Súd v kauzách Donovaly a Báč, kde čelí obžalobe aj Marian Kočner, by sa mal začať 25. apríla. Obžaloba sa týka uplatnenia nadmerných odpočtov DPH za vyše osem miliónov eur v súvislosti s predajom nehnuteľností v Donovaloch medzi viacerými obchodnými firmami.

Marian Kočner sa snaží zvrátiť rozhodnutie v kauze zmenky, za ktorú je právoplatne odsúdený na 19 rokov. Jeho advokát Marek Para potvrdil podanie dovolania, k jeho obsahu sa však nevyjadril. Kočner je vo väzení od januára 2021, rovnaký trest dostal aj bývalý riaditeľ Markízy Pavol Rusko. (aktuality)

Súdny dvor EÚ priznal Marianovi Kočnerovi odškodné 2000 eur a zrušil rozsudok súdu nižšej inštancie v prípade ochrany dát. Kočner žaloval Europol za únik informácií z Threemy po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, v septembri 2021 všeobecný súd jeho žalobu zamietol.

Marian Kočner nemusí byť objednávateľom vraždy, vyhlásil Erik Kaliňák v deň výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Poslanec Smeru to povedal počas diskusie s publicistom Mariánom Leškom na webe Startitup.sk.

Rýchly proces ako pred dvomi rokmi tentoraz v prípade Zoroslava Kollára nehrozí. V prípade korupčnej chobotnice, ktorú odhalila Kočnerova Threema, je obžalovaný aj so svojím priateľom, bývalým spolužiakom z vysokej školy, exsudcom Richardom Molnárom. Obaja vyhlásili, že sú nevinní. S výpoveďou chcú počkať na kľúčového svedka Vladimíra Sklenku.

Vplyvnú funkciu na ministerstve spravodlivosti získala Katarína Roskoványi, o ktorej Marián Kočner v Threeme kedysi písal Norbertovi Bödörovi, že ju má na sto percent podchytenú na generálnej prokuratúre. Vláda ju vymenovala za štátnu tajomníčku, doposiaľ pôsobila na netrestnom odbore u Maroša Žilinku.

Prokuratúra pre nedostatok dôkazov zastavila stíhanie konkurznej správkyne Evy Timár Myjavcovej, obvinenej v kauze Búrka. Výpis z Threemy Mariana Kočnera a výpoveď bývalého sudcu Vladimíra Sklenku nestačili. Timár Myjavcová pripravovala pre Kočnera súdne rozhodnutia. (sme)

Brožúra Roberta Fica a Borisa Suska o „únose spravodlivosti“ priznáva ochranu Mariána Kočnera za éry Smeru. Premiér a minister spravodlivosti pasáž nevysvetľujú. Publikácia inak prekrúca a zamlčiava kľúčové fakty. Kto presne ju napísal, taja. V texte vynechali, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vo väzení za úplatok od mafie a vynášanie zo spisov.

Daniel Lipšic povedal, že ak prejdú trestné kódexy v navrhovanej podobe, pomôže to aj Marianovi Kočnerovi. V takom prípade bude premlčané stíhanie pre trestný čin poškodzovania veriteľa v kauze Welten Báč. „Poškodeným definitívne zanikne nárok na náhradu škody vo výške presahujúcej 3 milióny eur,“ vraví špeciálny prokurátor.

Na bývalého predsedu Krajského súdu v Bratislave Ľuboša Sádovského podal prokurátor obžalobu. Sádovského zadržali v marci 2020 v rámci akcie Búrka, v ktorej bolo viacero sudcov obvinených z korupcie a brania úplatkov.

Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry podal obžalobu na Mariana Kočnera, Juraja Škripa, Miroslava Kriaka, Petra Tótha a Štefana Mlynarčíka pre nelegálne sledovanie novinárov a viacerých známych ľudí. Ide o kauzu Kočnerovho sledovacieho komanda.

Pri odsúdení podnikateľa Mariána Sisáka zavážili výpovede svedkov, sudkyne, ale aj odposluchy. „Všetko, čo som mal vybaviť, som vybavil“, zachytil jeden z nich Sisákovo tvrdenie. Spolu s ním dnes odsúdili exsudcu Miroslava Nováka a bývalého poslanca SDKÚ Alexeja Ivanka.

Súd uznal Kočnerovho známeho Mariána Sisáka za vinného. Proces s Kočnerovým známym Mariánom Sisákom naznačil, že jeho nálepka „vybavovača“ na súdoch na východe Slovenska, ktorá mu prischla vďaka Kočnerovej Threeme, nebola úplne vymyslená.

Norbert Bödör chcel kúpiť Nový Čas tak, ako si o tom písal s Mariánom Kočnerom v Threeme. Naznačuje to prípad falošnej banky, ktorý vyšetrovali v Holandsku. Na nové prepojenia poukázalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Holandsko vráti rodine Bödörovcov 4 milióny eur, ktoré jej zabavili pri vyšetrovaní prania špinavých peňazí, napísal denník Het Financieele Dagblad. Kauzy Bödörovcov podľa súdu neznamenajú, že pri preverovaných transakciách konali v zlom úmysle. Z prípadu však vyplývajú ich ďalšie väzby na zdravotnícky biznis Penty či kúpu Nového Času.

Teraz sa ukáže, či má Kočner na Fica ešte vplyv, píše v Newsfiltri Monika Tódová. „Vláda v tejto chvíli zvažuje až tri možnosti, ako mu pomôcť. Výsledok ukáže, či má Kočner aj z väzenia vplyv na politika Fica, ktorého v Threeme volal šéf. Vieme, že Kočnerov advokát Marek Para sa s Ficom pravidelne stretáva – nielen na poľovníckej chate, ale aj na tlačových konferenciách.“

Ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že pracuje na úprave trestného zákona. „Akonáhle bude pripravená, bude o nej verejne komunikovať,“ oznámilo. Po šiestich dňoch rezort reagoval na otázky, akých trestných činov sa má znižovanie sadzieb týkať. Konkrétne odpovede neposlal.

Marianovi Kočnerovi zasvietil lampáš nádeje, píše v Newsfiltri Tomáš Gális k možnému znižovaniu sadzieb ekonomických trestných činov. Zatiaľ nie je jasné, či by sa zmeny týkali aj právoplatne odsúdených a či by bola novela v súlade s ústavou. „V každom prípade na to, že bude v súlade so snahou ochrániť vlastných, možno vziať jed.“

Minister vnútra Šutaj Eštok nie je zástancom toho, aby znižovanie sadzieb umožnilo odsúdeným, napríklad aj Kočnerovi, dostať sa skôr na slobodu. Naznačil aj možnú retroaktivitu. „Súd rozhodol, má nejaký trest, treba to rešpektovať,“ povedal.

Shooty: Netrpezlivosť

Tomáš Drucker nie je proti znižovaniu trestov za korupciu alebo za ekonomické trestné činy, ani keby to pomohlo Marianovi Kočnerovi odsúdenému na 19 rokov v kauze zmenky. „Radšej budem, keď bude Kočner päť rokov pracovať ako sanitár v nemocnici a nebude môcť vykonávať žiadnu podnikateľskú činnosť, ako to, že bude niekde sedieť.“

Zmeny sadzieb ekonomických trestných činov nemusia pomôcť len obžalovaným blízkym Smeru. Ak by sa menili aj tresty pri falšovaní zmeniek, novela by mohla znamenať aj skorší návrat Mariana Kočnera z väzenia.

Dobroslav Trnka zlyhal vo funkcii i ako človek, ktorý sa aktívne podieľal na rozvrate štátu, píše Filip Obradovič. „Slovensko si ho navždy zapamätá, ako spolu s dnes odsúdeným Kočnerom inštalujú vo svojej kancelárii nahrávacie zariadenie s kamerou, aby mali kompromateriál na politikov.“

Ústavný súd odmietol sťažnosť Mariana Kočnera na odpočúvania jeho porád s obhajcami počas väzobného stíhania. Ešte začiatkom septembra o tom rozhodoval senát predsedu Miroslava Duriša a sudcov Ladislava Duditša a Libora Duľu.

Vo filme Sviňa som chcel zahrať autentické zlo, hovorí herec SND Jozef Vajda, ktorý hral postavu Lola Wagnera, ktorá pripomínala Mariana Kočnera. „Ľudia sú niekedy nepoučiteľní, ale niekedy im aj iní nahrávajú a tejto celej situácii nahrala posledná vláda, ktorá tu bola,“ hovorí o tom, prečo sú politici z tohto filmu znovu na vrchole rebríčkov popularity.

Nepanikárme, je absurdné, že by Marián Kočner išiel na slobodu, hovorí prokurátor Ján Šanta, ktorý dozoroval aj Kočnerov prípad zmeniek. Hovorí, že ako prokurátor prípadu vôbec netušil o odpočúvaní Kočnerovej komunikácie s advokátom a že to nijak neovplyvnilo jeho taktiku na súde.

Ján Šanta. Foto N - Vladimír Šimíček

Policajná inšpekcia odmietla trestné oznámenie v prípade odpočúvania Mariana Kočnera vo väznici. Rozhodnutie potvrdil aj prokurátor. Kočnerov advokát Marek Para preto dal podnet na generálnu prokuratúru a žiada ju, aby sa situáciou zaoberala.

Nie, Kočner nepôjde von, ale ani Kaliňák dnu, píše Monika Tódová v Newsfiltri. „Ak dnes niekto hovorí, že odpočúvanie Kočnera, ktoré sa ani len neobjavilo v spise, je dôvodom na zrušenie rozsudku v kauze Zmenky, tak je to na úrovni šírenia poplašnej správy.“

NAKA navrhla obžalovať bývalého predsedu bratislavského krajského súdu Ľuboša Sádovského, mal zasahovať do nezávislosti súdu, informujú Aktuality. Jeho obvinenie sa týka káuz Technopol a Eco-Invest.

Len Zsuzsová to nemohla byť, hovorí jediný sudca, čo hlasoval za Kočnerovu vinu, píše Jana Shemesh. „Prípad vraždy novinára a prípravy vraždy prokurátorov stále nie je uzavretý. Sudca Pikna je prvým zo sudcov, ktorý verejne povedal, že Kočner by mal byť za to odsúdený. Jeho argumenty v prospech Kočnerovej viny sú logické, aj keď nateraz menšinové. Je dobré, že zazneli, rozhodovať však už bude iný súd.“

Súd oslobodil Kočnera v kauze vraždy Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov aj preto, že pochyboval o mafiánovej správe „50→soon – emotikon smrtka“, ktorú odoslal Zsuzsovej v čase vraždy 21. februára 2018. Podľa 200-stranového odôvodnenia rozsudku, o ktorom píše SME, súd pochyboval, že by Kočner otvorene komunikoval o sume 50-tisíc eur ako odmene pre vrahov, ak by za tým bol.

Na prokurátora Bystríka Paloviča st. podali obžalobu. Obvinený je z toho, že si vypýtal úplatok 100-tisíc eur za to, že zastaví trestné stíhanie Erika Mikurčíka v kauze Carlton. Palovič je známy kontaktmi s Marianom Kočnerom aj Ladislavom Bašternákom.

Marian Kočner je v nemocnici, pre problémy s pľúcami ho majú dnes operovať. Podľa informácií denníka SME sa mu tam dostáva bližšie nešpecifikovaná tekutina.

Mariana Kočnera priviezli v sprievode kukláčov do nemocnice v bratislavskom Ružinove. Podľa Aktualít tam pravdepodobne podstúpil lekárske vyšetrenia a pred 17. hodinou ho odtiaľ odviezli.

Generálny advokát Súdneho dvora EÚ čiastočne podporil odvolanie Mariana Kočnera, ktorý sa na Všeobecnom súde EÚ sťažoval, že zverejnením Threemy počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka utrpel ujmu, a žiadal odškodné vo výške 100-tisíc eur. Súd to pôvodne zamietol.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Mariana Kočnera pre kauzy Donovaly a Báč. Obžaloba sa týka uplatnenia nadmerných odpočtov DPH v sume vyše osem miliónov eur, ktoré súviseli s predajom nehnuteľností v obci Donovaly medzi viacerými obchodnými spoločnosťami.

Kočner nie je nevinný, súd iba pochybuje o jeho vine, píše predseda Súdnej rady Ján Mazák. „K tragickej udalosti došlo, len niet dostatok dôkazov o tom, že objednávku vraždy má na svedomí tento obžalovaný. Mohol ju objednávať, lenže senátu možnosť nestačila. Väčšina tejto formácie požadovala istotu. Úplne legitímny postup.“

Robert Fico uletel, je nebezpečný a treba o tom hovoriť, myslí si Konštantín Čikovský. „Pri tomto si musíme povedať, že sa asi zbláznil. Je za hranou a nemusí to byť víťazná taktika,“ hovorí Filip Obradovič o Ficovej obrane Mariana Kočnera v prípade vraždy Jána Kuciaka.

Fico prvýkrát oficiálne zaradil Kočnera na zoznam „našich ľudí“ Smeru, ktorí sú podľa neho neprávom stíhaní a súdení, píše Monika Tódová v Udalostiach týždňa. Predseda Smeru to urobil na tlačovke o vražde Jána Kuciaka, kde útočil na špeciálneho prokurátora Lipšica. „Po tomto sa už s Ficom nemôže stretnúť žiadny veľvyslanec civilizovanej krajiny.“

Radoslav Procházka komentuje minulotýždňový súdny verdikt nad Zsuzsovou a Kočnerom a následnú verejnú debatu o ňom. „Každý sa vyjadril, všetci majú hotový názor. Z oboch strán je to hrach o stenu. A to sú strany, ktoré ešte aspoň predstierajú záujem o konverzáciu, čiže strany tvoriace v národe síce vplyvnú, ale predsa len menšinu,“ píše Procházka v seriáli o práve.

Danglár: Dobrý sused nadovšetko

Newsfilter: Kočner pomáhal Ficovi, dnes Fico pomáha Kočnerovi. „Program nedávnej tlačovky Smeru obsahoval nové číslo: obhajobu Mariana Kočnera, ktorá bola taká vášnivá, že sa rovnala priznaniu, že Kočner patril k sorte zvanej ‚náš človek’,“ píše Tomáš Gális.

Podcast: Prečo oslobodili Mariana Kočnera? Filip Titlbach sa rozprával s reportérkou Denníka N Monikou Tódovou, ktorá na súde sleduje kauzu Jána Kuciaka. 

Týždňový newsfilter: Štát s Kočnerom ešte neskončil, ale bude to trvať dlhšie, píše Monika Tódová. „Reči o tom, že mafia už má chápadlá aj v tomto senáte, nie sú namieste. Takéto vraždy sa na Slovensku nesúdia každý deň, je to nové aj pre sudcov. Smerujme hnev tam, kde je to oprávnené – na Kočnera a politikov, ktorí mu dovolili vyrásť na obludné monštrum, ktorému sa stále darí manipulovať so spravodlivosťou. Oni ho mohli zastaviť, ale peniaze boli pre nich viac ako život novinára alebo prokurátora.“

Shooty: Zlatý klinec

Odôvodnenie väčšiny senátu pre oslobodenie Mariana Kočnera v kauze vraždy Jána Kuciaka nebolo argumentačne presvedčivé, myslí si Daniel Lipšic. Špeciálny prokurátor verí, že Najvyšší súd opätovne napraví „logicky neudržateľné právne závery“ senátu.

Video: Celý rozsudok, ktorým oslobodili Mariana Kočnera v prípade vraždy Jána Kuciaka.

Súd sa pri hodnotení dôkazov dopustil tých istých chýb ako predtým, pričom niektoré ešte viac prehĺbil, píše obhajca Kuciakovcov Peter Kubina v reakcii na oslobodzujúci verdikt v prospech Mariana Kočnera. „Keď sa to stalo po prvýkrát, museli sme pripustiť, že išlo o bežnú povrchnosť či pochybenie. Dnes sa to už nedá označiť inak než svojvôľa.“

Súd v kauze vraždy Jána Kuciaka – súhrn udalostí:

  • Mariana Kočnera oslobodili, Alena Zsuzsová dostala 25-ročný trest
  • prokurátor aj poškodení sa voči rozhodnutiu odvolali
  • súd tvrdí, že nemal dostatočné dôkazy o tom, že si vraždy objednal Kočner
  • oslobodzujúci rozsudok podľa súdu nie je rozhodnutím o nevine
  • Zsuzsová je vinná z objednávky vrážd Jána Kuciaka aj prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho
  • motívom Zsuzsovej mala byť obava zo straty príjmov od Kočnera
  • Dušan Kracina dostal 8 rokov za prípravu vraždy Žilinku
  • za prípravu vraždy prokurátora Lipšica neodsúdili nikoho, oslobodeného Darka Dragiča prepustia na slobodu
  • prezidentka Čaputová je z rozsudku prekvapená a sklamaná
  • komentár šéfredaktora Kostolného o nepresvedčivom rozhodnutí

Prokurátor Matúš Harkabus aj zástupca poškodených Peter Kubina podali odvolanie. Prípad vraždy Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov sa tak vráti na Najvyšší súd. Marian Kočner sa práva na odvolanie vzdal.

Nové na Dennikn.sk

13:51Riaditeľka divadla, ktoré sa snaží vzdelávať: Stredoškoláci nevedia slovami vyjadriť pocity, učiteľky majú obavu rozprávať v zborovni 12:40Veliteľ gruzínskej légie Mamuka Mamulašvili: Pomoc zo Slovenska prichádza v pravý čas, veľmi si to vážime 11:57Všetko je inak 11:43Známy európsky ekonóm: Ak by ste prišli o plán obnovy, mali by ste obrovský problém. Vystúpenie z EÚ? To už by bola katastrofa (rozhovor) 10:43High 5ive: Krčmový zbor – len si tak spoločne zaspievať 10:14Deväť najkrajších túr v Cerovej vrchovine, pohorí s magickým hradom a so skalným vodopádom 08:37Muťo z VAR podcastu: Slovan pre mňa neexistuje. Nechápem, prečo Jasmina a Rytmus plačú ako malé deti 07:11Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idioti 06:57Po netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejVčera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)