Štát podľa ministra dopravy Jozefa Ráža bude tento rok vyhlasovať súťaže na chýbajúce úseky kysuckej diaľnice D3 za vyše miliardy eur. Ako prvý chcú spustiť tender na úsek medzi Čadcou a Oščadnicou s druhou rúrou tunela Horelica za 200 miliónov eur.

NDS pripravuje opravu mosta Pustý hrad pred vstupom do Zvolena po ceste I. triedy. Práce plánuje začať v polovici mája, potrvajú niekoľko mesiacov. Do rekonštrukcie investuje 3,75 milióna eur. (nds)

Na stavbe obchvatu Ružomberka pracuje približne 500 ľudí, informoval minister dopravy Jozef Ráž počas kontrolného dňa. S intenzitou prác je spokojný. Šoféri by po obchvate mali jazdiť do konca roka 2025, pôvodný termín bol leto 2017.

Obchvat Ružomberka by mal byť hotový do konca roka 2025, povedal po kontrolnom dni na stavbe D1 Hubová – Ivachnová minister dopravy Jozef Ráž. Rok 2025 spomínal ako termín dokončenia aj Rážov predchodca Pavol Lančarič.

NDS zrenovuje povrch vozovky na rýchlostnej ceste R4 za Košicami neďaleko hraníc s Maďarskom. S prácami začne od 15. apríla, trvať budú približne mesiac. Investícia do nového asfaltového koberca presiahne 700-tisíc eur. (nds)

NDS začne v sobotu s opravou mosta na úseku diaľnice D1 pri Považskej Bystrici, práce sú naplánované do začiatku júna. Do obnovy mostných záverov investuje 270-tisíc eur. Podobnú údržbu chystá aj na ďalších diaľničných mostoch. (nds)

Ministerstvo dopravy podalo žiadosť o vydanie územného rozhodnutia na úsek diaľnice D1 Turany – Hubová, oznámil šéf rezortu Jozef Ráž. Verejné obstarávanie na zhotoviteľa by chcel vyhlásiť v lete. Ide o poslednú nerozostavanú časť diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami.

Podľa ministra dopravy Jozefa Ráža by sa práce na výstavbe diaľničného tunela Višňové na severnom Slovensku mohli urýchliť. Podotkol, že to súvisí s neúnosnou situáciou na ceste pod Strečnom.

V Česku sa začala stavať ďalšia časť diaľnice D35, ktorá má slúžiť ako alternatíva k preťaženej D1. Poľská firma Budimex má úsek medzi Litomyšlom a Pardubicami dokončiť do troch rokov za približne 140 miliónov eur.

Archeologický prieskum spomalil výstavbu križovatky D1 a D4, no poľský Budimex by ju mal dokončiť načas. Dôležité to je nielen pre šoférov, ale aj pre Budimex, ktorý sa snaží preraziť na slovenskom trhu, a toto je jeho prvá väčšia zákazka.

Chýbajúca križovatka diaľnice D1 a obchvatu Bratislavy by mohla byť hotová koncom roka 2025, tak ako sa ráta aj v kontrakte. „Bude to reálne,“ povedal riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Filip Macháček počas kontrolného dňa na stavbe.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Prečo nestojí diaľnica z Košíc na ukrajinskú hranicu a čo to znamená: Združenie Diaľnica na Zemplín má dnes takmer 10-tisíc členov, zastrešuje 50 samospráv a je celkom vplyvnou lobistickou skupinou. Spoluprácu s ministrom dopravy Jozefom Rážom si zatiaľ pochvaľujú, diaľnica však v tejto chvíli neexistuje ani na papieri.

Národnej diaľničnej spoločnosti trvalo rok, kým objednala predĺženie R1 o ďalšie tri kilometre. Na pomery diaľničiarov to nie je výnimočne dlhá doba, no v tomto prípade je čas mimoriadne dôležitý, keďže v úseku za Banskou Bystricou je most vo veľmi zlom stave. Práce na predĺžení by mohli trvať dva a pol roka.

Národná diaľničná spoločnosť podpísala zmluvu s Doprastavom a Metrostavom na predĺženie R1 z Banskej Bystrice. Diaľničiari vyhodnocovali tender opakovane, čo za bývalej vlády viedlo k odvolaniu riaditeľa Vladimíra Jacka.

Termín dostavby úseku R2 Kriváň – Mýtna sa opäť posúva, podľa Doprastavu by mohol byť hotový v októbri budúceho roka. Aktuálnym termínom bol jún 2025, úplne pôvodným marec 2024. Dôvodom sklzu je stará skládka, ktorá je asi desaťkrát väčšia, než sa čakalo. (hn)

SSC plánuje vyhlásiť novú súťaž na zhotoviteľa časti obchvatu Prievidze do konca marca. Prvý tender cestári zrušili koncom minulého roka, podľa nich to súviselo s podkladmi obstarávania.

Zavedením jednodňovej diaľničnej známky štát príde o približne 6 miliónov eur ročne. Ministerstvo dopravy preto odporúča zvýšenie cien ostatných známok. Jednodňovú známku zavedie NDS od júla, hoci podľa eurosmernice to mala urobiť už od marca.

Jednodňová diaľničná známka by na Slovensku mohla začať fungovať v júli. Novelu, ktorá počíta s jej zavedením, schválila s pripomienkou vláda. Ministerstvo dopravy predpokladá, že bude stáť 5,40 eura.

Diaľničiari dnes v noci od 22. hodiny uzavrú diaľnicu D1 pri Bratislave. Doprava bude presmerovaná na obchádzkovú trasu. Dôvodom je búranie mosta nad diaľnicou, ktoré je súčasťou prác na vytvorení križovatky diaľnice a obchvatu.

Na Slovensku dnes spustili európsky výber mýta, dopravcovia tak majú alternatívu ku SkyTollu. Podľa Národnej diaľničnej spoločnosti systém funguje bez problémov. Zapojili sa zatiaľ štyria poskytovatelia.

Národná diaľničná spoločnosť uzavrie v noci zo soboty na nedeľu diaľnicu D1 pri Bratislave. Doprava bude presmerovaná na obchádzkovú trasu. Dôvodom je búranie mosta nad diaľnicou, ktoré je súčasťou prác na vytvorení križovatky diaľnice a obchvatu.

Jedinou dnešnou možnosťou výstavby úseku D1 Turany – Hubová je tunelový variant, tvrdí minister dopravy Jozef Ráž po stretnutí so starostami z regiónov Liptova a Turca. Ide o posledný úsek D1 medzi Bratislavou a Košicami, ktorý sa nezačal stavať.

Oligarcha Miroslav Výboh odmieta spájanie s novým členom vedenia NDS Júliusom Mihálikom a so spoločnosťou Protron, v ktorej Mihálik pôsobil. Vraví, že Mihálika nepozná a v Protrone nemá žiadny vplyv. V reakcii na text Denníka E poprel aj vplyv na Doprastav.

Jednodňovú diaľničnú známku zavedie štát zrejme v druhej polovici roka, píše ministerstvo dopravy. Novela, ktorú predložilo do pripomienkového konania, rátala s jej zavedením od júla. Vytvorenie jednodňovej známky vyžaduje smernica EÚ.

Pri Margecanoch otvorili zrekonštruovaný most ponad Ružín, práce robil za vyše päť miliónov eur Strabag. Po novom môžu vodiči využívať obidva pruhy, počas rekonštrukcie bol k dispozícii väčšinou jeden.

Ministerstvo dopravy vyhlásilo výberové konania na posty v siedmich štátnych podnikoch. Väčšinou ide o pozície členov predstavenstva, v Slovenskej správe ciest budú vyberať riaditeľa, ktorým je v súčasnosti Norbert Polievka.

Diaľnica D1 pri Bratislave bude v noci na nedeľu 17. marca uzavretá, diaľničiari budú demolovať most, ktorý spájal Ivanku pri Dunaji s Čiernou Vodou. Práce sú súčasťou výstavby chýbajúcej križovatky s bratislavským obchvatom.

Niektoré obce sa odvolali voči výnimke, ktorá má štátu umožniť pokračovať v príprave výstavby tunela Korbeľka. Obávajú sa dôsledkov pre podzemnú vodu. Tunel by mohol byť súčasťou úseku diaľnice D1 Turany – Hubová, ktorý sa ešte nezačal stavať. (tasr)

Na moste v kúpeľnej osade Korytnica v okrese Ružomberok vyhlásia mimoriadnu situáciu. Hovorkyňa Žilinského kraja uviedla, že most je znehodnotený a je vo veľmi zlom stave. Nachádza sa na jedinej prístupovej ceste do miestnej časti Korytnica. (tasr)

Výstavba tunela Soroška nie je prioritou, uviedol minister dopravy Jozef Ráž v súvislosti s príchodom automobilky Volvo neďaleko Košíc. Vládny program podľa neho počíta najmä so stavaním úsekov diaľnic D1, D3 a rýchlostnej cesty R4.

Ministerstvo dopravy predložilo nový návrh, ktorým chce pre štát získať právomoc zasahovať do ciest v mestách. Samosprávy by museli pri zmenách značiek rešpektovať stanovisko dopravných inšpektorátov, odvolať by sa mohli len na ministerstvo vnútra.

Matúš Šutaj Eštok a prezident ZMOS-u Jozef Božik chválili odklad zmien v dopravných značkách, ktoré by priniesli povinnosti obciam či mestám. Iný spor medzi samosprávami a štátom o právomociach na cestách v mestách nespomenuli.

Na úsek hlavnej cesty pod Strečnom začnú od pondelka navážať betónové dielce. Postupne sa umiestnia pri ceste a so sieťami ju budú zabezpečovať pred padaním skál. Doprava v úseku je v súčasnosti obmedzená.

Slovensko spustí komerčnú prevádzku európskeho elektronického mýta v najbližších týždňoch, tvrdí Národná diaľničná spoločnosť. Presný termín štartu, ktorý sa viackrát odkladal, však neuviedla. Systém má ponúknuť alternatívu ku SkyTollu.

Začiatok záchranných prác na nestabilnom brale v Strečne pre byrokraciu opäť posúvajú, aj napriek vyhlásenej mimoriadnej situácii musia cestári robiť verejné obstarávanie. Na frekventovanú cestu sa nedávno zrútili skaly a poškodili dve autá a vozovku. (rtvs)

Odnedávna je členom predstavenstva NDS Július Mihálik, ktorý donedávna pracoval pre firmu Protron blízku Miroslavovi Výbohovi. Oligarcha je obvinený z podplácania pri štátnych IT zákazkách, ale jeho ľudia mali vplyv aj v spoločnosti Doprastav, ktorá stavia diaľnice.

Vláda bude podľa Richarda Rašiho v poslednú februárovú stredu zasadať v okrese Sobrance alebo Michalovce. Konkrétne miesto ešte nie je známe. Rokovať chcú aj o dostavaní diaľnice z Košíc na Ukrajinu.

Čoskoro sa začne oprava veľkej križovatky D1 a R1 pri Trnave, vyžiada si aj čiastočné obmedzenia. Ide o jeden z najväčších projektov NDS na tento rok, o presnom termíne prác ešte bude informovať. Diaľničná spoločnosť tvrdí, že rekonštrukcia je po 42 rokoch nevyhnutná.

Štát bude môcť pri strategickej investícii vstupovať aj na cudzie pozemky, ak to bude súvisieť s prípravnými prácami, ako je napríklad archeologický prieskum. Zákon v stredu schválila vláda a teraz smeruje do parlamentu.

Vláda schválila upravený nový zákon o strategických investíciách, od parlamentu žiada skrátené konanie. Minister dopravy Jozef Ráž navrhuje zrýchlené postupy pre projekty, ktoré kabinet označí za strategické. Vyčítalo sa mu, že nadmieru zasiahne do vlastníckych práv a oslabí Úrad pre verejné obstarávanie či Útvar hodnoty za peniaze.

Úsek s tunelom Višňové zdražel o ďalších 17 miliónov eur, tentoraz je dôvodom rast cien v stavebníctve v rokoch 2021 a 2022. Predtým náklady vzrástli pre drahšie opravy tunelovej klenby. Problém inflácie sa týka aj ďalších stavieb.

Bude to veľmi podobné ako s novelou Trestného zákona a rušením špeciálnej prokuratúry, upozorňuje právnik Miroslav Cák na ďalšie rozpracované novely. Koalícia má napísaný nový zákon o strategických investíciách a črtajú sa aj zmeny v zákone o verejnom obstarávaní.

Miroslav Cák. Foto - AGM Partners

Práce na stavbe obchvatu Sabinova sa v stredu začali poklopaním základného kameňa. Takmer 10-kilometrovú cestu prvej triedy stavia firma Hochtief, ktorá v tendri zvíťazila s najnižšou cenou.

Stavbári podporujú návrh nového zákona, ktorým chce ministerstvo dopravy zrýchliť strategické investície. „Slovensko je podinvestované,“ tvrdí prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik. Mimovládky hovoria, že pôjde o „bezprecedentný mocenský zásah do vlastníckych práv“.

Vydavateľstvo Denníka N vyhralo súdny spor s firmou Cedis, ktorá ho zažalovala za články o nízkych cenách v štátnych tendroch a o neplnení súťažných podmienok. Cedis žiadal ospravedlnenie za neoprávnený zásah do jeho povesti.

Stačí, že vám to štát oznámi 10 dní vopred, a na vašom pozemku môžu začať archeologický prieskum, kritizuje návrh nového zákona o strategických investíciách Ivana Figuli, právnička spolupracujúca s mimovládkou Via Iuris. Tá je jednou z viacerých mimovládok, ktoré proti najnovšiemu návrhu ministerstva dopravy spísali hromadnú pripomienku a žiadajú ho celý stiahnuť.

Ministerstvo dopravy sa chce vrátiť k prerušenému projektu výstavby 3,5-kilometrového diaľničného privádzača z Lietavskej Lúčky do Rajeckých Teplíc. Po stretnutí s primátormi a starostami miest a obcí Rajeckej doliny to povedal štátny tajomník Igor Choma.

Ak by vláda nerobila zmeny stavebnej legislatívy, hrozil by kolaps povoľovacích procesov, tvrdí minister dopravy Jozef Ráž. „Hrozilo to, že 1. apríla by bežný občan prišiel na stavebný úrad v obci a nevedel by požiadať ani o územné rozhodnutie, ani o stavebné povolenie.“

Aj napriek rekonštrukcii cesty je Pačanský kopec uzavretý aj túto zimu. Košickí cestári vykonávajú skúšobnú prevádzku zimnej údržby, ale súhlasy okresných úradov a policajných riaditeľstiev v Spišskej Novej Vsi a v Rožňave kraj stále nemá.

Za prvé štyri dni nového roka Národná diaľničná spoločnosť predala diaľničné známky za 1,64 milióna eur. Dve tretiny transakcií prebehli online. Štátna firma od tohto roka prebrala predaj elektronických známok od firmy SkyToll.

Najčítanejšie teraz

Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRNewsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovS týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Iránsky útok na Izrael. Foto - TASR/APPeniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku SlovenskaNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákV kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiFoto - Forum FilmBývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmFoto N - Tomáš BenedikovičV čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryZdroj - Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0 Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaZničená časť protivzdušnej obrany S-400. Zdroj - ZSU/TelegramGyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieFoto N - Vladimír ŠimíčekLieči ľudí s hraničnou poruchou osobnosti: Hlavným cieľom je, aby mali život, ktorý stojí za to žiťFoto - Marie Dámková/Deník NSlováci sú ako kokosy. Športujú, ale nevedia po anglicky, hovoria zahraniční študentiZahraniční študenti na Slovensku. Koláž - NMocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovMiniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien CherSaková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótPodpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR  Denisa Saková (Hlas). Foto - TASR

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneVčera 16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to riešiVčera 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyVčera 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovVčera 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiouVčera 15:58V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryVčera 15:58Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeVčera 14:47Danglár: Rys v ohrozeníVčera 14:26Povinná vojenčina v 21. storočí? Rodovo neutrálna a vyberá tých najlepších, ukazuje švédsky modelVčera 14:19Slovenka bola pri smrteľnom útoku na Černihiv: Kým sme prišli k úkrytu, už sme počuli tri výbuchyVčera 13:59Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaVčera 13:57Slamerka Veroni Gyenge: Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, ale v politike takáto strana nie jeVčera 13:33V kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiVčera 13:28„Ste pod papučou“, ale aj „konečne viem, čo si muž myslí“. Aké to je, keď ako Otcovia v plienkach rozprávame otvorene a do hĺbkyVčera 13:06Děj se co děj, nemáte se čeho bátVčera 12:41Aktivista Marek Mach: Konšpirátorov ani politikov sa nebojím. S bojom proti hoaxom neprestanem ani vo ŠvédskuVčera 12:26Povodne v Dubaji spájali s umelo vyvolaným dažďom. Čo hovoria dôkazy?