V britskom parlamente prešiel prvým hlasovaním zákon o prísnom zákaze predaja cigariet pre mladistvých. Proti návrhu premiéra Sunaka však hlasovali desiatky jeho vlastných spolustraníkov.

Rozdiely v odmeňovaní žien a mužov sa v Británii znížili na najnižšiu úroveň od roku 2017, keď krajina zaviedla zákon povinne vykazovať platy žien a mužov. Ženy však stále dostávajú len 91 pencí za každú 1 libru, ktorú za rovnakú činnosť zarobí muž. (guardian)

Nasadenie britského agenta do Írskej republikánskej armády prinieslo viac mŕtvych ako zachránených životov. Vyplýva to z vyšetrovacej správy, ktorá rozoberala udalosti zo 70. rokov, keď pri nepokojoch v Severnom Írsku zomierali ročne stovky ľudí.

Bývalá britská premiérka Theresa Mayová po 27 rokoch skončí v parlamente, znova už kandidovať nebude. Jej Konzervatívnej strane hrozí v nastávajúcich voľbách zásadná porážka. Mayová sa stala premiérkou v roku 2016 po tom, ako David Cameron odstúpil po referende za vystúpenie z EÚ. (reuters)

Britský zákon o imunite pre zločiny z čias severoírskych nepokojov je protiprávny, rozhodol súd. Imunita po 30 rokoch nepokojov sa týka bývalých príslušníkov polície a vojakov, ktorí sú ochotní spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Bývalá členka Islamského štátu prehrala posledný súd o britské občianstvo. 24-ročná Shamima Begumová oň prišla v roku 2019 po tom, čo ju našli v utečeneckom tábore v Sýrii, kam odišla ako pätnásťročná. Jej ďalší návrat do Británie tak už nie je reálny. (čtk, bbc)

Bankovky s podobizňou britského kráľa Karola III. vstúpia do obehu 5. júna, oznámila Bank of England. Kráľov portrét bude na bankovkách s hodnotou 5, 10, 20 a 50 libier. Okrem tejto zmeny si bankovky zachovajú pôvodný dizajn.

Británia uvalila sankcie na ďalších vyše 50 ľudí a firiem zapojených do ruského vojnového priemyslu. Zmrazenie majetku a zákaz vstupu do Británie zasiahne viacero zbrojárov, výrobcov elektroniky, ťažiarov diamantov a obchodníkov s ropou.

Plán posielať migrantov do Rwandy je podľa britského parlamentného výboru nezlučiteľný s ochranou ľudských práv. Návrh vrátil snemovni lordov na ďalšie prerokovanie. Vláda si od zákona sľubuje, že odradí migrantov od toho, aby platili pašerákom za prevoz cez Lamanšský prieliv.

Severné Írsko čaká vďaka obnoveniu vlády svetlejšia budúcnosť, povedal britský premiér Rishi Sunak pri návšteve Belfastu. Sunakova vláda vyrokovala dohodu s probritskými unionistami a po dvoch rokoch patovej situácie tak umožnila vznik vlády premiérky O‘Neillovej. (reuters)

Spojené štáty sa prvýkrát po 15 rokoch chystajú rozmiestniť v Británii jadrové hlavice, píše denník The Telegraph s tým, že tak reagujú na rastúcu hrozbu zo strany Ruska. Umiestnené majú byť na leteckej základni Lakenheath na východe Anglicka.

Rokovania o voľnom obchode medzi Britániou a Kanadou sa zasekli. Ako problém sa ukázal nedostatočný prístup na poľnohospodársky trh aj niektoré zdravotné predpisy.

Írsko a Britániu naďalej sužuje víchrica Isha, bez elektriny sú tisíce domácností. Let z Manchestru do Dublinu v noci pre zlé počasie musel pristáť až v Paríži vzdialenom 800 kilometrov.

Severné Írsko ochromil najväčší štrajk verejnej sféry za posledných 50 rokov. Zastavená je doprava, zavreté ostali aj školy a ordinácie. Podľa BBC sa do štrajku zapojilo asi 100-tisíc zamestnancov a potrvá 24 hodín. (čtk, bbc)

Londýnom opäť pochodovali tisíce ľudí na podporu Palestíny a prímeria v Pásme Gazy, kde už 99. deň prebieha vojna medzi Izraelom a Hamasom. Išlo už o siedmy londýnsky protest od 7. októbra, keď militanti napadli Izrael, ktorý začal s odvetnými útokmi.

Britský premiér Rishi Sunak pricestoval do Kyjiva. Očakáva sa, že oznámi doteraz najvyššiu britskú finančnú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 2,5 miliardy libier. (čtk, kyiv post)

Britský premiér Rishi Sunak dnes pricestuje do Kyjiva, kde oznámi zvýšenie vojenskej pomoci na 2,5 miliardy libier. Británia tak tento rok poskytne Ukrajine o 200 miliónov viac než v predchádzajúcich dvoch rokoch.

Briti budú musieť platiť za vstup do EÚ, hoci len symbolicky. Ide tak o ďalší z dôsledkov brexitu. Budú sa musieť vopred registrovať a uhradiť poplatok. Na hraniciach s Francúzskom očakávajú problémy.

Čína tvrdí, že odhalila špionáž, do ktorej je zapojená britská tajná služba MI6. Podľa Pekingu britská rozviedka využila istého cudzinca na to, aby pre ňu v Číne zbieral utajované informácie. Ide o ďalšie zo série vzájomných obvinení zo špionáže a z ohrozenia národnej bezpečnosti.

Parlamentné voľby v Británii sa zrejme uskutočnia v druhej polovici roka, uviedol premiér Rishi Sunak. Prieskumy naznačujú, že jeho konzervatívci, ktorí mali za 14 rokov päť rôznych premiérov, vo voľbách prehrajú a k moci sa dostanú labouristi.

Británia a Švajčiarsko uzavreli rozsiahlu pobrexitovú zmluvu o finančných službách. Bankám, poisťovniam, správcom aktív aj burzám umožní vzájomný prístup na trh. Mala by podporiť obchod a znížiť náklady na dodržiavanie predpisov.

Šéf britskej rozviedky MI6 Richard Moore sa poďakoval ruskej štátnej televízii za „pomoc“ s nabádaním Rusov k špionáži. Televízia totiž preložila a odvysielala časť jeho prejavu z júla, v ktorom vyzval ruských občanov na spoluprácu. (čtk, ap)

Britský premiér Rishi Sunak obhajoval prístup svojho predchodcu Borisa Johnsona k pandémii covidu a odmietol, že by Johnson vládu viedol chaoticky. Sunak, ktorý bol v čase vrcholiacej krízy ministrom financií, uviedol, že jeho prioritou bolo udržať ekonomiku nad vodou.

Británia obvinila Rusko z hekerských útokov, predvolala si aj veľvyslanca. Tajná služba FSB sa podľa britskej diplomacie pokúša zasahovať do jej politiky kybernetickými útokmi na prístroje politikov, novinárov a mimovládnych organizácií.

Eurokomisia navrhuje odložiť sprísnenie pobrexitových pravidiel obchodu s elektromobilmi, ďalšie tri roky by bol oslobodený od ciel. Chce vyčleniť aj tri miliardy eur na podporu výroby batérií v EÚ, aby sa znížila jej závislosť od Číny.

Británia podpísala s Rwandou novú zmluvu o deportácii migrantov. Predchádzajúci deportačný plán britskej vlády zamietol tamojší najvyšší súd. (reuters)

Britský minister zahraničných vecí David Cameron pricestoval do Izraela. Navštívil kibuc Beeri, kde Hamas 7. októbra zabil vyše 130 civilistov, stretne sa aj s palestínskymi činiteľmi. (bbc)

O obmene britskej vlády sa špekulovalo dlhšie, ale nomináciu Davida Camerona na post ministra zahraničných vecí čakal málokto. Cameron sa osobne pozná s mnohými svetovými lídrami a môže odbremeniť premiéra Sunaka od riešenia medzinárodných kríz. Európski lídri si ho však pamätajú ako muža, ktorý vyviedol Britániu z Únie.

Londýnska polícia posilní počas sobotného propalestínskeho pochodu bezpečnostné opatrenia. Nasadených bude vyše dvetisíc príslušníkov metropolitnej polície aj policajtov z iných častí krajiny. Povolenie pochodu vyvolalo spor medzi ministerkou vnútra a vedením londýnskej polície.

Z Pásma Gazy do Egypta odišla aj rodina škótskeho premiéra Humzu Yousafa. Jeho svokrovci boli v regióne uväznení od 7. októbra a odchod im umožnili až dnes spolu so stovkou ďalších britských občanov. (bbc)

EÚ by mohla byť otvorená zlepšovaniu obchodných vzťahov s Britániou po brexite, naznačil nemecký minister financií Christian Lindner v rozhovore pre BBC. Británia podľa neho má „trvalé pozvanie“ na akékoľvek budúce rokovania o znižovaní obchodných bariér alebo prekážok v každodennom fungovaní podnikov.

Labouristický kandidát v doplňovacích voľbách v škótskom obvode výrazne porazil kandidátku Škótskej národnej strany. Michael Shanks bude druhým škótskym labouristom v britskom parlamente a jeho víťazstvo je pre stranu povzbudením pred budúcoročnými voľbami.

Britský minister obrany Grant Shapps rokoval s Volodymyrom Zelenským o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany. Pre Shappsa je to prvá návšteva Ukrajiny od jeho nástupu do funkcie na konci augusta, predtým ju navštívil ešte ako minister energetiky.

Európski výrobcovia elektromobilov chcú zmenu pravidiel vývozu do Británie. Inak podľa nich hrozí, že od januára zaplatia v nasledujúcich troch rokoch o 4,3 miliardy eur navyše. Problém sa týka brexitových pravidiel.

Stovky ľudí v Londýne demonštrovali za opätovný vstup Británie do EÚ. „Brexit bol obrovskou chybou, doplácame na to všetci, najmä robotnícka trieda a chudobnejší ľudia, a musíme s tým niečo urobiť,“ povedal jeden z organizátorov zhromaždenia Peter Corr, ktorý pracuje ako vodič.

Britská ekonomika sa v júli scvrkla omnoho viac, ako sa čakalo, čo zvýšilo obavy z prichádzajúcej recesie, ukazuje Graf dňa. Bank of England aj napriek tomu zrejme budúci týždeň zvýši úrokové sadzby.

Británia zaradí vagnerovcov na svoj zoznam teroristických organizácií. Oznámil to premiér Rishi Sunak na sociálnej sieti X. Kremeľ reagoval vyhlásením, že táto žoldnierska skupina z právneho hľadiska neexistuje.

Narušenie leteckej dopravy v Británii môže trvať niekoľko dní, varoval minister dopravy Mark Harper. Vládni úradníci podľa neho neveria, že ťažkosti spôsobil kybernetický útok. Letecké spoločnosti a letiská varujú, že chaos pokračuje aj dnes.

Londýnska polícia sa obáva úniku údajov o svojich zamestnancoch, niekto totiž narušil informačný systém jednej z dodávateľských firiem. Tá mala prístup napríklad k menám, fotografiám, hodnosti či platovému zaradeniu policajtov.

Britský premiér Rishi Sunak plánuje vynechať septembrové zasadnutie Valného zhromaždenia OSN. Stane sa tak prvým britským premiérom za posledných desať rokov, ktorý sa na tomto podujatí nezúčastní. Zdôvodnil to pracovnou vyťaženosťou.

Británia bude v novembri hostiť prvý samit venovaný bezpečnosti umelej inteligencie. Premiér Rishi Sunak už predtým nazval umelú inteligenciou „rozhodujúcou technológiou našej doby“ a chce, aby jej regulačný úrad sídlil v Londýne.

Británia eviduje rekordný počet nevybavených žiadostí o azyl. Na rozhodnutie o udelení štatútu utečenca čakalo na konci júna vyše 175-tisíc ľudí, čo je o 44 percent viac ako vlani. Veľká väčšina z nich čaká na vybavenie žiadosti viac ako pol roka.

Britániu ničí brexitové tabu, píše Lucas Edward. „Tesná väčšina, presne 51 % respondentov, dnes podporuje opätovné pripojenie Británie k EÚ. Ale to je nereálne. To, čo sme mali v roku 2016, je nenávratne preč. Budúce členstvo by prišlo až po zdĺhavých a namáhavých rokovaniach.“

Z britského volebného úradu pri hekerskom útoku unikli dáta miliónov voličov. Úrad sa stal terčom útokov viackrát, prvý raz už v roku 2021. Hekeri mohli získať mená, adresy, telefónne čísla, emaily aj fotografie voličov či kandidátov.

Británia uvalila sankcie na obchodníka so zbraňami Ašota Mkrtyčeva zo Slovenska, ktorého podozrieva z účasti na dodávkach zbraní do Ruska. Na rodáka z Azerbajdžanu uvalili sankcie už aj Spojené štáty po tom, čo sa snažil Rusku sprostredkovať predaj zbraní a munície z KĽDR.

Britská vláda udelila viacerým ruským oligarchom výnimky zo sankcií a umožnila im, aby si ďalej užívali luxus. Píše o tom denník The New York Times s tým, že míňali státisíce dolárov na súkromných kuchárov, šoférov či chyžné.

Britský minister obrany Ben Wallace potvrdil plánovaný odchod z vlády i parlamentu. Z funkcie odstúpi pri najbližšej reorganizácii kabinetu, ktorá sa očakáva na jeseň. Pre Sunday Times povedal, že nebude ani kandidovať v ďalších parlamentných voľbách.

Prigožinova vzbura je pre Putina bezprecedentnou výzvou, povedal šéf britskej diplomacie James Cleverly. Je podľa neho zrejmé, že v ruskej podpore vojny sa objavujú trhliny. (guardian)

Sedem rokov po brexitovom referende sa Británia a EÚ stále rozchádzajú, píše Timothy Garton Ash. „Nedávno som bol v Írsku, Estónsku, Holandsku, Nemecku a vo Švédsku. Vo všetkých týchto krajinách, ktoré kedysi považovali Britov za mimoriadnych partnerov, sa Británia takmer nespomína, teda okrem toho, že je predmetom ľútosti, posmechu a opovrhnutia.“

Vlna horúčav pri pobreží Spojeného kráľovstva a Írska ohrozuje morské živočíchy. Vedci varujú, že rekordne vysoké teploty na severovýchodnom pobreží Anglicka a na západe Írska by v lete mohli viesť k masovému úhynu rýb a ustríc.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa) 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrola 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom Moskve 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobreží 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlom 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla inflácia 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej ceste 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničím 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželom 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam? 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotik 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanie 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočet 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa