Jana Dubovcová

Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová tvrdí, že rozhodnutie disciplinárneho senátu v prípade sudcu Františka Moznera je svojvoľné a pre svoju nemorálnosť aj mimoriadne škodlivé. Píše to v ústavnej sťažnosti, ktorou sa snaží prípad Moznera zvrátiť.

Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová nesúhlasí s oslobodením sudcu Františka Moznera spod disciplinárneho návrhu exministerky Márie Kolíkovej. Dubovcová sa kvôli prípadu obrátila na Ústavný súd: žiada od neho, aby májové rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu zrušil a aby sa o Moznerovi rozhodovalo nanovo.

Jana Dubovcová sa zhoduje s eurokomisiou na potrebe zaoberať sa legislatívnymi zmenami, ktoré by obmedzili právomoci generálneho prokurátora. Ministerka spravodlivosti to uviedla v reakcii na výročnú správu Komisie o právnom štáte.

Správnemu súdu v Bratislave po mesiaci fungovania chýbajú sudcovia, z pôvodne určeného počtu 44 je ich aktívnych len 19. Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová predpokladá, že súd bude môcť naplno fungovať najskôr o dva roky.

Nová ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová hovorí, že prioritou by mal byť systém fungovania tajných služieb. Podľa nej fungujú inak, ako by sme potrebovali. „Je to kľúčová vec. A to dokonca túto tému treba predradiť pred reformu súdnictva či úvahy o postavení prokuratúry.“

Jana Dubovcová nebude kontaktovať poslancov, aby cez nich presadila svoje návrhy do novely Trestného zákona či v prípade paragrafu 363. „Ak by som to urobila, znamenalo by to, že sa zapojím do politických súbojov, a to nechcem dopustiť,“ vraví nová ministerka spravodlivosti.

Jana Dubovcová po oslovení prezidentkou váhala, či sa chce stať súčasťou úradníckej vlády. Spomenula si však na štátne vyznamenanie, ktoré si pred rokmi prevzala. „Keby som teraz v kríze povedala, že uprednostním domáce papuče a pokoj, tak by som sa cítila nehodná toho vyznamenania,“ vraví v rozhovore.

Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová. Foto - TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila zostavu úradníckej vlády. Najväčším prekvapením je, že ministrom hospodárstva nebude terajší štátny tajomník rezortu Peter Švec, ale doterajší generálny riaditeľ SEPS Peter Dovhun. Pre Šveca sa vo štvrtok pochytil končiaci premiér Eduard Heger s predsedom SaS Richardom Sulíkom.

• predseda vlády – Ľudovít Ódor
  • podpredsedníčka vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov – Lívia Vašáková
  • ministerstvo hospodárstva – Peter Dovhun
  • ministerstvo financií – Michal Horváth
  • ministerstvo dopravy – Pavol Lančarič
  • ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka – Jozef Bíreš
  • ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie – Peter Balík
  • ministerstvo vnútra – Ivan Šimko
  • ministerstvo obrany –  Martin Sklenár
  • ministerstvo spravodlivosti – Jana Dubovcová
  • ministerstvo zahraničných vecí – Miroslav Wlachovský
  • ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny – Soňa Gaborčáková
  • ministerstvo životného prostredia – Milan Chrenko
  • ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu – Daniel Bútora
  • ministerstvo kultúry – Silvia Hroncová
  • ministerstvo zdravotníctva – Michal Palkovič
Členmi úradníckej vlády budú (zľava hore) Ľudovít Ódor, Lívia Vašáková, Ivan Šimko, Jozef Bíreš, Soňa Gaborčáková, Miroslav Wlachovský, Jana Dubovcová, Daniel Bútora, Peter Dovhun, Silvia Hroncová, Michal Palkovič, Peter Balík, Michal Chrenko, Michal Horváth, Martin Sklenár a Pavol Lančarič. Foto - N, TASR, FB

Nové na Dennikn.sk

07:09Red Bull obhájil titul, Pérez si to komplikuje sám 06:50Slafkovský strelil gól a odvtedy hral výborne. Zdá sa, že našiel sebavedomie aj ideálneho centra 06:28Ekonomický newsfilter: Ódorova vláda (možno) zachránila stovky miliónov z eurofondovVčera 23:52Leško, Šimečka, Kostolný: Ocitli sme sa v dokonalej búrke a Fico to využil. Je líder zvrátenostiVčera 22:28Ako dokáže dobrý učiteľ zmeniť život deťom: Bol som drzý žiak, bez pomoci by som neskončil základnú školuVčera 22:19Hypotéku mi nedajú, zostávam bývať u rodičov. Ako si mladí nemôžu dovoliť vlastné bývanie (+ plány strán, ako to zlepšiť)Včera 22:12Končiaci minister hospodárstva: Plyn skokovo zdražie vyše 90 percentám Slovákov, väčšiu pomoc pripravia len pre najchudobnejšíchVčera 22:02Peking alebo Taipei? Politické strany nemajú zhoduVčera 21:54Čo píšu v Rusku o Ficovi: štátna agentúra sa už teší na jeho víťazstvo, analytik krotí očakávaniaVčera 21:42Fico a Pellegrini pôsobili, že sú už dohodnutí. Shemesh, Pataj, Javorský, Szalay a Bezák hodnotia poslednú debatu v RTVSVčera 20:57Newsfilter: Každý hlas pre Matoviča pomáha Ficovi zložiť vláduVčera 20:39Ja som konzervatívny a ty úchylná liberálka, napísal mi cudzí muž. Po čase chcel poslať fotku penisuVčera 20:35Migranti v kampani aj radikáli, ktorí môžu rozhodnúť. Čo spája voľby na Slovensku a v PoľskuVčera 20:25V Marikovej idú krúžkovať toho, čo dal Matovičovi do držky. Asi tam však vyhrá Republika (reportáž)Včera 20:04Manipuluje a vyberá si médiá ako Trump. Ficova taktika pripomína jeho manuálVčera 19:34Prezidentka Čaputová pred voľbami: Nehľadajme dokonalých politikov, nikto taký nie je (celý prejav)Včera 19:05Organizátorka volieb v Petržalke: Nominanti strán do komisií sa odhlasujú, dochádzajú nám náhradníciVčera 18:52Graf dňa: Vývoj na burze potvrdzuje dvojnásobné zdraženie plynu, vláda chce menej dramatický nárastVčera 18:41Slováci sa rozhodujú, či budú voliť svojho favorita alebo posunú do parlamentu menšie stranyVčera 18:35Z eurofondov neprepadnú stovky miliónov, vláda čaká, že ich bude „iba“ stoVčera 18:24Až 15 riaditeľov úradov práce ponúka kandidátka Sme rodina – vyberal ich KrajniakVčera 18:16Ficova odysea: Z nadšenca EÚ, ktorý chcel patriť k jadru, je bojovník za národné záujmyVčera 17:43Otec Jána Kuciaka: Dosť sa bojím, ako voľby dopadnú. Fico je manipulátor a Matovič populistaVčera 17:32Šokoval ma Fico aj Matovič. Vaše voľby sleduje celá Európa, hovorí holandský reportérVčera 16:24Osem povolebných scenárov. Parlament bez Danka by zvýšil šance na vládu s PS, OĽaNO je pri hľadaní väčšiny komplikáciaVčera 16:15Maďarský minister zahraničných vecí prišiel osobne podporiť Alianciu, Smeru sa tentoraz otvorene nezastalVčera 16:11Najväčších domácich strechárov posledné krízy neohrozili. Kollárovci počas nich zarobili skoro 20 miliónovVčera 16:06Kontrolný výkaz k DPH sa opäť zmenil. S jeho zrušením firmy tak skoro počítať nemôžuVčera 15:52Voľby 2023: Protiprírodná koalícia ako Damoklov meč nad národnými parkmiVčera 15:04Nenávisť šíria najmä Kotleba, Suja a Mazurek, ukázala analýza takmer 9000 príspevkov na Facebooku