Američan bojujúci na ruskej strane zahynul v Donecku, uviedla šéfka prokremeľskej televízie RT, no nespresnila, ako zomrel. Východoukrajinské mesto už od roku 2014 ovládajú Rusi.

Ruské rakety, ktoré dnes zasiahli Odeskú oblasť, poškodili prístavnú infraštruktúru patriacu Ukrajine a Singapuru. Pri útoku utrpel zranenia jeden človek, uviedol šéf oblastnej správy Oleh Kiper.

Peniaze poslané na ukrajinskú muníciu sú jednou z najlepších odpovedí na Ficov výsmech, píše Jana Shemesh v Newsfiltri. „Sú dôkazom, že tisíce ľudí sa len neutápajú v hneve, smútku či vo frustrácii, ale aktívne sa dištancujú od vlny zbabelosti a malosti, ktorá sa na Slovensku v posledných mesiacoch šíri.“

Šéf CIA pripúšťa porážku Ukrajiny ešte tento rok. William Burns naliehal na amerických kongresmanov, že ak urýchlene neschvália vojenskú pomoc pre Kyjiv vo výške 61 miliárd dolárov, môže Ukrajina prehrať alebo prinajmenšom by sa mohol Putin dostať do pozície, v ktorej by mohol diktovať podmienky politického urovnania.

Americká snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan po tom, čo za odstránenie procedurálnej prekážky vzácne hlasovala väčšina kongresmanov. Hlasovanie o pomoci, ktorú republikáni dlhodobo blokujú, sa čaká v sobotu. (čtk, ap)

Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre Ukrajinu: keď prezident Pavel v Mníchove prekvapil slovami o 800-tisíc nábojoch, českí úradníci už v afrických a ázijských krajinách rokovali o tom, ako by ich mohli odkúpiť. Využili na to kontakty z čias socializmu a dokázali plán utajiť aj pred Ruskom, ktoré by ich mohlo preplatiť či vydierať.

Volodymyr Zelenskyj a Petr Pavel v Prahe. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal šéf Aliancie Jens Stoltenberg po diskusii ministrov obrany v Bruseli. Neuviedol, ktoré krajiny systémy poskytnú, povedal však, že tie, čo nimi nedisponujú, prisľúbili finančné príspevky na ich nákup.

Viac argumentov hovorí podľa BBC proti verzii ukrajinskej rozviedky o zostrelení ruského strategického bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v ruskom Stavropolskom kraji takmer 400 kilometrov od najbližšieho miesta na fronte.

Tisíce slovenských občanov ukázali vláde vztýčený prostredník, píše Ján Štrasser o slovenskej zbierke na ukrajinskú muníciu. „Na rozdiel od Fica a jeho putinčíkov vyznávajú hodnoty euroatlantickej civilizácie a pod heslom ‚Keď nie vláda, posielame my!‘ za tri a pol dňa vyzbierali 2 023 588 eur. Je skvelé byť v takej dobrej spoločnosti.“

Rusi kazetovou muníciou zasiahli ukrajinské letisko v Dnipre. Údajne tam Ukrajincom zničili dve stíhačky MiG-29, ďalšia bola poškodená, zhorel vojenský sklad a poškodili aj systém S-300. Letisko sa nachádza až 100 km od frontu, no Rusi ho dokázali zasiahnuť a zároveň si to natočili dronom.

Vývoj bojov (785. deň): Ukrajina sa chváli zostrelením ruského bombardéra, ktorý ničil ich mestá. Tu-22M3 sa dá považovať za jeden z najväčších zabijakov ruskej armády. Nie je jasné, ako sa to Ukrajincom podarilo takmer 400 km od frontu. Ak sa to potvrdí, pôjde o úspech na úrovni zázraku.

Horiaci bombardér a jeho vrak. Zdroj - X/Mash

Zbierka Munícia pre Ukrajinu prekonala hranicu dvoch miliónov eur. Kampaň v utorok rozbehla skupina aktivistov a mimovládok, príspevky doteraz poslalo vyše 31-tisíc darcov. Zbierka je bez časového či finančného limitu: koľko sa vyzbiera peňazí, toľko nábojov objednajú.

Rusi pri útoku na Dnipropetrovskú oblasť zasiahli aj železničnú infraštruktúru, na stanici v Dnipre na niekoľko hodín prerušili prevádzku. Celkovo pri nočných útokoch v oblasti zahynulo 8 ľudí vrátane dvoch detí. (ukrajinska pravda)

Zuzana Čaputová podporila zbierku na ukrajinskú muníciu, ktorú organizujú slovenskí občania. „Som hrdá, že toľkým občanom na Slovensku hlboko záleží na osude nášho suseda a uvedomujú si hodnotu solidarity, pomoci a spojenectva. Vedia, kto je obeť a kto na ňu útočí, komu treba pomáhať a koho treba zastaviť,“ povedala prezidentka.

Ruské kanály zverejnili na Telegrame video, ktoré údajne zachytáva moment pádu ruského bombardéra Tu-22M3 na juhozápade Ruska. Ukrajina tvrdí, že lietadlo zostrelila, Rusko hovorí o technickej poruche stroja. (čtk)

Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov, píše o niektorých manželkách ukrajinských vojakov Iryna Puškar. „V ukrajinskom informačnom priestore sa ich objavuje čoraz viac. Rovnako rastie počet žien v ukrajinskej armáde.“

Poľsko vyčlení takmer pol miliardy eur na pomoc farmárom, ktorí sa pre vojnu na Ukrajine ocitli vo finančných ťažkostiach. Zriadi na tento účel fond financovaný z úspor vo verejnej sfére alebo z osobitných rozpočtových rezerv.

Ukrajinský prezident Zelenskyj pricestoval do Doneckej oblasti. Podľa videa z jeho účtu navštívil Slaviansk, ktorý sa nachádza 20 kilometrov od frontovej línie.

Ukrajinský generálny štáb odvolal Nataliju Humeňukovú z funkcie hovorkyne južného veliteľstva armády. Tento týždeň sa vo výzve armádnemu vedeniu na ňu sťažovalo vyše 150 ukrajinských a zahraničných novinárov.

Úspech slovenskej zbierky na muníciu si všimla aj britská BBC. „Slováci sa snažia pomáhať Ukrajine po tom, ako ich premiér túto pomoc zastavil,“ napísalo britské verejnoprávne médium. Jeho korešpondent oslovil aj podporovateľa zbierky, takmer storočného bývalého partizána Otta Šimka. Britom povedal, že tak ako nemalo zmysel rokovať s Hitlerom, nemá zmysel rokovať s Putinom.

Ukrajina sa prihlásila k zostreleniu strategického bombardéra Tu-22M3 na juhozápade Ruska. Ukrajinské letectvo ho radí medzi zničené ruské objekty. Podľa ruských médií bola za nehodou technická chyba. Piloti sa katapultovali.

Svetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získala. Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba tvrdí, že pokojná diplomacia nefungovala, a kolegom veľmi priamo hovorí, že Patrioty im nebudú chýbať. Za to, aby ich Ukrajina dostala, už silnejšie lobuje aj Nemecko a Holandsko.

Ukrajina môže do konca roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej USA neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, povedal šéf CIA Bill Burns. Varovanie prichádza krátko pred rozhodovaním Snemovne reprezentantov hlasovať o balíku pomoci pre Ukrajinu v hodnote 61 miliárd dolárov.

Rusko podniklo raketový útok na viacero miest v Dnipropetrovskej oblasti. V Dnipre zomreli dvaja ľudia a 15 je zranených. Zasiahnutý bol aj Kryvyj Rih.

V Stavropolskom kraji na juhozápade Ruska sa zrútil ruský strategický bombardér Tu-22M3, ktorý sa vracal na základňu po splnení bojovej úlohy, informovalo ruské ministerstvo obrany. Príčinou nehody vraj bola technická chyba.

Minimálne päť ruských regiónov sa rozhodlo neusporiadať vojenské prehliadky na Deň víťazstva 9. mája. Deje sa to pre hrozbu útokov z Ukrajiny, proti ktorej Rusko vedie už viac ako dva roky vojnu.

Ukrajina udelila najvyššie štátne vyznamenanie francúzskemu hercovi Alainovi Delonovi za zásluhy týkajúce sa podpory Ukrajiny, ktorá sa bráni ruskej invázii.

V Poľsku zadržali muža, ktorý chcel údajne Rusom pomôcť s atentátom na Volodymyra Zelenského. Je podozrivý, že Rusku odovzdával informácie o poľskom letisku, ktoré ukrajinský prezident využíval na zahraničné cesty. Hrozí mu osemročné väzenie.

Video: Prečo poslanci Glück, Jarjabek či Ľupták neprispejú na zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Zbierka Munícia pre Ukrajinu už prekonala hranicu 1,5 milióna eur. Priemerná výška príspevku sa pohybuje okolo 70 eur. Najčastejší odkaz od darcov podľa organizátorov znie: „Konečne necítime hanbu.“

Rusi mali na Kryme pred inváziou 5 batérií S-400, v súčasnosti ich môže byť viac. Podľa novinára Davida Axa sa Ukrajincom podarilo zasiahnuť už tri. Predtým to bolo najmä vďaka strelám Neptun, po stredajšom útoku sa spomínajú rakety ATACMS.

Aktuálny Shooty: Suplent

Zbierka Munícia pre Ukrajinu dosiahla hranicu už takmer 1,5 milióna. Rozoberáme, prečo je taká úspešná. Okrem peňazí na muníciu pre Ukrajinu darcovia môžu takto poslať aj odkaz vláde Roberta Fica, vravia organizátori.

Zbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku Slovenska

Zbierku Slovákov na muníciu pre Ukrajinu si všimli aj na Ukrajine, pripomínajú, že „Slovákov nemožno súdiť podľa ich vlády“. „Slováci robia to, čo ich vláda vedená prokremeľským Ficom odmieta spraviť. Ľudia teda prispievajú na muníciu priamo. Ďakujeme ti, Slovensko!“ napísal ukrajinský analytik Mychajlo Gončar. Aktuálne je v zbierke už takmer 1,5 milióna eur. (euractiv)

Ukrajinské zbrojovky tento mesiac prvýkrát vyrobia desať ukrajinských samohybných húfníc Bohdana a v nasledujúcich mesiacoch toto množstvo ešte vzrastie, napísal ukrajinský prezident Zelenskyj.

Ukrajina pôvodne považovala 161 detí, ktoré sa podarilo nájsť na nemeckom území, za unesené do Ruska. U väčšiny z nich sa podarilo potvrdiť, že pricestovali do Nemecka dobrovoľne ako utečenci so svojimi zákonnými zástupcami.

ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen Bank International, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku. Tlačí ju k zredukovaniu úverov pre klientov ruskej dcéry či obmedzeniu platieb z Ruska výrazne nad rámec jej plánov.

Nemci sa podľa Financial Times budú snažiť identifikovať vo svete dostupnú protivzdušnú obranu pre Ukrajinu. Systémov Patriot nie je v Európe veľa, niektoré však majú arabské krajiny a aj od nich by ich mohli spojenci odkúpiť.

Ukrajinci sa pokúsili zasiahnuť ruský radarový systém Kontainer zhruba 700 kilometrov od hraníc. Snažia sa o to opakovane, nie je jasné, či sa im to podarilo v stredu. Ide o 110-miliónový radar, akých Rusi nemajú veľa.

Kým sme prišli k protileteckému krytu, už sme počuli tri výbuchy, hovorí Slovenka Andrea Najvirtová, ktorá bola pri ruskom útoku na Černihiv. „Keď sme vyšli na ulicu, už po nej išli sanitky. Potom po nej jazdili ešte niekoľko hodín,“ tvrdí. Pri útoku zomrelo najmenej 18 ľudí.

Andrea Najvirtová a zničená budova po ruskom útoku v Černihive. Foto - archív A. N., TASR/AP, koláž N

Ruskí väzni verbovaní aktuálne ruskými úradmi do bojov na Ukrajine prežívajú na fronte ešte kratší čas, než to bolo u trestancov pôsobiacich v radoch vagnerovcov, píše BBC. Nájdu sa aj prípady, keď väzni umierajú v prvých dvoch týždňoch po odchode z väznice, čo svedčí o tom, že nedostali ani dvojtýždňový výcvik.

Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do sveta. Snímka z oblasti po stredajšom útoku ukazuje, že zničené sú minimálne tri odpaľovacie zariadenia. Podľa niektorých správ bol zasiahnutý aj radar, ktorý má v systéme ešte vyššiu cenu ako odpaľovače.

Zničená časť protivzdušnej obrany S-400. Zdroj - ZSU/Telegram

Kyjiv robí chybu tým, že ignoruje protivojnových Rusov, povedala Julia Navaľná pre Time. „V Rusku žijú protivojnoví Rusi, niektorí dávajú odpor najavo, ale možno ťažko čakať, že všetci vyjdú protestovať. Nie všetci sú hrdinovia,“ povedala.

V Černihive na severe Ukrajiny sa skončili záchranné práce po stredajšom ruskom útoku. Bilancia mŕtvych sa zvýšila na 18, zranenia utrpelo 78 ľudí. Podľa úradov tri balistické rakety Iskander zasiahli 16 výškových obytných budov, nemocnicu či školu.

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck nečakane pricestoval do Kyjiva, aby rokoval o povojnovej obnove a prejavil podporu po ruských útokoch na kľúčovú infraštruktúru. „Ukrajina potrebuje všetku pomoc, ktorú môže v boji za slobodu dostať,“ povedal.

V Nemecku zatkli dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine. Hlavným podozrivým je 39-ročný Dieter S., ktorý už v rokoch 2014 a 2016 bojoval na strane samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Vinia ho preto aj z terorizmu, čo môže mať širšie diplomatické dôsledky.

Do zbierky Munícia pre Ukrajinu poslali ľudia už vyše 1,1 milióna eur. Vláda pred časom oznámila, že sa nepripojí k českej iniciatíve pomôcť Ukrajine so zháňaním delostreleckej munície, aktivisti a mimovládne organizácie reagovali spustením zbierky. Prispelo už takmer 17-tisíc darcov.

Lídri EÚ sa na samite v Bruseli zhodli, že Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu. Rovnako je podľa predstaviteľov krajín Únie dôležité urýchliť a zintenzívniť poskytovanie vojenskej pomoci Kyjivu vrátane dodávok delostreleckej munície a rakiet. Slovensko na zasadnutí zastupuje premiér Robert Fico.

Počet obetí ruského raketového útoku na Černihiv stúpol na 17, ďalších najmenej 60 osôb vrátane troch detí bolo zranených. Záchranná operácia pokračuje a ďalší ľudia môžu byť pod troskami. Šesť ľudí je nezvestných.

Foto - Pohotovostná služba Ukrajiny

Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu, povedal Volodymyr Zelenskyj účastníkom samitu EÚ, s ktorými sa spojil prostredníctvom videokonferencie. Ukrajinské nebo si podľa neho zaslúži byť rovnako bezpečné, ako to bolo nedávno v Izraeli.

Nové na Dennikn.sk

19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrola 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom Moskve 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobreží 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlom 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla inflácia 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej ceste 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničím 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželom 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam? 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotik 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanie 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočet 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami