Poslanci za SNS predložili novelu zákona týkajúcu sa mimovládnych organizácií. Zaviesť chcú označovanie organizácií prijímajúcich financie zo zahraničia vyše 5 000 eur za rok ako „organizácie so zahraničnou podporou“.

Taraba je prvý reprezentant SNS, ktorý osobne podporil Petra Pellegriniho. Strana poslala len písomné stanovisko, že ho podporí. Pred prvým kolom, ale aj tesne po ňom pritom zástupcovia SNS Pellegriniho kritizovali.

Hrubo, neodborne, neslušne – tak sa správa SNS v kultúre, píše Oliver Rehák. „Čo sa ešte musí stať, aby strana, ktorá so ziskom 5,6 percenta ledva prežila voľby, prestala ničiť kultúru?“

SNS oznámila, že v druhom kole „plne“ podporí Petra Pellegriniho, Ivana Korčoka označila za zástupcu opozície. Zapojiť do kampane chce aj svojich členov či starostov.

Prax SNS je nedemokratická, netransparentná a škandalózna, reaguje PS na odvolanie riaditeliek Bibiany a Slovenskej národnej knižnice. Poslankyňa Zora Jaurová pripomína, že ministerka Šimkovičová ich opäť odvolala bez udania dôvodu a rozhovoru s nimi.

SNS naznačuje podporu Petra Pellegriniho, ktorého pozvala na stretnutie aj spolu s Robertom Ficom. Tvrdí, že opozícia sa aktivizuje, preto musí koalícia vyslať jednotný signál. Stretnutie chce 2. apríla.

SNS ohlasuje, že chce so Štefanom Harabinom spolupracovať v európskych aj v parlamentných voľbách. Andrej Danko a SNS ho podporili pred prvým kolom prezidentských volieb. Chcú takto spájať „národné sily“. Konkrétnu formu nespresnili.

Poslanec SNS Roman Michelko očakáva, že Peter Pellegrini prejde sebareflexiou. „Nesmú sa opakovať excesy ako pri trestnej novele,“ povedal Michelko.

Roman Michelko (SNS) jasne nepovedal, či jeho strana pred 2. kolom podporí Petra Pellegriniho. Pred 1. kolom Andrej Danko podporil Štefana Harabina, ktorý skončil tretí.

SNS zatiaľ pred 2. kolom prezidentských volieb nepodporila Petra Pellegriniho. V tlačovej správe ocenila výsledok Štefana Harabina. „Je zrejmé, že ďalší osud prezidentských volieb je v rukách Petra Pellegriniho,“ píše strana.

O požiadavke SNS nadviazať minimálny dôchodok na priemernú mzdu bude rokovať koaličná rada, reagoval Hlas. Strana Andreja Danka tým podmienila podporu návrhu Erika Tomáša na rýchlejšie zvyšovanie minimálnej mzdy.

SNS podmienila podporu rýchlejšieho zvyšovania minimálnej mzdy obnovením automatu na minimálny dôchodok. Tak ako v minulosti by mal podľa strany predstavovať 33 percent priemernej mzdy.

Ľuboš Machaj odmieta, že by písal asistentke poslanca SNS Ivana Ševčíka Mimi Šramovej, ktorá pôsobí v alternatívnych médiách. Profil, z ktorého Šramovej prišla správa, nepatrí generálnemu riaditeľovi RTVS. Šramová predtým zverejnila správu z profilu, ktorý sa vydáva za Machaja, že by ju mali zavrieť.

Poslanec SNS Roman Michelko v RTVS prirovnáva Brusel k Sovietskemu zväzu, ktorý na Slovensko nebude posielať tanky, ale bude škrtať eurofondy. Opozičných poslancov, ktorí v Bruseli hovoria o správaní sa Ficovej vlády, prirovnal k „pozývaciemu listu“ Biľaka a spol. (rtvs)

Poslanec za SNS Roman Michelko vraví, že voliči im vyčítajú, že zmeny presadzujú pomaly. Predseda strany Andrej Danko už viackrát vyhlásil, že tlačí na Fica, aby si štát podrobovali rýchlejšie podľa vzoru Orbána.

Andrej Danko na otázku, kto by bola v prípade jeho zvolenia prvá dáma, odpovedal, že „určite nie je homosexuál, takže by to bola žena“. Predseda SNS dodal, že dúfa, že sa RTVS bude pýtať túto otázku každého kandidáta na prezidenta.

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj zvažuje právne kroky voči politikom koalície, ktorí dnes na tlačovke hovorili o jeho osobnom bankrote. „Odzneli tam veci, ktoré ma zasiahli,“ povedal Machaj. Minister Tomáš Taraba Machaja nazval „bezdomovcom s exekúciami“.

Poslanec Roman Michelko v diskusii Ako ďalej, RTVS? povedal, že niektorí novinári nemali nikdy pracovať vo verejnoprávnom médiu. Spomenul napríklad Zuzanu Kovačič Hanzelovú a Michala Katušku, ktorí pred niekoľkými rokmi odišli z RTVS do denníka SME. Nepáčilo sa mu ani prepustenie promečiarovského novinára Pavla Kapustu, ktorý musel z verejnoprávneho média odísť v roku 1999.

SNS pri RTVS skĺzava stále nižšie, píše v Newsfiltri Tomáš Gális. „Z tlačovky SNS v zostave Martina Šimkovičová, Andrej Danko, Tomáš Taraba a Lukáš Machala bolo jasné, že títo ľudia sa nezastavia pred ničím a neváhajú pritom skĺznuť riadne nízko.“

Shooty: Dysfunkcia

Video: SNS útočí na riaditeľa RTVS, hovorí o parazitoch. Tlačovú besedu prevalcovalo, keď umelec na Andreja Danka vykríkol, že je debil.

Šéf SNS Danko hovorí, že nemajú ekonomickú dôveru v generálneho riaditeľa Machaja, keďže mal osobný bankrot. Ak pre návrh zákona k zmenám v RTVS dostanú pripomienky z Európskej komisie, budú sa nimi zaoberať. RTVS bude podľa neho aj po zmenách vysielať slobodne.

RTVS pripravuje diskusnú reláciu Ako ďalej, RTVS?, ktorú odvysiela vo štvrtok naživo o 20.20 na spravodajskej RTVS :24 a v Rádiu Slovensko. O návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase budú diskutovať riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, poslanec za SNS Roman Michelko, Zora Jaurová z PS a Adam Solga z Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Predseda SNS Andrej Danko vraví, že policajti, ktorí vyšetrovali jeho autonehodu, nedostali trest, ale napomenutie. „Ak by nešlo o Andreja Danka, do týždňa by to bolo zo stola,“ povedal na Joj24.

Robert Fico hovorí, že ak bude Peter Pellegrini zvolený za prezidenta, neostane predsedom Hlasu. Dôležité podľa premiéra bude, aby sa Hlas a SNS dohodli na obsadení postu predsedu parlamentu. Fico neodpovedal jasne na otázku, či tento post chce SNS. (ta3)

Novým štátnym tajomníkom ministerstva práce bude bývalý poslanec za SNS Peter Pamula. Za stranu Andreja Danka kandidoval aj v septembrových parlamentných voľbách. Ministerstvo malo dosiaľ jedného štátneho tajomníka Branislava Ondruša.

Podľa Tomáša Tarabu je dôležité, aby sa SNS dostala do Európskeho parlamentu a bola vo frakciách. To, kto nakoniec nastúpi do Bruselu, bude kolektívnym rozhodnutím strany.

Vláda má podľa Tomáša Tarabu o zmenách v RTVS hlasovať do konca marca. „Som rád, že ministerstvo kultúry dnes predložilo do pripomienkového konania zákon, ktorý Slovensku dá verejnoprávnu televíziu, kde sa nebudú hanbiť pustiť štátnu hymnu a národný program nebude vytláčaný na okraj,“ vyhlásil.

Andrej Danko v predvolebnom rozhovore na TA3 hovorí, že nemá ako prezident ideu zjednotiť všetkých. „Keby som bol prezident, tak by som bol zlý prezident na slniečkarov,“ vyhlásil s tým, že má čas a prezidentom môže byť aj o desať rokov.

Splnomocnenec vlády Peter Kotlár (SNS) odmieta zverejniť členov vyšetrovacej komisie na preverenie pandémie. Mlčí aj úrad vlády, ktorý tvrdí, že nemá písomný súhlas na zverejnenie osobných údajov. „Pracujem potichu. Neprajníkov si nevšímam. Výsledky sa dosahujú ťažko, ale tie sú podstatné,“ hovorí Kotlár.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Rusko nie je na Ukrajine agresorom, obhajuje svoje záujmy, vyhlásil Andrej Danko. Riešením konfliktu je podľa neho vytvorenie demilitarizovanej zóny podľa vzoru Cypru. Predseda SNS takisto kritizoval rozhodnutie českej vlády pozastaviť rokovania so slovenským kabinetom a premiéra Petra Fialu za schôdzku s Michalom Šimečkom.

SNS zverejnila kandidátku do eurovolieb, vedie ju predseda Andrej Danko a na 6. mieste je exposlankyňa Romana Tabák. Na kandidátke chýba europoslanec Miroslav Radačovský, ktorý za SNS kandidoval v parlamentných voľbách.

Smer zatiaľ do eurovolieb potvrdil len Blahu s Beňovou, Hlas stále mlčí, za SNS má ísť Danko. Euractiv sumarizuje, kto doteraz ohlásil kandidatúru. Kompletné zoznamy zverejnia strany 10. marca.

Andrej Danko kritizuje, že najbližšia riadna schôdza parlamentu má byť až v polovici apríla. „Parlament bude kvôli prezidentským voľbám mŕtvy, pretože Peter Pellegrini o to požiadal Roberta Fica,“ povedal predseda SNS v relácii TV Joj Na hrane.

Matovičovo hnutie odsúdilo vyjadrenia Rudolfa Huliaka (SNS), ktorý vyhlásil, že hovorca hnutia Matúš Bystriansky mal byť „bez mihnutia oka zastrelený“, keď sa v Abú Zabí snažil konfrontovať ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú. Hnutie žiada, aby sa Huliak vzdal mandátu poslanca a odovzdal zbrojný preukaz.

Za SNS budú v eurovoľbách kandidovať minister Tomáš Taraba, ministerka Martina Šimkovičová aj Rudolf Huliak. Pre web Startitup to potvrdil poslanec Huliak. Nepovedal však, kto z nich má skutočný záujem nastúpiť do europarlamentu.

Splnomocnenec vlády pre vyšetrenie pandémie Peter Kotlár povedal, že nezverejní tím ľudí, s ktorými vyšetruje manažovanie pandémie. „Nechcem to urobiť, dôležité sú výsledky,“ povedal poslanec za SNS.

Martina Šimkovičová tvrdí, že RTVS neplní verejnoprávnu funkciu. „Nie je nestrannou inštitúciou, ktorá prináša divákom a poslucháčom objektívne a vyvážené informácie,“ uviedla ministerka kultúry vo videu na Telegrame. Avizovala, že chystajú zmeny, dôvodov na koniec riaditeľa je podľa nej „viac ako dosť“.

Slovenské banské múzeum je ukážkou toho, ako prebieha „normalizácia“ kultúry v réžii SNS. Postoj Galérie Jozefa Kollára, ktorá ostala takmer prázdna, však naznačuje, prečo súčasná vláda v snahe ovládnuť kultúru nebude úspešná. Umelci a umelkyne zrušili program na celý rok a bojkotujú nové vedenie.

Peter Kotlár bude poslancom vysvetľovať svoje podnikanie, hrozí mu pokuta šiestich platov. Poslanec za SNS a splnomocnenec vlády, ktorý preveruje manažovanie pandémie, podľa predsedníčky parlamentného výboru Veroniky Remišovej porušil ústavný zákon.

SNS je plne stotožnená s tým, aby ani jeden slovenský vojak nešiel na Ukrajinu, vyhlásil Andrej Danko. Informácie, ktoré na rokovaní Bezpečnostnej rady premiér Robert Fico predostrel, sú podľa Danka veľmi závažné.

Na úrad vlády prišiel pred rokovaním vlády predseda SNS Andrej Danko, ktorý minulý týždeň dovolenkoval v Abú Zabí. Následne na úrad spolu s Robertom Ficom prišiel aj Peter Pellegrini.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Tomáš Taraba vylúčil, že by tento rok kandidoval na post predsedu SNS. Na otázku, či je možné, že Štefana Harabina podporí v prvom kole prezidentských volieb, povedal: „Možné to je.“ Za prezidenta pritom kandiduje aj šéf SNS Andrej Danko.

Predseda SNS Andrej Danko vraví, že do Dubaja šiel na výstavu Expo „o jedlách a cestovnom ruchu“. Uviedol to vo videu, v ktorom sa prihovára Igorovi Matovičovi.

RTVS by sa podľa politikov z SNS mala zmeniť podľa vzoru poľskej televízie TVP. Poľský model štátnej televízie sa práve v posledných rokoch neosvedčil. TVP bola za vlády ultrakonzervatívnej strany Právo a spravodlivosť spolitizovaná a šírila stranícku propagandu PiS.

Verejnoprávna RTVS by sa už v polovici tohto roka mala zmeniť na štátnu akciovú spoločnosť, vravia politici z vládnej SNS. Takáto zásadná zmena právnej formy by umožnila vymeniť aj súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja, ktorého parlament zvolil do funkcie na päť rokov v roku 2022.

Anton Siekel chce vo svojom juhoslovenskom golfovom areáli Sedin pristaviť vyše sto apartmánov a chát. Veľkopodnikateľ blízky SNS a prezident slovenských olympionikov na to vynaloží zhruba 10 miliónov eur.

Splnomocnenec pre preverovanie riadenia pandémie Peter Kotlár na vládu nepredložil návrh „covidovej“ amnestie. Poslanec SNS takýto krok ohlasoval minulý týždeň na tlačovej besede.

Andrej Danko radil Robertovi Ficovi, aby viac spolupracoval s Viktorom Orbánom. V TA3 opisoval, že Ficovi radil, aby stál pri Orbánovi, a keď odíde z miestnosti, aby odišiel aj Fico. Odôvodnil to tým, že Orbán vždy niečo pre Maďarsko v Bruseli vyrokoval.

Predseda KDH sa pýta, kto vedie ministerstvo zdravotníctva, či SNS alebo Zuzana Dolinková z Hlasu. Reaguje tak na vyjadrenia Andreja Danka, ako vďaka nemu musel odísť hlavný hygienik Ján Mikas. Majerský kritizuje aj post splnomocnenca vlády Petra Kotlára, ktorý má posudzovať manažment pandémie.

Nové na Dennikn.sk

11:03Centrum vzdialenej galaxie dostalo podľa vedcov štikútku. Čo to znamená pre vesmír? 10:29Chcete hrať na bicie nástroje? Michal Fedor radí, ako začať, a odporúča aj dobré video školy a aplikáciu na ladenie bubnov 09:49Našu rodinu spája tisíc vecí, prečo by ju mala rozdeliť politika? Psychológ radí, ako prežiť rodinné hádky o voľbách 09:47Korčokovo momentum: Zo zaplnených námestí glosuje paniku v Pellegriniho štábe (reportáž) 08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putin dostal teroristov do zvláštnej situácie, Islamský štát sa znovu prihlásil k útoku 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie