Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Tomáš Mihalík o technike v knihe Pohyb je liek. „Napríklad laser pôsobí na tkanivo a zlepšuje jeho hojenie, to funguje, ale rieši len následok, nie príčinu.“

Vedec Tim Spector v rozhovore o výžive vysvetľuje, ako nás mikrobióm manipuluje, aby sme mu poslali nezdravé potraviny, aké ryby sa najčastejšie falšujú, aj prečo by sme mali viac prežúvať. „Ak hamburgery jete roky, vaše mikróby ich budú chcieť stále viac, pretože sú zvyknuté, že sa nimi živia,“ vraví autor knihy Jedlom k lepšiemu životu.

Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, vraví v rozhovore vedec v oblasti výživy Tim Spector. „Je to celosvetová marketingová kampaň – vystrašiť ľudí, že nejedia dostatok proteínov. Celkovo ich nepotrebujeme toľko, ako je teraz v móde hovoriť, a už vôbec ich nepotrebujeme zo sladkých proteínových tyčiniek.“

Tim Spector. Foto - Peter Schiazza

Lekárka mi povedala, že si nemám vymýšľať choroby, aby som nemusela behať po psychiatroch, hovorí 39-ročná Nina, ktorú trápia panické ataky. „V tom stave som si sama gúglila psychiatra, ktorému som potom s plačom volala, aby mi pomohol,” vraví.

Tŕpli mi pery a ruky, no šéf mi povedal, že mu na úzkosť pomáha sex, vraví 31-ročná Viktória. Tri ženy opisujú život s panickými atakmi. Práve Viktórii neskôr pomohlo, keď si zapisovala konkrétne situácie a potom sa o nich s terapeutkou rozprávali.

Cvičenie seniorov je aj o sebestačnej starobe, vraví tréner Tomáš Mihalík v knihe Pohyb je liek. „Ak si človek po sedemdesiatke zlomí pri vynášaní smetí stehennú kosť, priemerne umrie do pol roka na sprievodné choroby. Ak by však vďaka cvičeniu mal lepšie reflexy, pádu by sa mohol vyhnúť.“

Diéta 30-30-30 sa na internete stala virálnou, zaujala aj expertov, ktorí hovoria, že pri chudnutí môže pomôcť, má však limity. Jej základom je vyšší príjem bielkovín v ranných hodinách spojený s nenáročnou fyzickou aktivitou, výzvou je dlhodobá udržateľnosť.

Hoci Michal Drdúl študoval farmáciu, neuvedomil si, čo spôsobujú energetické nápoje. „Raz mi bolo tak zle, že som zvažoval privolanie sanitky. Keď som ich počas učenia na skúšku pil v noci, raz som si musel ísť o štvrtej zabehať,“ hovorí dnes už veľký odporca takýchto nápojov.

Energetické nápoje pijeme, aby sme podali lepší výkon, než na aký sa cítime; zdá sa mi to postavené na hlavu, vraví výživový expert Martin Čupka. „Sú ako náplasť na otvorenú zlomeninu. Na chvíľu to pomôže, pretože nevidím, ako krvácam alebo ako mi trčí kosť zo zlomeniny, ale v skutočnosti to nič nevyrieši,“ vraví ďalší expert Michal Drdúl.

Chodia mi sem aj 12-roční, to je na prokurátora, trénerov neznalosť neospravedlňuje, vraví silový a kondičný špecialista Tomáš Mihalík v ukážke z knihy Pohyb je liek. „Skáču sto skokov, behajú do kopcov, posilňujú, čo netreba, päť hodín denne hrajú, majú dvojfázové tréningy šesťkrát do týždňa. A tak ďalej.“

Tréneri sa mi chvália, že v klube majú fyzioterapeuta pre 12-ročných, tak im poviem, že asi niečo robia zle, vraví silový a kondičný špecialista Tomáš Mihalík v ukážke z knihy Pohyb je liek. „Asi teda dávajú dospelácky tréning deťom, lebo nie je možné, aby v takom veku potrebovali fyzioterapeuta.“

Tomáš Mihalík so zverencom. Foto - Health & Performance

Gastroenterológ Vladimír Kojecký radí, kedy ísť so žalúdočnými problémami za lekárom. Tvrdí, že ak pretrvávajú 2-3 týždne a potom odznejú, za lekárom ísť netreba. „Pokiaľ sa však cyklicky vracajú a človeka začínajú obmedzovať, rozhodne by som s návštevou lekára neváhal.“ Za varovné signály označuje náhle chudnutie, krv v stolici či intenzívne bolesti.

Syndróm dráždivého čreva život neskráti, ale dokáže ho veľmi znepríjemniť, hovorí gastroenterológ Vladimír Kojecký. V rozhovore vysvetľuje, ako toto ochorenie vzniká aj ako sa lieči. „Žiadna zázračná tabletka neexistuje, ale neznamená to, že sme bezmocní.“

Francúzsky futbalista Raphaël Varane považuje hlavičkovanie za nebezpečné. Aj svojmu synovi radí, aby sa mu vyhol. „Aj keď to nespôsobí žiadnu bezprostrednú traumu, vieme, že z dlhodobého hľadiska môžu mať opakované otrasy škodlivé účinky,“ povedal. (theguardian)

Operácia nádoru prsníka v špecializovanom centre môže pacientke pomôcť viac ako drahé lieky. „Tím lekárov v centre o desiatky percent zvyšuje pravdepodobnosť, že pacientka prežije a že bude žiť viac rokov,“ hovorí klinická onkologička Bela Mriňáková z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

Optimálne je, aby boli onkologickí pacienti operovaní do dvoch týždňov a v špecializovanom centre, na Slovensku to nie je realitou. „Problém je, že centrá, kde sa robí veľa operácií, sú natoľko preťažené, že sú v nich čakacie lehoty okolo mesiaca až dvoch. A to je na termín operácie veľa,“ hovorí klinická onkologička Bela Mriňáková.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Je prerušované hladovanie zlé pre srdce? Najväčší problém novej štúdie je, že skúma údaje za dva dni a vyvodzuje veľké závery, varuje kardiologička Pam Taubová. Výskumníci absolvovali s účastníkmi iba dva rozhovory s odstupom necelých dvoch týždňov, aby zistili, ako jedli deň predtým. Navyše v skupine s 8-hodinovým jedením je takmer tretina fajčiarov.

Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Boris Bajer si však nemyslí, že by sme sa mali báť, a ukazuje na jej limitácie. „Zatiaľ nebola zrecenzovaná ani publikovaná vo vedeckom časopise,“ vraví.

Boris Bajer. Foto N - Tomáš Benedikovič

Ľudia trpiaci telesnou dysmorfiou sa cítia škaredí či znetvorení a nie je výnimkou, že pre svoje skreslené vnímanie podstúpia estetický zákrok alebo operáciu. 31-ročný Martin nenávidel svoju bradu a operáciu odvolal až na poslednú chvíľu. „V intímnych situáciách som sa skrýval za vankúš, pretože som nechcel, aby ma priateľ videl,“ opisuje život s poruchou, ktorou trpel napríklad aj Franz Kafka.

Študentka Veronika opisuje život s telesnou dysmorfiou – poruchou, ktorá vás presviedča o vlastnej škaredosti. V najhorších obdobiach celé dni kontrolovala svoj vzhľad a do zrkadla sa pozrela aj dvestokrát. „Zdeformovala som samu seba, pripadala som si ako obraz od Picassa,“ hovorí. Telesnú dysmorfiu u nej do veľkej miery spustila poznámka od rodiny.

Foto - Gabriel Kuchta/Deník N

Novozélandská vláda zakáže jednorazové elektronické cigarety a zvýši pokuty za predaj elektronických cigariet ľuďom mladším ako 18 rokov. Vláda premiéra Christophera Luxona je v posledných mesiacoch kritizovaná za to, že zrušila zákon, ktorý zavádzal zákaz fajčenia pre narodených po roku 2008.

Kolená silnejú tlakom pri záťaži, no my si ich liečime „kľudovým režimom“, hovorí tréner Tomáš Mihalík v knihe Pohyb je liek. „Sú štúdie, ktoré ukazujú, že počas sezóny majú športovci o 20 až 30 percent silnejší predný krížny väz v porovnaní s obdobím, keď si dajú voľno.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Pri panickom ataku máte nával rôznych podnetov a telo prejde do režimu šoku, vraví respiračný fyziológ John Dickinson. Človek vtedy začne pri dýchaní výrazne nadvihovať ramená a to sa stalo v roku 2021 aj tenistke Emme Raducanuovej, keď odstúpila z Wimbledonu.

Prvý panický atak som mala pri šoférovaní, no jeden prišiel aj v zahraničí a bolo to dosť strašidelné, vraví atlétka Gabriela Gajanová. „Vôbec som nevedela, o čo ide. Zastavila som na parkovisku a naozaj som verila, že sa so mnou niečo stane,“ hovorí.

Pri panických atakoch mi pomohlo, keď som dokázala odviesť pozornosť na niečo iné, hovorí atlétka Gabriela Gajanová. „Pomohlo mi, keď som sa začala s niekým rozprávať o pozitívnejších veciach – napríklad o tom, čo som jedla alebo čo budeme robiť zajtra,” opisuje.

Zápas s Rogerom Federerom môže zmeniť môj život. A odrazu mám pocit, že zomieram, vraví Mardy Fish o živote s panickými atakmi. Americký tenista v roku 2012 odstúpil z US Open len pár hodín pred zápasom s Federerom. V ten deň mal počas cesty autom záchvaty každých 10 minút.

Pri panickom ataku som mala pocit, akoby mi stŕplo celé telo, hovorí atlétka Gabriela Gajanová. „Boli momenty, keď som sa chystala na preteky a na pozadí som zažívala veci, ktoré ľudia zvonka nevidia,” vraví.

Atlétka Gabriela Gajanová v cieli rozbehu žien na 800 m na MS v atletike v Budapešti 2023. Foto - TASR/AP

Ráno s NHL: Nathan MacKinnon má veľmi prísny jedálniček. Vyhýba sa cukru a klasické cestoviny nahradil cícerovými, pretože majú viac bielkovín. Hráč Colorada aktuálne vedie bodovanie ligy a patrí k favoritom na Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča základnej časti.

Nový výskum prvý raz spojil mikroplasty so závažnými zdravotnými následkami – osoby, ktorým v tkanive krčnej tepny našli mikroplasty, mali 4,5-krát vyššiu pravdepodobnosť, že v nasledujúcich 34 mesiacoch dostanú infarkt, mŕtvicu alebo zomrú z inej príčiny než ľudia bez plastov v tepnách. „Toto je prelomová štúdia,“ vraví o zisteniach vedec.

Čierny kašeľ môže byť o desať rokov znovu bežný, vraví infektológ Peter Sabaka a vysvetľuje, prečo sa vracajú ochorenia, ktoré boli na ústupe. Nemyslí si, že by mal nejaký minister odvahu v tejto atmosfére zaviesť nové povinné očkovanie.

Zmesiam bylín či vysoko koncentrovaným extraktom z hríbov by sa onkopacienti mali vyhnúť, radí vedkyňa Petronela Forišek Paulová. V rozhovore vysvetľuje, aké sú najväčšie mýty a prehrešky stravovania onkologických pacientov aj ktoré potraviny by v ich jedálničku nemali chýbať.

Zázračný stred tela nerieši všetky problémy, treba sa na to pozerať komplexnejšie, vraví Tomáš Mihalík v knihe Pohyb je liek. „Ak napríklad človek nevie zdvihnúť ruku, je problém v ramene a viac sa zaťažuje chrbát. Tak zistím, že nie je problém v stabilite trupu, ale v mobilite ramena.“

31-ročná Lucie Levá rozpráva o tom, aké bolo vypočuť si diagnózu rakoviny po tretí raz. „Keď sa mi ochorenie vrátilo prvýkrát, tak som si prešla hroznou stratou viery. Naozaj som si myslela, že keď budem pevne veriť, že sa mi choroba nevráti, skutočne som v tom bola veľmi pozitívna a plná nádeje… a aha… Verila som, bola som pozitívna a nič.“

Poctivých brušákov urobím ledva desať, no ľudia si ľahnú a spravia ich sto, vraví Tomáš Mihalík v knihe Pohyb je liek. „Ak by ich niekto spravil sto so správnou technikou, vrátim diplom.“

Česká fotografka Lucie Levá má 31 rokov a tretíkrát rakovinu. Vraví, že je alergická na vety typu „Si hrdinka, to zvládneš“. Začínať liečbu stále odznova je podľa nej veľmi náročné. „Človek to vníma ako prehru. Ale prehra to nie je, je to nová nádej.“

Česká fotografka Lucie Levá. Zdroj: Archív LL

Pre chýbajúcu ruku sa Michal Kolčák celé detstvo bál odmietnutia a pohľadov okolia. „Už som pochopil, že nemať ruku nie je žiadna hanba. Človek si myslí, že sa naňho ľudia pre hendikep pozerajú v zlom, no často je to práve naopak,“ vraví v rozhovore.

Kanadský hokejista Cody Hodgson sa po ťažkej chorobe a ôsmich rokoch bez hokeja snaží vrátiť do NHL. Bývalý spoluhráč Andreja Sekeru nastúpil za farmu Nashvillu na zápas po 2885 dňoch, odkedy skončil pre zriedkavú malígnu hypertermiu. S nečakaným návratom mu pomohol Holanďan Wim Hof, ktorého celý svet pozná pod prezývkou Ľadový muž.

Vďaka bionickej protéze by Michal Kolčák mohol hýbať dlaňou aj prstami na ruke, o ktorú prišiel pri nešťastí v detstve, no poisťovňa mu ju odmieta uhradiť. „Má päť bodov, ktoré musí pacient spĺňať, aby mu pridelili takúto pomôcku, a ja dva z nich nespĺňam. Prvým je, že končatina, o ktorú som prišiel, nie je moja dominantná. Nespĺňam ani časový úsek,“ vraví Kolčák.

Fermentované potraviny sú oveľa dôležitejšie, než sme si kedysi mysleli, tvrdí britský lekár Tim Spector, ktorý prináša a vysvetľuje množstvo nových vedeckých poznatkov o strave a jej význame pre dlhovekosť. Prečítajte si ukážku z jeho knihy Jedlom k lepšiemu životu.

Pila som s cieľom necítiť bolesť, necítiť smútok, neplakať, opisuje 50-ročná Henrieta, ktorá sa už tretíkrát lieči zo závislosti od alkoholu. „Ale ani ja som do svojich 48 rokov nepochopila, ako niekto môže byť alkoholik, ako tam môže sedieť na lavičke a piť. Neodsudzovala som to, ale nerozumela som, prečo si nevie povedať, že už nebude piť.“

Zo začiatku to bolo fajn, potom to už bolo čoraz väčšie trápenie, z ktorého neviete vyjsť, opisuje svoju závislosť od alkoholu Henrieta, ktorá sa lieči na Prednej hore. „Klobúk dole, keď z toho niekto vie vyjsť sám. Ľudí, čo to dokážu, je veľmi málo. Potrebujete pomoc, aby ste sa dostali z toho trápenia,“ hovorí v rozhovore.

Mladí ľudia sa nehýbu. Keď už však robia šport, majú priveľa špecifického tréningu, napríklad futbalu či hokeja, hovorí v rozhovore Dávid Brünn, kondičný tréner futbalovej reprezentácie. Robiť jeden šport nie je pointa – ideálne sú podľa neho aspoň tri.

Vyše miliardy ľudí na svete je obéznych, najhoršia situácia je v ostrovných krajinách, tvrdí nová štúdia. Situácia sa týka 159 miliónov detí a 880 miliónov dospelých. Vedci vinia agresívne reklamné kampane na nezdravé potraviny a upozornili, že treba zmeniť spôsob riešenia obezity.

Novozélandský parlament zrušil zákaz fajčenia zavedený expremiérkou Jacindou Ardernovou. Ten mal do platnosti vstúpiť v júli s cieľom vytvoriť nefajčiarsku generáciu mladých ľudí.

Dať dieťa na jeden šport? To vôbec nie je pointa pohybu, vraví kondičný tréner futbalovej reprezentácie Dávid Brünn. „Deti a mladí ľudia nemajú variabilitu. Keď chodia na futbal, hrajú futbal, keď chodia na hokej, hrajú hokej, nikto však nerobí 2-3 športy,” hovorí.

 

Počas cesty do práce som musel zastaviť na štvorprúdovke, pretože som nedokázal prejsť sám cez cestu, hovorí moderátor Miroslav Frindt, ktorý mal problémy s panickými atakmi. „Chcel som byť medzi ľuďmi, lebo som vždy trpel strachom, že ak v tejto chvíli zomriem, nikto ma nenájde.”

25-ročný dramaturg Martin Krč v rozhovore otvorene hovorí o tom, ako bol dobrovoľne hospitalizovaný na psychiatrii. Popkultúra podľa neho poznačila mienku o psychiatrických nemocniciach. „Ja som v Pezinku neskončil. Ja som v Pezinku znova začal: rovnako ako mnohí vaši známi, kolegovia či členovia vašej rodiny – a možno to vôbec netušíte.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Myslel som, že mám rakovinu mozgu, no potreboval som psychiatra, vraví moderátor Miroslav Frindt, ktorého trápili panické ataky. „Tŕpli mi ruky a mal som pocit dusenia. Všeobecnému lekárovi som povedal, že je mi zle a asi mám problémy so srdcom,” hovorí.

Foto N - Šimon Kern

Nadužívanie vitamínu D v podobe výživových doplnkov sa spája s vyšším rizikom pádov a zlomenín, tvrdí britský lekár Tim Spector. Na základe vedeckých štúdií z celého sveta vyvracia množstvo mýtov o strave vrátane výživových doplnkov. Prečítajte si ukážku z jeho novej knihy Jedlom k lepšiemu životu.

Väčšina proteínových tyčiniek, ktoré si kúpite na Slovensku, nimi ani nie je, vravia kondičný tréner Dávid Brünn a výživový expert Michal Drdúl. „Keď potom tyčinka nie je dobrá, urobí viac škody ako úžitku,“ hovorí Drdúl.

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinovVčera 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšieVčera 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaVčera 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa