Facebook

Eurokomisia začala prvé vyšetrovanie Applu, Googlu a Mety pre možné porušovanie nariadenia o digitálnych trhoch. To začalo v plnom rozsahu platiť tento mesiac.

Európska komisia sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre sociálne siete. Majú ich donútiť k vyššej snahe nezverejňovať dezinformácie. Dôvodom na zvýšenú opatrnosť sú hlavne blížiace sa júnové eurovoľby.

Meta Platforms bude musieť v USA čeliť hromadnej žalobe zo strany inzerentov, rozhodol odvolací súd v San Franciscu. Podľa žaloby účtovala inzerentom nadmerné ceny, keď podvodne nadhodnocovala počet ľudí, ktorých môže osloviť reklamou.

Meta navrhla, že zníži predplatné pri platených verziách Facebooku a Instagramu v Európe o takmer polovicu na 5,99 eura mesačne. Tento druh služieb, ktoré neobsahujú reklamu, spustila vlani v novembri.

Spoločnosť Meta vyšetrujú pre nezákonný predaj drog, ku ktorému dochádza cez jej platformy. Prokuratúra vo Virgínii skúma, či sociálne siete, ktoré Meta prevádzkuje, neuľahčujú predaj drog a neprofitujú z neho.

Americké úrady vyšetrujú spoločnosť Meta pre jej možné zapojenie do nelegálneho predaja drog a liečiv prostredníctvom jej sietí, píše Wall Street Journal, ktorý hovoril so zdrojmi oboznámenými s vyšetrovaním a má k dispozícii kópie predvolaní, ktoré dostali okrem iného zástupcovia mimovládok skúmajúcich predaj drog na internete.

Facebook a Instagram majú masívny výpadok, dôvody zatiaľ nie sú známe. Problémy s prihlásením hlásia používatelia z celého sveta. Výpadok sa týka aj Messengera a Threads, podľa odborníkov zatiaľ netreba meniť heslá.

Ivan Korčok mal druhý mesiac po sebe na Facebooku lepšie čísla ako Peter Pellegrini. Vo februári Korčok získal 287-tisíc interakcií, Pellegrini 246-tisíc. Na Instagrame je Korčok dlhodobo úspešnejší a svoj náskok vo februári ešte zvýšil.

Meta prestane platiť austrálskym vydavateľom za spravodajský obsah na Facebooku. Väčšina jej zmlúv s miestnymi médiami vyprší tento rok. Najväčšie z nich označili krok za útok na odvetvie.

Organizácia Demagog.sk bude od marca robiť fact-checking na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. To však neznamená, že pred prezidentskými voľbami bude u nás pôsobiť viac overovačov faktov, vysvetľuje newsletter MediaBrífing.

Spoločnosť Meta nebude proaktívne odporúčať politický obsah na svojich sociálnych sieťach Instagram a Threads. Zmena sa netýka len politikov, ale aj médií, aktivistov a bežných používateľov. „Nové pravidlá sa môžu dotknúť vlastne kohokoľvek, pretože nie je jasné, čo všetko budú sociálne siete považovať za politický obsah,“ vysvetľuje MediaBrífing.

Facebook bude v Británii čeliť hromadnej žalobe za tri miliardy libier. Žalobcovia zastupujú používateľov sociálnej siete a tvrdia, že sieť zneužívala dominantné postavenie na trhu, aby mohla profitovať z osobných údajov.

Facebook, Instagram a Threads budú označovať obsah vytvorený umelou inteligenciou, zatiaľ sa tým ale veľa nezmení. „Označovanie vygenerovaného obsahu je dôležitý a nevyhnutný krok. Naozaj funkčné riešenie to však ešte dlhšie nebude, najprv sa budú musieť relevantné firmy dohodnúť na fungovaní tohto systému a implementovať ho,“ vysvetľuje MediaBrífing.

Hoci sa ľuďom nepáči nenávistný obsah na sociálnych sieťach, podľa väčšiny by nemal byť skrytý alebo inak regulovaný. Jedinou výnimkou je, keď príspevky obsahujú aj vyhrážanie, vyplýva to z novej štúdie, o ktorej píše MediaBrífing.

Meta Platforms začne označovať obrázky vytvorené umelou inteligenciou iných firiem. Pomôcť jej pritom majú neviditeľné značky zabudované do súborov, uviedol prezident Mety pre globálne záležitosti Nick Clegg.

Ivan Korčok je na sociálnych sieťach úspešnejší ako Peter Pellegrini. V januári mal Korčok na Facebooku 306-tisíc interakcií, Pellegrini 230-tisíc. Na Instagrame má Korčok až 12-krát viac interakcií ako jeho hlavný súper v prezidentských voľbách, informoval MediaBrífing.

Mark Zuckerberg zinkasuje 700 miliónov dolárov z historicky prvej dividendy firmy Meta, ktorej šéfuje. Vlastník Facebooku či Instagramu vlani zvýšil čistý zisk o 69 % na 39 miliárd dolárov, vo 4. kvartáli ho medziročne strojnásobil.

Meta vo štvrtom štvrťroku strojnásobila čistý zisk na viac ako 14 miliárd dolárov zo 4,7 miliardy dolárov pred rokom. Oznámila tiež, že akcionárom prvýkrát vo svojej histórii vyplatí dividendu. Firma je majiteľom Facebooku a Instagramu.

Technologickí giganti museli v americkom senáte vysvetľovať prístup k detským používateľom. Niekoľkohodinové vypočutie sa týkalo najmä rôznych podôb zneužívania a dostupnosti sietí deťom mladším ako 13 rokov. Otázkam justičného výboru čelili okrem iného šéf Mety Mark Zuckerberg alebo TikToku Shou Zi Chew.

Facebook zablokoval stránku Hoaxy a Podvody, ktorú vedie bývalý administrátor sociálnych sietí polície David Púchovský. Voči rozhodnutiu sa chce odvolať. Instagramový účet projektu, ktorý Púchovský spustil tento týždeň, ďalej funguje.

Až 41 % najpopulárnejších príspevkov na Facebooku bolo vlani o politike, na Instagrame je to desaťkrát menej. „Kým na Facebooku sa politike takmer nedá vyhnúť, na Instagrame – pokiaľ ju človek sám nesleduje – je pomerne okrajovou témou,“ píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Najpopulárnejším slovenským politikom na Facebooku bol vlani s veľkým náskokom Robert Fico. Na ďalších miestach sa umiestnili Milan Uhrík, Tomáš Špaček a Milan Mazurek z hnutia Republika. Na Instagrame dlhodobo dominuje prezidentka Zuzana Čaputová, informuje MediaBrífing.

Používatelia Instagramu a Facebooku v EÚ budú mať väčšiu možnosť voľby, ako využívať služby Meta Platforms. Oznámila to americká technologická firma, ktorá tým chce vyhovieť aktu Únie o digitálnych službách (DSA).

Martina Šimkovičová tvrdí, že facebooková stránka ministerstva kultúry je od novembra „permanentne v stave kybernetického ohrozenia“, preto z nej boli odstránené príspevky. Podľa jej slov nemá rezort záruku, že sa do obsahu stránky nezasahuje zvonka.

Ministerstvo kultúry odstránilo zo svojej facebookovej stránky všetky príspevky od príchodu novej ministerky Martiny Šimkovičovej. Posledný príspevok je tak z 25. októbra, keď sa s úradom lúčila Silvia Hroncová.

Momentálne posledný príspevok na facebookovej stránke ministerstva kultúry.

Sheryl Sandbergová po dvanástich rokoch skončí na pozícii členky správnej rady Meta Platforms. V roku 2022 odišla z funkcie prevádzkovej riaditeľky firmy, je považovaná za jednu z najvýznamnejších žien v technologickom sektore.

Facebook v Indii prehliada propagandu a nenávistné prejavy, aby získal viac používateľov, píše Washington Post. Indickí zamestnanci sa boja mazať príspevky, pretože by ich mohli zavrieť za vlastizradu. India je príkladom toho, ako môžu autoritárske vlády diktovať americkým sociálnym sieťam, aký obsah musia ponechať a čo, naopak, musia odstrániť bez ohľadu na pravidlá spoločností.

Na novej sociálnej sieti Threads môžete odoberať aj Denník N. Používatelia sa do nej môžu prihlásiť napríklad účtom z Instagramu.

Prevádzkovateľ Facebooku spustil v EÚ svoju sociálnu sieť Threads, ktorou sa snaží konkurovať sieti X miliardára Elona Muska. Meta sprevádzkovala Threads v júli, v EÚ však svoj štart odkladala pre reguláciu internetových služieb.

Až 13 percent komentárov na slovenskom Facebooku tvoria nenávistné príspevky a vulgarizmy. Najvyšší podiel „hejtu“ je na dezinformačných stránkach, vyplýva z druhej analýzy iniciatívy #bezhejtu.

Meta podľa médií tento štvrtok spustí v EÚ sociálnu sieť Threads, ktorou sa snaží konkurovať sieti X Elona Muska. Oficiálnu správu zatiaľ nezverejnila.

Asociácia španielskych médií AMI zažalovala firmu Meta o 550 miliónov eur, odvoláva sa na nekalú súťaž na trhu s reklamou. Združenie zastupuje viac ako 80 španielskych médií vrátane hlavných miestnych novín El País či ABC.

Francúzska premiérka Elisabeth Borneová zakázala ministrom používať aplikácie WhatsApp, Signal či Telegram, píše Politico s odkazom na neverejný dokument. Nahradiť ich chce francúzskymi aplikáciami Olvid alebo Tchap, ktorý vytvorila priamo vláda.

Meta plánuje v decembri spustiť v Európe sociálnu sieť Threads, ktorou sa snaží konkurovať sieti X, napísal denník Wall Street Journal. Threads funguje od začiatku júla, v EÚ zatiaľ chýbala pre prísnu reguláciu internetových služieb.

Meta čelí ďalšej sťažnosti pre platené verzie Facebooku a Instagramu bez reklám. Podľa európskej spotrebiteľskej organizácie BEUC nimi porušuje zákony EÚ, predložila preto sťažnosť úradom na ochranu práv spotrebiteľov.

Meta čelí v Európe sťažnosti pre platené verzie Facebooku a Instagramu bez zobrazovania reklám. Predložila ju nezisková organizácia NOYB rakúskemu úradu na ochranu osobných údajov.

Rusko zaradilo hovorcu spoločnosti Meta Andyho Stona na zoznam hľadaných osôb. Samotnú Metu, ktorá vlastní sociálne siete Facebook a Instagram, pritom Moskva už od vlaňajšieho roka kvalifikuje ako „extrémistickú organizáciu“.

Tento týždeň bola zverejnená žaloba na spoločnosť Meta, ktorú podali viac ako tri desiatky amerických štátov. Tvrdí, že sociálne siete Facebook a Instagram poškodzujú duševné zdravie detí. Z dokumentu vyplýva, že firma o škodlivosti svojich platforiem vedela, informuje MediaBrífing.

Meta po kritike umožňuje zmazať účet na sieti Threads bez straty prepojeného konta na Instagrame. Používatelia Threads budú čoskoro môcť aj zrušiť automatické zdieľanie príspevkov na Instagrame a Facebooku. (bbc)

Nemá zmysel platiť Facebooku a Instagramu, píše vedecký novinár Petr Koubský. „Meta zavádza predplatné výhradne preto, aby formálne vyhovela rozsudku Súdneho dvora Európskej únie. Vznikla tým kuriózna situácia, keď vedome ponúka produkt, ktorý je nevýhodný tak pre zákazníka, ako aj pre predajcov.“

Policajné stránky na Facebooku nevyvolávali strach z migrantov a podporovali Ukrajinu, hovorí Patrícia Voľanská, ktorá mala na starosti strategickú komunikáciu ministerstva vnútra a teraz sa stala riaditeľkou sociálnych sietí Denníka N. „V posledných dňoch sme videli, ako rôzne štátne inštitúcie vo veľkom propagovali aktivity na hraniciach zamerané proti migrantom.“

Na zaujatie bežného človeka máte na sociálnych médiách niekedy len 1,5 sekundy, hovorí Patrícia Voľanská, nová riaditeľka sociálnych sietí Denníka N. Rastú najmä Instagram a TikTok, neodpisovala by ani Facebook. „Máme pocit, že tam prevažujú hejteri a konzumenti dezinformácií, ale tak to nie je. Máte tu ďalších vyše 90 % pasívnych používateľov, pre ktorých má zmysel vytvárať obsah.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Facebooku a Instagramu hrozí, že nebudú môcť v Európe sledovať svojich používateľov za účelom lepšieho cielenia reklamy, rozhodol o tom Európsky výbor pre ochranu údajov. Firma chce preto ponúknuť predplatné, vďaka ktorému budú mať ľudia sociálne siete bez reklám. Regulátorom sa však takéto riešenie nepáči, píše MediaBrífing.

Spoločnosť Meta začína ponúkať platené verzie Facebooku a Instagramu, ktoré budú bez reklám. Je to len ďalší krok vo veľkom právnom spore, ktorý je oveľa zaujímavejší a dôležitejší ako to, koľko ľudí si sociálne siete nakoniec predplatí, píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Denník N posiela na školy 13 500 vzdelávacích časopisov o rizikách, s ktorými sa deti stretávajú pri používaní mobilov a sociálnych sietí. Podarilo sa to aj vďaka čitateľom, ktorí vydanie a distribúciu časopisov finančne podporili.

Meta Platforms v 3. štvrťroku zvýšila čistý zisk medziročne o 164 % na 11,6 miliardy dolárov. Kvartálne tržby stúpli o 23 % na 34,1 miliardy dolárov a boli najvyššie od vstupu firmy na burzu v roku 2012. Výsledky prekonali očakávania.

Desiatky amerických štátov žalujú materskú spoločnosť Facebooku a Instagramu. Podľa nich tieto sociálne siete poškodzujú duševné zdravie detí a mládeže. Firma Meta ignoruje ich negatívne následky v záujme vyššieho zisku, píše sa v žalobe podanej v Kalifornii.

Európska komisia žiada Metu a TikTok o informácie, čo robia pre boj s dezinformáciami a nezákonným obsahom. Množstvo dezinformácií na internete v poslednom období narástlo najmä v súvislosti s konfliktom medzi Izraelom a Hamasom.

Nariadenie Európskej únie chce obmedziť detskú pornografiu, v skutočnosti obmedzí súkromie nás všetkých, píše Petr Koubský. „Nariadenie známe pod skratkou CSAM nechcú podporiť viaceré krajiny, ktoré si uvedomujú jeho riziká. Existuje totiž veľa dobrých dôvodov, prečo šifrovať komunikáciu vrátane prostej požiadavky pocitu súkromia.“

Prevádzkovateľ Facebooku tvrdí, že po útokoch Hamasu zasahoval proti státisícom príspevkov a zostavil nový expertný tím. Opatrenia reagujú aj na vyhrážku palestínskych teroristov, že budú na internete vysielať popravy zajatcov.

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSVčera 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyVčera 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politikuVčera 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončilVčera 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch Včera 12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na UkrajineVčera 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizovalVčera 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebouVčera 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincovVčera 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu