Eutanázia – áno či nie?

Seriál rozhovorov Karola Sudora. Ak máte k téme čo povedať, napíšte, prosím, na [email protected].

Keď ma priateľ požiadal o podpísanie eutanázie, súhlasila som. Z lásky k nemu, hovorí Slovenka Alena Belmiloudová, ktorej partner Chris, s ktorým žila v Belgicku, ochorel na rakovinu bez šance vyliečiť sa. „Chcel, aby som mu pomohla ako chlapovi, ako svojmu mužovi.“ Nakoniec eutanázia nebola potrebná – Chris zomrel mesiac po stanovení diagnózy.

Na súde v Štrasburgu sa začína proces s maďarským právnikom Dánielom Karsaim, ktorý bojuje za rozhodnutie o ukončení života. Maďarská vláda reagovala na jeho žalobu protinávrhom. Prvé pojednávanie bude v utorok, rozhodnutie sa očakáva v januári.

Ak chce niekto zomrieť, je to jeho zodpovednosť. Štát ju na seba nesmie vziať, vraví v rozhovore o eutanázii kazateľ Daniel Pastirčák. „Áno, dôsledky, ktoré prinášajú samovraždy, sú trýznivé, s inštitucionálnym usmrcovaním sú však neporovnateľné.“

Smrť môže byť v najlepšom záujme človeka, hovorí etik Adam Greif. „Vezmite si príklad havarovaného kamióna, v ktorom je zakliesnený vodič. Kamión horí a vodiča nie je možné vyslobodiť. Vodič preto v snahe vyhnúť sa strašnému utrpeniu prosí ľudí okolo, aby ho zastrelili. Urobiť to by bolo racionálne aj morálne.“

Eutanázia môže byť racionálna aj morálna, tvrdí etik Adam Greif, ktorý sa témou zaoberá na vedeckej úrovni. „Ak by sme si mysleli, že život je vždy hodnotný bez ohľadu na okolnosti, preto je morálne iba ostať žiť, odmietnutie liečby by vždy bolo nemorálne. To je však nezmysel.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Rozhovory o eutanázii v Denníku N mi ubližujú, hovorí pacientka s vážnymi diagnózami Gabriela Múčková, ktorá je odkázaná na opateru svojho syna. „Niektorí vaši respondenti mi zraňujúco naznačujú, že som na príťaž, že som zlá a egoistická matka, ktorá zaťažuje syna, a tak by som sa mala pobrať na druhý svet. Lenže ja chcem žiť.“

Gabriela Múčková. Foto - archív G. M.

Naše deti musia vidieť, ako sa starne, ako sa zomiera, hovorí geriatrička Tatiana Leitmann. „Musia vidieť, ako vyzerajú ľudia so psychiatrickými diagnózami, s rakovinou, že niektorým pacientom amputujú nohy, že rany hnisajú, že starí ľudia možno neudržia moč a stolicu. Patrí to predsa k životu.“ Dodáva, že väčšina starých ľudí chce dožiť doma, nie v nemocnici či zariadení pre seniorov.

Tatiana Leitmann. Foto - archív T. L.

Keď príde môj čas a eutanázia u nás nebude legálna, chcem ísť do Švajčiarska a zatlačiť ten gombík, vraví Lucia Ďuriš Nicholsonová v texte, ktorý je súčasťou seriálu rozhovorov o eutanázii. „Svojim deťom hovorím o zodpovednosti za vlastné starnutie. Nechcem, aby ma moje deti kúpali, aby mi utierali zadok či sliny, aby sa vzdávali svojej práce a rodiny.“

Zákony trestajú aj tých, ktorí pacientovi ponúknu pomoc dôstojne odísť, píše o Péter Hunčík o eutanázii. Všíma si prípad právnika Dániela Karsaia, ktorý trpí smrteľnou chorobou ALS a v Maďarsku bojuje za rozhodnutie o ukončení života. Obrátil sa na Európsky súd pre ľudské práva, ktorého rozhodnutie bude zrejme precedensom.

Právnik Dániel Karsai trpí smrteľnou chorobou ALS a v Maďarsku bojuje za rozhodnutie o ukončení života. Na Európskom súde pre ľudské práva budú o jeho prípade pojednávať prvýkrát v novembri. „Nechcem svoj život zahodiť, ale ukončiť ho, keď to ešte môžem spraviť dôstojne,“ vraví.

Čím sú ľudia starší, tým viac pochopenia pre eutanáziu majú, vraví v rozhovore právnik a súdny lekár Peter Kováč. „Keď prídu choroby či umieranie rodičov a iných blízkych, ľudia neraz zmenia postoj. Kým totiž človek nie je priamo konfrontovaný s realitou straty kontroly nad sebou samým, v podstate ani nemá dôvod sa tým zaoberať.“

Foto Denník N - Vladimír Šimíček

Naša spoločnosť ešte nie je na eutanáziu nastavená, vraví odborníčka Jana Červenáková a spomína napríklad distanáziu, teda predlžovanie procesu zomierania. „Dnes dokážeme pri živote dlhodobo udržiavať nevyliečiteľne chorého a samostatne života neschopného človeka. Zbytočne tým predlžujeme utrpenie.“

Cirkev si uplatňovanie slobodnej vôle predstavuje ako zákaz eutanázie, vraví odborníčka na zdravotníctvo Jana Červenáková. „Medicína poskytuje úžasné možnosti, ako predĺžiť ľudský život, ale treba to robiť aj za cenu ľudského utrpenia? Lekári sú programovo vedení k takzvanej víťaznej medicíne za každých okolností. Keď začnú strácať pacienta, nevedia, čo s tým.“

Jana Červenáková. Foto - archív J. Č.

Eutanázia a paliatívna starostlivosť sa nevylučujú, vraví v rozhovore odborníčka Kristina Križanová, ktorá desaťročia sprevádza pacientov pri zomieraní. „Pacient by mal mať právo sám sa rozhodnúť, či chce, aby mu bola poskytnutá paliatívna liečba, či sa má liečba na jeho želanie skončiť alebo chce požiadať o eutanáziu.“

Kristina Križanová. Foto N - Tomáš Pobuda

Paliatívny lekár Peter Stachura vraví, že eutanázia nič nerieši a 90 percentám ľudí by pri dôstojnom zomieraní pomohli všeobecní lekári. „Prešiel som interné oddelenia viacerých nemocníc. Ľuďom, ktorí zomierajú dýchavicou, si niektorí lekári trúfnu podať maximálne Novalgin. To je absolútne zlá starostlivosť. Pýtam sa, čo robí stredný manažment, primár či vrchná sestra, ak im je jedno, že nepodávajú opioidy?“ vraví v rozhovore. „Ak sa toho primár bojí, nemá tam čo robiť.“

Foto – MZ SR

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:34Prokurátor Repa: Rýchlosť, akou rušia špeciálnu prokuratúru, ma prekvapilaVčera 19:34Prácu s textom nahradili powerpointové prezentácie. Odborníci vysvetľujú zlé výsledky PISA (anketa)Včera 19:25Newsfilter: Fico s Pellegrinim pre pár svojich známych obetujú bezpečnosť celého SlovenskaVčera 19:05Vymyslený slovenský vedec v hongkonských novináchVčera 18:35Vymenili takmer polovicu prednostov okresných úradov, funkciu získal Tarabov bratranec aj bývalý Rašiho viceprimátorVčera 17:29Ficov zásah do druhého piliera zníži dôchodky najmä mladým. Prídu o desiatky eur (+ prepočty)Včera 17:28Čo treba splniť na eutanáziu v Holandsku? Koľko stojí, kto a ako ju vykonáva, vysvetľuje Božena Moeton-SchromováVčera 17:24Štátna správa sa nafúkne o 300 úradníkov, ktorí majú vybavovať dotácie na hypotékyVčera 17:17Graf dňa: Ľudia zvládajú dražobu čoraz lepšie, ukazuje vývoj tržieb v obchodochVčera 16:58Shooty: TradíciaVčera 16:50Bývalý bratislavský bankár chce v Banskej Bystrici postaviť 360 bytov. Nahradia staré mestské skleníkyVčera 16:32Kto rozpútal vojnu na Ukrajine? Všetky stopy vedú k Putinovi, opisuje bod po bode nový filmVčera 16:29V škole sa má učiť, nie vypytovaťVčera 15:57Protesty poľských a slovenských dopravcov škodia ukrajinskej ekonomike, ktorá prežila aj vďaka výhodám pre kamionistovVčera 15:30Predseda súdnej rady Mazák: Len vymeniť Daniela Lipšica by im nestačilo. Ostali by na polcesteVčera 14:29Danglár: SpláchnutéVčera 14:21Ako to číta Ivan Mikloš: Vojenská pomoc Ukrajine sa v USA zasekla, ale téza o zlých republikánoch a dobrých demokratoch je v tomto prípade falošnáVčera 14:19Vývoj bojov (651. deň): Rusom zostrelili bombardér pri Haďom ostrove, mohol to byť Patriot a pokus odohnať ich lietadlá od frontuVčera 14:13Vaša solidarita sa končí tam, kde sa začína vaša peňaženka, vravia ukrajinskí vodičiVčera 13:31Bol vysoký, chudý a mal problém s koordináciou. Hedmanovi pomohli aj nové tréningové metódyVčera 13:30Špeciálna prokuratúra a Lipšic majú o pár dní skončiť, čurillovcom spätne berú ochranu, Žilinka má byť silnejší. Prišlo aj na znižovanie trestovVčera 13:29Vláda spáli väčšinu peňazí z vyšších daní a druhého piliera na Pellegriniho „lacnejšie energie“Včera 13:24Toto nie je pravý život, inde existuje lepší. Katarína Kucbelová hľadá model žitiaVčera 13:20Ficova vláda ruší prenájom čunovskej rekreačnej zóny. Podnikatelia blízki Smeru z projektu nedávno vycúvaliVčera 13:17Bez dvoch percent z daní by sme museli o peniaze pre dcéru ľudí prosiť. Ak bude opäť hroziť zmena, pôjdeme do ulícVčera 12:46Ministerstvo rozhoduje o novej nemocnici v Bratislave, skôr bude v Ružinove ako na RázsocháchVčera 11:50Pre zdravú pleť nepotrebujete desať prípravkov, dá sa to aj jednoduchšie, hovorí biochemičkaVčera 11:04Nohavicov životopisec sa vzopäl k životnému skoku do slepej uličkyVčera 10:22Mnohí dnes majú všetko a aj tak sa necítia šťastní, vraví psychológ Bednařík a vyberá päť kníh o vzťahoch a šťastíVčera 09:28Week 13: Ja ti ukážem, čo je to smútok