V spore štátu s firmou Ivana Kmotríka o národný futbalový štadión bude rozhodovať Súdny dvor EÚ, uviedol úrad podpredsedníčky vlády Lívie Vašákovej. Bývalá vláda Smeru štadión dotovala a chcela ho odkúpiť, po voľbách 2020 tieto rozhodnutia zvrátil kabinet Igora Matoviča.

Pri výstavbe Národného futbalového štadióna bol porušený zákon, súťaž na technologické vybavenie bola šitá na mieru konkrétnej firme. Potvrdila to Rada Úradu pre verejné obstarávanie, ktorá rozhodla o podnete Nadácie Zastavme korupciu.

Kontrola upozorňuje parlament, že na štátne peniaze stačia aj konexie, píše Športový newsfilter. „Systém financovania športu je rozdrobený, neprehľadný a bez koncepcie,“ píše Najvyšší kontrolný úrad. Napríklad futbalový štadión v Bratislave financuje vláda aj ministerstvo školstva, hokejisti zas dostali peniaze od ministerstva financií.

Firma Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo vlani utrpela po rokoch ziskov vysokú 32-miliónovú stratu. Najväčší podiel majú na tom zákazky súvisiace s Národným futbalovým štadiónom, ktorý súčasná vláda nechce kúpiť od Ivana Kmotríka.

Národný futbalový štadión. Foto N - Peter Kováč

Ivan Kmotrík sa dohodol s bankami na postupnom splácaní úveru, z ktorého staval bratislavský futbalový štadión. Jeho firme tak nehrozí konkurz, v ktorom by vláda mohla štadión získať, ako už skôr naznačil premiér Igor Matovič.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Marek Krajčí k možnosti použiť Národný futbalový štadión ako poľnú nemocnicu: „Riešime ich, ale dúfam, že nebudeme musieť k tomu pristúpiť.“ Igor Matovič dodal, že plošným testovaním chcú zachrániť normálne fungovanie nemocníc, aby sa nemuseli v panike stavať poľné nemocnice.

Vyšetrovanie kauzy Národného futbalového štadióna sa môže rozšíriť o ďalšie trestné činy. „V tejto súvislosti sú vykonávané všetky potrebné úkony v zmysle zákona s cieľom náležitého objasnenia veci,“ napísala polícia na Facebooku.

Bývalý premiér Pellegrini je pripravený vypovedať na polícii v súvislosti s kauzou Národného futbalového štadióna. Tvrdí, že svedomie má čisté a jeho vláda konala len na základe zmlúv a rozhodnutí rezortov.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci Národného futbalového štadióna. Vicepremiér Štefan Holý potvrdil, že trestné stíhanie začala pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Stále nie je jasné, akí experti pracovali na analýze, na základe ktorej sa vláda rozhodla nekupovať štadión od Kmotríka. Podľa Miroslava Cáka z advokátskej kancelárie AGM Partners bude rozhodujúce, ako sa postavia orgány činné v trestnom konaní k trestnému oznámeniu, ktoré vláda vo veci štadióna podala.

Úrad vlády už podal trestné oznámenie vo veci Národného futbalového štadióna Ivana Kmotríka. Plní tak prvý zo sľubov, ktoré vláda dala po rokovaní, na ktorom rozhodla, že od Kmotríka štadión nekúpi a bude od jeho firmy pýtať 27-miliónovú dotáciu.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Karol Kučera vníma Národný futbalový štadión ako klasickú kauzu minulej vlády. „Vieme, že pán podnikateľ (Ivan Kmotrík – pozn. red.) si nedávno kúpil väčšie lietadlo, tak môže vlastniť aj štadión,“ hovorí nový vládny splnomocnenec pre mládež a šport.

Kričal, že Kmotríkov štadión je zlodejina, teraz spravuje hokejový. Ladislav Križan hovorí, že SFZ (Ján Kováčik) ani SOŠV (Anton Siekel) nemali pri futbalovom štadióne mlčať. „Celá športová komunita v interných debatách spochybňovala celú transakciu, napriek tomu nikto nevystúpil verejne,“ hovorí.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Ivan Kmotrík tvrdí, že nerozumie záverom vládnej analýzy o NFŠ a vyjadreniam niektorých členov vlády. „Všetky dokumenty už skúmajú naši právnici. Ak sa vláda bude držať zverejnených analýz a prezentovaného postupu, už teraz identifikovali potenciálne spáchanie niekoľkých trestných činov,“ tvrdí Kmotrík.

Riešenie otázky Národného futbalového štadióna je zodpovednosťou súčasnej vlády, vyhlásil Pellegrini, verí, že bude v súlade s právom. Premiér Matovič povedal, že zodpovednosť nesú bývalí ministri školstva za SNS Plavčan a Lubyová, bývalý vedúci úradu vlády Šutaj Eštok či expremiéri Pellegrini a Fico. (tasr)

Kmotríkov štadión už konečne ani oficiálne nie je národný, píše v komentári Roman Pataj. Stavba futbalového štadióna v Bratislave podľa neho prebehla spôsobom, aký by sa už nikdy nemal zopakovať.

Kmotrík nehovorí nič na rozhodnutie vlády neodkúpiť štadión od NFŠ a pýtať dotáciu späť, tvrdí, že si chce najprv pozrieť analýzu od úradu vicepremiéra Holého. Povedal, že väčšina štadiónov dostala vyššiu dotáciu a tá pre jeho štadión bola schválená vládou aj Európskou komisiou. „To znamená, že Brusel potvrdil, že to je v poriadku,“ dodal.

Vláda by podľa Matoviča „spáchala trestný čin“, ak by presmerovala peniaze na Národný futbalový štadión do spoločnosti NFŠ, keď vie, že uzavreté zmluvy boli neplatnými právnymi úkonmi. Zdôraznil, že sa rozhodli na základe hĺbkovej analýzy, na ktorej pracovalo asi 15 právnikov.

Premiér Matovič očakáva, že sa zástupcovia spoločnosti NFŠ budú brániť aj právnymi krokmi voči rozhodnutiu vlády vyhlásiť zmluvy týkajúce sa štadióna za neplatné. „Nebojíme sa ani honu na čarodejnice, očakávame aj rôzne podlé útoky,“ dodal.

Štát neodkúpi Národný futbalový štadión od Ivana Kmotríka. Spoločnosť NFŠ bude tiež musieť vrátiť peniaze, ktoré už dostala. Skonštatoval to vicepremiér Štefan Holý na základe auditu, podľa ktorého sú zmluvy, ktoré štát uzavrel, neplatné.

Ivan Kmotrík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Matovič, vicepremiér Holý a minister Gröhling ohlásili na 15. h tlačovku o Národnom futbalovom štadióne. „Vôbec neviem,“ reagoval Ivan Kmotrík na otázku, či vie, čo plánuje vláda oznámiť. Štadión vlastní jeho akciovka NFŠ, debata je o tom, či štát má kúpiť štadión a za koľko.

O osude Kmotríkovho futbalového štadióna sa môže rozhodnúť už zajtra. Pôvodne mal o tom, či štát od podnikateľa kúpi štadión za 100 miliónov eur, rozhodovať najmä rezort školstva, hlavné slovo bude mať nakoniec Kollárov človek Štefan Holý. (aktuality)

Aké veľké je riziko, že Kmotrík zažaluje štát, ak od neho nekúpi štadión, má posúdiť Kollárov nominant Štefan Holý. Vláda chce o štadióne rokovať v júli, dnes poverila podpredsedu pre legislatívu, aby povedal, či má štát povinnosť kúpiť štadión Slovana a za koľko.

Štefan Holý si preberá od prezidentky Zuzany Čaputovej poverenie člena vlády. Foto - TASR

Ivan Kmotrík hovorí, že Národný futbalový štadión nateraz štátu nepredáva. „Do projektu sú zapojené banky, externé financovanie, dodávatelia… Budú všetci títo aktéri solidárni?“ hovorí.

Ivan Kmotrík st. (vľavo) so synom Ivanom, generálnym riaditeľom Slovana, pri novinárskej prehliadke štadióna v roku 2019. Foto N - Peter Kováč

Kmotríkovci si pri navýšení ceny vymýšľali, investícia do Národného futbalového štadióna smrdí, hovorí štátny tajomník pre šport Ivan Husár. Dodáva, že sa pokúsi zistiť, prečo v posledných rokoch na ministerstve školstva „kvitla lúka“ paralympionikom.

Štát nekúpil štadión a odkaz doby znie: Pán Kmotrík, urobte dobrý skutok. Nechajte si ho, komentujú právnici Ladislav Križan a Zuzana Zajíčková. Avizujú tlak, ktorý bude na nové vedenie ministerstva školstva. „Netreba sa báť. Sme s vami,“ píšu.

Štát pred voľbami neodkúpil od Ivana Kmotríka Národný futbalový štadión, vyplýva to z informácií, ktoré zverejnili právnici Ladislav Križan a Zuzana Zajíčková. Podľa nich štát nemusí štadión odkúpiť ani za pôvodne dohodnutých 75 miliónov eur.

Barážový zápas futbalového EURO 2020 Slovensko – Írsko sa 26. marca na NFŠ v Bratislave bude hrať bez divákov. Slovenský futbalový zväz garantuje vrátenie peňazí za vstupenky.

Zuzana Petková vyberá za podcenenú udalosť týždňa fakt, že Lubyová nechce povedať, či podpísala dodatok k NFŠ. „Štadión bude jedna z vecí, ktoré ako prvé čakajú na nového ministra. Kmotríkovi by pritom nemal ustupovať, mal by dať celú vec na súd.“

Transakcia s národným futbalovým štadiónom sa zatiaľ pravdepodobne nekoná. „Ja neviem o tom, že by som niečo predal,“ povedal Ivan Kmotrík. Jeho tím štadión nakreslil aj objednal. Potom iná firma majiteľa futbalového Slovana zvíťazila v súťaži o prenájom štadióna a nakoniec by ho mal kúpiť štát aj za takmer 100 miliónov eur.

Lubyová sľubuje, že obchod s Kmotríkom nedokončí, no pointa je, či podpíše navýšenie ceny. O tom, či podpísala dodatok, ktorý posúva cenu za štadión ku sto miliónom eur, mlčí.

Podnikateľ Ivan Kmotrík Foto - Ivan Kmotrík

Pani ministerka Lubyová, nepodpíšte Kmotríkovi dodatok, nemáte na to argumenty, vyzývajú právnici Ladislav Križan a Zuzana Zajíčková. Ak ministerka v demisii dodatok nepodpíše, stačí, aby strany doterajšej opozície splnili svoje sľuby, a Kmotríkovi štát za štadión nezaplatí.

Podcast Športového newsfiltra: Tak ako nová vláda ohrozuje štadión Ivana Kmotríka, aj koronavírus ohrozuje preteky, na ktoré sa chystá Peter Sagan.

Športový newsfilter: Ivan Kmotrík zrejme nesledoval volebnú noc s nadšením. Strany pravdepodobnej koalície sú ochotné ísť s ním do sporu ohľadom preplatenia Národného futbalového štadióna. Peniaze však už ministerstvo má na účte, stačí jeden podpis ministerky v demisii.

Kamenický poslal Lubyovej doplatok 90,9 milióna eur, tá Kmotríkov štadión za 118 miliónov zatiaľ nekúpila. Právnici Ladislav Križan a Zuzana Zajíčková píšu o najnovšom vývoji okolo futbalového štadióna.

Oligarcha Kmotrík nemôže za štadión dostať sto miliónov eur, je to zlodejina, hovoria niektoré opozičné strany a odmietajú záväzok vlády štadión odkúpiť. Iné zo strán sú však v odpovediach opatrnejšie.

Robert Fico prvý Kmotríkovi sľúbil milióny na štadión, Pellegrini sumu ešte o ďalšie milióny pred voľbami zvýšil. Ivan Kmotrík starší, Ivan Kmotrík mladší a Peter Pellegrini. Foto – TASR

Kmotríkov štadión je výrazne predražený aj podľa štúdie, ktorú si od KPMG objednal štát. Analytici odporučili štátu, aby za štadión s kapacitou 22-tisíc divákov zaplatil najviac 70 miliónov eur. Aktuálne štát sľubuje Kmotríkovi zaplatiť takmer sto miliónov.

Robert Fico s majiteľom Slovana Ivanom Kmotríkom v októbri 2017. Foto N – Vladimír Šimíček

Pre ministerku Lubyovú nie je navýšená cena za Národný futbalový štadión „až taká dramatická“. Ide o 23 miliónov eur  pre Kmotríka navyše oproti plánu. Bráni sa tiež, že teraz žiadne peniaze neposielajú a schváliť to má až budúca vláda.

Vláda nemusí, ale chce namiesto telocviční kúpiť Kmotríkov štadión. Právnici Ladislav Križan a Zuzana Zajíčková opisujú ďalšie detaily súvisiace s futbalovým štadiónom.

V parlamente dnes kvôli štátnej dotácii na Kmotríkov štadión navýšenej krátko pred voľbami zasadne mimoriadny výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Veronika Remišová (Za ľudí) podáva trestné oznámenie v súvislosti s Národným futbalovým štadiónom. Pri podpisoch dodatkov a zmluvy o budúcej kúpnej zmluve vidí podozrenia zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Ministerku Lubyovú zároveň vyzvala, aby žiadny dodatok tesne pred voľbami nepodpisovala.

Štát zrejme nemá zmluvnú povinnosť kúpiť Kmotríkov štadión. Do podpísania príslušných dokumentov zostáva niekoľko hodín. Právnici Ladislav Križan a Zuzana Zajíčková upozorňujú, že na to nie je dôvod.

Športový newsfilter: Štát robí všetko preto, aby za štadión, ktorý nepotrebuje, poslal Ivanovi Kmotríkovi ešte o 25 miliónov eur viac. Vysvetľujeme aj to, prečo sme písali o sexuálnom škandále Kobeho Bryanta, hoci sa hovorí, že „o mŕtvych len v dobrom“.

Veronika Remišová (Za ľudí) bude pre Kmotríkov štadión žiadať zvolanie parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Témou má byť podozrenie, že štadión je predražený a že Kmotrík nebude mať ani povinnosť na ňom zadarmo hostiť reprezentáciu.

Ako sa z národného štadióna stal Kmotríkov. Právnici Ladislav Križan a Zuzana Zajíčková vyzývajú športovcov, aby sa ozvali a vybrali si medzi lojálnosťou k ľuďom tejto krajiny alebo k bezškrupulóznym krstným otcom v pozadí.

Premiér Pellegrini nevidí dôvod, aby rozhodnutie okolo Národného futbalového štadióna prenechala vláda na budúcu vládnu garnitúru. „Nezdieľam názor, že to má akýkoľvek súvis s politickou garnitúrou,“ povedal Pellegrini.

Premiér Peter Pellegrini o Národnom futbalovom štadióne: „Vláda rozhodla o tom, že odporúča ministerstvu školstva pokračovať v rokovaniach a uzavretí dodatku, ktorým sa definitívne stanoví suma, za ktorú štát tento štadión bude kupovať.“

Remišová (Za ľudí) odmieta navýšenie cien za Kmotríkov futbalový štadión. Je to podľa nej „odplata, ktorú musí SNS platiť za neobmedzený mediálny priestor pre svojho predsedu v TA3“. Ministerka školstva Lubyová (SNS) navrhla zaplatiť za štadión Kmotríkovi sto miliónov eur, hoci zmluva rátala len so 75 miliónmi.

Vláda zaplatí Kmotríkovi za štadión o 23 miliónov viac, ako sa dohodlo v zmluve. Schválili to dnes ministri na návrh ministerky školstva Lubyovej (SNS).

  • Ak by vláda štadión od Ivana Kmotríka neodkúpila, zaplatila by mu len dohodnutú dotáciu 27 miliónov.
  • Ak by Kmotrík trval na predaji štadióna, vláda by bola povinná zaplatiť len 75 miliónov.
  • Výsledok je, že za štadión zaplatí štát Kmotríkovi 98,5 milióna eur a on si ho bude od štátu aj s 500 garážami prenajímať za 1,4 mil. ročne.

Národný futbalový štadión je nová diaľnica do Košíc, píše Juraj Javorský v Newsfiltri. „Ani predsmrtné kŕče vládnej koalície nebrzdia nominantov SNS v organizovaní neuveriteľných kšeftov.“

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla inflácia 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej ceste 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničím 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželom 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam? 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotik 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanie 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočet 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne  10:44Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo 10:41Dvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad) 10:38MediaBrífing: Spôsobili technológie epidémiu duševných chorôb u detí? Je to zložitejšie