Klub hokejovej NHL Nashville Predators prepustil hlavného trénera Johna Hynesa. Vo funkcii ho nahradí Andrew Brunette, bývalý tréner Floridy. Nashville v poslednej sezóne nepostúpil do play-off, kde chýbal prvýkrát od roku 2014.
Hokejisti Vegas postúpili do finále play-off NHL, keď zvíťazili v Dallase 6:0 a finálovú sériu Západnej konferencie vyhrali 4:2 na zápasy. Vegas bude hrať vo finále druhýkrát v histórii, nastúpi v ňom proti Floride.
Hokejisti Vegas nevyužili ani druhý mečbal, Dallas znížil stav finálovej série Západnej konferencie play-off NHL na 2:3. Piaty zápas vyhral vonku 4:2 napriek tomu, že nehral ani jednu presilovú hru. Rozhodol dvojgólový Ty Dellandrea v 3. tretine.
Hokejistu Mariána Studeniča povolal tím NHL Dallas Stars do prvého tímu. 24-ročný útočník a ďalší deviati hráči zo záložného tímu budú k dispozícii Dallasu v play-off NHL po vypadnutí Texasu Stars z play-off AHL.
Ráno s NHL: Fanúšikovia Floridy po postupe do finále zahádzali ľadovú plochu gumenými potkanmi, môže za to bizarná príhoda. Hráč Scott Mellanby v sezóne 1995/1996 zabil potkana v kabíne pred úvodným zápasom sezóny a v dueli potom strelil dva góly. Odvtedy sú potkany súčasťou osláv úspechov Floridy.
Dallas zvíťazil nad Vegas 3:2 po predĺžení a znížil stav v semifinále play-off NHL na 1:3. Američan Jason Robertson pomohol Dallasu k výhre dvomi gólmi, víťazný v predĺžení strelil jeho krajan Joe Pavelski.
Kapitána Dallasu Stars Jamieho Benna suspendovali na dva zápasy za krosček na Marka Stonea do oblasti krku. K incidentu došlo na začiatku 3. zápasu finále play-off Západnej konferencie NHL proti Vegas (0:4), po ktorom Vegas vedie v sérii 3:0 na zápasy. (nhl)
Florida postúpila do finále play-off NHL, kde bude hrať prvýkrát od roku 1996. Na domácom ľade zdolala Carolinu 4:3 a finálovú sériu Východnej konferencie vyhrala 4:0 na zápasy.
Vegas zvíťazilo v Dallase 4:0 a vo finále play-off Západnej konferencie NHL vedie už 3:0. Hráči Vegas rozhodli o výhre v 1. tretine, v ktorej trikrát skórovali. Tri body v zápase za gól a dve asistencie mal Ivan Barbašev. Dallas pritom prestrieľal súpera 34:16.
Podcast Off The Ice: „Vegas je v stave, že by vyhral aj s priemerným brankárom. Ich dvojka Adin Hill však chytá nad očakávania a Dallas to bude mať veľmi ťažké,“ hovoria Tomáš Hudák a Palo Tehlár.
Florida zvíťazila nad Carolinou 1:0 v 3. zápase play-off finále Východnej konferencie NHL a v sérii vedie 3:0. Jediný gól zápasu dal v 31. minúte Sam Reinhart z presilovej hry. Floridu tak delí od finále jedno víťazstvo, môže doň postúpiť už vo štvrtok.
Hokejisti Vegas vedú nad Dallasom vo finále Západnej konferencie NHL 2:0 na zápasy. V nedeľu večer od polovice zápasu prehrávali 1:2, ale Jonathan Marchessault v závere 3. tretiny vyrovnal a už v 2. minúte predĺženia rozhodol o triumfe Vegas Chandler Stephenson.
Florida vyhrala aj druhý zápas v Caroline, tentoraz 2:1 po predĺžení, a vo finále play-off Východnej konferencie NHL vedie už 2:0. Víťazstvo Floridy opäť zariadil Američan Matthew Tkachuk, ktorý strelil gól v predĺžení aj v prvom zápase.
Generálny manažér klubu NHL Toronta Maple Leafs Kyle Dubas skončí po piatich rokoch na svojej pozícii. Zmluva mu vyprší 30. júna a klub mu novú už neponúkne. Meno jeho nástupcu zatiaľ nie je známe.
Vegas vyhral nad Dallasom 4:3 po predĺžení a vo finále play-off Západnej konferencie NHL vedie 1:0. O víťazstve domáceho tímu rozhodol kanadský útočník Brett Howden v 62. minúte.
Florida zvíťazila v Caroline 3:2 po predĺžení a ujala sa vedenia 1:0 vo finále play-off Východnej konferencie NHL. O výhre Floridy rozhodol Američan Matthew Tkachuk gólom v 4. predĺžení v 140. minúte zápasu.
Craig Ramsay slovenských hokejistov presvedčil o tom, že sú dobrí hráči, vraví Shane Doan, ktorý hral v minulosti s Ladislavom Nagyom, Michalom Handzušom či Radoslavom Suchým. „Hráte rýchlo, hráte tvrdo a veríte, že môžete vyhrať. Túto mentalitu hráčom vštepil Ramsay,” hovorí.
Juraj Slafkovský sa mi veľmi páči, ale obrancu ako Šimon Nemec tak ľahko nenájdete, myslí si Shane Doan, asistent generálneho manažéra Kanady. „Minulý rok sme oboch veľmi často sledovali, preto mám dobrý prehľad o ich vývoji. V Šimonovi budete mať skvelého hráča, pripomína mi Drewa Doughtyho,” hovorí.
Nezavolať Šimona Nemca v prvom roku do NHL bolo to najlepšie, čo sa mu mohlo stať, myslí si Michal Handzuš. „Moja skúsenosť bola úplne rovnaká. Hral som veľa minút, dostával som dôveru v presilovkách aj oslabeniach. Veľa som sa naučil,” vraví.
Šimon Nemec je iný ako ja. Keď som spravil chybu, trápil som sa, hovorí Michal Handzuš. „Neustále som si ten moment premietal a škodilo mi to v zápase, v ktorom som urobil chybu, ale potom aj v tých ďalších,” vraví. Pomohol mu až učiteľ z vojenskej akadémie vo West Pointe.
Zdeno Chára si nevymýšľal, keď povedal, že hráči Vancouveru v roku 2011 nacvičovali zdvíhanie Stanleyho pohára, tvrdí Milan Lucic. Na Cháru ešte na jeseň reagoval Kevin Bieksa, bývalý hráč Vancouveru s tým, že je to „najhlúpejšia historka, akú počul“.
Budúcnosť Arizony Coyotes v NHL je ohrozená. Aktuálne hráva zápasy iba v hale pre 5000 divákov a výstavbu nového štadióna najnovšie odmietli obyvatelia mesta Tempe v referende. Je možné, že sa tím presťahuje do Houstonu, Atlanty, Kansasu City alebo Québecu.
Ráno s NHL: Matthew Tkachuk je jednou z hviezd tohtoročného play-off, ako dieťa však nepatril k najväčším talentom. „Keď sme boli na jeho prvom zápase, tak hral hrozne. Bol jednoznačne najhorším hráčom na ľade,“ povedala jeho mama Chantal pre portál The Athletic.
300 slov z MS: Na buly Slovensko výrazne zaostáva a Michal Handzuš si to všimol už v mladosti. Zmena prišla v NHL, keď stretol Petra Šťastného. Handzuš hovorí, že problém je systematický, no zlé čísla sa na MS ešte môžu zlepšiť. Okrem centrov však musia zabrať aj krídelníci.
Craig Ramsay už videl titulok, aj preto poslal na nájazd Šimona Nemca. „Nemi ide na nájazd a skóruje. Bol by to skvelý príbeh,“ povedal Ramsay. Mladým hráčom dáva dôveru v rozhodujúcich chvíľach a sleduje, ako zareagujú. Na olympiáde zas posunul Juraja Slafkovského do prvého útoku a postavil ho aj na oslabenie.
Dallas je druhým finalistom v Západnej konferencii NHL. V rozhodujúcom 7. zápase 2. kola play-off zvíťazil nad Seattlom 2:1 a celú sériu vyhral 4:3 na zápasy. Dallas čaká vo finále konferencie Vegas.
Záujem Arizony o Patrika Kocha nie je len špekuláciou, páči sa aj jej trénerovi Andrému Tourignymu. „Súhlasím s Ramsaym, že má na NHL. Vidím v ňom obrovský potenciál,“ hovorí Tourigny, ktorý v Rige trénuje kanadskú reprezentáciu.
Ráno s NHL: Toronto chcelo v play-off Floridu a po nej titul, po vypadnutí však musia prísť zmeny. „V manažmente, na lavičke aj na súpiske. Všetko je na stole, keď je experiment v troskách,“ napísal expert Luke Fox z kanadského Sportsnetu.
Vegas postúpilo do finále Západnej konferencie v play-off NHL. V 6. zápase 2. kola zvíťazilo v Edmontone 5:2 po troch góloch kanadského útočníka Jonathana Marchessaulta a celú sériu vyhralo 4:2 na zápasy.
Tomáš Tatar nepríde na MS v Rige. Vlaňajší kapitán Slovákov na šampionáte v Helsinkách v tejto sezóne odohral všetkých 94 zápasov New Jersey v NHL a po sezóne mu vypršala zmluva.
Má Patrik Koch na NHL? „Potenciál vidím už roky, brilantne prihráva a vie výborne vystreliť,” hovorí Craig Ramsay. Podľa Shana Doana, legendy Arizony, v klube odznelo aj jeho meno. „Keď som ho teraz videl hrať za Slovensko, pochopil som, prečo všetci hovorili, aký je efektívny,” hovorí.
Seattle vyhral doma nad Dallasom 6:3 a sériu 2. kola play-off NHL vyrovnal na 3:3. Domáci Jordan Eberle strelil dva góly a pridal asistenciu, rozhodujúci siedmy zápas je na programe v noci na utorok.
Finalistami na zisk Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča sezóny NHL sú Connor McDavid, David Pastrňák a Matthew Tkachuk. McDavid ako jediný z trojice už Hartovu trofej získal v rokoch 2017 a 2021. (nhl)
Florida postúpila do finále Východnej konferencie NHL. V piatom zápase série 2. kola zvíťazila na ľade Toronta 3:2 po predĺžení a vyhrala 4:1 na zápasy. Vegas porazilo doma Edmonton 4:3 a v sérii sa dostalo do vedenia 3:2.
Bola to divočina, typický zápas Slovensko – Česko. Čakal som to už po nočnej prechádzke, povedal tréner Craig Ramsay. Hráčom pripomínal, aby sa nenechali strhnúť emóciami a neprepadávali. V prvej tretine nesplnili jedno ani druhé.
Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára v NHL získa Connor Hellebuyck, Iľja Sorokin alebo Linus Ullmark. Za minulú sezónu získal toto ocenenie Igor Šesťorkin z New Yorku Rangers, ktorý sa tento rok do finálnej nominácie nedostal.
Richard Pánik nedal vždy zo seba všetko, čo v ňom bolo, myslí si Vladimír Vůjtek. „Nepredal vždy svoje možnosti,” hovorí. 32-ročný útočník by mal patriť k lídrom reprezentácie. V NHL odohral 521 zápasov, poslednú sezónu však strávil vo švajčiarskom HC Lausanne a nazbieral 9 bodov.
New Jersey vypadlo v 2. kole play-off NHL, v 5. zápase prehralo v Caroline 2:3 po predĺžení a celú sériu prehralo 1:4. Tomáš Tatar odohral 12 minút, do štatistík si pripísal jeden mínusový bod a jednu strelu na bránu. On a Šimon Nemec tak budú môcť posilniť Slovensko na MS.
Medzi nominovanými na Cenu Teda Lindsayho je aj český hokejista David Pastrňák (Boston). Spolu s ním sú vo finálovej trojici na ocenenie pre najužitočnejšieho hokejistu sezóny NHL podľa hlasovania členov Hráčskej asociácie aj Erik Karlsson (San Jose) a Connor McDavid (Edmonton). (nhl)
Edmonton zdolal doma Vegas 4:1 a vyrovnal stav série 2. kola play-off NHL na 2:2. Ryan Nugent-Hopkins strelil gól a asistoval, Connor McDavid zaznamenal dve asistencie. Toronto zvíťazilo na ľade Floridy 2:1 a znížilo stav série na 1:3.
Ráno s NHL: Sebastiana Aha si Carolina vybrala v druhom kole draftu ako hráča, ktorý nemal mať predpoklady na pozíciu prvého centra. Tým sa však stal a tím vedie k prvému Stanley Cupu od roku 2006. Carolina vyhráva v semifinále Východnej konferencie nad New Jersey 3:1 na zápasy.
Hokejisti New Jersey prehrali s Carolinou 1:6 v 4. zápase 2. kola play-off NHL a v sérii prehrávajú už 1:3 na zápasy. Tomáš Tatar v stretnutí odohral necelých deväť minút, do štatistík si pripísal jeden mínusový bod a dva bodyčeky.
Švédsky hokejista Gabriel Landeskog vynechá ďalšiu sezónu v NHL, čaká ho transplantácia chrupavky. Kapitán Colorada, ktorý v roku 2022 priviedol tím k tretiemu Stanleymu poháru v histórii, chýbal aj v celom uplynulom ročníku pre problémy s kolenom.
Draftovú lotériu v NHL vyhralo Chicago, získa teda generačný talent Connora Bedarda. Slovák Dalibor Dvorský zrejme skončí v jednom z týchto klubov: Arizona, Philadelphia, Washington, Detroit a St. Louis. Vysvetľujeme, ako lotéria stavia fanúšikov proti vlastným tímom.
Hokejisti Vegas vyhrali v Edmontone 5:1 a v 2. kole play-off NHL vedú 2:1 na zápasy. Dva góly strelil Jonathan Marchessault, Jack Eichel zaznamenal gól a dve asistencie.
Tomáš Tatar z New Jersey dostal pokutu 5-tisíc dolárov za faul na Sebastiana Aha v treťom zápase 2. kola play-off NHL. Slovenský útočník si za faul vysokou hokejkou odpykal dvojminútový trest.
Hokejisti New Jersey zdolali Carolinu 8:4 v 3. zápase 2. kola play-off NHL a znížili stav série na 1:2. Tomáš Tatar odohral vyše 12 minút, do štatistík si pripísal dva mínusové body, dve trestné minúty a jeden bodyček.
V klube NHL New York Rangers po dvoch sezónach končí na pozícii trénera Gerard Gallant. Rangers mali za cieľ zaútočiť na Stanleyho pohár, ale vypadli v 1. kole play-off s New Jersey.