Festival Pohoda chystá Koncert pre Ukrajinu. Bude 25. februára v Bratislave, vystúpia ukrajinská raperka Alyona Alyona, spevácky zbor charkivského divadla, Berlin Manson, Karpatské chrbáty, VBPS, FVLCRVM a DJ Matwe.

S Pohodou sme pripravení ísť aj do debát s politickou mocou, robili sme to od začiatku, vraví Michal Kaščák, ktorý zorganizoval festival aj v Kyjive. „Tvrdiť, že v Kyjive je úplne normálny život, je mimoriadne neľudské vyjadrenie. Neempatické, nepartnerské, nesusedské,“ vraví v rozhovore.

Mali by sme urobiť všetko preto, aby naši vrcholní predstavitelia netlačili Slovensko smerom k darebáckym štátom, vraví Michal Kaščák. „Mám na mysli krajiny ako Irán, Severnú Kóreu, samotné Rusko a veľmi blízko je k tomu Maďarsko. Začíname sa približovať k tomuto spolku, čo ma desí. Aj na toto si ako spoločnosť musíme dať veľký pozor.“

Ukrajinská televízia TSN nakrútila reportáž o festivale Pohoda loves Ukraine a o slovenskej zbierke na sanitky a terénne autá dovezené na Ukrajinu. V tejto várke priviezli slovenskí novinári a dobrovoľníci z All4Ukraine desať vozidiel.

Máločo o vojne vypovedá silnejšie ako to, keď nám hovorili, ako sa zmenili vianočné priania ukrajinských detí, píše z Ukrajiny Oliver Rehák. So slovenskými hudobníkmi tam zažil prerušenie koncertu pre hrozbu raketového útoku aj návštevu obce, ktorá sa stala terčom ruskej agresie medzi prvými.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Videoreportáž z kyjivskej Pohody: Z pódia do krytu – hrozba ruskej rakety prerušila festival. Robert Fico cez deň tvrdil, že „niet väčšieho popretia vojny na Ukrajine“, ako je Pohoda v centre Kyjiva.

Organizátori akcie Pohoda Loves Ukraine sa po odvolaní leteckého poplachu rozhodli v programe pokračovať. Pôvodne oznámili, že jednodňový festival v Kyjive predčasne ukončia.

Michael Kocáb a Michal Kaščák s ukrajinskou zástavou počas festivalu Pohoda Loves Ukraine v kyjivskom klube Atlas. Foto N - Tomáš Benedikovič

Festival Pohoda Loves Ukraine v Kyjive museli prerušiť pre letecký poplach. Návštevníkov aj umelcov evakuovali. Robert Fico cez deň tvrdil, že „niet väčšieho popretia vojny na Ukrajine“, ako je dnešná Pohoda v centre Kyjiva.

V kyjivskom klube Atlas sa koná jednodňový festival Pohoda Loves Ukraine. Otvorila ho diskusia s Michalom Kaščákom a Michaelom Kocábom. Všetci účinkujúci hrajú bez nároku na honorár, vstupné je dobrovoľné.

Michael Kocáb a Michal Kaščák v Kyjive na festivale Pohoda Loves Ukraine. Foto N - Tomáš Benedikovič

Premiér Fico píše, že „niet väčšieho popretia vojny na Ukrajine“ ako je dnešný festival Pohoda v centre Kyjiva. V statuse na Facebooku podujatie označil za „festival politickej piesne zo Sorosových peňazí“. Fico pred návštevou Ukrajiny tvrdil, že v Kyjive je „normálny život“ a spochybňoval, že je tam vojna.

Michal Kaščák vezie do Kyjiva ukrajinskú verziu Pohody, v sobotu organizuje koncert slovenských a ukrajinských kapiel. Kaščák je súčasťou skupiny dobrovoľníkov, ktorí na Ukrajinu priviezli sanitky a terénne autá zo Slovenska.

Pesnička dňa: Pilgrim. Cez víkend bude v Kyjive benefičný festival Pohoda Loves Ukraine. Vystúpia Karpatské chrbáty s Michaelom Kocábom, Berlin Manson, FVLCRVM, Fara a VBPS, ukrajinskú scénu zastúpia Stanstiya Mir, Hyphen Dash a Lucas Bird.

Pohoda získala cenu European Festival Award pre Najlepší stredne veľký festival. Tieto ceny udeľuje asociácia európskych hudobných festivalov v holandskom Groningene.

Ďalším potvrdeným menom Pohody 2024 je britský hudobník Skepta. Tento raper a producent vystúpil na trenčianskom letisku už v lete 2019, pri návrate na Slovensko predstaví aj nové skladby z pripravovaného albumu. (pohoda)

Na budúcoročnej Pohode zahrajú Queens of the Stone Age. Americkú skupinu čaká v júli 2024 na Slovensku koncertná premiéra. Sú slávni, drsní a prídu v dobrej fáze, píše Oliver Rehák.

Pesnička dňa: No One Knows. Americká skupina Queens of the Stone Age v lete 2024 zahrá prvýkrát na Slovensku. Stala sa ďalším zverejneným menom festivalu Pohoda.

Pesnička dňa: Say What You Will. Festival Pohoda oznámil, že v lete 2024 na trenčianskom letisku zahrá britský spevák James Blake. Predstaví aktuálny album Playing Robots Into Heaven, za ktorý získal dve nominácie na Grammy.

Festival Pohoda oznámil prvé veľké zahraničné meno ročníka 2024. Je ním austrálsko-britská drum&bassová skupina Pendulum, ktorá hráva naživo v štvorčlennej zostave.

Britský IQ magazine zaradil Pohodu medzi desať najlepších nezávislých festivalov v Európe. Keď sa autor článku pýtal promotérov, čím sa ich akcie odlišujú od ostatných, Michal Kaščák za dôležité označil to, že Pohoda je otvorená všetkým vekovým kategóriám.

Festival Pohoda zverejnil prvé zahraničné meno ročníka 2024. Sú ním mladí britskí postpunkeri Deadletter, ktorí sa už stihli zviditeľniť na spoločných koncertoch so skupinou Placebo.

Bojovníci medzinárodnej légie so Slovákom Robom Lesným si v ukrajinskom Kramatorsku prevzali sanitku, na ktorú sa vyzbierali návštevníci Pohody. Osobne im ju doviezli šéf festivalu Michal Kaščák a fotografi Vladimír Šimíček a Gabriel Kuchta.

Foto N - Gabriel Kuchta

Príbeh sanitiek pre Ukrajinu pokračuje, na Pohode sa vyzbieralo ďalších takmer 15-tisíc eur. Tím slovenských fotoreportérov v apríli vďaka online zbierke získal peniaze na sedem sanitiek pre ukrajinských medikov; za peniaze vyzbierané počas víkendu na Pohode môžu na front poslať ďalšie dve sanitky aj zdravotnícke pomôcky.

Kto zbierku podporil na Pohode, mohol sa podieľať na premaľovaní sanitiek. Foto - Palo Pekarčík

Javí sa mi, že hlavnou témou ročníka 2023 bol rod, píše Michal Hvorecký o víkende na trenčianskom letisku. „Právo na absolútne slobodnú vlastnú identitu sa stalo vzburou novej mladej generácie, ktorá sa prejavuje originálnou módou, hudbou, rečovým prejavom, gestami aj politikou, nesmierne intenzívnym prežívaním každého bdelého okamihu.“

Pohoda 2023 odkazuje, že nejde o headlinerov. A keď už, v tomto ročníku bol skrátka headlinerom sám festival, píše Oliver Rehák. „Po dvadsiatich rokoch na letisku Pohoda vytvorila alternatívnu verziu samej seba. Zatiaľ jej tento prístup vychádza.“

Michal Kaščák ako divák počas koncertu Bez ladu a skladu s Le Payaco. Foto N - Vladimír Šimíček

Pohoda je ako simulácia, že spolu dokážeme žiť v pestrosti a rešpekte, hovorí Roman Samotný. V areáli trenčianskeho letiska bol tento rok stan Tepláreň, kde vystúpilo viacero domácich aj zahraničných kvír umelcov a umelkýň. „To, čo cítim zo strany kvír ľudí asi najviac, je najmä vďačnosť,“ vraví Samotný.

Vojtik počas vystúpenia na Tep La Ren Cabarete, Tepláreň stage, 2023. Foto N - Vladimír Šimíček

Video: V závere debaty prezidentky Čaputovej na Pohode sa moderátor spýtal, či v trojici možných prezidentských kandidátov – Ján Kubiš, Peter Weiss a Ivan Korčok – má svojho favorita. „Neviem, či všetci ohlásili svoju kandidatúru, ale minimálne v tom jednom prípade dúfame. Takže áno,“ reagovala.

Slovensko po voľbách nevypadne zo slobodného sveta, vyhlásila prezidentka na Pohode, kde podporila kandidatúru Ivana Korčoka. „Slovensko ste aj vy – ľudia, ktorí tu ste a ktorých stretávam v rôznych kútoch našej krajiny. Slovensko kompetentné, spôsobilé. Som ďaleko od tejto skepsy.“

Prezidentka Čaputová na Pohode. Foto N - Vladimír Šimíček

Desiatky neziskoviek odštartovali na Pohode kampaň Chcem tu zostať, ktorej cieľom je presvedčiť mladých ľudí, aby išli voliť v septembrových parlamentných voľbách. Hlavnými ambasádormi kampane sú bývalá premiérka Iveta Radičová, moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová a bývalý hokejista Michal Handzuš. Pomôcť majú desiatky až stovky influencerov.

Iniciatívu Chcem tu zostať odštartovali na Pohode. Foto – N

Prezidentka Zuzana Čaputová sa na Pohode vrátila k svojmu rozhodnutiu znovu nekandidovať. Odpovedala na otázku, či sa jej postavenie dá porovnávať so situáciou ukrajinského prezidenta Zelenského, ktorý bol na návšteve na Slovensku. „My vo vojne nie sme, ale sme v ťažkej situácii, to nepopieram,“ odpovedala prezidentka.

Prezidentka Čaputová na Pohode. Foto N - Vladimír Šimíček

David Bowie povedal, že dve najviac preceňované veci sú úprimnosť a originalita. A ja som si povedala, že to je všetko, čo mám, povedala americká speváčka Suzanne Vega na Pohode. Na tlačovke pred vystúpením rozprávala aj o skladbe venovanej Ukrajine. (moja muzika)

Suzanne Vega na Pohode. Foto - Miro Hudák

Skupina Sleaford Mods je predčasným víťazom Pohody, píše priamo z festivalu Samo Marec. „Boli jednoducho fantastickí: na nič sa nehrali a boli autentickí presne tak, ako je autentická britská pouličná kultúra.“

Americkú pesničkárku Suzanne Vega čaká o 19.00 premiérové festivalové vystúpenie na Slovensku, Pohoda ho bude streamovať naživo online. „Často myslím na Václava Havla,“ povedala Suzanne Vega počas tlačovky pred koncertom.

Suzanne Vega na Pohode. Foto - Miro Hudák

Samuel Marec píše, prečo chodí na Pohodu. „Od roku 2020 čelíme veciam, o ktorých sa nám predtým ani nesnívalo. Čelí im aj Pohoda a zvláda to bez toho, aby zľavila z vlastných nárokov. Zodpovednosť počas korony alebo jednoznačná podpora Ukrajiny nepatrí medzi kasové trháky, ale je dôležitá.“

Video: Na Pohode môžu návštevníci prispieť na sanitky a turnikety, ktoré plánuje na Ukrajinu odviezť Michal Kaščák

Video: Začiatok festivalu Pohoda patril Ukrajine.

Festival Pohoda 2023 sa oficiálne začal. „Neviem si predstaviť lepšie otvorenie festivalu ako s ukrajinskými umelcami,” povedal pred koncertom Aliny Pash na trenčianskom letisku Michal Kaščák.

Foto N - Vladimír Šimíček

Anglický pesničkár spracoval svoje zdravotné problémy do nových piesní. V piatok ich predstaví na Pohode a už je zmierený aj so starými hitmi, ktoré odmietal hrávať, takže tie zaznejú tiež.

Pohoda sa tento rok začína už v stredu, vystúpi vyše 130 umelkýň, umelcov a skupín. Šéf festivalu Michal Kaščák vybral vyše tridsať tipov s krátkymi komentármi, ktoré sme doplnili o tematický playlist a pár videí.

Festival Pohoda sa prvýkrát začína o deň skôr. V stredu 5. júla je sviatok a organizátori sa rozhodli, že otvoria obe stanové mestečká. Do areálu sa ešte návštevníci nedostanú, ten sa otvára až vo štvrtok, ale už večer predtým bude v stanových táboroch program.

Suzanne Vega má 63 rokov, no stále ju neopúšťa chuť tvoriť a aktuálne skladá nové piesne. Niektoré z nich zrejme budeme počuť aj na Pohode; pravdepodobnej aj tú, ktorú venovala Ukrajine. Pôjde o jeden z najsilnejších koncertov na tohtoročnom festivale.

Umelec András Cséfalvay pripravuje pre festival Pohoda veľkorozmerné umelecké dielo. Bude mať podobu dinosaurieho hniezda. „Bol by som rád, keby evokovalo krehkosť života, hrozbu, ktorej čelíme, i záblesk nádeje,“ vraví.

Vizualizácia diela Last Generation, ktoré vzniká v areáli festivalu Pohoda na trenčianskom letisku.

Pohoda tento rok uvedie aj tri svetové premiéry diel ukrajinských skladateľov. Na objednávku festivalu komponujú skladby Alisa Formaziuk, Emil Borisenko a Yevhen Petro, v Trenčíne ich zahrá orchester SND.

Šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák je v týchto dňoch na Ukrajine. Ako avizoval pri zverejnení rozhodnutia vzdať sa Ceny Nadácie Tatra banky za umenie, celú finančnú prémiu s ňou spojenú venoval iniciatíve Music Saves Ukraine.

Šéf festivalu Pohoda v rozhovore detailne vysvetľuje, prečo sa rozhodol vrátiť cenu Nadácie Tatra banky za umenie. Som pripravený na „straty lajkov“, ale to je prirodzená súčasť slobodných rozhodnutí, ktorú som ochotný znášať, tvrdí Michal Kaščák.

Šéf Pohody Michal Kaščák vráti cenu Nadácie Tatra banky za umenie pre pôsobenie jej majoritného vlastníka v Rusku. „Dramaturgia festivalu vždy reagovala na dianie v spoločnosti, preto musím reagovať aj teraz,“ uviedol. Tatra banka je súčasťou rakúskej Raiffeisen Bank International.

Michal Kaščák v Chersone s riaditeľom miestneho divadla Olexandrom Knyhom. Foto - archív M. K.

Pesnička dňa: Keep Your Head Up. Do programu festivalu Pohoda 2023 pribudol 35-ročný pesničkár a držiteľ dvoch cien Brit Awards Ben Howard.

Nové mená Pohody 2023 ukazujú, kam sa festival posúva v čase skokového zdraženia nákladov a honorárov. Medzi deviatimi dnes zverejnenými interpretmi sú raper Central Cee, ktorého popularita prudko rastie, a legenda Suzanne Vega, ktorá bola na vrchole slávy v 80. a 90. rokoch. „Pohoda má dnes šance skladať program presne týmto spôsobom,“ píše Oliver Rehák.

Dve generácie, dva rôzne prístupy k hudbe - Central Cee a Suzanne Vega sa stretnú na Pohode 2023. Foto - Live Your, TASR

Anglickej kapele Wet Leg stačil jediný singel, aby ju spoznal celý svet; v lete vystúpi aj na Pohode. Kým Rhian Teasdalová a Hester Chambersová koncertovali samostatne, nedarilo sa im. Odkedy založili spoločnú kapelu, dostali sa na playlist Eltona Johna či Baracka Obamu.

Do shortlistov hudobných cien European Festival Awards 2022 sa dostali aj dvaja slovenskí zástupcovia. Pohoda získala nomináciu na The Take a Stand Award a Sharpe v kategórii Best Indoor Festival.

Spovednica pre Haľka v areáli Pohody bez akéhokoľvek kontextu musela byť pre niektorých zmätočným, ak nie nepochopeným gestom, píše Tomáš Hudák. „Biskup vstúpil na územie, kde sa na rozdiel od cirkevnej pôdy nezastavil čas a kde sa spoločnosť inšpirovaná humanistickými ideálmi a vierou v ľudské práva dávno vymanila z dogiem a jej morálny kompas už niekoľko generácií nevychyľuje náboženská tradícia.“

Najčítanejšie teraz

Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáHoriaci bombardér a jeho vrak. Zdroj - X/MashNa predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Foto – TASR/Martin BaumannVláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim SpectorTim Spector. Foto - Peter SchiazzaGyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieFoto N - Vladimír ŠimíčekDvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad)Juraj Slafkovský. Foto – TASR/Martin BaumannMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákZubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaFoto - archív Petra DžupuV Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaKošické centrum Optima Foto - Atrim OptimaTaraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalíciePodpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). Foto - TASRSvetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získalaFoto - TASR/APNajprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRVývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMSZ letiska Džankoj operujú aj ruské vrtuľníky Mi-28. O tom, či sa podarilo nejaké zničiť, zatiaľ nie je nič známe. Foto - WikipediaZaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie

Nové na Dennikn.sk

17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželom 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam? 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotik 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanie 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočet 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne  10:44Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo 10:41Dvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad) 10:38MediaBrífing: Spôsobili technológie epidémiu duševných chorôb u detí? Je to zložitejšie 09:52Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim Spector 08:26Svetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získala 07:45Najdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre Ukrajinu