Pozorne sledujem, čo Mikuláš Dzurinda hovorí, a to je presné. Tak, ako definuje situáciu na Slovensku, tak je to veľmi podobné, ako to vnímam ja.“

Isté napätie medzi bezpečnostnými zložkami je prirodzené, v demokratickom štáte dokonca zdravé, vraví exminister Ivan Šimko o vojne v polícii. „Ja tomu nepripisujem veľkú váhu. Nebezpečné by bolo, keby niektorá z tých zložiek získala takú kontrolu nad ostatnými, že by to prestalo fungovať… alebo že by sa vzájomne dohodli a vytvorili kartel.“

Premiér a prezidentka sa ukázali ako slabí hráči, vraví v rozhovore bývalý minister vnútra Ivan Šimko. „Pán policajný prezident – a ja si ho za to vážim – je človek, ktorý má pevné nervy. A ten poker vie hrať. Pokiaľ by to zostalo ako spor medzi ministrom a policajným prezidentom, museli by sme nájsť modus vivendi, ako by sme fungovali ďalej.“

Ivan Šimko rozhovormi po odvolaní potvrdzuje, že sa nemal stať ministrom, píše v Newsfiltri Monika Tódová. „Nič nenasvedčuje tomu, že by mal zlý úmysel. No už len čítanie jeho vyjadrení ukazuje, že táto funkcia presahovala jeho schopnosti zorientovať sa. Zuzana Čaputová si to mala všimnúť skôr, ako ho do funkcie navrhla.“

Slová Ivana Šimka o kontrole polície nik nepochopil, tvrdí politológ Jozef Lenč. „Kauza ukázala, že symptómy krízy fungovania demokracie sú vžité natoľko, že sa stali súčasťou politík aj tých, ktorí sa hotujú zachraňovať demokraciu.“

Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš vylučuje, že by sa od exministra Šimka dožadoval informácií nad rámec zákona. Rezort vo vyhlásení potvrdil, že minister sa na primeranosť zásahu na ministerstve pýtal Šimka aj osobne.

Video: Prípad exministra Šimka v štyroch minútach. Policajný prezident Hamran vyvracia slová exministra Šimka.

Premiér Ódor zopakoval, že existuje viacero dôvodov, pre ktoré požiadal prezidentku Čaputovú o odobratie poverenia ministra vnútra. Vo vyhlásení takisto uviedol, že nepovažuje za problém, že sa minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš dožadoval vysvetlenia o primeranosti zásahu na jeho vlastnom rezorte.

Možno keby aktéri viac komunikovali, Šimkova kauza nemusela byť taká vypätá, píše v Newsfiltri Tomáš Gális. Šimkov odchod sa podľa neho po Hamranovej tlačovke javí oveľa zrozumiteľnejší ako deň predtým.

OĽaNO vyzvalo prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby odvolala ministra pôdohospodárstva Jozefa Bíreša. Exminister vnútra Ivan Šimko Denníku N povedal, že sa stretol s Bírešom na jeho žiadosť a pýtal sa ho na policajnú akciu na ministerstve pôdohospodárstva.

Policajný prezident Štefan Hamran vyhlásil, že Ivan Šimko sa zaujímal o živý prípad. Exminister vnútra hovorí, že tvrdenie sa zrejme týka zásahu na ministerstve pôdohospodárstva, záujem mal minister Jozef Bíreš, ale žiadne informácie nedostal.

Polícia podľa svojho prezidenta Štefana Hamrana obvinila poslanca Národnej rady. Nepovedal, o koho ide, podľa Hamrana sa v tomto čase doručuje uznesenie o vznesení obvinenia.

Ivan Šimko podľa Štefana Hamrana povedal, že chce konzultovať nominácie v inšpekcii a v NAKA s Marošom Žilinkom. Exminister vnútra aj generálny prokurátor akékoľvek kontakty medzi sebou odmietli.

Policajný prezident Štefan Hamran tvrdí, že bývalý minister vnútra Ivan Šimko od neho žiadal informácie o „živej“ akcii v prítomnosti štátneho úradníka z rezortu, ktorého sa akcia týkala. Hovorí, že rozpory so Šimkom boli principiálne.

Poslanci Hlasu žiadajú mimoriadny výbor o odvolaní Ivana Šimka. V najbližších dňoch budú zbierať podpisy na jeho zvolanie. Premiéra Ľudovíta Ódora sa chcú pýtať na dôvody odchodu ministra vnútra.

Naživo: Policajný prezident Hamran sa prvýkrát vyjadruje ku konfliktu s bývalým ministrom vnútra Šimkom

Možno prezidentka, premiér i policajný prezident vedia niečo, čo my nevieme, a naschvál o tom nehovoria, píše Newsfilter o prípade Ivana Šimka. „Zdôvodnenie odchodu ministra, ktoré predviedli, sa ťažko akceptuje. A to už len preto, že necháva priestor na rôzne aj nepravdivé špekulácie, ktoré vedú k oslabeniu dôvery v inštitúcie. Prezidentka aj premiér by mali svoje politické rozhodnutie riadne vysvetliť. Ak to neurobia, nemôžu sa čudovať, keď vyzerajú ako slabí politici, ktorí sadli na lep sebavedomým policajným funkcionárom a ich vydieraniu.“

Newsfilter: Vedenie polície vyhralo nad Šimkom, premiérom aj prezidentkou. „Vysvetlenia, čo také Ivan Šimko urobil, sme sa nedočkali ani v deň, keď mu bolo odobrané poverenie viesť ministerstvo. Ani premiér, ani prezidentka neobjasnili, v čom ich nominant zlyhal. Z ich vyjadrení, naopak, vyplýva, že keď si mali vybrať medzi jedným ministrom a dvadsiatkou policajtov, ktorí sa vyhrážali odchodom, vybrali si pokoj v polícii a jednoduchšiu cestu,“ píše Filip Obradovič.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic tvrdí, že o riešení situácie na ministerstve vnútra s prezidentkou Zuzanou Čaputovou nikdy nehovoril. Reagoval tak na vyhlásenie Hlasu, podľa ktorého údajne presviedčal prezidentku, aby Ivanovi Šimkovi odobrala poverenie. „Prestaňte klamať a nechajte nás pracovať,“ dodal na Facebooku.

Ľudovít Ódor odmieta, že skutočným dôvodom odvolania Ivana Šimka by bolo to, že odmietal vymenovať do inšpekcie Pavla Ďurku. “Z mojej strany to v žiadnom prípade nebol faktor, ktorý by ovplyvňoval moje rozhodnutie,“ povedal premiér.

Danglár: Doministrované

Ivan Šimko pripustil, že sa po odchode z funkcie ministra vnútra v nejakej forme zapojí do predvolebnej kampane. „Nie je mi jedno, ako voľby dopadnú. Ale nechcem tu robiť agitku pre nikoho,“ povedal na tlačovej konferencii.

Exminister vnútra Ivan Šimko si myslí, že policajní funkcionári, ktorí hovorili o odchode z polície, by neodstúpili. Dodal, že ak by tak nakoniec urobili, mal pripravené riešenie. Odmietol, že by mal záujem o nazeranie do živých spisov, ani sa nezaujímal o veľké kauzy. „Nie, to je vylúčené. Pýtal som sa na niektoré veci, ale hlavne kvôli vám, novinárom,“ povedal.

Končiaci minister vnútra Ivan Šimko vraví, že z funkcie odchádza nerád. „Došlo k tomu preto, lebo viacero policajných dôstojníkov hrozilo, že odídu zo svojich funkcií. Nedostal som, bohužiaľ, možnosť vyriešiť to v rámci mojich kompetencií. Prezidentka a premiér sa rozhodli riešiť to vo svojej réžii,“ povedal.

Naživo: Exminister vnútra Ivan Šimko po odvolaní z vlády.

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej pohrozili odchodom viac ako dve desiatky policajných funkcionárov. Šimkovi odobrala poverenie, keďže podľa nej došlo „k zásadnému prehĺbeniu nedôvery medzi vedením polície a ministrom vnútra“.

Naživo: Vyhlásenie prezidentky Čaputovej po poverení premiéra Ódora vedením ministerstva vnútra.

Ivan Šimko už nie je ministrom vnútra. Prezidentka Zuzana Čaputová poverila vedením ministerstva premiéra Ľudovíta Ódora.

Prezidentka Čaputová odobrala Ivanovi Šimkovi poverenie viesť ministerstvo vnútra. Dočasným riadením rezortu poverila premiéra Ódora. Foto - TASR

Naživo: Prezidentka Čaputová odoberie poverenie ministrovi Šimkovi a vedením rezortu vnútra poverí premiéra Ódora.

SaS tvrdí, že premiér Ódor sa sporom ministra Šimka a policajného prezidenta Hamrana nechal zatiahnuť do predvolebnej kampane. „Máme za to, že minister vnútra má mať jasnú zodpovednosť za výkon a prácu polície,“ píše SaS vo vyjadrení.

Prezidentka Zuzana Čaputová poverí vedením ministerstva vnútra premiéra Ľudovíta Ódora. Nahradí tak končiaceho ministra Ivana Šimka. Informovala o tom prezidentská kancelária.

Ivan Šimko musel odísť, lebo zaspal dobu, píše Matúš Kostolný. „Odvolaný minister vnútra narazil na najsebavedomejšiu políciu v našich dejinách.“

Peter Pellegrini kritizuje koniec ministra vnútra Ivana Šimka. „Časť štátu dnes začala riadiť polícia. Je to absolútne neprijateľné a v demokratickom štáte neprípustné,“ vyhlásil predseda Hlasu. Tvrdí, že ide o  zásadné zlyhanie premiéra a prezidentky.

Premiér Ľudovít Ódor nepotvrdil, že by Ivan Šimko chcel odvolať šéfa policajnej inšpekcie Petra Juhása. „Určite komunikácia s inšpekciou nebola úplne najšťastnejšia, ale nemôžem túto informáciu potvrdiť,“ odpovedal. Šimko končí vo funkcii dnešným dňom.

Za koncom Ivana Šimka sú aj personálne otázky a záujem o konkrétne prípady, povedal premiér Ľudovít Ódor bez detailov. „Keby to bolo len o jednom statuse, o tejto kauze by sme nepočuli už niekoľko dní. Problém bol oveľa hlbší,“ dodal.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Ivan Šimko končí ako minister vnútra. „Dôvera medzi ministrom a širokým vedením polície sa naštrbila natoľko, že sa ju nepodarilo obnoviť,“ vysvetlil premiér Ľudovít Ódor. Šimkove statusy sú podľa neho v rozpore s tým, k čomu sa jeho vláda zaviazala. „Politizácia polície je neprípustná, toto nie je cesta,“ dodal.

Naživo: Premiér Ľudovít Ódor k aktuálnej situácii

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes podľa informácií Denníka N odvolá ministra vnútra Ivana Šimka. Keďže ide o vládu bez dôvery parlamentu, ministerstvo bude riadiť iný člen kabinetu Ľudovíta Ódora. Dôvodom sú Šimkove pokusy o zasahovanie do činnosti polície.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Za týchto okolností by mal Šimko zvážiť odchod sám, píše v Newsfiltri Filip Obradovič. „Zdroje Denníka N vravia, že Šimko má maniere politika z 90. rokov a existuje obava zo zasahovania do vyšetrovaní. Ak by sa to potvrdilo, bol by to dôvod na jeho odchod z funkcie ministra a zároveň by bolo trochu zvláštne, že v nej dnes ešte sedel.“

Za sporom medzi ministrom vnútra Ivan Šimkom a vedením polície je viac ako status na Facebooku, v hre sú obavy zo zasahovania ministra do práce polície. Odchodom už hrozí viac ako desať funkcionárov polície. „Pán minister sľúbil pani prezidentke, že do vyriešenia celej veci sa vyjadrovať nebude,“ odpovedá ministerstvo vnútra.

Riaditeľ inšpekcie Peter Juhás, minister vnútra Ivan Šimko a policajný prezident Štefan Hamran. Foto N – Vladimír Šimíček a SME/Marko Erd

Výroky ministra vnútra Ivana Šimka o polícii boli chybou, myslí si Mária Kolíková z SaS. „Boli to zlé výroky,“ povedala v TA3. Exministerka spravodlivosti si však nemyslí, že by prezidentka mala Šimkovi odobrať poverenie byť ministrom.

Minister Šimko svojimi statusmi nahral Robertovi Ficovi, zhodli sa komentátori Denníka N v podcaste V redakcii. „Presne v tom spočíva chyba Ivana Šimka. Nechtiac pomohol šíriť príbeh Roberta Fica o tom, že policajti si v politických kauzách robia, čo chcú, že majú príliš rozviazané ruky a treba im ich zviazať,“ vraví Roman Pataj.

Hamran a Šimko sa naťahujú, Fico si to užíva, píše v Newsfiltri Jana Shemesh. „Aktivity premiéra aj prezidentky na vyriešenie situácie sú potrebné, ale mali by mať už aj praktickú koncovku, inak hrozí prehlbovanie sporu a jeho zneužívanie v predvolebnom boji. Lebo tak ako Fico volá po vyhodení Hamrana, tak Matovič požaduje, aby odišiel Šimko.“

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s ministrom vnútra Ivanom Šimkom pre jeho výroky a spory s policajným prezidentom Štefanom Hamranom. Podrobnejšie sa však k svojmu stretnutiu a situácii vyjadrí začiatkom budúceho týždňa.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa ešte dnes stretne s ministrom vnútra Ivanom Šimkom pre jeho výroky a spory s policajným prezidentom Hamranom. „Som v kontakte s premiérom a budúci týždeň sa k tomu vyjadríme viac,“ povedala Čaputová.

Česká a slovenská polícia majú zatiaľ nelegálnu migráciu pod kontrolou, zhodli sa ministri vnútra Ivan Šimko a Vít Rakušan na spoločnom stretnutí. Podľa Rakušana Česko preto nemusí pristupovať k uzavretiu hraníc so Slovenskom a opätovnému zavedeniu kontrol ako vlani.

Newsfilter: To, čo predvádza Štefan Hamran, vyzerá ako hystéria. „Možno nám niečo uniká, možno nemáme dostatok informácií, ale jeden ani dva neohrabané statusy na Facebooku by nemali byť dôvodom na hrozenie výpoveďami. Ak je tam niečo vážnejšie, nech to Hamran a jeho kolegovia povedia nahlas. Ak nie, bolo by dobré sa upokojiť. Lebo tak ako nevydarená komunikácia ministra vnútra nepomáha dôveryhodnosti Policajného zboru, nepomáha mu ani urazené ego jeho vedenia,“ píše Filip Obradovič.

Prezidentka sa ešte tento týždeň stretne s Ivanom Šimkom a zaujme stanovisko v spore ministra vnútra s vedením polície. „Registrujem to, neteší ma to. Pokiaľ ide o vyjadrenia ministra vnútra, považujem ich za nešťastné, najmä pokiaľ by malo ísť o politickú kontrolu vyšetrovania trestných činov. Tam to považujem za absolútne nepatričné,“ uviedla.

Najčítanejšie teraz

S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Iránsky útok na Izrael. Foto - TASR/APNajprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákGyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieFoto N - Vladimír ŠimíčekNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičBývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmFoto N - Tomáš BenedikovičVývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaZničená časť protivzdušnej obrany S-400. Zdroj - ZSU/TelegramMocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovMiniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien CherNewsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovPeniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku SlovenskaV čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryZdroj - Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0 Slováci sú ako kokosy. Športujú, ale nevedia po anglicky, hovoria zahraniční študentiZahraniční študenti na Slovensku. Koláž - NZatĺka manželku, podporuje násilie a obmedzuje slobodu. Svet indickému premiérovi aj tak nadbieha (profil týždňa)Indický premiér Naréndra Módí počas predvolebnej kampane. Foto: TASR/APAkým podozreniam čelí Pellegrini? Nedodržaný limit kampane, utajovaní darcovia aj čudný listPeter Pellegrini na bilborde. Foto N - Tomáš BenedikovičVývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMSZ letiska Džankoj operujú aj ruské vrtuľníky Mi-28. O tom, či sa podarilo nejaké zničiť, zatiaľ nie je nič známe. Foto - Wikipedia

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneVčera 16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to riešiVčera 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyVčera 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovVčera 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiouVčera 15:58V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryVčera 15:58Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeVčera 14:47Danglár: Rys v ohrozeníVčera 14:26Povinná vojenčina v 21. storočí? Rodovo neutrálna a vyberá tých najlepších, ukazuje švédsky modelVčera 14:19Slovenka bola pri smrteľnom útoku na Černihiv: Kým sme prišli k úkrytu, už sme počuli tri výbuchyVčera 13:59Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaVčera 13:57Slamerka Veroni Gyenge: Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, ale v politike takáto strana nie jeVčera 13:33V kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiVčera 13:28„Ste pod papučou“, ale aj „konečne viem, čo si muž myslí“. Aké to je, keď ako Otcovia v plienkach rozprávame otvorene a do hĺbkyVčera 13:06Děj se co děj, nemáte se čeho bátVčera 12:41Aktivista Marek Mach: Konšpirátorov ani politikov sa nebojím. S bojom proti hoaxom neprestanem ani vo ŠvédskuVčera 12:26Povodne v Dubaji spájali s umelo vyvolaným dažďom. Čo hovoria dôkazy?