Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová tvrdí, že rozhodnutie disciplinárneho senátu v prípade sudcu Františka Moznera je svojvoľné a pre svoju nemorálnosť aj mimoriadne škodlivé. Píše to v ústavnej sťažnosti, ktorou sa snaží prípad Moznera zvrátiť.
Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová nesúhlasí s oslobodením sudcu Františka Moznera spod disciplinárneho návrhu exministerky Márie Kolíkovej. Dubovcová sa kvôli prípadu obrátila na Ústavný súd: žiada od neho, aby májové rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu zrušil a aby sa o Moznerovi rozhodovalo nanovo.
Jana Dubovcová sa zhoduje s eurokomisiou na potrebe zaoberať sa legislatívnymi zmenami, ktoré by obmedzili právomoci generálneho prokurátora. Ministerka spravodlivosti to uviedla v reakcii na výročnú správu Komisie o právnom štáte.
Správnemu súdu v Bratislave po mesiaci fungovania chýbajú sudcovia, z pôvodne určeného počtu 44 je ich aktívnych len 19. Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová predpokladá, že súd bude môcť naplno fungovať najskôr o dva roky.
Nová ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová hovorí, že prioritou by mal byť systém fungovania tajných služieb. Podľa nej fungujú inak, ako by sme potrebovali. „Je to kľúčová vec. A to dokonca túto tému treba predradiť pred reformu súdnictva či úvahy o postavení prokuratúry.“
Jana Dubovcová nebude kontaktovať poslancov, aby cez nich presadila svoje návrhy do novely Trestného zákona či v prípade paragrafu 363. „Ak by som to urobila, znamenalo by to, že sa zapojím do politických súbojov, a to nechcem dopustiť,“ vraví nová ministerka spravodlivosti.
Jana Dubovcová po oslovení prezidentkou váhala, či sa chce stať súčasťou úradníckej vlády. Spomenula si však na štátne vyznamenanie, ktoré si pred rokmi prevzala. „Keby som teraz v kríze povedala, že uprednostním domáce papuče a pokoj, tak by som sa cítila nehodná toho vyznamenania,“ vraví v rozhovore.
Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila zostavu úradníckej vlády. Najväčším prekvapením je, že ministrom hospodárstva nebude terajší štátny tajomník rezortu Peter Švec, ale doterajší generálny riaditeľ SEPS Peter Dovhun. Pre Šveca sa vo štvrtok pochytil končiaci premiér Eduard Heger s predsedom SaS Richardom Sulíkom.