Najväčšie zdražovanie čokolád príde po lete, hovorí o nebývalom náraste cien kakaa spolumajiteľ nitrianskej Lyry Karol Stýblo. Čokoládovňa tento mesiac musela zdvihnúť ceny o desať percent, no Stýblo tvrdí, že vysoká cena kvalitných bôbov je niečo, na čo má farmár v súčasnej situácii právo.

Slovenské medy ovládli najprestížnejšiu svetovú včelársku súťaž Apimondia, získali najviac medailí zo všetkých krajín. Najviac ocenení získali medy rodiny Vargapálovcov z dolného Zemplína. Pozbierali sedem z deviatich slovenských medailí.

Vláda nemusí nateraz prijímať nové opatrenia na podporu cenovej stability a dostupnosti základných potravín. Uvádza to aktualizácia analýzy ich cien, ktorú dnes na návrh ministerstva financií vzal na vedomie vládny kabinet.

Klietkový chov na slovenských farmách stále dominuje. „Z celkového počtu nosníc sa chová v klietkových chovoch 64,65 %, v podstielkových chovoch 29,95 %, vo voľnom výbehu 5,19 % a v biochovoch 0,21 %,“ uviedol riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Slovenská vláda spochybňuje, či je laboratórne mäso k zvieratám šetrnejšie ako veľkochovy. Pridala sa k spoločnému listu deviatich štátov EÚ, v ktorom laboratórne pestované mäso označujú za hrozbu pre farmy, vidiek, ale aj pre zvieratá samotné. (euractiv)

Pri Maduniciach má vyrásť ďalší veľký sklad na chladené a mrazené potraviny českej logisticko-prepravnej firmy Hopi. Po jeho dokončení zamestná firma 170 nových zamestnancov. Hopi zabezpečuje služby aj pre Lidl, Billu a Metro.

Bývalí penťáci Jozef Špirko s Petrom Ondrom si k svojim mliekarňam, mlynu, pekárňam a vinárstvu prikúpili už aj najväčšieho výrobcu mrazenej zeleniny Equus. Firmu s 200 zamestnancami idú výrazne rozšíriť a vo vlastných farmách pre ňu začnú pestovať aj viac zeleniny.  

Púchovská mäsovýroba po krachu opäť rastie. Nástupnícka firma po rýchlom oživení tento rok dosiahne 40-miliónové tržby. Pomáha jej aj nový spoluvlastník – majiteľ najväčšej domácej mliekarenskej skupiny Tami Mikuláš Bobák.

Majitelia spišských páleniek GAS Familia z rodiny Guregovcov idú výrazne rozšíriť výrobu mäsa a mäsových výrobkov. Do rozšírenia menšieho závodu pri Starej Ľubovni zainvestujú dva milióny eur.

Malé rodinné vinárstvo Tajna odkúpilo a oživilo opustený závod v minulosti silnej vrábeľskej Vinanzy. Jeho majitelia pritom pôvodne uspeli v  biznise s ochrannými pracovnými pomôckami. Ten však predali a začali podnikať vo vinárstve.

Bývalý partner investičnej skupiny J&T Martin Fedor otvára najväčšiu stredoeurópsku farmu pre sliepky vo voľnom výbehu. Vyrástla pri Senici, sliepky v nej budú žiť na ploche 15 hektárov a ročne dodá na trh vyše percenta celoslovenskej spotreby vajec.

Ministerstvo financií neodporúča vláde, aby pristupovala k regulácii cien základných potravín. Ich ceny sa už totiž v posledných mesiacoch stabilizujú a slovenské domácnosti nákupy potravín výraznejšie neredukovali. Za prvý kvartál tohto roku Slováci znížili nákupy potravín a nealkoholických nápojov ani nie o štyri percentá.

Ani najväčšie domáce siete supermarketov vlani na zdražovaní potravín neprimerane nezarábali. Lidlu sa zisk zvýšil len o osem percent a Kauflandu dokonca len o dve percentá. Profit Tesca dokonca spadol o štvrtinu. Kritika predsedu Smeru Roberta Fica sa tak nepotvrdila.

Vláda chystá navýšenie balíka kompenzácií pre poľnohospodárov o 10 miliónov na 15,2 milióna, tvrdí Ľudovít Ódor. Peniaze vyčlenila Európska únia v súvislosti s dovozom lacných produktov z Ukrajiny.

Gemerský chovateľ prasiat Pigagro vlani dosiahol zisk, aj keď musel začiatkom roka pre nákazu africkým morom vybiť až dve svoje farmy. Firma v rukách dánskych farmárov zarobila 1,8 milióna eur – takmer toľko ako v predošlých dvoch rokoch.

Z predajcov potravín si najviac polepšila domáca firma Labaš, ktorá prevádzkuje sieť obchodov Fresh. Vlani zdvihla svoj zisk z 5,3 na 8,3 milióna eur a tržby o 16 percent na 352 miliónov eur.

Najrobustnejší profit spomedzi slovenských potravinárov vlani dosiahol výrobca horaliek aj iných cukroviniek I.D.C. Holding v rukách biznismena Pavla Jakubca. Tržby firmy sa síce zvýšili len o 17 percent na 134 miliónov eur, ale zisk po zdanení stúpol päťnásobne na 26 miliónov.

Z domácich spracovateľov mäsa sa najviac darilo firme Domäsko, ktorá prevzala predajne Mecomu a k nim pridala vlastný chov hydiny. Firme profit vyskočil z 200-tisíc na 3,7 milióna eur. Tržby jej narástli o viac než polovicu na 134 miliónov eur.

Surové mlieko nemá zdravotné výhody a pasterizácia znižuje riziko vážnych ochorení. Niektoré krajiny zakázali predaj výrobkov z nepasterizovaného mlieka a vyhnúť sa takému mlieku radia aj odborníci. Surové mlieko je podľa zahraničného epidemiológa „drahšie, rýchlejšie sa pokazí a potenciálne by mohlo zabiť vaše deti“. Pasterizácia je proces, ktorý „zmierňuje takmer všetky riziká“.

Vláda chce drahé potraviny riešiť iba adresnou podporou pre príjmovo najslabších, nie zásahmi do cenotvorby či marží ich výrobcov a predajcov. Vyplýva to z analýzy, ktorú dnes vzala na vedomie.

Doteraz na Bratislavu orientovaná sieť potravín Yeme uvažuje o prvých predajniach aj v Trnave a Trenčíne. Časom je možný posun aj do Žiliny a Banskej Bystrice, no zásobovať vlastnými produktmi predajne v ďalších krajoch by už vraj bolo ďaleko.

Sieť luxusných potravín Yeme vlani prvýkrát zarobila väčšie peniaze. Materská firma Slovenský potravinársky priemysel sa z covidovej straty 630-tisíc eur posunula k vlaňajšiemu polmiliónovému zisku. Podľa jej šéfa Petra Varmužu za úspechom nie je neprimerané zdražovanie potravín.

Mlyn Kolárovo zvažuje, že sa odvolá voči likvidácii 1 500 ton ukrajinskej pšenice. Štát o nej rozhodol po výsledkoch tretieho, rozhodcovského testu, ktorý potvrdil prekročené normy reziduí pesticídov.

Aj po zákaze dovozov ukrajinského obilia zostalo slovenským farmárom v sýpkach zhruba 300-tisíc ton nepredaných zrnín. Kompenzácie EÚ pokryjú len šestinu tohto objemu, upozorňuje predseda poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

EÚ síce Slovensku odobrila zákaz dovozov ukrajinského obilia a olejnín, povolí sa však import cukru, medu, ovocia a zeleniny. Najviac sa boja ukrajinských konkurentov slovenské cukrovary.

Jednostranné slovenské zákazy dovozov ukrajinských potravín strieda jednotná európska ochrana. Zdravie ľudí však ukrajinské obilie a olejniny neohrozujú, v západnej Európe sa môžu mlieť a lisovať aj naďalej.

Oravskí hutníci z OFZ vlani aj napriek dlhému odstaveniu výroby prerobili iba necelé dva milióny eur. Väčšej strate sa vyhli odpredajom emisných kvót za 5,7 milióna. Prejedáme si budúcnosť, ale inak by sme vlaňajšok neprežili, hovorí šéf firmy Branislav Klocok.

Múka z Mlyna Kolárovo je bezpečná, ukázali to testy na pesticídy aj iné škodliviny, hovorí minister Samuel Vlčan. Štát v kolárovskom mlyne už skôr našiel zvyšky pesticídov, nie však v múke, ale v ukrajinskej pšenici.

Nové testy, ktoré si Mlyn Kolárovo objednal od externého laboratória, označili problémovú ukrajinskú pšenicu za vyhovujúcu. Štát však naďalej trvá na jej zničení, výsledky testov interpretuje inak.

Zákazu dovozov ukrajinských potravín sa rýchlo chopila aj opozícia. Podľa SaS zákazy prišli neskoro, Hlas straší nebezpečnou múkou a KDH chce čiernu listinu tých domácich priekupníkov, ktorí na ukrajinských dovozoch zarobili najviac.

Nie je dôvod na zákaznícku paniku, hovorí minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan o dovezenom obilí. Ukrajinské obilie má síce zvýšený obsah rezíduí pesticídov, ale produkty s ukrajinským pôvodom sú kontrolované.

Slovensko na rozdiel od Poľska zakazuje iba dovoz niektorých ukrajinských potravín. Ich tranzit do cieľových tretích krajín v Afrike či na Blízkom Východe obmedzovať nebude, uviedol dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Slovenská vláda síce dočasne zakáže dovoz ukrajinského obilia, no záujem oň už aj tak opadol, hovorí Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Dôvodom je pokles burzových cien zrnovín, a tým aj menej zaujímavá zľava na ukrajinské obilie.

Ukrajinské obilie so zvýšeným obsahom pesticídov neprekročilo normy EÚ o tisíc percent, ako mylne informovali niektoré médiá, ale „len“ o 160. Kolárovský mlyn sa bráni, že norma sa sprísnila iba nedávno a pôvodne platný limit by dodržal.

Mlyn Kolárovo ubezpečuje, že jeho výrobky pre domácich malých spotrebiteľov sú zo slovenskej pšenice. To isté podľa firmy platí aj o tovare balenom pod značkami obchodných reťazcov. Firma reaguje na nález ukrajinskej pšenice s nadmerným obsahom zvyškov pesticídov v jej skladoch.

Šesť krajín Európskej únie vrátane Slovenska žiada vytvoriť európsky nástroj na výkup lacného ukrajinského obilia. Vyšehradská štvorka (Poľsko, Česko, Slovensko, Maďarsko), Bulharsko a Rumunsko požadujú aj zavedenie colných kvót na dovoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov na únijný trh.

Zničenie jeden a pol tisíca ton ukrajinskej pšenice by Mlyn Kolárovo nemalo ohroziť, ide o najväčšieho domáceho výrobcu múk a fabrika je taká veľká, že tento objem spracuje za dva pracovné dni. V ukrajinskej pšenici boli násobne prekročené limity na pesticídy.

Ministerstvo pôdohospodárstva dočasne zakázalo predaj výrobkov z ukrajinského obilia a jeho spracovanie na Slovensku. Dovezené obilie sa musí najskôr skontrolovať. Reaguje tak na objavenie suroviny s nadmernými zvyškami pesticídov.

Jeden a pol tisíca ton ukrajinskej pšenice plnej rezíduí pesticídov sa musí zničiť. Najnovšie testy ukázali, že by bola nebezpečná pre zdravie ľudí. Náklady ponesie firma Mlyn Kolárovo, ktorá pšenicu nakúpila.

O vstupe na slovenský trh uvažuje najväčší poľský predajca potravín Biedronka, ktorého tržby presahujú 12 miliárd eur. Diskont môže na Slovensku vyvolať podobný tlak na zlacňovanie potravín ako pred rokmi nemecký Lidl.

V podstielkovom chove nosnice vydávajú viac energie na pohyb, ktorá potom chýba v produkcii vajec, hovorí šéf Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. „Nosnice v klietkach sú špeciálne vyšľachtené hybridy. Nepotrebujú až toľko pohybu,“ vysvetľuje v rozhovore. (euractiv)

Nestlé zatvára továreň na pizzu, ktorej produkty mohli viesť k úmrtiu dvoch detí. Závod na severe Francúzska bol zapletený do kauzy otráv baktériou E.Coli. Firma uviedla ako dôvod zatvorenia prevádzky pokles predaja.

Vláda by pri raste cien potravín mala pomáhať zraniteľným, zhodujú sa ekonómovia z Panelu expertov. Člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster spresňuje, že Slovensko nedokáže kompenzovať vysoké ceny každému.

Lektorka chémie Olga Ryparová vysvetľuje, na čo slúžia „éčka“, prečo po ananáse štípe jazyk a ako údiť bezpečne. V rozhovore tiež rozpráva o tom, či sú biopotraviny naozaj zdravšie a prečo ovocie rýchlejšie dozreje, ak sa dá do vrecka s banánmi.

Olga Ryparová. Foto – archív O. R.

Lektorka chémie Olga Ryparová vysvetľuje, prečo nám pôsobia slasť sladké potraviny a čokoláda a prečo je čokoláda toxická pre mačky alebo psy. V rozhovore takisto hovorí o rozdieloch medzi bielym a trstinovým cukrom alebo o predlžovaní životnosti ovocia v potravinárstve.

Olga Ryparová. Foto – archív O. R.

K zníženiu cien potravín oveľa viac prispejú štátne dotácie na zníženie energetických nákladov výrobcov než stropovanie cien na pultoch obchodov. Upozorňuje na to strana SaS aj viacerí producenti potravín.

Protimonopolný úrad po zastropovaní cien potravín osmičkou najväčších reťazcov situáciu na trhu zatiaľ iba monitoruje. Obchodníci podľa neho už aj doteraz trh veľmi pozorne sledovali a svoje ceny prispôsobovali konkurencii. „Takýmto správaním dochádza k cenovému nasledovaniu, ktoré z hľadiska práva hospodárskej súťaže nie je zakázané,“ napísal úrad.

Päť tuzemských potravinárov má silné zastúpenie v zoznamoch potravín s cenovými stropmi, ide o mäsokombinát Tauris, výrobcu čajov a káv Baliarne obchodu Poprad a tri mliekarne Rajo, Milsy a Zvolenskú mliekareň. Z dovozcov je najsilnejšie české Hamé a firma Goral ako importér značiek Giana a Franz Josef Kaiser.

Niektorí potravinári tvrdia, že už pred ohlásením zastropovania cien potravín čelili tlaku reťazcov, ktoré vraj žiadali zníženie odbytových cien. „Odmietame, aby sa cenový tlak takýmto spôsobom prenášal priamo na naše plecia,“ uvádzajú Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu s Úniou potravinárov Slovenska.

Od pondelka nájdu zákazníci v niektorých potravinách nálepku „protiinflačná garancia“, ktorá znamená, že cena tovaru je zastropovaná. Na zoznamoch sa prekvapivo objavili aj mrazená pizza quattro formaggi či dokonca alkohol.

Nové na Dennikn.sk

20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabrať 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byť 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú reč 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformami 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s Harabinom 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatí 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedá 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživné 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братья 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať) 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničí 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenila 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiť 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie? 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom území 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa) 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatier 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončil 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch  12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom