Rusko v Bezpečnostnej rade OSN vetovalo rezolúciu, ktorá mala predĺžiť dohľad nad dodržiavaním sankcií OSN proti KĽDR. Moskva tak prakticky znemožnila ďalšie monitorovanie sankcií, ktoré OSN na Severnú Kóreu uvalila už v roku 2006. (reuters)

Rusko začalo s priamymi dodávkami ropy do KĽDR, píše Financial Times, podľa ktorého to dokazujú satelitné snímky. V roku 2017 OSN uvalila na Severnú Kóreu sankcie, Moskva ich podporila.

Japonský premiér Fumio Kišida navrhol usporiadanie samitu so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, uviedla vplyvná sestra vodcu KĽDR Kim Jo-čong. Zároveň podotkla, že to, či sa vzťahy oboch krajín zlepšia, záleží na Japonsku.

Severokórejského vodcu Kim Čong-una ukázali, ako dohliada na cvičenie delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Po novom sú vybavené „superveľkými“ odpaľovacími zariadeniami, informovala štátna tlačová agentúra.

Severná Kórea odpálila niekoľko rakiet krátkeho doletu. S odvolaním sa na juhokórejskú armádu to uviedla agentúra Jonhap. Údajne šlo o prvý test balistických rakiet po dvoch mesiacoch. Japonsko aj Južná Kórea test tvrdo kritizovali.

Severokórejské hekerské skupiny prenikli najmenej do dvoch juhokórejských tovární na výrobu čipov, tvrdí juhokórejská rozviedka. KĽDR sa podľa nej snaží obísť sankcie a vyrábať si vlastné polovodiče pre zbrojárske programy.

Dodávky zbraní pre Kremeľ v čase, keď vedie vojnu proti Ukrajine, výrazne zblížili Moskvu a Pchjongjang. Okrem iného sa to prejavilo aj vyslaním delegácie ruských turistov do Severnej Kórey. Pod dohľadom tam boli na každom kroku, ešte aj na lyžiarskom svahu, a fotografovať mohli iba za prísne určených podmienok.

Viaceré európske krajiny vrátane Nemecka a Británie plánujú obnovenie svojich veľvyslanectiev v KĽDR, ktoré uzavreli počas pandémie. Nemecká delegácia už preto navštívila severokórejské hlavné mesto Pchjongjang.

Severokórejské muničné továrne pracujú na plný výkon, aby mohli Rusku dodávať zbrane, tvrdí Južná Kórea. Podľa nej KĽDR dodala Rusku asi 6700 kontajnerov tovaru výmenou za potraviny a iné komodity.

Kim Čong-un od Putina dostal ako dar auto „na osobné použitie“. Ide o ďalší z prejavov zbližovania Ruska a KĽDR, darček však zároveň môže byť porušením sankcií OSN.

Južná Kórea nadviazala diplomatické styky s Kubou, tradičným partnerom KĽDR. Kuba uznala existenciu Južnej Kórey v roku 1949, ale kontakt medzi oboma krajinami ustal po kubánskej revolúcii v januári 1959.

Severná Kórea pri svojom východnom pobreží vypálila niekoľko riadených striel s plochou dráhou letu, oznámila juhokórejská armáda. Tento rok je to piaty test takýchto striel zo strany KĽDR.

Do Severnej Kórey priletela stovka turistov z Ruska. Ide zrejme o prvú skupinu cudzincov, ktorí krajinu navštívili od konca pandémie.

Skupina ruských turistov pricestovala do Severnej Kórey ako zrejme prví zahraniční návštevníci od covidovej uzávery. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vlani vyhlásil, že by ako dovolenkovú destináciu v čase sankcií odporučil práve KĽDR.

Severná Kórea zrušila všetky dohody na podporu ekonomickej spolupráce s Južnou Kóreou. Ide tak o ďalší signál prudkého zhoršenia vzťahov medzi oboma krajinami.

Ruské úrady odblokovali časť aktív Severnej Kórey zmrazených v jednej z ruských bánk a pomohli tak krajine získať prístup do medzinárodného bankového systému. Stalo sa tak po tom, čo Pchjongjang dodal Rusku zbrane do vojny na Ukrajine, uviedol New York Times s odvolaním sa na zdroje v spravodajských službách západných krajín.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko pricestoval do Soulu, s juhokórejskou stranou diskutoval o KĽDR, vojne na Ukrajine a bilaterálnych vzťahoch.

Kim Čong-un počas návštevy lodeníc vyzval na posilnenie vojenského námorníctva. Podľa severokórejského vodcu je to kľúčová úloha v príprave na vojnu. Južná Kórea ráno informovala, že KĽDR vypálila na západnom pobreží niekoľko rakiet. (ap) 

Severokórejská delegácia navštívi 13. februára ruskú Štátnu dumu. Ruská parlamentná delegácia zasa v marci vycestuje do KĽDR. Šéfka severokórejskej diplomacie Čche Son-hui nedávno pozvala na návštevu aj Putina.

Severná Kórea znovu otestovala svoje riadené strely, niekoľko z nich odpálila do mora pri svojom západnom pobreží. Ide už o tretiu skúšku týchto zbraní v januári. Napätie na Kórejskom polostrove je najväčšie za posledné roky. (reuters)

Severná Kórea odpálila niekoľko riadených striel zo svojho východného pobrežia. Ide už o tretie podobné testy tento rok v čase rastúceho napätia medzi komunistickým režimom a Južnou Kóreou a USA.

USA varovali, že Severná Kórea by mohla v blízkom čase podniknúť „smrteľné“ vojenské akcie proti Južnej Kórei. Američania si však nemyslia, že bezprostredne hrozí vypuknutie vojny na Kórejskom polostrove.

Severná Kórea vypálila do mora niekoľko riadených striel. Deje sa tak krátko po tom, ako KĽDR oznámila, že na začiatku tohto mesiaca otestovala hypersonickú raketu na pevné palivo so stredným doletom. (ap)

Severná Kórea je čoraz agresívnejšia, testuje zbrane a vyhráža sa vojnou. Na otázky, či svetu hrozí ďalšia vojna na Ďalekom východe a čo chce Kim Čong-un svojimi vyhrážkami dosiahnuť, odpovedá odborníčka na KĽDR Lucia Husenicová.

Vladimir Putin dal najavo pripravenosť čoskoro navštíviť Severnú Kóreu, keď tento týždeň prijal v Moskve ministerku zahraničia KĽDR Čche Son-hui. Išlo by o prvú návštevu ruského prezidenta v komunistickej krajine po vyše 20 rokoch.

Severná Kórea tvrdí, že vykonala skúšku svojho podmorského „systému jadrových zbraní“ v reakcii na nedávne spoločné námorné manévre USA, Japonska a Južnej Kórey, ktoré zahŕňali použitie americkej lietadlovej lode na jadrový pohon.

Rusko rozvíja všetky oblasti vzťahov so Severnou Kóreou vrátane tých citlivých, vyhlásil Putinov hovorca Dmitrij Peskov na záver trojdňovej návštevy severokórejskej ministerky zahraničných vecí Čche Son-hui v Moskve. Tá vzťahy medzi krajinami predtým označila za súdružské.

Počet severokórejských prebehlíkov sa vlani medziročne takmer strojnásobil a z izolovanej krajiny utieklo takmer dvesto ľudí. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie informovalo, že je medzi nimi čoraz viac diplomatov pôsobiacich v zámorských misiách.

Severokórejská ministerka zahraničia vyzdvihla v Moskve „súdružské vzťahy“ medzi krajinami. Čche Son-hui by sa mala stretnúť aj s Putinom, ktorý má pozvanie do KĽDR od tamojšieho vodcu Kim Čong-una.

Severná Kórea zrušila úrady, ktoré mali na starosti vzťahy s Južnou Kóreou. Vodca KĽDR Kim Čong-un nedávno vyhlásil, že Pchjongjang sa už nebude usilovať o zmierenie so Soulom. (afp)

Severná Kórea tvrdí, že dnes úspešne otestovala novú nadzvukovú strelu stredného až dlhého doletu na pevné palivo. Raketa ráno dopadla do Japonského mora a podľa režimu jej odpálenie neohrozilo bezpečnosť susedných krajín. (reuters)

Severná Kórea odpálila do Japonského mora zrejme balistickú raketu. Nie je zatiaľ známe, akú vzdialenosť prešla. Ide o prvé odpálenie severokórejskej rakety od 18. decembra, keď armáda otestovala raketu dlhého doletu Hwasong-18.

Rusi sa stanú prvými zahraničnými turistami, ktorí navštívia KĽDR po pandémii, budú sa tam najmä lyžovať. Podľa médií táto správa ešte viac zdôrazňuje prehlbovanie spolupráce medzi krajinami.

Vývoj bojov (686. deň): Experti ponúkajú Ficovi a Blanárovi dôkazy, že Rusi strieľajú na Ukrajine severokórejskými raketami. „Silnejším dôkazom by bolo už len to, keby pracovník nechal v priehradke odkaz podpísaný Kim Čong-unom,“ píše americký expert Jeffrey Lewis, ktorý na fotografiách trosiek spoznal rakety z KĽDR.

KĽDR sa podľa Soulu zrejme chystá predať Rusku nový typ rakiet a zrejme tiež podnikne ďalšie skúšky balistických striel, aby vystupňovala napätie pred voľbami v Južnej Kórei a USA.

Juraj Blanár sa líška voličom podporou Kim Čong-una, píše Filip Obradovič po tom, ako sa Slovensko nepridalo ku krajinám, ktoré odsúdili ruské útoky raketami z KĽDR. „Slovensko sa týmto postojom vyradilo zo slušnej, demokratickej spoločnosti, dalo najavo pochopenie pre Rusko, ale takisto vlastne povedalo, že nad porušovaním pravidiel, hoc sa aj týkajú dnes najhoršieho režimu na svete, vieme privrieť oči.“

Kim Čong-un navštívil zbrojné továrne v KĽDR a vyzval na odstránenie nedostatkov pri výrobe munície. Severokórejský vodca to urobil v čase, keď USA a ich spojenci v spoločnom vyhlásení odsúdili dodávky severokórejských zbraní a munície Rusku.

Juhokórejská armáda obnoví vojenské manévre na hranici s KĽDR. Tie boli zastavené po medzikórejskom samite a vytvorení nárazníkových zón v roku 2018, ale táto dohoda už neplatí. Severná Kórea pred pár dňami ostreľovala z diel námornú hranicu. (jonhap)

Hamas vo vojne s Izraelom používa zbrane z KĽDR. Potvrdila to juhokórejská tajná služba NIS. Snímky zachytávajú napríklad severokórejské granátomety F-7. Pchjongjang to pritom popieral.

Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Jo-čong pohrozila, že armáda KĽDR v prípade provokácie okamžite odpovie. Severná Kórea pritom sama v piatok a sobotu vypálila takmer desiatky delostreleckých granátov v blízkosti námornej hranice s Južnou Kóreu.

Severná Kórea vypálila ďalších vyše 60 delostreleckých granátov do Žltého mora neďaleko pohraničného juhokórejského ostrova Jon-pchjong. Zopakovala tak piatkovú paľbu do tejto oblasti, po ktorej Južná Kórea evakuovala obyvateľov a spustila cvičenie.

Severná Kórea odpálila do mora pri hraniciach s Južnou Kóreou vyše 200 delostreleckých granátov. Soul nariadil evakuáciu ostrova Jeonpchjong, ktorý sa nachádza 10 kilometrov od severokórejských hraníc.

Rusko na Ukrajine použilo balistické rakety dodané z KĽDR, tvrdí Biely dom. Podľa jeho vyhlásenia nimi útočilo už 30. decembra a 2. januára v Zaporižskej oblasti.

Nástupcom severokórejského vodcu Kim Čong-una bude zrejme jeho dcéra Kim Ču-e, ktorá sa už viac ako rok objavuje po boku svojho otca pri významných udalostiach. Informovala o tom juhokórejská tajná služba, ktorá situáciu analyzovala.

Severná Kórea uviedla, že v budúcom roku chce do vesmíru vyslať ďalšie tri vojenské výzvedné satelity. Prvý vyslala tento rok, čo ostro kritizovali USA, Japonsko či Južná Kórea, ktorá preto čiastočne pozastavila platnosť vojenskej dohody s KĽDR. (reuters)

Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil armáde a priemyslu urýchliť prípravy na vojnu v dôsledku podľa neho bezprecedentných konfrontačných krokov zo strany USA. Takisto vyhlásil, že KĽDR rozšíri strategickú spoluprácu s „protiimperialistickými nezávislými krajinami“.

V severokórejskom jadrovom komplexe v Jongbjone je v prevádzke nový reaktor, informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. Tento krok by mohol pomôcť KĽDR s navýšením produkcie plutónia. Krajina ním zároveň porušuje rezolúcie OSN.

Severná Kórea odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu, ktorá má dolet vyše 15-tisíc kilometrov, a mohla by tak zasiahnuť aj územie celých USA. Išlo už o piaty tohtoročný test rakety dlhého doletu zo strany KĽDR, čo je najviac za jediný rok.

Severná Kórea vykonala ďalší test balistickej rakety. KĽDR krátko po teste odsúdila príchod americkej ponorky na jadrový pohon do juhokórejského prístavu Pusan a tvrdí, že je to najnovší dôkaz toho, že Washington uvažuje o rozpútaní nukleárnej vojny. (čtk, reuters)

Vládnuca strana v Severnej Kórei jednoducho rozhodla, kto zmizne a poputuje do odľahlého pracovného tábora, píše novinár Bradley Hope. Prečítajte si ukážku z jeho knihy Rebel a kráľovstvo, v ktorej opisuje hrôzy severokórejského režimu.

Nové na Dennikn.sk

20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabrať 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byť 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú reč 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformami 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s Harabinom 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatí 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedá 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživné 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братья 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať) 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničí 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenila 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiť 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie? 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom území 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa) 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatier 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončil 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch  12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom