Ženy v športe

Séria textov, rozhovorov a podcastov o tom, aká je realita žien v rôznych športoch. O problémoch s platmi či tréningovými podmienkami, ale aj o sexizme a materstve v spojení so športovou kariérou.

Som presvedčená, že ženy by mali mať možnosť sa rozhodnúť o interrupcii samy, vraví strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá je známa tým, že je silno veriaca. „Žiadna žena tam nejde len tak,“ hovorí v rozhovore zo série Ženy v športe.

Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková vedela, že nepôjde na olympiádu do Ria 2016. Kvalifikovala sa v čase, keď otehotnela. „Trénerovi som povedala: Nájdi si niekoho iného, ja som tehotná,“ vraví v podcaste zo série Ženy v športe.

Kladivárka Martina Hrašnová otehotnela, keď bola na vrchole kariéry. „Nedokázala som si predstaviť únavu, ktorá prišla po pôrode,“ vraví v rozhovore zo série Ženy v športe. „Od fyzickej únavy sa v ďalšej kariére odvíjalo veľa problémov,“ dodala.

Je dobré, že Nela Lopušanová šla do USA, na Slovensku už dosahovala svoj strop, hovorí hokejová manažérka Ľubomíra Kožanová. „Uživiť sa ženským hokejom je stále silné slovo. Zárobky najlepších stačia na bežné výdaje,“ vraví v rozhovore zo série Ženy v športe.

Trénerka českých hokejistiek Carla Macleodová hovorí, že ju hnevá, že trénerky berú v hokeji vážne, len ak pracujú pri mužoch. „Potrebujeme veľké úspechy, aby sme si vôbec udržali svoje pozície,“ hovorí v rozhovore zo série Ženy v športe.

Marie-Louise Etová je prvou futbalovou trénerkou v histórii bundesligy, ktorá bude pôsobiť pri prvom mužskom tíme. V Unione Berlín bude asistentkou dočasného hlavného trénera Marca Groteho, ktorý nahradil odvolaného Ursa Fischera.

Tenisový Turnaj majsteriek v Mexiku je fiasko, hráčky sa sťažujú na silný vietor, zlý kurt a nedostatok miesta na tréning. „Kurt je šialený a vietor tiež. Toto by sa podľa mňa už nikdy nemalo zopakovať,” povedala Češka Markéta Vondroušová.

V mužskom futbalovom Spartaku Trnava pôsobí ako fyzioterapeutka žena – Lenka Jurišičová. Hovorí, že bývalý tréner jej nedôveroval, keďže je žena a ešte je aj mladá. „Cítila som nedôveru a pohŕdanie,“ vraví v rozhovore zo série Ženy v športe.

Mariah Fujigamariová pomohla výborným výkonom k víťazstvu hokejového tímu Kalamzoo Wings v prípravnom zápase tímu mužskej súťaže ECHL. Vyhlásili ju za tretiu hviezdu stretnutia, ale ani to jej nestačilo, aby dostala kontrakt na začínajúcu sa sezónu.

Pred 20 rokmi bolo nepredstaviteľné, aby novinárka riešila hokej, hovorí v seriáli Ženy Darina Vymětalíková z ČT. „Keď som čakala na rozhovor s hokejistom, starší muž sa ma spýtal, ktorého si chcem vziať. Nenapadlo mu, že mňa to zaujíma,“ vraví.

Ženy majú oproti mužom 5- až 7-násobne vyššie riziko, že si zrania predný skrížený väz v kolene. „Je to nesmierne dôležitá téma. Dôvodov je niekoľko,“ vysvetľuje pre Denník N rešpektovaný fyzioterapeut Michal Novotný. Dôležitú úlohu zohráva tvar panvy, rozdielny dopad žien aj menštruačný cyklus, zhodujú sa expertky a experti.

Trénerka Natália Hejková pôsobila v Rusku, už pred vojnou proti Ukrajine však kritizovala ruskú politiku. V rozhovore zo série Ženy v športe hovorí, že basketbalistky do krajiny lákali najvyššie zárobky. „O Rusku nevedeli nič, žili v bubline,“ vraví.

Basketbalová trénerka Natália Hejková už v 80. rokoch ukázala cestu, že ženy môžu byť trénerky. Spočiatku ju však vážne podceňovali. „Keď sme prišli na zápas, tak sa na mňa nikto nepozeral a vítali sa s manažérom,“ vraví v sérii Ženy v športe.

Keď som otehotnela, šla som upratovať, sponzori v MMA mi nič neplatili, hovorí zápasníčka Lucia Szabová v seriáli Ženy v športe. Hoci mala sľubne rozbehnutú športovú kariéru, jej príjmy sa zrazu zastavili. „Nikto vás nebude sponzorovať, keď nezápasíte,“ vraví v podcaste zo série Ženy v športe.

Tenistka Anna Karolína Schmiedlová hovorí, že články o sebe v bulvári radšej nečíta. „Bojím sa, čo by o mne napísali,“ vraví v rozhovore zo série Ženy v športe. Prekvapila ju miera sexizmu od bulváru voči jej súperke v Pohári Billie Jean Kingovej.

Porovnávať zárobky Nely Lopušanovej a Juraja Slafkovského je scestné, píše Jana Sedláková v prvej časti seriálu Ženy v športe. „Je rozdiel byť olympijským víťazom v chôdzi a čo i len náhradníkom vo futbalovom Reale Madrid. Dôvod je jednoduchý – trh,“ píše.

Foto – TASR/AP; grafika N – P. K.

Tento rok slávi tenisové US Open 50 rokov od zavedenia rovných odmien pre ženy a mužov. Keď Billie Jean Kingová dostala ako víťazka v roku 1972 šek na 10-tisíc dolárov a mužský víťaz 25-tisíc, oznámila, že ak ženy do roka nedostanú rovnaké odmeny ako muži, ona a ďalšie tenistky budú turnaj o rok bojkotovať.

Nové na Dennikn.sk

17:25Barbora Fandelová: Šokovalo ma, že si podľa niektorých žien nezaslúžim šancu mať ďalšie dieťa 15:30Falošné manželstvo s príbuznou či prekročenie rieky. Tisíce Ukrajincov utekajú pred vojenskou službou 12:36Slovan ide do Spišskej ako outsider. Tri dôvody úspechu malého klubu, ktorý je na čele extraligy 09:20Severná Kórea systematicky a svojvoľne väzní, mučí a zabíja vlastných občanov 08:00Komentátori Denníka N: Penta je už ďalším členom koalície 06:56Ráno s NHL: Jedno striedanie, 4 sekundy a zranený kapitán. Príbeh najkratšieho debutu v históriiVčera 23:48Prvá agentúra z veľkej trojky zhoršuje Slovensku rating. Konsolidáciu považuje za nejasnúVčera 19:50Útok Hamasu spustil novú vlnu konšpiračných teórií o Chazaroch a židovskej svetovládeVčera 19:20Priznal sa k špionáži aj propagácii zvrátenej kultúry. Spolustraníka Vladimíra Clementisa komunisti zlomili rýchloVčera 19:00Newsfilter: Čo sa dá urobiť, aby Fico nedostal zrušenie špeciálnej prokuratúry pod stromčekVčera 18:44Blokády hraníc oslabujú ukrajinskú ekonomiku a Poliakom za ne hrozí žaloba z BruseluVčera 18:03NATO má len niekoľko rokov, aby sa pripravilo na ruský útok, varuje nemecký think-tankVčera 18:00Graf dňa: Európske embargo zabralo slabo. Ruské príjmy z ropy a zemného plynu znova rastúVčera 17:40Nezabíjajte zlaté teľa! Alebo čo Andrejovi Dankovi zrejme nepovedaliVčera 17:17Šimečka, Kostolný, Leško: Ako zachrániť demokraciu (pozvánka na diskusiu v Prešove)Včera 16:50Manuál o šikane pre rodičov: kedy klásť dieťaťu otázky, ako komunikovať so školou a prečo hneď nevolať psychológaVčera 16:45Žien v obrane a diplomacii pribúda, no stále je to málo. Pri riešení konfliktov sú prínosomVčera 15:49Rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry mala predchádzať široká diskusia a analýza následkovVčera 15:41Ako dávať skutočne dobré darčeky? Darujte zážitky, nie veciVčera 15:26U Fica patrí škrtenie medzi najobľúbenejšie druhy násilia (udalosti týždňa)Včera 15:14Kam SMER-uje Slovensko banková daň?Včera 15:13Danglár: Majster katVčera 14:49Kissingerov životopisec: Vedel, že diplomacia sa nevyhnutne scvrkáva na voľbu medzi zlamiVčera 14:36Perspektívy hnusu: Šimkovičová nie je žiadny Mefistofeles, možno volavkaVčera 14:28Vývoj bojov (653. deň): Ukrajinci si pripravili na šahídy mobilné jednotky a darí sa imVčera 14:17Chlapec, ktorý takmer neprežil nakrúcanie Harryho Pottera, drsné rodinné tajomstvo a jeden z najmilších filmov rokaVčera 14:00Ľudia majú pocit, že na beh sa netreba pripraviť, hneď riešia pulzy či aeróbnu kapacitu, vraví trénerVčera 13:25Prezidentka vyzvala koalíciu, aby sa zastavila. Opozícia oznámila ďalší protest pred úradom vlády aj v iných mestáchVčera 12:56MediaBrífing: Obavy z vplyvu umelej inteligencie na dezinformácie môžu byť prehnanéVčera 11:55Teroristi Hamasu znásilňovali Izraelčanky mimoriadne brutálne. Tie, čo prežili, sa s tým nevedia vyrovnať