Šéf ÚPN Jerguš Sivoš sa neobáva, že by ho nátlak od Zoroslava Kollára a dezinformačných webov donútil k odchodu z funkcie. „Členovia správnej rady plne podporujú, aby sa ústav tak ako doteraz podieľal aj na vyvracaní dezinformácií,“ hovorí Sivoš. Kollár zaútočil na Sivoša po tom, čo vyvrátil jeho hoax o Ivanovi Korčokovi a ŠtB.

Zoroslav Kollár útočí na šéfa ÚPN Jerguša Sivoša, ktorý vyvrátil jeho hoax o Ivanovi Korčokovi a ŠtB. Sivoš si myslí, že podvrh o prezidentskom kandidátovi vypracoval človek, ktorý zrejme dobre poznal fungovanie komunistickej rozviedky. 

Terčom Zoroslava Kollára sa stal šéf ÚPN, ktorý upozornil na nepravosť ním šírených dokumentov.

Ústavný súd odmietol sťažnosť Andreja Babiša. Český expremiér sa ústavnou sťažnosťou snažil zvrátiť rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave a Najvyššieho súdu, ktorými definitívne prehral spor o svoju minulosť v komunistickej ŠtB.

Ústav pamäti národa upozorňuje na šíriace sa falošné dokumenty ŠtB o prezidentskom kandidátovi Ivanovi Korčokovi. Podľa ÚPN na nich nesedia dátumy, hodnosti ani podpisy dôstojníkov ŠtB a niektoré mená boli vymyslené.

Emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka neprekvapuje postoj predsedu KBS Bernarda Bobera, ktorý nevidí dôvod na skúmanie eštebáckej minulosti kňazov. „Pohľad do minulosti je dôležitý, no nebol oň v podstate nikdy vážny záujem, akoby stačila neproblematická fasáda,“ vraví Bezák. Spôsob, ako cirkev koná, Bezákovi pripomína „charakterovú vraždu“.

Snaha Róberta Bezáka odkryť minulosť kňazov, ktorí za komunizmu donášali ŠtB, nenachádza podporu ani u predsedu Konferencie biskupov Slovenska. Z vyhlásenia košického arcibiskupa Bernarda Bobera vyplýva, že sa cirkev nemieni v blízkom čase zaoberať kňazmi, ktorí kolaborovali s komunistickým režimom a stali sa z nich udavači. „Nevidím v tejto chvíli dôvod na to, aby sa skúmala minulosť kňazov,“ povedal Bober.

Róbert Bezák a Bernard Bober. Foto N - Tomáš Benedikovič, TASR

Ústav pamäti národa tvrdí, že Ľuboš Blaha naň neadekvátne zaútočil v súvislosti s trestným oznámením, ktoré na podpredsedu parlamentu podal historik Patrik Dubovský. „Ako občan má právo podať trestné oznámenie, ak sa domnieva, že bol spáchaný trestný čin,“ tvrdí ústav.

Zistili sme nové fakty o Róbertovi Bezákovi: Ako trnavský arcibiskup skončil, keď dal odkryť kňazov udavačov. V spolupráci s ÚPN stihol zistiť, že tretina kňazov boli spolupracovníci ŠtB. Jeho nástupca arcibiskup Ján Orosch mlčí, prečo zoznam nedokončil.

Róbert Bezák sa stal trnavským arcibiskupom v roku 2009, v úrade bol len tri roky. Foto N - Tomáš Benedikovič

Róbert Bezák prvýkrát držal v rukách spis, ktorý naňho viedli za bývalého režimu. Opísal, ako sa ho snažili eštebáci zlomiť na spoluprácu a chceli sa stať jeho spovedníkmi. „Vraveli mi, že ak ma bude trápiť svedomie, nech sa im prídem vyspovedať. Bolo to smiešne,“ vraví 63-ročný emeritný trnavský arcibiskup.

Získali sme utajovaný spis, ktorý za bývalého režimu viedli na Róberta Bezáka; dali mu krycie meno Sebastián. Emeritný arcibiskup spomína, ako ho eštebáci tlačili do spolupráce. „Keď som povedal nie, nemám záujem, ja to neurobím, začalo sa vyhrážanie.“ Počas vojenčiny naňho nasadili vojenskú kontrarozviedku. Dnes sa obáva návratu neslobody, zvažuje odchod na Moravu.

V archíve ÚPN objavili prípad robotníka, ktorého zavreli do vyšetrovacej väzby už pár hodín po tom, čo sa v práci urážlivo vyjadril o komunistoch, že sú špiny. Nakoniec ho odsúdili na päť mesiacov väzenia.

Prinášame ukážky z komunistických novín, ktoré zo surového zásahu proti demonštrantom na Sviečkovej manifestácii nezverejnili jedinú fotografiu, radšej publikovali obrázok oberačky uhoriek. V sobotu uplynulo 35 rokov od kľúčového protestu, ktorý prispel k Nežnej revolúcii.

Večerník z 28. marca 1988 na titulke zverejnil fotografie z brigády na sídlisku, stúpajúcej hladiny riek a oberačku uhoriek. Sviečkovú manifestáciu označil za neúspešnú. Reprofoto N

Komunisti boli zo Sviečkovej manifestácie v šoku, zhodujú sa účastník manifestácie Martin M. Šimečka a jej organizátor Franišek Mikloško. „Tu išiel Slovák Slovákovi po krku. Bolo to v rozpore s predstavami normalizačných politikov, ako vedú národ. Oni si dovtedy mysleli, že sú v súlade ak nie s verejnou mienkou, tak minimálne so slovenskou tradíciou mierneho nátlaku. Musel to byť šok,“ vraví Šimečka.

Vráťte sa o 35 rokov späť na Sviečkovú manifestáciu, ktorú vtedajšia moc brutálne potlačila. Spísali sme, ako sa protestovalo v neslobode. Manifestácia prebiehala na rovnakom mieste v Bratislave, kde nedávno zorganizovali tzv. pochod za mier, na ktorom ľudia oslavovali Rusko a Putina.

Tvrdý zásah proti účastníkom Sviečkovej manifestácie 25. marca 1988. Použili na nich aj vodné delá. Zdroj foto - ÚPN

Maroš Žilinka zatiaľ nevie, či vyhovie žiadosti Ústavu pamäti národa o vyhotovenie kópie vyšetrovacieho spisu k zásahu proti účastníkom sviečkovej manifestácie, ktorá sa konala 25. marca 1988. Historici spis nemajú ani 35 rokov od brutálneho zásahu.

Ústav pamäti národa požiadal generálnu prokuratúru o vyhotovenie fotokópie vyšetrovacieho spisu k zásahu proti účastníkom Sviečkovej manifestácie, ktorá sa konala 25. marca 1988. Historici spis nemajú ani po 35 rokoch od brutálneho zásahu proti demonštrantom. ÚPN žiadal o kópiu spisu už pred piatimi rokmi, keď bol generálnym prokurátorom Jaromír Čižnár.

Ústav pamäti národa zverejnil 371 príslušníkov vojenskej kontrarozviedky na Slovensku, ktorí v jej službách boli v rokoch 1968 až 1989. Rekonštrukcia útvarov vojenskej kontrarozviedky dopĺňa doteraz zverejnené útvary ŠtB, ktoré ÚPN sprístupňuje od roku 2007.

Ústav pamäti národa vyzýva verejnosť, aby odovzdala dokumenty, ktoré vytvorila ŠtB pred rokom 1989. Dokumenty sa tak zachovajú v archívoch a umožnia komplexnejší výskum. ÚPN s výzvou prichádza po tom, čo dostal v poslednom období od ľudí cenné dobové dokumenty.

Ústav pamäti národa doplnil prehľad príslušníkov krajských a okresných útvarov ŠtB na Slovensku. Doplnených je 12 príslušníkov z bývalého Západoslovenského kraja, 5 zo Stredoslovenského a 53 z Východoslovenského.

Členom správnej rady Ústavu pamäti národa bude Ján Pálffy, jeho vymenovanie odobrila vláda.

Prečítajte si dva zakázané príspevky od Júliusa Satinského a Milana Lasicu, ktoré komunistickí cenzori pred takmer 60 rokmi stopli. Príspevky našli v českom Archíve bezpečnostných zložiek.

Milan Lasica (vpravo) a Július Satinský v programe Jubileum k 30. výročiu ich spoločného účinkovania v roku 1990 v Štúdiu S v Bratislave. Foto - ČSTK/Jana Noseková

Komik Tomáš Hudák si myslí, že ľuďom narodeným po roku 1989 musí pripadať smiešne, ako komunistická ŠtB sledovala Milana Lasicu a Júliusa Satinského. „Predstava, že by sa dnes niekto unúval špehovať celé dni stand-up komikov alebo nebodaj napichnúť telefóny Petre Polnišovej či Ferovi Jokeovi, je absurdná.“ Cieľom ŠtB podľa Hudáka bolo komikov kompromitovať.

Štátnej bezpečnosti donášal na Milana Lasicu a Júliusa Satinského aj niekdajší televízny režisér Peter Opálený, s ktorým spolupracovali. Dnes má 75 rokov a žije v bratislavskom Starom Meste. Lasicovu manželku Magdu Vášáryovú a Satinského manželku Vieru neprekvapilo, keď sa to dozvedeli z archívnych dokumentov ŠtB. Samotní umelci to vraj tušili.

Ako komunistická Štátna bezpečnosť sledovala Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Keď išli v zime 1979 na vystúpenie do Prahy, len v jeden deň na nich tajná polícia nasadila 24 eštebákov a 11 áut. Dôkazy o ich masívnom sledovaní našli v Ústave pamäti národa a českom Archíve bezpečnostných zložiek.

Záber z tajného sledovania v Prahe. Zdroj – Archív bezpečnostných zložiek ČR

Predsedom Správnej rady Ústavu pamäti národa sa stal Jerguš Sivoš. Ako zamestnanec v ústave pôsobí od roku 2003, postupne pracoval na sekcii sprístupňovania
dokumentov, na sekcii dokumentácie a od októbra 2017 ako riaditeľ kancelárie ÚPN.

Polícia odmietla trestné oznámenie Ústavu pamäti národa v súvislosti so skartáciou osobných spisov stoviek príslušníkov ŠtB zo 60. a 70. rokov. Ústav neuspel ani s následnou sťažnosťou. Ku skartáciám došlo na ministerstve vnútra v rokoch 2017 a 2018, keď rezort viedol Robert Kaliňák zo Smeru.

Výbor pre obranu a bezpečnosť odsúdil skartáciu osobných spisov príslušníkov ŠtB narodených v rokoch 1931 – 1937. Skartovali ich za ministra vnútra Roberta Kaliňáka v rokoch 2017 a 2018. Jeho nástupca Roman Mikulec má vec prešetriť.

Predseda dozornej rady UPN Martin Slávik považuje zničenie personálnych spisov eštebákov za prejav absolútnej svojvôle na ministerstve vnútra. „Toto ich konanie by som prirovnal ku konaniu ruských úradov pri aktuálnom zničení inštitúcie Memorial, ktorá dokumentovala stalinistické zločiny.“

Ministerstvo vnútra v rokoch 2017 a 2018 skartovalo stovky osobných spisov príslušníkov ŠtB. Išlo o najväčšie hromadné skartácie od decembra 1989, keď ich nariadil posledný šéf ŠtB Alojz Lorenc. Robert Kaliňák tvrdí, že o tom nevedel.

Ústav pamäti národa požiadal prokuratúru o preverenie skartácie dokumentov Štátnej bezpečnosti o narodených v rokoch 1931 až 1937 pre podozrenie zo spáchania trestného činu. Kedy boli materiály skartované, ústav nemá informácie. „Dozvedeli sme sa o tom na rokovaní 19. októbra 2020,“ informoval.

Ústav pamäti národa má získať otvorené reprezentatívne sídlo. Nevyužívanú budovu, ktorú mu dal štát tento rok, zrekonštruujú, predpokladané náklady sú vyše 8,2 milióna eur. Vláda odsúhlasila začatie verejného obstarávania. Obnovu by mali zrealizovať do roku 2026.

Ústav pamäti národa 17 rokov nedostal dokumenty o činnosti bezpečnostných zložiek, vrátane SIS a ministerstiev vnútra, spravodlivosti a obrany. Vláda to vzala na vedomie, bezodkladne sa tak má zastaviť skartácia dokumentov o ich činnosti.

Predsedom Správnej rady Ústavu pamäti národa sa stal Ján Pálffy. Od roku 2009 bol hovorcom ÚPN, od roku 2012 aj riaditeľom sekretariátu predsedu Správnej rady ÚPN. Od roku 2013 pôsobil v sekcii vedeckého výskumu.

OĽaNO podporuje za člena Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondreja Krajňáka. „Pán Krajňák spĺňa všetky kritériá potrebné na zastávanie funkcie člena Správnej rady ÚPN, ktoré si naše hnutie jasne stanovilo,“ povedala Anna Verešová.

Poslanci v opakovanej tajnej voľbe zvolili za člena Správnej rady Ústavu pamäti národa Mateja Medveckého. Od 138 prítomných poslancov získal 88 hlasov. Do funkcie ho za poslanecký klub Smer navrhol Robert Fico.

Poslanci nezvolili chýbajúceho člena Správnej rady ÚPN. Od 128 prítomných získal Branislav Borovský (nominant Richarda Vašečku) päť hlasov, Peter Juščák (kandidát opozície) 42 a Matej Medvecký nominovaný Smerom 54. Všetci postupujú do opakovanej voľby. (tasr)

Peter Juščák bude na októbrovej schôdzi v opakovanej voľbe opäť kandidovať na člena Správnej rady ÚPN. Oznámil to poslanec Ondrej Dostál z klubu SaS. V septembri v tajnej voľbe neuspel, plénum zvolilo len kandidáta koaličného Mosta-Híd Juraja Buzalku.

Novým členom Správnej rady ÚPN sa stal Juraj Buzalka, ktorého nominoval klub Mosta-Híd. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady v tajnej voľbe.

Do Správnej rady ÚPN kandidujú Branislav Borovský, Juraj Buzalka, Peter Juščák a Janka Šípošová. Dvoch členov bude voliť na septembrovej schôdzi Národná rada. Kandidáti sa predstavili na štvrtkovom rokovaní ľudskoprávneho výboru.

Iniciatíva Pamätaj vyzýva na dôsledné vypočutie kandidátov na členov Správnej rady ÚPN. Od výboru pre ľudské práva očakáva otázky na ich postoj k totalitným režimom, zároveň žiada, aby sa mohla pýtať aj verejnosť a médiá.

KDH by chcelo v správnej rade Ústavu pamäti národa Branislava Borovského z Konfederácie politických väzňov. Do voľby v parlamente ho navrhne nezaradený poslanec a člen hnutia Richard Vašečka.

Andrej Babiš zažaloval Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva za to, že ho ÚPN vedie ako agenta ŠtB. „Je pre mňa neprijateľné, že ľudia demonštrujú na Václaváku a hovoria, že som eštebák,“ povedal ešte začiatkom júna. (seznam)

ÚPN žiada generálnu prokuratúru, aby mu odovzdala materiály o Sviečkovej manifestácii v roku 1988. Dôvodom je, že historikom doteraz ostávajú neprístupné niektoré dôležité materiály o tejto udalosti, vrátane vyšetrovacieho spisu vtedajšej Vojenskej obvodnej prokuratúry.

Právnik Pavol Poláček: Ak chce Babiš pokračovať v žalobách o pravosť agenta Bureša, bude to mať ťažké. Poláček zastupoval Ústav pamäti národa. Je z disidentskej rodiny a pri príprave na proces sa snažil vcítiť do myslenia eštebákov.

Predsedníčkou Správnej rady Ústavu pamäti národa sa stala Andrea Kluknavská, ktorá ju dočasne viedla od novembra po odchode Ondreja Krajňáka. V piatok ju zvolili členovia správnej rady. (tasr)

Ústav pamäti národa bude dočasne viesť podpredsedníčka jeho správnej rady Alena Kluknavská. O delegovaní niektorých kompetencií na jej osobu rozhodli členovia správnej rady.

Ondrej Krajňák odstupuje k 1. novembru 2017 z funkcie predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa. Reaguje tak na koaličnú novelu zákona o ÚPN, ktorá zmenila spôsob riadenia ústavu a oklieštila jeho kompetencie.

Prezident v pondelok druhýkrát nepodpísal zákon o Ústave pamäti národa a zákon o udeľovaní štátnych cien premiérom a predsedom parlamentu. Napriek tomu budú zákony platiť.

Prelomenie prezidentovho veta a opätovné schválenie novely zákona o ÚPN je pre iniciatívu Pamätaj veľkým sklamaním. „Schválenie novely bez zapracovania prezidentových pripomienok je normalizačným krokom pre fungovanie ÚPN,“ reagoval hovorca iniciatívy Juraj Šeliga.

Ľudskoprávny výbor odmietol výhrady prezidenta Kisku k zákonu o ÚPN, ktorý vrátil do parlamentu s pripomienkami. Výbor odporučil plénu schváliť zákon v pôvodnom znení. (tasr)

Nové na Dennikn.sk

09:52Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim Spector 08:26Svetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získala 07:45Najdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre Ukrajinu 07:37Za úzkosťami bývajú nenaplnené potreby. Nechceme byť za sebcov, aj keď sme nešťastní, hovoria psychológovia Ashford a Miler (+ video) 07:25Mám pozvať otca na svadbu, aj keď mi v detstve veľmi ubližoval? 07:05Ráno s NHL: Kto vyhrá Stanleyho pohár a ako dopadnú Slováci? Predpovede Denníka N pred play-off 06:26Ekonomický newsfilter: Rozšírenie rozpočtovej diery o pol miliardy podporila polovica opozícieVčera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneVčera 16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to riešiVčera 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyVčera 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovVčera 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiouVčera 15:58V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryVčera 15:58Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeVčera 14:47Danglár: Rys v ohrozeníVčera 14:26Povinná vojenčina v 21. storočí? Rodovo neutrálna a vyberá tých najlepších, ukazuje švédsky modelVčera 14:19Slovenka bola pri smrteľnom útoku na Černihiv: Kým sme prišli k úkrytu, už sme počuli tri výbuchy