Časť politikov sa snaží o prepísanie udalostí novembra 1989, píše Martin Bútora. „Hŕstka intelektuálov“, ktorá si podľa Pavla Pašku sprivatizovala svoju pravdu, či „uzurpátori novembra 89“ Petra Pellegriniho si vyslúžili toto označenie predovšetkým preto, lebo prakticky všetci boli kritikmi tých, ktorí odkláňajú Slovensko od odkazu Novembra.

Ocenenie Biela vrana tento rok získali infektológ Peter Sabaka, občianski aktivisti Tomáš Bálint a Lukáš Hrošovský a za dlhodobý prínos sociológ a osobnosť novembra ’89 Martin Bútora. Ocenenie sa v tomto ročníku výraznejšie postavilo za ľudí, ktorí sa stali terčom sústredenej nenávisti, a zdôrazňuje, aké je dôležité zvýšiť ich spoločenskú podporu.

Ocenení laureáti Bielej vrany. Zľava hore v smere hodinových ručičiek: Peter Sabaka, Martin Bútora, Lukáš Hrošovský a Tomáš Bálint. Foto – N, archív L. H.

Ceny Pamäti národa dostalo päť osobností zo Slovenska, z Česka a z Ukrajiny. Organizácia Post Bellum ich ocenila za hrdinstvo voči totalitám 20. storočia a ruskej agresii. Na slávnosti v pražskom Národnom divadle sa prvýkrát v jej histórii zúčastnil aj český prezident.

Ďakujeme vám za podporu Ukrajiny a blahoželáme ku dňu demokracie, povedala speváčka ukrajinskej skupiny Go_A na Koncerte pre všímavých v centre Bratislavy. Skupina uzatvárala program akcie na Primaciálnom námestí.

Foto N - Oliver Rehák

Andrej Bán píše, prečo na Slovensku zostávajú ulice a námestia pomenované po symboloch oboch totalít 20. storočia. „Väčšina z obyvateľov zrejme so zločincami nesympatizuje, iba sú leniví meniť si adresu vzhľadom na doklady.“

Naživo: Odovzdávanie ocenení Biela vrana za občiansku statočnosť a odvahu

Politici PS a SaS si pripomínajú 17. november na spoločnej spomienkovej akcii. Námestie SNP je zaplnené ľuďmi, ktorí počas príhovorov symbolicky štrngajú kľúčmi. Medzi rečníkov prišiel aj Ladislav Snopko, osobnosť Novembra ’89.

Foto N - Tomáš Pobuda

Dnes sa ľahko mudruje o chybách, všetky podstatné veci sa vtedy urobili dobre a včas, tvrdí revolucionár Juraj Flamik v rozhovore o Novembri ’89. „Mal Mečiar už počas revolúcie plány na vytvorenie štátu prepojeného s podsvetím? Ukázal by nám nejaký detektor lži, zistil by nejaký psychiater, aký despota sa v ňom časom prejaví? Pochybujem o tom, démon v ňom rástol úmerne so zneužívaním moci a stratou sebakontroly.“

Juraj Flamik. Foto - archív J. F.

17 mládežníckych organizácií upozorňuje v spoločnom vyhlásení Krok vpred na únik mozgov, zlú politickú kultúru, nedostatočnú úroveň školstva, stav internátov, nedostupnosť bývania či potrebu riešiť klimatickú krízu. Vyzývajú na zmeny. Vyhlásenie zaznelo na Koncerte pre všímavých v Bratislave.

Hlavný odkaz Novembra 1989, zápas o slobodu a demokraciu, pokračuje, povedal líder PS Michal Šimečka. Strana podľa neho urobí všetko pre ochranu hodnôt Nežnej revolúcie. „Znepokojuje ma, čo sme si len za posledné týždne vypočuli od predstaviteľov štátnej moci,“ uviedol.

Predstavitelia Smeru na výročie 17. novembra položili vence k pamätníku Alexandra Dubčeka.

Foto N - Tomáš Pobuda

K dnešnému výročiu Nežnej revolúcie vám ako tip na čítanie dávame do pozornosti knižnú novinku Domoviny. Napísal ju Timothy Garton Ash, historik a odborník na súčasné dejiny strednej a východnej Európy so špecializáciou na revolúcie v roku 1989 či transformáciu krajín postsovietskeho bloku.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Demokracia nie je dokonalá, no na rozdiel od totality ju stále možno formovať slobodnými voľbami či slobodou prejavu, uviedla prezidentka na výročie Nežnej revolúcie. Pamiatku obetí totalitného režimu si uctila položením vencov k pamätníku Brána slobody na bratislavskom Devíne.

Zuzana Čaputová pri Bráne slobody na Devíne. Foto - TASR

Bútora, Gál, Radičová, Guldan, Mistríková, Szatmáry, Tatár a ďalší ľudia Novembra vysvetľujú, prečo nemôžu mlčať ani 34 rokov po revolúcii. „Bola by to zrada na všetkom, v čo sme verili,“ vravia. Vo svojich textoch neraz naznačovali, že je čas odovzdať štafetu mladšej generácii. Teraz sa pre nespokojnosť s pomermi na Slovensku opäť aktivizujú.

Vyberte sa na túru miestami, kadiaľ viedla železná opona, napríklad popri Morave od Devína alebo od Dunaja cez hraničný priechod Berg do Kittsee. Pozriete si aj časti opevnenia tzv. Benešovej línie, ktorá sa pre mníchovský diktát nikdy nepoužila. Prinášame aj tipy na výlety na všetkých päť trojmedzí a rozprávanie z prechodu schengenskej hranice medzi Slovenskom a Ukrajinou. (hiking)

Dnes si pripomíname 34. výročie Nežnej revolúcie. Pri jeho príležitosti sa koná viacero podujatí, o 19.00 sa začne odovzdávanie ocenení Biela vrana, kde s príhovorom vystúpi prezidentka Zuzana Čaputová. V Bratislave bude aj Koncert pre všímavých (17.00), samostatné akcie organizujú aj politické strany.

Peter Pellegrini v príhovore na RTVS označil 17. november za jednu z najvýznamnejších udalostí v histórii Slovenska. Predseda Národnej rady spomenul z aktérov Novembra len Alexandra Dubčeka, povedal, že niektorí ľudia si uzurpujú odkaz Novembra, a vyhlásil, že v roku 1989 išlo okrem boja za slobodu aj o národnú emancipáciu.

Zuzana Čaputová v Prahe položila kvety a zapálila sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na Národnej ulici. Prezidentka povedala, že Nežná revolúcia položila základy demokracie a je spoločným dielom Slovenska a Česka.

Foto - Facebook Zuzany Čaputovej

Prezidentka Zuzana Čaputová prišla na Pražský hrad, kde ju privítal prezident Petr Pavel. V Slovenskom inštitúte sa neskôr stretne s krajanmi, na Národní tříde si uctí pamiatku Nežnej revolúcie a večer bude diskutovať so študentmi Karlovej univerzity. (deník n)

Petr Pavel a Zuzana Čaputová na Pražskom hrade. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek

Nečakal by som, že 34 rokov po 17. novembri sa tu budeme musieť postaviť za občiansky statočný postoj jedného historika, píše Andrej Bán. „Vyhrážky Blahu smerom k historikovi a inštitúcii, ktorá zo zákona skúma neprávosti totalitných režimov, zapadajú do toho, čo sa eufemisticky nazýva kontext doby.“

Progresívne Slovensko a SaS zorganizujú v piatok na Námestí SNP v Bratislave spomienkové podujatie pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu. Podpredseda SaS Branislav Grohling zdôraznil, že ide v prvom rade o spomienku a nie protest proti súčasnej vláde.

Nezáujem o minulosť sa na Slovensku prejavil už pri trestnoprávnom vyrovnaní sa so zločinmi totality, hovorí redaktorka RTVS Soňa Gyarfašová, ktorá natočila dokument o slovenských signatároch Charty 77. „U nás bol odsúdený iba jeden človek, generál ŠtB Alojz Lorenc, aj to iba podmienečne. V Česku to bolo 52 ľudí nepodmienečne – vrátane Lorenca. Aj to ukazuje, že na Slovensku k nejakému hlbšiemu vyrovnaniu s minulosťou nedošlo.“

Kým žijú obete totality, sme povinní ich príbehy zaznamenať, hovorí Soňa Gyarfašová, ktorá natočila televízny cyklus o slovenských signatároch Charty 77. „V čase, keď bola po okupácii vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968 paralyzovaná celá spoločnosť, sa našlo niekoľko stoviek odvážnych ľudí, ktorí sa nebáli ozvať a upozorniť predstaviteľov komunistickej moci, že pošliapavajú základné práva človeka.“

Soňa Gyarfašová. Foto N - Andrej Bán

Česko-slovenské slovo týždňa: candát v. zubáč: Na rozdiel od českého candáta, ktorý má svoj etymologický pôvod odvodený od prostredia, v ktorom žije, v slovenčine názov tejto ryby z rodu ostriežovitých – zubáč – odkazuje na nástroj, bez ktorého sa žiadna dravá ryba nezaobíde.

Róbert Bezák prvýkrát držal v rukách spis, ktorý naňho viedli za bývalého režimu. Opísal, ako sa ho snažili eštebáci zlomiť na spoluprácu a chceli sa stať jeho spovedníkmi. „Vraveli mi, že ak ma bude trápiť svedomie, nech sa im prídem vyspovedať. Bolo to smiešne,“ vraví 63-ročný emeritný trnavský arcibiskup.

Emeritný trnavský arcibiskup Róbert Bezák je pripravený vysťahovať sa na Moravu, ak voľby dopadnú zle. Nedokáže pochopiť, prečo jeho generácia zabúda, aké to bolo žiť v strachu, s eštebákmi za pätami. „Ak nám to chýba a chceme vrátiť staré časy, oplatí sa ešte žiť v takejto krajine? Trápi ma to.“ Prehovoril, ako naňho za bývalého režimu tlačili, aby sa stal udavačom.

Získali sme utajovaný spis, ktorý za bývalého režimu viedli na Róberta Bezáka; dali mu krycie meno Sebastián. Emeritný arcibiskup spomína, ako ho eštebáci tlačili do spolupráce. „Keď som povedal nie, nemám záujem, ja to neurobím, začalo sa vyhrážanie.“ Počas vojenčiny naňho nasadili vojenskú kontrarozviedku. Dnes sa obáva návratu neslobody, zvažuje odchod na Moravu.

Keď odíde niekto ako Dana Němcová, hovorí sa, že takí sa už nerodia. Znie to fatalisticky a odovzdane a niečo na tom naozaj môže byť, píše Ondřej Štindl. „V jej generácii ľudí narodených plus-mínus v polovici tridsiatych rokov minulého storočia bolo takých viac. Asi aj preto pre nich dejiny pripravili také skúsenosti a skúšky, ktoré, pokiaľ ich nezlomili, ich priviedli k nejakej – neviem – veľkosti.“

Komunistickí vyšetrovatelia pátrali po autorovi vizitky, na ktorej Vasiľovi Biľakovi žartom udelili šľachtický titul „Vasiľ de-Biľak, dr. krajčírskych vied“. Za žarty na adresu komunistov hrozilo väzenie, tento prípad vyšetrovali ako hanobenie štátu.

Za bývalého režimu pátrali po pisateľovi, ktorý túto vizitku v roku 1970 odoslal komunistickému funkcionárovi Vasiľovi Biľakovi. Hrozilo mu väzenie. Foto N - Tomáš Benedikovič

Ak si niekto vie zrátať dva plus dva, nemôže byť na strane Ruska, hovorí violončelista Jozef Lupták. „Čo sú to vôbec za reči, že za vojnu na Ukrajine môžu Američania? Čo sú to za reči, že za niečo môžu Rómovia, Židia, imigranti? Fakt sme dodnes nepochopili, že za to, ako sa nám tu dnes žije, si môžeme my sami? Ešte ani ten Matovič nie je vinný za naše životy. Nemôže byť vinný, veď si ho istá časť ľudí zvolila. V slobodných a demokratických voľbách.“

Jozef Lupták, violončelista a zakladateľ festivalu komornej hudby Konvergencie. Foto N - Vladimír Šimíček

Streamovací portál DAFilms.sk pripravil tematickú kolekciu 33 rokov slobody. Obsahuje filmy aj dokumenty o tom, čo predchádzalo Nežnej revolúcii a ako sa minulosť premieta do súčasnosti.

Hoci si jednoznačne žijeme najlepšie v histórii, ľudia sú stále nenažraní, hovorí zubár na dôchodku a bývalý poslanec VPN v Prešove Ján Macko. „Hromadia nezmysly, chcú mať viac ako susedia, hoci na dôchodku im to bude zavadzať. Táto závisť nás zabíja. S jedlom však vždy rastie chuť. Koľkým kritikom dnešných pomerov musím vysvetľovať, že prakticky všetko máme lacnejšie ako za socializmu.“

Ján Macko. Foto - archív J. M.

Aktéri novembra ’89 vo štvrtok na stretnutí v Bratislave debatovali, ako znova pomôcť krajine. Napriek rozpínaniu extrémistov a fašistov niektorí nestrácajú nádej a premýšľajú, ako pred parlamentnými voľbami prebudia slušné Slovensko.

Ocenenie Biela vrana získali majiteľ Teplárne Roman Samotný, Martina Paulíková zo združenia Slatinka a všetci, ktorí pomáhali utečencom z Ukrajiny. Ocenenia získali tri príbehy, ktoré podľa organizátorov spája motto: „Obstáť v historických chvíľach a sila nájsť v sebe to najlepšie.“

Martina Paulíková, Roman Samotný. Foto – Biela vrana

Asi málokto z nás si v očarení z novembra ’89 pomyslel, že vydobytú slobodu a demokraciu budeme znovu musieť brániť, vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová v prejave na Bielych vranách. „Že pravda a láska nemusia víťaziť nad lžou a nenávisťou ani po 33 rokoch. Že lož môže mať navrch a nenávisť bude zabíjať.“

Shooty: Zdravá psychika

Ďakujeme, že ste v 89. bojovali za našu slobodu, a ďakujeme všetkým, ktorí dnes bojujú za našu slobodu na Ukrajine, povedal rapper Tono S. z projektu Ultrazvuk na Koncerte pre všímavých na bratislavskom Námestí SNP.

Nebuďte mlčiaca väčšina, vyzval Fedor Gál publikum na Koncerte pre všímavých na Námestí SNP v Bratislave. Jeden z lídrov Novembra ’89 sa predstavil so skupinou Drť. Na záver jej vystúpenia dodal: “My sme Verejnosť proti násiliu, ale musíme sa vedieť aj brániť. Musíme byť silní a odvážni”.

Koncert pre všímavých na Námestí SNP. Foto N - Tomáš Benedikovič

Pozrite sa, ako dopadli prvé slobodné ponovembrové voľby v roku 1990 vo vašej obci. Jednoznačne vyhrala Verejnosť proti násiliu, ktorá získala takmer 30 percent hlasov. Nie všetci chceli demokraciu – komunistom sa darilo najmä na severovýchode a Gemeri.

Naživo: Koncert pre všímavých na Námestí SNP v Bratislave. Účinkujú Alina Pash (UA), Jana Kirschner, PARA, RozpoR, Vec & Tono S., Štefan Štec, Bez Ladu a Skladu, Neha!, Slovenský komorný orchester, Chalani z chatrče, Muzička + Varjos, Chasidské piesne, Drť band+ Fedor Gál.

Gorbačov ma držal za ruku a smutne sa ma pýtal, prečo ho práve v Rusku nemajú radi, spomína jeho kamarát János Zolcer v rozhovore. „Na to som mu nedokázal dať odpoveď. Ako mu vysvetlíte, že Rusi majú radšej Stalina, ktorý zavraždil milióny ľudí, a nie jeho, hoci priniesol slobodu?“

János Zolcer s Michailom Gorbačovom a Georgeom Bushom starším. Foto - archív J. Z.

Dôchodca Vladimír ako 12-ročný chlapec udal Poliaka, ktorý chcel ujsť z Československa na Západ. Pohraničná stráž ho zadržala a Vladimír dostal peniaze, za ktoré si kúpil texasky. Po rozhovore so starkou ich spálil. Dodnes má z udania výčitky svedomia. „Som vďačný za rok 1989, aj ja som štrngal na námestí kľúčmi a nechcem, aby sa staré časy vrátili.“

Užiť si 17. november človeku bráni aj zle skrývaná nadutosť lídrov Novembra, píše spisovateľ Silvester Lavrík. „Tvária sa milo, no za krivými úsmevmi cítiť urazenú pýchu a pocit nedocenenosti. Lenže komu odovzdali moc? Prísne vzaté – svoju historickú úlohu nezvládli.“

Ľudský cit a étos nenásilia našich revolucionárov z Novembra ’89 sme schopní oceniť iba v kontexte a v porovnaní s bezcitnosťou a násilím inde, píše Andrej Bán. „Zatiaľ čo u nás kritici vyčítajú revolucionárom prílišnú nežnosť, ja som im, naopak, vďačný za to, že sa to tu nezvrhlo na krviprelievanie.“

V bratislavskej Starej tržnici sa dnes o 15.30 začína Stredoeurópske fórum. Anna Daučíková bude hovoriť o našom 17. novembri, Oxana Zabužko o sláve Ukrajiny a jej sestre bolesti, Aľaksandar Milinkevič o zabudnutom utrpení Bieloruska a Martin C. Putna o kresťanstve, slovanstve a fašizme.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa nezúčastní na dnešnom Stredoeurópskom fóre. „Dôvody, ktoré ju prinútili zrušiť účasť, sú vážne a sú mimo jej dosahu,“ uviedli organizátori bez ďalších podrobností. Na podujatí bude napríklad knieža Karel Schwarzenberg.

Danglár: Gratulanti

Vziať komunistov na kandidátku VPN bola chyba, v tomto mali naši kritici pravdu, vraví jeden z lídrov revolúcie Peter Zajac, ktorý sa vyjadruje aj k rozkolu vo VPN po tom, čo sa prevalila údajná spolupráca Jána Budaja s ŠtB. „To, čo spravil, bola časovaná bomba a neskutočný hazard s celou revolúciou. Nie my sme popravili jeho, on tým odštartoval popravu VPN.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

Rozdiel medzi životom pred a po Novembri sa dá pekne ukázať aj na dvoch Slovákoch, ktorí prišli hrať hokej do kanadskej provincie Quebec, píše Štefan Bugan. Kým Peter Šťastný emigroval s vedomím, že už možno nikdy neuvidí rodinu, Juraja Slafkovského chodia rodičia pozrieť na otočku.

November 1989 zničil režim, ktorý svojich občanov zadrôtoval v ich vlastnej krajine, povedal Boris Kollár počas pietnej spomienky pri Bráne slobody pod Devínskym hradom. Predseda parlamentu pripomenul, že politici tu nie sú na hádky, ale na riešenie problémov bežných ľudí.

Nové na Dennikn.sk

20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabrať 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byť 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú reč 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformami 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s Harabinom 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatí 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedá 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživné 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братья 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať) 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničí 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenila 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiť 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie? 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom území 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa) 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatier 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončil 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch  12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom