Zoroslav Kollár pokračuje v kampani proti Ivanovi Korčokovi. „Vám je jedno, koľko mužov a žien na Ukrajine zomrie,“ povedal o kandidátovi v najnovšom videu. Pridal sa tak k línii Hlasu, ktorý začal o Korčokovi šíriť, že chce zatiahnuť Slovensko do vojny.

Kolaborantská motorkárska skupina Brat za brata znovu poslúžila Putinovmu režimu. Niektorí jej členovia boli na okupovanom Kryme ako „pozorovatelia“ prezidentských volieb, v ktorých nemohol kandidovať žiadny reálny Putinov odporca.

Zdroj - Facebook Brat za Brata

Erik Tomáš využil priestor v TA3 na novú antikampaň proti Ivanovi Korčokovi. Vykreslil ho ako kandidáta, ktorý by mohol vyslať slovenských vojakov na Ukrajinu. Túto tézu opakoval aj napriek upozorneniu Martiny Holečkovej z KDH, že o nasadení armády v zahraničí nerozhoduje prezident, ale vláda a parlament.

Konšpiračný časopis Extra plus robí kampaň Petrovi Pellegrinimu a útočí na Ivana Korčoka. Ľudia ho dostávajú zadarmo do schránok; redakcia neodpovedá, kto to platí. Hlas tvrdí, že s tým nemá nič spoločné.

Podnikateľ Jozef Hambálek, ktorého vyškrtli zo sankčného zoznamu, sa podľa Fica vraj len vozil s Rusmi na motorkách. V skutočnosti budoval základňu pre Kremľom sponzorovanú organizáciu, ktorá pomáhala aj pri okupácii ukrajinského územia. Zaradenie na sankčný zoznam však bolo sporné, tento zoznam je určený pre Putinových spojencov z mimoeurópskych štátov.

Mladí žijú úplne inými témami ako my dospelí, hovorí Frederika Hazéová z projektu Konšpirátori.sk. „Aj keď sa občas tvária, že nepočúvajú, nevnímajú alebo že ich nič nezaujíma, lebo chcú vyzerať cool, vôbec to tak nemusí byť. Osobne v nich vidím odolnosť, rezilienciu, záujem o svet. Snahu niečo zmeniť,“ vraví v rozhovore.

Všetky konšpiračné teórie tvrdia, že nič sa nedeje náhodou. To je dôvod, prečo im ľudia tak radi veria, hovorí Frederika Hazéová z projektu Konšpirátori.sk. „Pre ľudskú psychiku je veľmi ťažké prijať prvok náhody a chaosu. Akceptovať, že veci a udalosti sa dejú náhodne a najmä že zlé veci sa dejú náhodne a nemusia mať žiaden väčší zmysel, je náročné.“

Ministerstvo školstva varuje učiteľov pred vzdelávacím seminárom združenia Slovenská národná rada obrodenia. Označuje ho za podujatie šíriace nenávisť a hoaxy. „Ide o nebezpečnú propagandu, ktorou chcú účastníkov presvedčiť napríklad o tom, že inklúzia detí nie je potrebná, alebo o tom, že demokratická emancipácia žien je omyl,“ reaguje rezort.

Hlavný denník sa ospravedlnil lekárovi Petrovi Sabakovi za článok, v ktorom dietológ Igor Bukovský tvrdil, že „vláda a vedci spôsobili tisíce úmrtí na Slovensku, pretože ignorovali vedecké fakty“.

Rusko umelo posilňovalo strach z ploštíc, ktorý sa rozšíril vo Francúzsku vlani na jeseň. V krajine sa vtedy zvýšil počet prípadov pohryznutí, odborníci však varovali, že epidémia viedla aj k nárastu falošných pozorovaní a neopodstatnenej hystérii.

Opäť sa u nás šíria lživé informácie o vakcínach proti covidu. Nový Čas v utorok napísal, že nová štúdia údajne potvrdila výroky o „pandémii srdcového zlyhania“. V skutočnosti hovorí, že závažné vedľajšie účinky sú mimoriadne zriedkavé a vakcíny sú bezpečné. Denníku N to potvrdil aj spoluautor štúdie Anders Peter Hviid.

Fico sa po Orbánovi stáva ďalším obľúbencom kremeľskej propagandy. Premiéra komentujú ruské médiá aj kolaboranti z okupovaného Krymu. Putinov hovorca vyzdvihol, že na samite v Paríži boli aj európski lídri s „triezvym pohľadom“.

Maďarská vláda zaplavila na jeseň 2023 YouTube protiimigračnými reklamami v siedmich krajinách. Na Slovensku a v Poľsku sa tieto reklamy začali objavovať pred parlamentnými voľbami, odhalil maďarský investigatívny portál Direkt 36.

Tucker Carlson obdivuje moskovské metro podobne ako v 30. rokoch Július Fučík, píše Micheal Romancov. „U súdruha Fučíka možno mať istotu, že za svoju skutočnú vlasť považoval ZSSR. O čo však ide Carlsonovi?“

Premiér Robert Fico zavádza, keď tvrdí, že Ukrajine bolo znemožnené podpísať mierovú dohodu. Na začiatku totálnej ruskej vojny naozaj prebiehali rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, ale v skutočnosti ich zastavili predovšetkým ruské masakre v Buči.

Erik Kaliňák sa tváril, že nepochopil, čo mu Marián Leško hovorí o manipulácii s nahrávkou Mariána Kučerku. „To je línia propagandy. Programové ignoranstvo. Ak mi niečo nevyhovuje, tak sa tvárim, že vôbec nerozumiem, o čom hovoríte,“ hovorí o debate s ním Leško.

Podpredseda Smeru čakal na Mariána Leška pred služobným vchodom bratislavského divadla. Foto - E. K.

Organizácia Demagog.sk bude od marca robiť fact-checking na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. To však neznamená, že pred prezidentskými voľbami bude u nás pôsobiť viac overovačov faktov, vysvetľuje newsletter MediaBrífing.

Učitelia by si mali nájsť priestor na voľnú diskusiu so žiakmi aj na úkor učiva, vraví lektor kritického myslenia Ján Markoš. „Nechajte mladých ľudí rozprávať o čomkoľvek, ale nedajte priestor extrémistickým názorom,“ hovorí v rozhovore. (čierna labuť)

Robert Fico sleduje prieskumy Globsecu, ktoré ukazujú, že až polovica Slovákov verí kremeľskej propagande. S odkazom na ne už pred voľbami obhajoval pred nemeckou novinárkou svoje proruské vyhlásenia. Propagandu naposledy šíril pred pár dňami v rozhovore pre web Hlavné správy, ktorého spolupracovníka platila ruská ambasáda.

Hlavným kanálom ruskej propagandy dnes nie sú dezinformačné weby, ale konkrétni politici ako Robert Fico. Slovenský premiér preberá Putinove tvrdenia, napríklad o údajnom vraždení Rusov alebo o údajnom sľube, že nedôjde k rozširovaniu NATO. Vydáva ich však za vlastné, „suverénne“ názory.

Dva roky po invázii už ani na slovenskej proruskej scéne nie je trendom vychvaľovanie Putina a ani Ľuboš Blaha negratuluje ruskému diktátorovi k narodeninám. Hlavnou líniou je dnes odvádzanie pozornosti, kritizovanie Ukrajiny a jej spojencov. Medzi výnimky patrí Štefan Harabin, ktorý Putina naďalej otvorene velebí.

Zhruba tretina opýtaných verí, že mimovládky sú agentmi Západu alebo že „gender ideológia“ má za cieľ rozklad morálky našej spoločnosti. Z krajín V4 najviac veríme na protizápadné konšpirácie, ukázal výskum z konca roku 2023. „Ide o dôsledok našej politickej scény – toho, o čom a ako rozprávajú naši politici, ktorí svojich voličov mobilizujú na konšpiračných príbehoch,“ myslí si sociológ Robert Klobucký.

V Estónsku od decembra do februára zadržali desať osôb podozrivých zo sabotáže, šírenia strachu a vytvárania napätia v krajine. Informácie tajnej služby naznačujú, že hybridnú operáciu koordinovalo Rusko.

Okresný úrad v Prešove zatiaľ nerozhodol v kauze cintorína v Ladomirovej. Vyšetrovateľ ešte vlani 2. októbra prípad postúpil úradu na prípadné doriešenie priestupku, keďže ani na druhý raz nijaké zhanobenie hrobov nezistil.

Robert Fico musel v rozhovore pre Hlavné správy obhajovať suverenitu Ukrajiny. Moderátor sa ho napríklad spýtal, či si vie predstaviť, že by sme si nárokovali časť územia Ukrajiny, alebo čo by znamenalo mať hranicu s Ruskom v prípade jeho víťazstva. „Ako môžeme mať na hraniciach Rusko, keď Ukrajina ako taká bude existovať?” reagoval premiér.

Danglár: Antivedecký konsenzus

Doterajším vrcholom snahy vymeniť vládu rozumu a faktov za vládu šarlatánov a hoaxov je avizovaná snaha vyhlásiť takzvanú covidovú amnestiu, píše Newsfilter. Predkladá ju dezinformátor a človek očividne taký nekompetentný, že ešte pred rokom bola absolútne nereálna predstava, aby niekto ako on prešetroval čokoľvek nielen v súvislosti s pandémiou, ale aj v súvislosti s čímkoľvek.

Peter Pellegrini v minulosti uisťoval, že politici zo strany Hlas nebudú chodiť do dezinformačných médií. Tento záväzok už zjavne neplatí. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tento týždeň prišiel na rozhovor do proruského média Infovojna, píše MediaBrífing.

Prokurátor prikázal polícii znovu sa zaoberať falošnou audionahrávkou rozhovoru medzi predsedom PS Michalom Šimečkom a novinárkou Denníka N Monikou Tódovu, ktorú niekto zverejnil na sociálnych sieťach dva dni pred parlamentnými voľbami. Prokurátor sa nestotožnil s názorom vyšetrovateľa, ktorý prípad odmietol preveriť s odôvodnením, že nikto súdny tomu nemohol uveriť.

Erik Kaliňák zo Smeru na spochybňovanie novinárov využíva konfrontáciu bez ohlásenia, s kamerou a partiou spoločníkov. Minulý týždeň si po diskusii počkal na Mariána Leška, ktorý sa s ním odmietol rozprávať a odišiel. Leško hovorí, že ak Kaliňák naberie odvahu na diskusiu, ktorá sa nebude odohrávať na večernej ulici, rád na ňu príde.

Podpredseda Smeru čakal na Mariána Leška pred služobným vchodom bratislavského divadla. Foto - E. K.

Peter Kotlár, ktorý má prešetrovať riadenie pandémie, neodpovedal na otázky, ako hodnotí hlavného hygienika Jána Mikasa alebo kto bude v jeho komisii. „To asi nemyslíte vážne. Nech sa vám darí a nepíšte mi, prosím,“ odpísal splnomocnenec vlády na otázky Denníka N.

Robert Fico napísal Zuzane Dolinkovej, aby umožnila Petrovi Kotlárovi prešetriť covid. Nový splnomocnenec sa sťažuje, že čelí prekážkam. „Sú takej intenzity, že v určitom okamihu budeme môcť hovoriť o úmyselnom konaní príslušných orgánov s cieľom zmariť úspešné prešetrenie udalostí spojených s manažmentom covidu-19,“ píše premiér v liste.

Zoroslav Kollár útočí na šéfa ÚPN Jerguša Sivoša, ktorý vyvrátil jeho hoax o Ivanovi Korčokovi a ŠtB. Sivoš si myslí, že podvrh o prezidentskom kandidátovi vypracoval človek, ktorý zrejme dobre poznal fungovanie komunistickej rozviedky. 

Terčom Zoroslava Kollára sa stal šéf ÚPN, ktorý upozornil na nepravosť ním šírených dokumentov.

Francúzsko obvinilo Rusko, že prevádzkuje veľkú sieť dezinformačných webov, ktoré vykresľujú inváziu na Ukrajinu pozitívne a cielia najmä na občanov západných krajín. Nevytvárajú vlastný obsah, ale preberajú príspevky z proruských kanálov a inštitúcií.

Ak sa nezvýši dôvera ľudí v inštitúcie, z bludného kruhu konšpiračných predstáv sa nevymaníme, vraví vedkyňa Magdalena Adamus. „Ľudia, ktorí pociťujú úzkosť či ohrozenie, vo zvýšenej miere veria na konšpiračné teórie, ak sa nemôžu spoľahnúť na štát a jeho inštitúcie, ktoré by im pomohli s riešením ich úzkosti či stresu.“

Propaganda Kremľa vykresľuje nového veliteľa ukrajinskej armády Olexandra Syrského ako ruského a sovietskeho človeka. Ukrajinské centrum pre boj proti dezinformáciám si všíma, že v Rusku hľadajú Syrského príbuzných a kamarátov, ktorých komentáre vytrhávajú z kontextu a zdieľajú.

Putin brutálne skresľuje históriu a príčiny vypuknutia 2. svetovej vojny. Robí to v prvom rade pre agresiu proti Ukrajine a v snahe dohodnúť sa s Trumpom. No zároveň nám tým odhaľuje svoje pohnútky a ďalšie plány, píše na blogu exminister hospodárstva Karel Hirman.

Hoci sa ľuďom nepáči nenávistný obsah na sociálnych sieťach, podľa väčšiny by nemal byť skrytý alebo inak regulovaný. Jedinou výnimkou je, keď príspevky obsahujú aj vyhrážanie, vyplýva to z novej štúdie, o ktorej píše MediaBrífing.

Tucker Carlson urobil nekritický rozhovor s Putinom, nereagoval na jeho lži a manipulácie, smial sa na jeho vtipoch. No niektorí slovenskí novinári tohto amerického moderátora aj tak obdivujú. „Prezentovať sa ako odvážne médium hľadajúce pravdu a zároveň obdivne vzhliadať k propagandistovi Carlsonovi, to dá chrbtici zabrať,“ píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Polícia v Nitre vyvracia informácie o údajnom zoborskom fantómovi – maskovanom zlodejovi, ktorý vraj vyčíňa v mestskej časti Zobor a Nitrianskych Hrnčiarovciach. Na sociálnych sieťach koluje, že preskakuje ploty, nazerá spoza okien do izieb a pokúša sa dostať do domov.

V USA zakázali automatické telefonáty s hlasmi vytvorenými umelou inteligenciou. Opatrením chcú bojovať proti podvodom a dezinformáciám. Rozhodnutiu predchádzalo šírenie odkazu, ktorý imitoval hlas prezidenta Joea Bidena.

Úrad vlády navrhuje zrušiť akčný plán koordinácie boja proti hybridným hrozbám a plánuje odobrať mimovládkam možnosť podieľať sa na strategickej komunikácii štátu. Novú koncepciu predložil do pripomienkového konania. „Cieľom je budovať hrdosť a vzťah k vlasti, histórii a tradíciám, ktoré sú ukotvené v preambule ústavy,“ tvrdí.

Túžba voličov Roberta Fica veriť jeho lžiam sa regulovať nedá, píše Martin M. Šimečka. „Žijú v paralelnom vesmíre, kde platia iné zákony logiky. A nemyslím si, že sú zmanipulovaní politikmi a konšpiračnými médiami. Oni si tento vesmír vybrali z vlastnej vôle, cítia sa v ňom dobre.“

Kým internet zahlcujú deepfake videá, vláda paralyzovala boj proti nim. Politici Smeru tvrdili, že na oddeleniach pre strategickú komunikáciu doteraz pracovali „politickí aktivisti“. Následne jedno z týchto oddelení zverili politikovi Smeru Richardovi Glückovi, ktorý prejavil pochopenie pre dezinformácie.

Hoax o údajnej spolupráci Ivana Korčoka s ŠtB koordinovane šírili aktéri, ktorí pomáhajú záujmom Smeru. Asi najväčší dosah malo konšpiračne ladené video bývalého konkurzného právnika Zoroslava Kollára. Hoax priživil aj najčítanejší bulvár Nový Čas, ktorý na jeseň ovládla Penta.

Hoax o údajnej spolupráci Korčoka s ŠtB priživil i Nový Čas alebo odsúdený Zoroslav Kollár

Tím Ivana Korčoka počíta s tým, že hoaxov proti nemu bude pribúdať, na pomoc štátu sa príliš nespolieha. Dúfa, že aktívnejšie v boji proti dezinformáciám budú samotné sociálne siete, ktoré do toho tlačia nové európske predpisy.

Igor Matovič hovorí, že sa mu v politike nedarí, pretože už nežijeme v demokracii, ale v mediokracii. „Fico vyhral vďaka médiám. Mal dve tretiny alebo polovicu médií na svojej strane. Progresívci mali ďalších, my sme nemali nikoho. Mohol som povedať čokoľvek, stále to bolo zle; mohol som urobiť čokoľvek, stále to bolo zle.”

Väčšine ľudí dôveruje iba každý štvrtý Slovák, hovorí výskumník Hugo Gloss z DEKK inštitútu. „Dezolát, slniečkar, sorošovec. Ak chceme zvýšiť dôveru v spoločnosti, nenálepkujme sa,“ vysvetľuje v rozhovore. (čierna labuť)

Ústav pamäti národa upozorňuje na šíriace sa falošné dokumenty ŠtB o prezidentskom kandidátovi Ivanovi Korčokovi. Podľa ÚPN na nich nesedia dátumy, hodnosti ani podpisy dôstojníkov ŠtB a niektoré mená boli vymyslené.

Nový prednosta Okresného úradu v Komárne Tomáš Nagy neverí, že svet čelí klimatickej kríze, a je odporcom očkovania proti covidu. Ochranárov alebo ľudí, ktorí sú za očkovanie, by poslal za mreže. „V zmysle zákona o štátnej službe ministerstvo vnútra rešpektuje súkromie štátnych zamestnancov,“ reaguje rezort.

Nové na Dennikn.sk

22:18Pellegrini majstrovsky popieral sám seba. Leško, Tódová, Šimečka, Kostolný, Brunovský, Bella komentujú debatu na Markíze 21:35Počúvali sme voličov koalície: volili by aj Korčoka, Danko je prípad, a keď kradnúť, tak slušne 20:32Krajina nejde dobým smerom, vravel Korčok v prvej debate s Pellegrinim 19:37Morálku zniesol z nebies a priblížil nás k iným živočíchom. Zomrel primatológ Frans de Waal 19:31Veľký kartel v energetike sa prevalil po rovnakej chybe, akú spravili stavbári pred 20 rokmi 19:09Newsfilter: Pomsta je dokonaná, teraz ešte vybaviť tie amnestie 19:07Juhoslovenská dedina už prilákala obrovskú pekáreň aj sklad KiK-u. Teraz chystajú ďalšie haly pre 1 300 ľudí 18:48Ochranári po behu medveďa v Liptovskom Mikuláši nepretržite hliadkujú 18:29Graf dňa: OECD vyzýva Slovensko na tvrdšie šetrenie, inak dlh neklesne 18:20Najhoršie je, keď nám zabíjajú deti. Reportáž z vyčerpanej Odesy, ktorá sa každým útokom vzďaľuje Rusku 17:35Korčokovi neprajú trendy ani dáta z minulosti. Ak by vyhral v prvom kole, môže prísť mobilizácia 17:17Vyvážame takmer toľko obilia ako pred vojnou, Rusi sa museli stiahnuť, hovorí manažér ukrajinských prístavov 17:15Cena Dominika Tatarku už patrí aj prekladu amerického beatnika a alternatívnej hudbe 16:27Shooty: Bojko 16:24Dovozy obilia z Ukrajiny blokujeme aj jednostranne, no rastúci import z Ruska agrominister Takáč nekomentuje 16:19Danglár: Medvede 15:58Čím horšie, tým lepšie: prečo Smer a Hlas rastú 15:45Ekológ Mikoláš: Lykožrút v hospodárskych lesoch škodí, v rezerváciách je hrobárom aj pôrodníkom 15:35Bratislava chce byť lídrom mestského plánovania pre deti, chystá medzinárodnú konferenciu Start with Children 15:35Ako som pracoval so sociopatom 15:08Vývoj bojov (753. deň): Nový front odporu: ukrajinské útoky na rafinérie už začínajú v Rusku cítiť 15:04Ráno po voľbách v autokracii 13:53Udrite ju tyčou, tá krava to potrebuje. Študentky opísali prax v českých veľkochovoch 12:31Môj súper je Pellegrini, hovorí Štefan Harabin. V jeho prospech sa vzdal aj Andrej Danko 12:30Čo nám história hovorí o tom, akým prezidentom by bol Pellegrini a Korčok 12:25V Moskve volajú po úplnom zániku Ukrajiny. Aj to je dôvod, prečo sú rokovania s Ruskom teraz nemožné 12:04Vždy keď prišli, bolo zle, vravia Krymskí Tatári. Ich trauma z Rusov trvá stáročia 12:04Firemný newsfilter: Rekordný vlaňajšok TMR, vláda ide dlhujúcim Molnárovcom po ruke a vo firmách máme Rusov zo sankčných zoznamov 11:51Lipšica a jeho prokurátorov Žilinka odstavil. Troch posiela na väzenstvo, ďalších na netrestný úsek 10:46Ipsos: Smer má 23 percent, protesty ním neotriasli. PS mierne zaostáva, darí sa aj Hlasu