Maďarská aliancia sa snaží získať vplyv v národnostnom vysielaní RTVS. Zdroje z vnútra strany pre Napunk potvrdili, že aliancia sa angažuje pri zmene štruktúry Rádia Patria a pri výmene riaditeľa Attilu Lovásza. Predseda strany Krisztián Forró kritizoval RTVS za neobjektívnosť aj pred prvým kolom prezidentských volieb.

V Bratislave sa konalo zhromaždenie na podporu RTVS. Niekoľko stoviek ľudí sa z Námestia slobody presunulo k budove Slovenského rozhlasu a vytvorilo okolo nej živú reťaz.

Foto N - Vladimír Šimíček

Predseda Rady RTVS Igor Gallo kritizoval, že RTVS urobila rozhovor s odvolanou riaditeľkou Bibiany Zuzanou Liptákovou. „Pokiaľ bola vo funkcii, ani pes po nej neštekol. Potom jej dáme priestor vo formáte, kde nemôže odznieť druhý názor,“ povedal na rokovaní rady.

RTVS chystá kampaň na obhajobu verejnoprávnosti, spustí ju 2. apríla v rozhlase, televízii aj online. Chystá aj odbornú konferenciu, ktorá by sa mala konať 10. apríla.

Poslanec Roman Michelko (SNS) pripúšťa, že pre veľký počet pripomienok k návrhu na zrušenie RTVS bude zrejme parlament o tom rokovať až na júnovej schôdzi, hoci premiér Fico chcel, aby sa o RTVS rokovalo už na aprílovej. „Druhou možnosťou je, že to vláda dá do skráteného legislatívneho konania, čo som ja nikdy nepreferoval,“ povedal Michelko.

Kým sa koalícia dohaduje na postupe pri rušení verejnoprávneho telerozhlasu, občianski aktivisti aj umelci bojujú za RTVS petíciami a protestnými pochodmi. Dnes od 17.00 bude pochod a demonštrácia s názvom Ruky preč od RTVS, ktorú organizuje iniciatíva Mier Ukrajine. Akcia sa začne na bratislavskom Námestí slobody a okolo obrátenej pyramídy Slovenského rozhlasu chcú organizátori s prítomnými vytvoriť živú reťaz.

Zamestnanci RTVS nevylučujú, že by mohli vstúpiť do štrajku, ak sa ju bude vláda ďalej snažiť ovládnuť. „V prípade pokračujúcej hrozby straty verejnoprávnosti a nezávislosti RTVS sme pripravení podniknúť ďalšie kroky na jej ochranu a na ochranu verejného záujmu. Náš odpor proti akýmkoľvek pokusom o ovládnutie RTVS sa bude stupňovať až na hranicu, ktorú nám umožňujú zákony,“ povedali na tlačovom brífingu.

V koalícii sa už hovorí o možnom novom šéfovi novej televízie a rozhlasu. Uvažuje sa nad Igorom Slaninom, ktorý bol v čase šéfovania Jaroslava Rezníka obchodným riaditeľom RTVS. Spomínajú sa i mená Zuzany Ťapákovej, ktorá v RTVS aktuálne vedie sekciu marketingu, poslanca Karola Farkašovského (SNS) či Nataše Slavíkovej, ktorá v minulosti pôsobila na ministerstve kultúry.

Robert Fico avizoval „legislatívnu smršť“ a volal po zrýchlenom schvaľovaní zákona na ovládnutie RTVS. Po po prvom kole prezidentských volieb ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS) nepredložila svoju novelu na rokovanie vlády, oficiálne z dôvodu, že ešte zapracováva pripomienky od verejnosti aj od ďalších ministerstiev.

Danglár: Západ východu

V stredu od 17:00 bude pochod a demonštrácia s názvom Ruky preč od RTVS. Akciu na bratislavskom Námestí slobody a okolo obrátenej pyramídy Slovenského rozhlasu organizuje iniciatíva Mier Ukrajine.

Zdá sa, že rovnaký kurz ako maďarské nabrali aj slovenské verejnoprávne médiá, píše Veronika Munk. „Dnešné dianie sa veľmi podobá na ovládnutie maďarských verejnoprávnych médií Fideszom.“

Vláda nakoniec nebude tento týždeň rokovať o rušení RTVS, ako sľuboval premiér. Ministerstvo kultúry hovorí o množstve pripomienok, ku ktorým sa má vyjadriť legislatívna rada. Minulú stredu Robert Fico tvrdil, že tento týždeň príde „legislatívna smršť“, ktorá sa mala týkať aj schvaľovania novely o RTVS v skrátenom konaní.

Erik Tomáš sa postavil proti Robertovi Ficovi v súvislosti s tým, ako rýchlo sa majú prijať zmeny v RTVS, ktoré by znamenali jej praktické zrušenie. Tomáš povedal, že Hlas nepodporí skrátené legislatívne konanie.

Do iniciatívy Za slobodné médiá sa zapojili aj Lucia Satinská a Hana Lasicová, dcéry Júliusa Satinského a Milana Lasicu, ktorí počas normalizácie nesmeli slobodne tvoriť a objavovať sa na obrazovkách či v éteri. „Naši otcovia cenzúru zažili, nechceme to zažiť aj my. Postavme sa spoločne za slobodu médií,“ prihovárajú sa vo videu.

Demokrati označili dnešné rozporové konanie k zákonu RTVS za frašku a prejav arogancie moci. Členovia strany boli na ministerstve kultúry ako zástupcovia hromadnej pripomienky, ktorú podpísalo 8-tisíc ľudí. Vedenie rezortu podľa Demokratov nevedelo uviesť dôvody pre skrátené legislatívne konanie a nikto nepoprel, že prijatie zákona má politický motív.

RTVS bez vplyvu politikov je jedným z hesiel novovznikajúcej občianskej iniciatívy Za slobodné médiá, ktorá vznikla na podporu nezávislých médií a verejnoprávnej RTVS. Iniciatívu podporili herci, umelci aj dlhoroční moderátori RTVS, ako Alena Heribanová, Martin Nikodým či komentátor Ladislav Borbély.

Na všetky naše otázky a pripomienky k návrhu na zrušenie RTVS dostali politici SaS z ministerstva kultúry odpoveď, že ide o politické rozhodnutie. Povedali to po rozporovom konaní na ministerstve kultúry.

Návrh zákona, ktorým chce vláda zmeniť fungovanie RTVS, by sa dal opraviť. Otázka je, či to koalícia chce urobiť. „Myslím si, že je z oblasti science fiction, pretože by to bolo priamo proti deklarovanému cieľu, ktorý chcú vládne strany dosiahnuť,“ povedala odborníčka na médiá Marína Urbániková.

Keď chcú ľudia v RTVS brániť svoju nezávislosť, nepovažujem to za znak, že by sa nechali zaťahovať do politických bojov, vraví Marína Urbániková z Masarykovej univerzity v Brne. „Novinári a novinárky skrátka nemôžu fungovať ako nájomná pracovná sila, ktorá bude bezvýhradne plniť pokyny toho, kto je práve pri moci.“

Marína Urbániková. Foto - archív MU

Pellegrini povedal, že v súčasnej podobe, v akej zrušenie RTVS navrhuje ministerka Šimkovičová, by návrh nepodpísal. Kritizuje Korčoka, ktorý sa zastal zamestnancov RTVS a vyjadril podporu verejnoprávnej inštitúcii.

Od roku 2015 vzniklo v koprodukcii s RTVS 174 dlhometrážnych filmov pre kiná. V otvorenom liste na to upozornili nezávislí filmoví producenti a ďalší filmoví tvorcovia.

Ľuboš Machaj odmieta, že by písal asistentke poslanca SNS Ivana Ševčíka Mimi Šramovej, ktorá pôsobí v alternatívnych médiách. Profil, z ktorého Šramovej prišla správa, nepatrí generálnemu riaditeľovi RTVS. Šramová predtým zverejnila správu z profilu, ktorý sa vydáva za Machaja, že by ju mali zavrieť.

Vo viacerých mestách Slovenska sa dnes konali občianske protesty, prvýkrát sa pridala Kremnica, už tradične vyšli na námestie ľudia v Poprade. V Banskej Štiavnici organizovala akciu iniciatíva Nebudeme ticho! a podporili tam slobodu médií.

Protest Nebudeme ticho v Banskej Štiavnici. Foto – Michaela Lukáčová

Robert Fico sľubuje legislatívnu smršť a rýchle zrušenie RTVS, hoci Peter Pellegrini ešte minulý týždeň popieral zmenu v skrátenom legislatívnom konaní. Pracovníci RTVS nakrúcajú video, aby ukázali svoju silu. Na ich podporu sa postavili medzinárodné organizácie a napríklad aj Oľga Sommerová či Jan Hřebejk.

Zástupcovia kultúrnej scény spustili petíciu za úplné stiahnutie návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. „Žiadame Národnú radu, aby zastavila rokovanie o tomto návrhu zákona a požiadala vládu o predloženie návrhu nového zákona,“ uvádzajú v petícii, ku ktorej sa pridalo aj niekoľko opozičných poslankýň a poslancov.

Peter Pellegrini povedal, že nikdy nedovolí, aby niekto „cenzuroval z politického politbyra to, čo sa má vysielať v spravodajstve“. Stovkám pracovníkom RTVS, ktorí žiadajú stiahnutie návrhu na zmeny v RTVS, odkázal, nech počkajú na finálne znenie zákona.

Robert Fico avizuje, že na budúci týždeň počas rokovania vlády v Galante príde „legislatívna smršť“. Vláde navrhuje, aby sa novela o RTVS schvaľovala v skrátenom legislatívnom konaní. Najprv si to nechá odobriť na koaličnej rade.

Hromadnú pripomienku k návrhu na zmeny v RTVS podali spoločne aj vysoké školy, kde študujú možní budúci novinári. Školy namietajú proti neodôvodnenosti Šimkovičovej návrhu či zvyšovaniu politickej kontroly v telerozhlase.

Pripomienku k Šimkovičovej návrhu na zmenu RTVS predložila aj samotná RTVS. „Navrhovaný zákon je v zásadnom rozpore s princípmi európskej ochrany nezávislosti verejnoprávnych médií a v nesúlade so schváleným Európskym aktom o slobode médií, predovšetkým pokiaľ ide o postavenie orgánov verejnoprávneho vysielateľa, voľbu a odvolávanie ich členov, financovanie verejnoprávnych médií a zabezpečenie nezávislosti verejnoprávnych médií,“ píše v stanovisku.

Kto vie čítať s porozumením, vidí, že nová programová rada telerozhlasu bude akýmsi výkonným orgánom vládnej moci a jej vôle, píše Marián Balázs. „Samotný návrat k voľbe generálneho riaditeľa nejakou radou nemusí byť problém. Problémom je čisto politické kreovanie takejto rady, čo z nej robí predĺženú ruku vládnej moci.“

SaS vyzbierala 11-tisíc podpisov pod hromadnú pripomienku na záchranu RTVS. Predseda strany Branislav Gröhling kritizuje koalíciu, že sa snaží RTVS ovládnuť a normalizovať, a upozorňuje, že Slovensko môže prísť o eurofondy.

Spolupráca s externými producentmi pomáha napĺňať koncept rozmanitej modernej kultúry, píše Katarína Kerekesová. „RTVS by mohla vlastné seriály pre deti vyrábať interne s menším rozpočtom i ambíciami, ale projekty by už neboli natoľko súčasnými a konkurencieschopnými produktmi.“

Osem medzinárodných novinárskych organizácií vyzvalo vládu, aby okamžite stiahla návrh zákona, ktorý by zrušil RTVS a zmenil ju na Slovenskú televíziu a rozhlas kontrolovanú vládnou mocou.

Rada RTVS kritizuje postup, ako chce vláda meniť verejnoprávne médium a že sa to deje bez odbornej diskusie. „Zmeny sú potrebné, ale nie takýmto spôsobom,“ povedal predseda rady Igor Gallo. Zároveň kritizoval, že sa téma politizuje, a vyzval všetky strany, aby skončili s „hystériou“. Člen rady Milan Antol chválil koalíciu za to, ako zmeny presadzuje.

Výzvu na zachovanie verejnoprávnej RTVS podpísalo 1203 zamestnancov a spolupracovníkov, informoval jeden z jej iniciátorov Miroslav Frindt. Iniciatíva chce naďalej upozorňovať na pripravovaný návrh o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý ohrozuje nezávislosť verejnoprávneho vysielanie.

Hlas podporuje zmeny v RTVS, a to personálne, ekonomické aj programové, povedal minister Erik Tomáš, podľa ktorého si dnes toto médium „neplní svoj verejnoprávny účel“. Konečná podoba zmien však vraj ešte nie je dohodnutá. „Zákon je len na začiatku, každý ho bude môcť pripomienkovať,“ povedal v diskusii na TA3.

Erik Tomáš (Hlas) hovoril v RTVS Štefanovi Kiššovi (PS), nech ho nepresviedča, že ľudí na východe „trápia nejaké trestné kódexy alebo dokonca problém v RTVS“. Minister Tomáš trval na tom, že ľudí v regiónoch trápia sociálne, ekonomické otázky a aké budú mať platy a dôchodky.

Médiá by sa nemali zaoberať samy sebou, politici im však nedávajú inú možnosť, píše Jana Shemesh o situácii okolo RTVS či Markízy. „Odvádza to pozornosť a oberá o sily a nikto v médiách to nerobí rád. Našou úlohou je informovať, klásť otázky, komentovať a pri tom rešpektovať etické pravidlá, ktoré si stanovili naše redakcie a ku ktorým sme sa prihlásili. Keď však mocní strácajú zábrany, musíme sa ozvať.“

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj v rozhovore vysvetľuje okolnosti svojho osobného bankrotu. Dôvodom bola pôžička pre Rádio Twist v 90. rokoch. „Nemám problém s tým, aby som v rámci legislatívy umožnil preskúmanie všetkých vecí, ktoré s mojou exekúciou súvisia. No vylučujem, že by som – ako to naznačil pán Taraba – zneužíval externé firmy na to, aby som riešil svoju situáciu. To je úplne absurdné.“

Česká Nadácia Charty 77 vyjadrila znepokojenie nad pokusmi Ficovej vlády získať kontrolu nad RTVS. Pokusy o zmenu zákona či odstránenie vedenia verejnoprávneho média vníma ako „snahu o prevzatie verejného priestoru, čo nie je možné chápať inak ako premenu demokracie na autoritatívny režim“.

Fico chcel v piatok oslavovať, namiesto toho dostal ďalší protest, píše v Newsfiltri Jana Shemesh. „Po téme novely Trestného zákona sa opozícii naskytla dobrá príležitosť udržať pri živote protivládne protesty. Kým vládna moc bude vyťahovať ďalšie návrhy smerujúce k oslabeniu demokracie a nášho zakotvenia na Západe, budú mať ľudia prečo sa ďalej stretávať.“

Ministerský úradník Lukáš Machala urazil zamestnancov aj divákov RTVS, povedal riaditeľ telerozhlasu Ľuboš Machaj. Machala vyhlásil, že náklady na premenovanie RTVS na STaR budú „podstatne nižšie, ako boli škody napáchané na slovenskom národe počas 14 rokov fungovania RTVS“. „Veľmi rád sa budem pozerať, čo pán Machala so svojou suitou urobí z verejnoprávnej televízie a ako bude obohacovať slovenský národ,“ vraví Machaj.

Ficova vláda chce uniesť verejnoprávnu televíziu a umlčať spravodajstvo Markízy, povedal Martin Hojsík (PS) na košickom proteste. Keď umlčia nezávislých a kritických novinárov, podľa neho odstrihnú spoločnosť od objektívnych informácií, ovládnu celú krajinu a zničia demokraciu ako Orbán alebo Putin.

Je nehoráznosť, keď niekto uráža riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, že prešiel osobným bankrotom, vyhlásila producentka Wanda Hrycová na bratislavskom proteste. Vysvetlila, že Machaj spolu s jej otcom Andrejom Hrycom viedol v 90. rokoch Rádio Twist, pre ktoré sa dostal do bankrotu.

Na bratislavský protest proti vláde a na podporu RTVS prišlo okolo 15-tisíc ľudí, odhadol bezpečnostný manažér Martin Královič.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Členom Rady RTVS sa nepáčilo, že v televíznych správach odzneli kritické slová režiséra Petra Bebjaka o situácii na Slovensku, ktoré predniesol na odovzdávaní cien Český lev. „Toto je z môjho pohľadu absolútne zneužitie verejnoprávneho priestoru nevhodným spôsobom,“ povedal predseda rady Igor Gallo. Šéfka spravodajstva Mária Hlucháňová povedala, že rada má v kritike pravdu, všíma si MediaBrífing.

Na bratislavskom proteste čítajú podporné stanovisko od českých verejnoprávnych médií, ktoré „so znepokojením sledujú dianie okolo RTVS“. Návrh zákona od Martiny Šimkovičovej podľa nich de facto znamená likvidáciu existujúceho nezávislého média.

Určite sa nevzdám, vraví riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Nepochybuje, že za novým zákonom ministerky Martiny Šimkovičovej je snaha odvolať ho z postu riaditeľa telerozhlasu. „Aj keby v súčasnom zákone rozšírili možnosti na odvolanie riaditeľa, bol by to proces, ktorý by trval možno pol roka. Toto je z ich pohľadu najrýchlejšie a najjednoduchšie. Ešte tam aj dali ako dôvod na odvolanie ‚osobný bankrot‘, čo je taká účelovka, že väčšia nemôže byť.“

Poslankyňa PS Zora Jaurová na bratislavskom proteste žiada vládu, aby stiahla zákon, ktorý ruší RTVS. Povedala, že je nahnevaná, keď vidí, ako sa štvrtá Ficova vláda snaží Slovensko nasmerovať na temnú cestu preč od demokracie.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

11:03Centrum vzdialenej galaxie dostalo podľa vedcov štikútku. Čo to znamená pre vesmír? 10:29Chcete hrať na bicie nástroje? Michal Fedor radí, ako začať, a odporúča aj dobré video školy a aplikáciu na ladenie bubnov 09:49Našu rodinu spája tisíc vecí, prečo by ju mala rozdeliť politika? Psychológ radí, ako prežiť rodinné hádky o voľbách 09:47Korčokovo momentum: Zo zaplnených námestí glosuje paniku v Pellegriniho štábe (reportáž) 08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putin dostal teroristov do zvláštnej situácie, Islamský štát sa znovu prihlásil k útoku 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie