Juraj Blanár tvrdí, že Slovensko dostane menej peňazí za stíhačky, ktoré bývalá vláda poslala na Ukrajinu. „Refundácia za bojové lietadlá Mig-29 je stále zastavená a Slovensko by malo dostať menej finančných prostriedkov, ako bolo pôvodne sľúbené,“ uviedol po zasadnutí ministrov zahraničia EÚ v Bruseli.

Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu, povedal šéf Európskej rady Charles Michel s tým, že Európa musí posilniť svoje obranné schopnosti a prejsť do režimu vojnovej ekonomiky.

Kandidát na prezidenta Peter Pellegrini vraví, že „víta“ stretnutie Ivana Korčoka s ruským ministrom Sergejom Lavrovom, ku ktorému došlo pred vojnou na Ukrajine. Rovnako to vraj nevyčíta ani americkému ministrovi Antonymu Blinkenovi, ktorý sa s ním stretol pred rokom.

Ivan Korčok kritizoval Pellegriniho a vládnych politikov, že sa tvária ako mierotvorcovia, ale nič pre mier na Ukrajine neurobili. „Chcete mier a ešte ste žiadnu mierovú iniciatívu nepredložili,“ povedal Korčok s tým, že pri takejto dohode nemôže Ukrajina prísť o svoje územia.

Peter Pellegrini nevie vysvetliť, prečo podpredseda Hlasu Erik Tomáš tvrdil, že prezident môže vyslať vojakov na Ukrajinu. „Môže vplývať váhou svojej osobnosti na vládu,“ opisuje v debate na Markíze.

Ivan Korčok vraví, že pri vojne na Ukrajine ide na prvom mieste o Slovensko a o to, kto bude slovenským susedom. „Hľaďme na to, čo je slovenský záujem. Nepodsúvajte slovenskému občanovi, že za postoj, ktorý vy zastávate a ja s ním nesúhlasím, budeme trestaní. Slovensko nikto netrestá,“ povedal.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonicky zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu. Erdoganova kancelária informovala, že ruskému prezidentovi ponúkol sprostredkovanie rokovaní s Ukrajinou. (čtk)

Čokoľvek dnes počujeme o česko-slovenských vzťahoch, treba to brať s veľkou rezervou, povedal český prezident Petr Pavel počas návštevy prezidentky Zuzany Čaputovej v Prahe. „Nemôže ich zmeniť to, že máme na jednu, hoci zásadnú vec rozdielny názor,“ povedal o postojoch voči Ukrajine.

Vladimir Putin sa po víťazstve v prezidentských voľbách stretol s Rusmi na moskovskom Červenom námestí. V príhovore pred skandujúcim davom vyzdvihol anexiu ukrajinských regiónov.

Ukrajinci využívajú na útoky na ruské rafinérie doma vyrobené drony, ktoré dokážu zasiahnuť ciele skoro tisíc kilometrov od ich pozícií. Je možné, že Rusi posilnia protivzdušnú obranu rafinérií, no tých je v Rusku dosť a Ukrajina tento rok plánuje vyrobiť tisícky dronov s dlhým doletom.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa poďakoval Česku za iniciatívu na nákup delostreleckej munície. Aktivitu Fialovej vlády ocenil aj šéf americkej diplomacie Antony Blinken, s ktorým sa európski ministri dnes v Bruseli spojili cez videá.

Ukrajina už vyváža skoro toľko obilia ako pred ruskou inváziou, a to vďaka bezpečnej trase okolo krajín NATO. V prvom štvrťroku ho vyvezieme viac, ako počas obilnej dohody s Ruskom, hovorí manažér ukrajinských prístavov Dmytro Barinov.

EÚ zvažuje zákaz dovozu ruského obilia, ten vlani narástol o 150 percent. Slovenskí mlynári síce ruské obilniny nenakupujú, no farmári by zákaz privítali.

Ruské protiputinovské polovojenské skupiny bojujúce na strane Ukrajiny pokračujú v útokoch na ruskom území. Mnohí členovia majú blízko ku krajnej pravici a tvrdia, že idú oslobodiť ruskú zem od Putina. Je otázne, aký majú ich útoky vojenský zmysel.

Štáty EÚ schválili päť miliárd eur na vojenskú pomoc Ukrajine. Na vytvorení osobitného fondu v rámci Európskeho mierového nástroja sa v Bruseli definitívne zhodli ministri zahraničia.

Ruské voľby sú rozprávka s Putinom v hlavnej úlohe, vyhlásil český minister zahraničia Jan Lipavský. V Bruseli takisto povedal, že Česko podporuje sankcie na dovoz ruského obilia. (novinky.cz)

Kým Ukrajinci pápežove slová o vyvesení bielej vlajky ostro odsúdili, Peter Pellegrini ich privítal ako inšpiráciu. „Čo sa týka bielej vlajky, túto stratégiu Vatikánu poznáme z dejín prvej polovice 20. storočia. Vyzývam vás, aby ste neopakovali historické chyby,“ vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Vývoj bojov (753. deň): Ukrajinci zasiahli 12 z 30 najväčších ruských rafinérií a Rusi to začínajú cítiť. Kyjiv podľa analytikov verí, že zvýšenie ceny benzínu v Rusku môže viesť k nespokojnosti ľudí a možnej destabilizácii.

Kremeľ tvrdí, že jediným spôsobom, ako ochrániť ruské územie pred útokmi z Ukrajiny, je vytvoriť nárazníkovú zónu, vďaka ktorej by sa dostalo mimo dostrelu. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak to označil za jasný znak toho, že vojna bude eskalovať.

Ruská volebná komisia oznámila sčítanie všetkých hlasov, Putin podľa nej získal 87,28 %. Druhý skončil kandidát komunistov Nikolaj Charitonov so ziskom 4,31 %. Vladislav Davankov, ktorý kandidoval za stranu Noví ľudia, má 3,85 % a líder nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska Leonid Sluckij 3,2 %.

Indický premiér Naréndra Módí zagratuloval Putinovi k zvoleniu za prezidenta a uviedol, že sa teší na posilňovanie „osvedčeného privilegovaného strategického partnerstva“.

Slovinsko dá milión eur na českú iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu z tretích krajín. Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský chce na podporu vyzvať aj ďalšie štáty EÚ.

Aktuálne sú rokovania s Putinom možné len za jeho podmienok, čo podľa ruského historika Sergeja Lukaševského mier neprinesie. „Priniesli by iba pauzu pred novou ruskou expanziou. A najsmutnejšie na tom je, že Západ má prostriedky na to, aby sa Putinovi postavil. Chýba len dostatočná jednota a odhodlanie,“ hovorí.

Ivan Korčok by ako prezident nesúhlasil s vyslaním slovenských vojakov na Ukrajinu. „Odsudzujem akékoľvek strašenie občanov tým, že by mal niekto vyslať vojakov.“ Dodal, že NATO stráži iba vlastné územie a nie je vo vojne.

Dmitrij Medvedev otvorene volá po zániku Ukrajiny, odstúpení celej jej vlády a zlúčení s Ruskom. Slovenské ministerstvo zahraničia neodpovedalo, či s takým postojom súhlasí. Juraj Blanár opakovane tvrdí, že jediným spôsobom, ako ukončiť vojnu, sú mierové rokovania s Ruskom.

V ukrajinskej obci Makiv už nezostali takmer žiadni muži, väčšinu náborári odviedli na front. „Ľudí odchytávajú na ulici ako psy,“ hovorí v reportáži 35-ročná Oľha Kameťuková, ktorej manžela odviedli v júni. Obyvatelia nadobudli presvedčenie, že ich muži sú terčom mobilizácie neúmerne v porovnaní s inými oblasťami.

Prezidentské voľby na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny považuje EÚ za nelegálne, ruské politické vedenie podľa európskej diplomacie ponesie následky. Podľa Josepa Borrella boli voľby postavené na zastrašovaní a utláčaní.

Prezidentské voľby v Rusku nemožno nazývať voľbami, nemajú žiadnu legitimitu, povedal šéf litovskej diplomacie Gabrielius Landsbergis pri príchode na rokovania ministrov zahraničia krajín EÚ v Bruseli.

Rusko sa snaží na Kryme od anexie v roku 2014 potláčať ukrajinskú identitu. Upozornila na to Amnesty International s tým, že Rusko podobne postupuje aj na ďalších anektovaných ukrajinských územiach.

Francúzsky prezident ešte vo februári 2022 veril, že dokáže odvrátiť totálnu vojnu rozhovorom s Putinom, pripomína Edward Lucas. „Minulý mesiac však Macron nečakane zhodil bombu, keď povedal, že ruská porážka je nevyhnutná pre stabilitu a bezpečnosť Európy.“

Ukrajina v noci zničila 17 z 22 ruských útočných dronov. Rusko podľa ukrajinského letectva zaútočilo aj siedmimi raketami, uviedli Reuters a Ukrinform. Jedna zo striel zasiahla hasičskú stanicu v Charkivskej oblasti, jeden záchranár utrpel zranenia.

Ak som v Iziume pozoroval napäté upodozrievanie z kolaborácie, v Kupiansku je atmosféra ešte hustejšia, píše Tomáš Forró vo svojej novej knihe Spev sirén. „Navštívime staršiu ukrajinskú aktivistku, ktorej dcéra pracovala pred okupáciou ako policajtka. Stihla pred Rusmi utiecť, no jej matka si tu vytrpela svoje.“ Prečítajte si úryvok.

Ukrajina aj Moldavsko popreli, že by útočili na vojenskú základňu v separatistickom Podnestersku, a obvinenie označili za provokáciu. Základňu podľa vyhlásenia miestnych úradov zasiahol ukrajinský dron a zničil jeden vrtuľník.

Hoci sú ukrajinské vojačky právne rovné vojakom, realita je iná, vraví ukrajinská sociologička Anna Kvitová. „Čelia prehnane ochranárskym postojom a tí, čo rozhodujú o ich umiestnení, im radšej nájdu jednoduchšiu prácu a držia ich ďalej od frontovej línie,“ vysvetľuje v rozhovore.

V okupovanom Berďansku zomrela po ostreľovaní členka volebnej komisie, uviedlo ruské ministerstvo vnútra bez ďalších podrobností. Správa sa zatiaľ nedá nezávisle potvrdiť. (čtk)

Premiér Robert Fico tvrdí, že Európska únia sa Slovensku za „suverénne postoje“ vyhráža zastavením eurofondov. Vo videu vraví, že chce, aby parlament schválil, že Slovensko sa nezapojí do bojov na Ukrajine, keďže po slovách niektorých západných lídrov toto zapojenie vojakov z krajín EÚ „berie ako realitu“.

Robert Fico je ruská žalobaba, píše Jana Shemesh v Newsfiltri. Správy z okolia Petra Fialu a Emmanuela Macrona potvrdzujú, že niektorí európski partneri slovenského premiéra podozrievajú, že Moskve donáša. A to je už veľmi otvorené vyjadrenie nedôvery.

Ukrajina popoludní čelila novým útokom ruských dronov a rakiet. Zásahy zaznamenali v mestách Sumy, Mykolajiv a Nikopol. V Mykolajive zomrel najmenej jeden človek.

Česko neuznáva výsledky ruského hlasovania na okupovaných územiach Ukrajiny. „Je to nelegitímna volebná fraška,“ povedal minister zahraničných vecí Ján Lipavský a dodal, že prezidentské voľby v Rusku neboli demokratické ani transparentné.

Vojakov na Ukrajine už vytiahli, možno príde aj na medvede, píše Jana Shemesh v Týždňovom newsfiltri. „Strašenie vyslaním vojakov či mobilizáciou na niektorých voličov vždy zapôsobí. Naviac, takáto agenda sa ľahko šíri kandidátovi, ktorý nechodí do diskusií a vyhýba sa konfrontácii.“

Úrady v Podnestersku tvrdia, že miestnu vojenskú základňu zasiahol ukrajinský dron a zničil tu vrtuľník. Tento moldavský región ovláda proruská separatistická vláda. (čtk)

Česko nakupuje muníciu pre Ukrajinu aj od spojencov Ruska a využíva pritom kontakty z obdobia studenej vojny, píše Wall Street Journal. Denník píše, že niekdajšia príslušnosť krajiny k bývalému sovietskemu bloku sa ukázala ako nečakaný prínos.

Volodymyr Zelenskyj a Petr Fiala. Foto - tasr/ap

Jedna z vecí, ktoré vojna zmenila, je to, ako ženy nazerajú na seba, vraví ukrajinská sociologička Anna Kvitová. „Zistili, že sa dokážu chopiť zbrane. Iné zistili, že sa dokážu postarať o celú domácnosť a celú rodinu samy bez muža. Už im nikto nemôže povedať, že niečo nedokážu.“

Ukrajinská sociologička Anna Kvitová. Zdroj - University College London

Taktiku vykresľovania oponenta ako „vojnového štváča“ skúšal v Česku v prezidentských voľbách aj Andrej Babiš. Teraz ju proti Ivanovi Korčokovi skúša Hlas. Sám Korčok pritom tvrdí, že na vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu nevidí dôvod.

Rusi po útokoch dronov nakrátko obmedzili prevádzku na troch letiskách v okolí Moskvy. Obmedzenia sa týkajú letísk Domodedovo a Vnukovo priamo v meste aj Žukovského letiska v Moskovskej oblasti.

Ukrajina nad Odeskou a Mykolajivskou oblasťou v noci zostrelila 14 dronov. Z Odeskej oblasti hlásili niekoľko požiarov a zničených priemyselných budov.

Ukrajinský útok dronmi zasiahol volebnú miestnosť v Zaporižskej oblasti, ktorú Rusko čiastočne okupuje, a preto tam organizuje aj prezidentské voľby. Budova začala horieť, nikto sa nezranil. (čtk)

Rusko v deň prezidentských volieb čelilo rozsiahlemu útoku dronov, podľa ministerstva obrany ich nad svojím územím zničilo 35. Pri údere v Krasnodarskom kraji zomrel jeden človek a v rafinérii v Sloviansku vypukol požiar. Útoky hlásili aj z okolia moskovského letiska Domodedovo, podľa starostu Sergeja Sobjanina sa však zaobišli bez následkov.

Emmanuel Macron uviedol, že Francúzsko možno v určitom okamihu bude nútené viesť pozemné operácie na Ukrajine, aby čelilo ruským silám. Francúzsky prezident dodal, že jeho krajina je pripravená na všetky scenáre.

Emmanuel Macron s Volodymyrom Zelenským vo februári v Paríži. Foto - TASR/AP

Irina Ohanesian z Donbasu má na fronte syna, dcéru aj zaťa, ešte nedávno bojovala aj jej nevesta. Hovorí, že je to na zbláznenie. „Z mne blízkych ľudí zomreli už desiati. Nenávidím Putina, nenávidím Rusko za to, že sa mu nevzoprelo. Zámienka na vojnu bola vymyslená, Ukrajinci nám ruskojazyčným na Donbase nijako neubližovali.“

Irina Ohanesian. Foto - Karol Sudor

Nové na Dennikn.sk

06:30Ekonomický newsfilter: Slovensko si udržalo povesť najhoršieho dlžníka eurozónyVčera 22:18Pellegrini majstrovsky popieral sám seba. Leško, Tódová, Šimečka, Kostolný, Brunovský, Bella komentujú debatu na MarkízeVčera 21:35Počúvali sme voličov koalície: volili by aj Korčoka, Danko je prípad, a keď kradnúť, tak slušneVčera 20:32Krajina nejde dobrým smerom, vravel Korčok v prvej debate s PellegrinimVčera 19:37Morálku zniesol z nebies a priblížil nás k iným živočíchom. Zomrel primatológ Frans de WaalVčera 19:31Veľký kartel v energetike sa prevalil po rovnakej chybe, akú spravili stavbári pred 20 rokmiVčera 19:09Newsfilter: Pomsta je dokonaná, teraz ešte vybaviť tie amnestieVčera 19:07Juhoslovenská dedina už prilákala obrovskú pekáreň aj sklad KiK-u. Teraz chystajú ďalšie haly pre 1 300 ľudíVčera 18:48Ochranári po behu medveďa v Liptovskom Mikuláši nepretržite hliadkujúVčera 18:29Graf dňa: OECD vyzýva Slovensko na tvrdšie šetrenie, inak dlh neklesneVčera 18:20Najhoršie je, keď nám zabíjajú deti. Reportáž z vyčerpanej Odesy, ktorá sa každým útokom vzďaľuje RuskuVčera 17:35Korčokovi neprajú trendy ani dáta z minulosti. Ak by vyhral v prvom kole, môže prísť mobilizáciaVčera 17:17Vyvážame takmer toľko obilia ako pred vojnou, Rusi sa museli stiahnuť, hovorí manažér ukrajinských prístavovVčera 17:15Cena Dominika Tatarku už patrí aj prekladu amerického beatnika a alternatívnej hudbeVčera 16:27Shooty: BojkoVčera 16:24Dovozy obilia z Ukrajiny blokujeme aj jednostranne, no rastúci import z Ruska agrominister Takáč nekomentujeVčera 16:19Danglár: MedvedeVčera 15:58Čím horšie, tým lepšie: prečo Smer a Hlas rastúVčera 15:45Ekológ Mikoláš: Lykožrút v hospodárskych lesoch škodí, v rezerváciách je hrobárom aj pôrodníkomVčera 15:35Bratislava chce byť lídrom mestského plánovania pre deti, chystá medzinárodnú konferenciu Start with ChildrenVčera 15:35Ako som pracoval so sociopatomVčera 15:08Vývoj bojov (753. deň): Nový front odporu: ukrajinské útoky na rafinérie už začínajú v Rusku cítiťVčera 15:04Ráno po voľbách v autokraciiVčera 13:53Udrite ju tyčou, tá krava to potrebuje. Študentky opísali prax v českých veľkochovochVčera 12:31Môj súper je Pellegrini, hovorí Štefan Harabin. V jeho prospech sa vzdal aj Andrej DankoVčera 12:30Čo nám história hovorí o tom, akým prezidentom by bol Pellegrini a KorčokVčera 12:25V Moskve volajú po úplnom zániku Ukrajiny. Aj to je dôvod, prečo sú rokovania s Ruskom teraz nemožnéVčera 12:04Vždy keď prišli, bolo zle, vravia Krymskí Tatári. Ich trauma z Rusov trvá stáročiaVčera 12:04Firemný newsfilter: Rekordný vlaňajšok TMR, vláda ide dlhujúcim Molnárovcom po ruke a vo firmách máme Rusov zo sankčných zoznamovVčera 11:51Lipšica a jeho prokurátorov Žilinka odstavil. Troch posiela na väzenstvo, ďalších na netrestný úsek