Vláda podľa KDH nepredložila žiadne relevantné argumenty, prečo je potrebné predkladať ústavný zákon o odstrele medveďov. Hnutie pred pár dňami vyzývalo na reguláciu medveďov, no koalíciu kritizuje za to, že s iniciatívou prichádza bez diskusie a pred prezidentskými voľbami.

KDH uviedlo, že Ivana Korčoka „jednoznačne“ podporuje aj v 2. kole prezidentských volieb. Zároveň vyzvalo Petra Pellegriniho, aby „prestal s falošnou hrou na konzervatívca“.

Peter Pellegrini. Foto N - Vladimír Šimíček

Branislav Škripek (KDH) kritizuje konzervatívcov, ktorí v druhom kole nechcú voliť. „Voľba nikoho je voľba Pellegriniho. On bude zo svojej pozície presadzovať veci, ktoré konzervatívci nechcú,“ hovorí.

Ivan Korčok síce oslovil veľa konzervatívnych voličov, ale na výhru v druhom kole ich bude potrebovať ešte viac. Niektorí konzervatívci však už teraz hovoria, že v druhom kole voliť nebudú. Napríklad Vladimír Palko či Juraj Šúst, ktorí oboch kandidátov považujú za liberálov.

Foto N - Tomáš Benedikovič

KDH chce navrhnúť, aby sa príspevok na opatrovanie nekrátil ani v prípade, že si opatrujúci zarába. Strana zvolala okrúhly stôl po tragédii matky so znevýhodneným dieťaťom na Liptove, prišli okrem iných zástupkyne strán PS a Slovensko.

KDH sa vyslovilo proti norme o ochrane prírody, ktorú vo februári tesne odobril Európsky parlament. Po tlaku farmárov obsahovala viacero výnimiek, proti aj tak hlasovala veľká časť frakcie ľudovcov, ku ktorej kresťanskí demokrati patria.

KDH sa chystá na budúci týždeň zorganizovať okrúhly stôl o odľahčovacej službe, reaguje aj na smrť matky so zdravotne znevýhodneným dieťaťom na Liptove. Pozvať chce zástupcov parlamentných strán aj reprezentantov miest a obcí.

Ivan Korčok odmietol, že by podporu KDH získal výmenou za to, že v kampani nebude spomínať liberálne témy. „KDH považujem za stranu, ktorá vždy stála za dôležitými princípmi. Ja si túto podporu veľmi vážim,“ povedal.

KDH vyzýva na reguláciu medveďov a envirorezort žiada, aby umožnil zásahy v intravilánoch obcí. „Súčasní vládni politici mali pred voľbami plné ústa rýchlych riešení problémov s medveďmi. Po voľbách žiadne zázračné riešenie neprišlo,“ uviedol poslanec Marián Čaučík.

Za podpredsedov KDH zvolili Igora Janckulíka, Viliama Karasa a Mariána Čaučíka. Hnutie má dnes snem, na ktorom Milan Majerský obhájil post predsedu KDH.

Milan Majerský zostáva predsedom KDH na najbližšie štyri roky. Prešovský župan a poslanec Národnej rady získal na sneme v Žiline od delegátov 225 hlasov, jeho protikandidát Ivan Šimko 16.

Martina Holečková z KDH sa nezúčastní nedeľnej debaty na TA3, kde mala diskutovať s Petrom Pellegrinim. Hnutie vo vyhlásení píše, že nerozumie, prečo týždeň pred prvým kolom prezidentských volieb nie je hosťom spolu s Pellegrinim ďalší relevantný kandidát.

KDH odmieta účelové rušenie RTVS a dosadzovanie ľudí ministerstva kultúry. „Môže sa zdať, že ide o slovnú hračku v názve inštitúcie, no má fatálny vplyv na nezávislosť verejnoprávnych médií. Tie sa novým zákonom dostávajú do rúk vládnej moci a stávajú sa de facto štátnym médiom,“ uviedol poslanec Jozef Hajko.

Bez KDH alternatíva schopná konať s odvahou a rozvahou nevznikne, píše bývalý predseda strany Ján Figeľ. „Či takáto alternatíva vôbec vznikne, závisí od odhodlania vedenia, ktoré vzíde z marcového snemu v Žiline.“

Kandidátku do Európskeho parlamentu za KDH povedie europoslankyňa Miriam Lexmann. Kandiduje aj Ján Figeľ, poslanec Branislav Škripek či bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas.

Poslanec KDH František Mikloško kritizuje, že niektorí „veľmi nechutne“ tlačia Ivana Korčoka do pozície, že je liberál. „Po druhé, veľmi umelo ho tlačia do polohy, že je kandidát PS. Ani to nie je pravda,“ hovorí.

KDH nesúhlasí s vyhláseniami premiéra Fica, ktorému neprináleží kádrovať predsedu Ústavného súdu a ani ho odvolávať či vyzývať na demisiu. Reagovali tak na vyhlásenia predsedu vlády k rozhodnutiu súdu o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov.

Opozícia nevie vytvoriť alternatívu, Fico tu môže byť osem rokov, tvrdí v rozhovore František Mikloško. Predsedu Smeru to podľa poslanca KDH bude ťahať k autokracii, verí však, že Slovensko sa dokáže na poslednú chvíľu spamätať.

KDH sa pýta, či minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zasahuje do vyšetrovania živých káuz. Hnutie tak reaguje na jeho dnešné vyjadrenia na Markíze, kde povedal, že vyšetrovanie nehody Andreja Danka by malo byť uzavreté na budúci týždeň.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) bude možno čeliť odvolávaniu. Nevylúčil to predseda KDH Milan Majerský, ktorý však nepovedal, ako by sa v takom prípade hnutie zachovalo.

Líder KDH Milan Majerský by očakával, že prezidentský kandidát Peter Pellegrini (Hlas) nebude dnes diskutovať s ním, ale s iným prezidentským kandidátom. Majerský to povedal v úvode diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12, kde diskutujú len oni dvaja. Pellegrini sa debatám s protikandidátmi vyhýba. KDH podporuje vo voľbách Ivana Korčoka.

Rozhodnutie Ústavného súdu v súvislosti s novelou Trestného zákona je podľa KDH dôkazom, že Slovensko je ešte stále právnym štátom, kde funguje systém bŕzd a protiváh a kde svojvôľa nemá miesto. Strana vyzvala vládu, aby toto rozhodnutie rešpektovala.

KDH koaličný návrh na navrátenie dĺžky premlčacích lehôt podporí, aj keď by si priali väčšiu pomoc ženám a obetiam, povedala Martina Holečková. Koalíciu kritizuje, že neustále robí chyby a že nepočúvala opozíciu, ktorá na zníženie lehoty v prípade znásilnení dopredu upozorňovala.

V novele na opravu premlčacích lehôt je „kopec neistoty a neporiadku“, povedal poslanec KDH Martin Šmilňák. „S otvorenými očami pozerám, čo za šlendriánstvo sa tu robí,“ dodal v rozprave s tým, že novela vlastne prináša rovnaký odsek, ako už v zákone je.

KDH nepresadilo návrh, ktorým chcelo umožniť dlhšie poberať príspevky opatrovateľom aj po smrti osoby, o ktorú sa starali. Platilo by to v prípade, ak by sa uchádzali o prácu. Koalícia a SaS sa zdržali, za boli okrem KDH aj PS a hnutie Slovensko.

Opozičné strany Progresívne Slovensko, KDH a SaS vyzývajú predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho (Hlas), aby si plnil svoje ústavné povinnosti a nezdržiaval proces zverejnenia už schválenej novely Trestného zákona v Zbierke zákonov.

PS, KDH a SaS vyzvali Petra Pellegriniho, aby si plnil ústavné povinnosti a nezdržiaval zverejnenie novely Trestného zákona v Zbierke zákonov. Podľa opozície to bráni tomu, aby sa novelou mohol zaoberať Ústavný súd ešte pred začiatkom jej účinnosti 15. marca. Parlament novelu schválil ešte 8. februára.

Spoluzakladateľ KDH Miroslav Tahy zomrel vo veku 92 rokov. Za hnutie pôsobil aj ako poslanec v parlamente, a to do roku 1994.

KDH aj SaS kritizovali účasť ministra Richarda Takáča (Smer) na farmárskych protestoch. Demonštrácie zástupcovia oboch opozičných strán podporili, upozorňovali však aj na meškajúce priame platby farmárom na Slovensku.

Opozičné KDH sa v súvislosti s účinnosťou novely Trestného zákona obáva ústavnej krízy. Navrhuje preto posunutie účinnosti na 1. január 2025 a opravu legislatívy.

SaS a KDH kritizovali ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča. Poslanec Alojz Hlina zo SaS mu vyčítal, že nekomunikuje s menšími farmármi, Jozef Hajko z KDH zas ceny potravín.

Andrej Danko vysvetľoval ponuku spolupráce pre KDH aj tým, že by spolu mali väčšiu silu proti Hlasu a Smeru. Tvrdil, že by spolu mohli lepšie presadzovať kresťanské hodnoty a zastaviť liberalizmus. Predseda KDH Milan Majerský ho jasne odmietol.

Kým bude KDH súčasťou protestov, žiadny prezidentský kandidát na nich nevystúpi, povedal Milan Majerský. A to aj napriek tomu, že KDH podporila Ivana Korčoka ešte pred prvým kolom.

Kandidátku KDH do eurovolieb povedie Miriam Lexmann. Rozhodla o tom celorepubliková rada hnutia, ktorá bude o celej kandidátke informovať v ďalších dňoch. Do vedenia hnutia zvolili exministra spravodlivosti Viliama Karasa ako člena predsedníctva.

Občiansky kandidát na prezidenta Ivan Korčok sa KDH poďakoval za vyslovenie podpory. Podľa jeho slov Majerskému na stretnutí predstavil svoju víziu výkonu prezidentského úradu.

KDH už v prvom kole prezidentských volieb podporí kandidatúru Ivana Korčoka. Oznámil to predseda KDH Milan Majerský po rokovaní rady KDH. Majerský vyhlásil, že Korčok má reálnu šancu získať post prezidenta.

KDH sa prihováralo za odloženie odvodov opatrovateľom, ktorí chodia za zdravotne postihnutými ľuďmi k nim domov. Parlament tento týždeň odhlasoval predĺženie odvodovej úľavy farmárom a potravinárom.

Je to ďalšia pochybná nominácia vlády, reagoval Milan Majerský (KDH) na Pavla Gašpara, ktorého vláda navrhla za riaditeľa SIS. „Z jeho životopisu nevieme povedať, či má vôbec nejaké skúsenosti so spravodajskými službami,“ dodal Majerský.

PS, SaS a KDH chcú pokračovať v protestoch, zatiaľ však nehovoria kedy. 21. februára podporia občianske zhromaždenie, ktoré bude k výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Bude o 17. hodine na Námestí slobody v Bratislave.

Martina Holečková (KDH) vyzvala koaličných poslancov, aby sa zachovali ako chlapi, priznali si chybu a verejne sa ospravedlnili všetkým obetiam znásilnenia. „Koalícia sa snaží obhájiť neobhájiteľné. V posledných dňoch počúvame, prečo je podľa koaličných predstaviteľov potrebné znížiť premlčacie lehoty pri znásilnení. Z ich úst však často zaznievajú klamstvá, ktoré sú výsmechom všetkým obetiam znásilnenia.“

Tri opozičné strany sa zatiaľ oťukávajú a zisťujú, kto aký je, hovorí Milan Majerský o ich spolupráci s PS a SaS pri protestoch proti novele Trestného zákona. Majerského napríklad zarazilo, že na proteste v stredu poslankyňa PS Lucia Plaváková začala hovoriť aj o vražde pred Teplárňou. „Mali sme dohodu, že sa nebudú riešiť žiadne iné témy.“

Je to hanebná novela, hovorí predseda KDH Milan Majerský o trestných kódexoch. „Sadneme si s predsedami opozičných strán a dohodneme sa, či budú protesty pokračovať.“

Aj KDH a hnutie Slovensko vyzývajú koaličných poslancov, aby za novelu Trestného zákona nehlasovali. Za koalíciu vystúpil poslanec Smeru Tibor Gašpar a pred hlasovaním kritizuje minulú vládu. Hovorí, že je najvyšší čas, aby sa zmenil Trestný zákon a Slovensko sa zbavilo „stavu neprávnej istoty a zabránilo rozvráteniu právneho štátu“.

Milan Majerský sa stretol s Ivanom Korčokom, KDH rozhodne o podpore kandidáta na prezidenta 17. februára na celoslovenskej rade. Oznámil to Korčok, ktorý hnutiu predstavil svoju víziu, stretnutie označil za príjemné.

Opozičné strany kritizujú vymenovanie Gabriely Matečnej za štátnu tajomníčku ministerstva životného prostredia. PS aj KDH pripomínajú úplatkársku kauzu Dobytkár, ktorá sa týka obdobia, keď bola ministerkou pôdohospodárstva.

KDH vníma Ficove slová o zvyšovaní platov ministrov ako snahu o odpútanie pozornosti. „Premiér Fico by bol veľmi rád, keby celá krajina riešila platy ministrov namiesto rušenia špeciálnej prokuratúry, znižovania trestov za korupciu, kolabujúceho zdravotníctva a drahých cien potravín,“ píše hnutie.

Poslanci všetkých opozičných strán podali ústavnú sťažnosť; tvrdia, že boli porušené ich práva poslancov. Okrem iného namietajú voči tomu, že parlament skrátil lehoty na diskusiu ešte aj v skrátenom legislatívnom konaní alebo že im neumožnili na výboroch klásť otázky.

Poslanec KDH Ján Horecký vraví, že hnutie pred prvým kolom volieb zrejme nepodporí žiadneho kandidáta na prezidenta. V druhom kole takáto podpora pre jedného z kandidátov prísť môže, povedal v TA3.

Európa chce znížiť závislosť od Číny, Fico sa vybral opačným smerom, hovorí v rozhovore europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann. Kritizuje aj novú čínsku baterkáreň v Šuranoch. „Čínske spoločnosti sú dnes hlavnými konkurentmi nášho automobilového priemyslu a namiesto podpory vlastného priemyslu dávame dotácie našim konkurentom.“

Europoslankyńa za KDH Miriam Lexmann. Foto N - Tomáš Benedikovič

V Bratislave bol zatiaľ najväčší protest proti vláde, tisíce ľudí prišli aj na námestia iných krajských miest. Opoziční politici Ficovu vládu kritizovali za prvých sto dní vládnutia a žiadali ju, aby stiahla novelu Trestného zákona.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Najčítanejšie teraz

Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéPredseda Hlasu Peter Pellegrini. Foto N - Tomáš BenedikovičVzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSPrezidentská debata v RTVS pred 2. kolom. Foto – RTVSPellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomFoto - Markíza, IG Attila Végh, Denník NNewsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťFoto - Denník NOtec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike?Ilustrácia – Alexandra JustIvan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíFoto N - Tomáš BenedikovičTento rok môžu ceny bytov ísť ešte dole, nálada v spoločnosti nie je dobrá, hovorí realitný maklér Čapo (+ podcast)Foto N - Vladimír ŠimíčekSú mladí, prozápadní a odmietajú Smer. S Korčokom však majú problém, dôvodom je GazaPochod Iniciatívy za spravodlivý mier na Blízkom východe v máji 2021 v Bratislave. Foto – TASRKeď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeTím BAB, ktorý podal výpoveď: Lucia Dubravay Trautenberger, Andrej Kolenčík, Lívia Filusová a Jana Vicenová. Foto - Jakub HauskrechtVývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyHasiči počas zásahu v zasiahnutej súčasti energetického sektora v Charkive po nálete 22. marca. Foto - TASR/APPrečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizovalJureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončilŠtefan Harabin. Foto - TASRPrezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáFoto N - Peter LázárGraf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatí

Nové na Dennikn.sk

07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSVčera 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyVčera 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politikuVčera 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončilVčera 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch Včera 12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na UkrajineVčera 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizovalVčera 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebouVčera 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov