Košice

Chlapec obvinený z nedávneho požiaru v košickej nemocnici zostáva vo väzbe. Krajský súd v Košiciach zamietol jeho sťažnosť proti rozhodnutiu o jeho vzatí do väzby. Polícia ho obvinila z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia.

Na míting prezidentského kandidáta Ivana Korčoka prišlo do Košíc asi štyritisíc ľudí. Ako prvý sa davu pri Dolnej bráne prihovoril emeritný arcibiskup Róbert Bezák. Poďakoval sa Zuzane Čaputovej za jej päť rokov v prezidentskom úrade.

Foto - Peter Lázár

Uvedomil som si, že, ak chcem byť dobrý fotograf a učiteľ, musím na seba naložiť ťažký batoh a brodiť sa životom, hovorí Zdeněk Smieško, ktorý v Košiciach za 40 rokov ako učiteľ fotografie ovplyvnil mnohých známych umelcov. „Mojím krédom je uctievanie dobra. Som jeho služobníkom,“ hovorí Smieško.

Zdeněk Smieško. Foto N - Peter Lázár

Mimoriadne rokovanie košického mestského zastupiteľstva sa nekonalo, nebolo uznášaniaschopné. Primátor Polaček ho zvolal s dvoma bodmi – zrušenie uznesení, na základe ktorých má mesto doplatiť mestským častiam podielové dane vo výške 1,4 milióna eur.

Nové obvinenie z machinácie pri verejnom obstarávaní voči košickému županovi Rastislavovi Trnkovi sa týka tendra na právne služby, ktorý pred šiestimi rokmi vyhrala advokátka Iveta Rajtáková. Za rovnaký skutok NAKA obvinila aj ju a takisto exposlanca Györgya Gyimesiho, ktorý v tom čase krátko pracoval na oddelení verejného obstarávania župy.

Záchranné práce po požiari v košickej nemocnici sprevádza niekoľko nevysvetlených okolností. Priamy svedok opísal, ako nedokázali pomôcť psychiatrickým pacientom priviazaným k posteliam a na poslednú chvíľu ich zachránili až hasiči.

Ficova vláda chce uniesť verejnoprávnu televíziu a umlčať spravodajstvo Markízy, povedal Martin Hojsík (PS) na košickom proteste. Keď umlčia nezávislých a kritických novinárov, podľa neho odstrihnú spoločnosť od objektívnych informácií, ovládnu celú krajinu a zničia demokraciu ako Orbán alebo Putin.

Na protivládny protest v Košiciach prišlo odhadom 3500 ľudí. Moderátor Marek Štefanisko (PS) pripomenul, že práve oddnes mali začať platiť amnestie pre Ficových priateľov, ale aj vďaka tlaku ulice sa im to nepodarilo.

Opozičný protest proti Ficovej vláde v Košiciach. Foto N

Budúcnosť košickej vily po sochárovi Löfflerovi je neistá. Budova, ktorú v 90. rokoch zdedilo košické Staré Mesto, je už pol roka prázdna. Rokovania o nájme nikam nevedú, starosta Igor Petrovič (nezávislý) pripúšťa jej predaj.

Vila Löfflerovcov v Košiciach. Foto N - Peter Lázár

Košický občiansky protest, ktorý sa mal konať vo štvrtok 14. marca, zrušili kvôli piatkovému opozičnému protestu. „Aby sme netrieštili sily, rozhodli sme sa náš občiansky protest zrušiť a týmto pozývame všetkých na piatkový opozičný,“ povedal organizátor občianskeho protestu Ján Gálik.

V Univerzitnej nemocnici v Košiciach prebieha vyšetrovanie požiaru z minulého týždňa. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková z Hlasu si od všetkých nemocníc vyžiadala ich krízové scenáre a evakuačné plány, aby videla, či sú pripravené.

Detská fakultná nemocnica, ktorá má prenajatú časť poschodia v košickej univerzitnej nemocnici, tvrdí, že ich nik o požiari neinformoval. Lekárka volala hasičom, že v budove sú lekári aj pacienti, z čoho boli prekvapení. Výťahy boli odstavené. Lekárka hasičov prosila, aby im nevypínali kyslík a elektrinu, lebo tam majú 10 detí na umelej pľúcnej ventilácii, ktoré by to nemuseli prežiť.

Riaditeľ košickej univerzitnej nemocnice Ľuboslav Beňa skorigoval niektoré svoje vyjadrenia k nočnému požiaru. O novorodencoch na 17. poschodí pôvodne hovoril, že neboli evakuovaní. V skutočnosti však všetkých sedemnástich evakuovali. Zodpovednosť za evakuáciu na 16. poschodí presunul na službukonajúci personál. Riaditeľ detskej fakultnej nemocnice nesúhlasí.

Košická nemocnica pri požiari evakuovala pacientky z oddelenia neonatológie, ich deti však nie. „Okolo pol tretej, tretej prišla sestrička, že požiar je už uhasený. Ale kým sestrička neprišla, tak sme nič nevedeli,“ hovorí pacientka Henrieta Geriová s tým, že na oddelení bolo veľa dymu. „Rozmýšľala som len nad tým, ako sa so svojím bábätkom dostať von,“ vysvetľuje. Riaditeľ nemocnice hovorí, že všetko bolo pod kontrolou a v poriadku.

Pri požiari v košickej nemocnici neevakuovali deti v inkubátoroch, ich matky áno. Nemocnica chybu nevidí. Simonu a ďalšie matky v noci po vypuknutí požiaru presunuli zo 16. poschodia na nižšie. Bola presvedčená, že jej dvojičky takisto presunuli do časti nemocnice, ktorá nebola zadymená. Až ráno zistila, že to tak nebolo.

Počas nočného požiaru v košickej nemocnici evakuovali z budovy na Triede SNP stovky ľudí, medzi nimi aj mamičky a deti z neonatológie. Niekoľko matiek sa sťažovalo na postup pri evakuácii zo 16. poschodia.

Polícia po požiari v košickej univerzitnej nemocnici zadržala jednu osobu a v súčasnosti preveruje, či môže súvisieť s touto udalosťou.

Príčinou požiaru v košickej nemocnici je podľa prvých náznakov manipulácia s otvoreným ohňom, no stále je to v štádiu vyšetrovania. Zapáliť ho mohol jeden z pacientov psychiatrie na 4. poschodí monobloku na Triede SNP pri fajčení.

Počas požiaru v košickej nemocnici sa zranilo 9 ľudí, ublížili im splodiny z horenia, oznámili záchranári. Škodu na majetku vyčíslili na približne 100-tisíc eur.

Riaditeľ košickej nemocnice Ľuboslav Beňa sa dnes o 12.00 h mimoriadne vyjadrí k požiaru na psychiatrickom oddelení na Triede SNP, pre ktorý evakuovali stovky pacientov.

Po nočnom požiari v košickej univerzitnej nemocnici hospitalizovali siedmich ľudí na urgentnom príjme v Nemocnici Agel Košice-Šaca. Osoby ani majetok už v tejto chvíli nie sú podľa UNLP ohrozené.

V košickej univerzitnej nemocnici skoro ráno vypukol požiar, hlásia aj zranených. Situácia je aktuálne pod kontrolou, stovky pacientov evakuovali do iných zariadení. Oheň vypukol na psychiatrickom oddelení na Triede SNP. Požiar zrejme spôsobila manipulácia s otvoreným ohňom.

Foto - TASR

V Košiciach sa dnes od 16.30 h koná verejné zhromaždenie na podporu Ukrajiny. Akciu organizuje o. z. Res Cassovia a občianska iniciatíva Poznaj a pamätaj na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne. Prejav budú mať exminister Karel Hirman či Zlatica Kušnírová.

Košice vyhlásili tender na rekonštrukciu električkovej trate na sídlisku Nad jazerom. Predpokladaná hodnota zákazky je 67 miliónov eur bez DPH, mesto chce na práce získať eurofondy.

Protest farmárov Košičanov veľmi neobmedzuje, lebo vedie po obchvatoch a nezasahuje stred mesta. Najbližšie k centru bol napoludnie, keď 70 traktorov stálo na Watsonovej ulici. Poľnohospodári si tam zriadili občerstvovaciu stanicu, poobede v protestnej jazde pokračujú. 

Protest farmárov v Košiciach. Foto - Dušan Karolyi

V Košiciach sa prepadla časť cesty na Bankov, mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Odtrhnutá a zosunutá je krajnica na 80-metrovom úseku pravého pruhu cesty. Dopravu v jednom pruhu tam bude riadiť semafor. (košice)

Desiatky ukrajinských dobrovoľníkov sa dnes v Košiciach zapojili do čistenia mesta. Ich cieľom je odvďačiť sa Slovensku prostredníctvom dobrovoľníckej práce za prijatie a pomoc v čase núdze.

Košické mestské zastupiteľstvo na mimoriadnom zasadnutí prelomilo veto troch uznesení, ktoré primátor Jaroslav Polaček nepodpísal. Poslanci zmenili aj štatút mesta, v rámci ktorého určili aj prerozdeľovanie podielových daní mestským častiam či rokovací poriadok.

Chceme novú vládu, kričal dav v Košiciach na konci protestu. Bol v poradí šiesty a prišlo naň doteraz najviac ľudí, odhadom asi 6-tisíc.

Na šiesty košický protivládny protest zatiaľ prišlo odhadom 5-tisíc ľudí, ale ďalší stále prichádzajú, píše reportér Denníka N Dušan Karolyi. Organizátori odhadovali 6-tisíc ľudí. Podobne to bolo pred týždňom.

Košický protest. Foto N

Protesty v Bratislave a Košiciach sa prepojili online a vysielajú tak v Bratislave z Košíc a naopak. Z košického protestu hlásia organizátori viac ako 6-tisíc ľudí. Spoločne skandujú „Slovensko si nedáme“.

Košický magistrát má doplatiť mestskej časti Sídlisko KVP 221-tisíc eur, ktoré jej krátil na podielových daniach. Platobný rozkaz vydal Okresný súd Banská Bystrica, zatiaľ nie je právoplatný. Mesto sa sporí aj s ďalšími mestskými časťami.

Na protivládny protest v Košiciach prišlo odhadom päťtisíc ľudí. Prejav na ňom mal aj predseda SaS Richard Sulík, ktorý uvádzal príklady, aký benevolentný bude nový Trestný zákon voči kriminálnikom.

Na košický protest proti rušeniu špeciálnej prokuratúry prišlo odhadom do štyritisíc ľudí, približne toľko ich bolo aj minulý týždeň. „Nedovolíme, aby sa zo Slovenska stal mafiánsky štát,“ povedal Martin Dubéci (PS), ktorý vystúpil ako prvý.

Protivládny protest v Košiciach. Foto N

Zatiaľ sedem z 22 košických mestských častí podalo podnet na prokuratúru v súvislosti s nevyplatenými podielovými daňami, ďalšie sa chystajú. Mesto krátilo miestnym samosprávam podielové dane vo výške od 40 do 50 % od septembra do konca uplynulého roka.

V Košiciach aktuálne žije bez domova najmenej päťtisíc ľudí vrátane takmer 800 detí. „V rodinách, kde vyrastá už druhá generácia detí bez domova, už jasne vidieť, že ich bezdomovectvo je veľmi intenzívne spojené s generačnou chudobou,“ vraví v rozhovore Alena Vachnová z nadácie Dedo.

Alena Vachnová. Foto - Rose Lincoln/Harvard Staff Photographer

Na proteste v Košiciach začali ľudia kričať „Ďakujeme“, keď moderátori spomenuli dnešný prejav prezidentky v parlamente. Neskôr, pri zmienke o Petrovi Pellegrinim, spontánne reagovali „Volíme Korčoka“.

Na košický protest prišlo približne toľko ľudí ako pred týždňom, podľa organizátorov 3- až 4-tisíc. Ficov promafiánsky balíček nesmie prejsť, povedal prvý rečník Marek Štefanisko z PS. Ľudia následne skandovali „Dosť bolo Fica“.

Protest v Košiciach. Foto N - Dušan Karolyi

V košickej mestskej časti Myslava došlo k úniku plynu, občanov okolitých domov evakuujú. Podľa hasičov došlo k porušeniu potrubia pri výkopových prácach.

Jeden z najsilnejších prejavov na proteste v Košiciach mal vysokoškolský študent Nikolas Prejsa. „Ste hanbou vonku, ste hanbou doma,“ odkázal premiérovi Ficovi pre jeho útok na Mareka Janigu, študenta bratislavskej právnickej fakulty.

Protest v Košiciach. Foto - N

Dva- až tritisíc ľudí prišlo na protivládne zhromaždenie v Košiciach. Ľudia znovu pri mene Petra Pellegriniho kričali podržtaška. Predseda parlamentu bol zhodou okolností iba 200 metrov ďalej v Národnom divadle, kde bol hosťom slávnostného ceremoniálu pri príležitosti 90. narodenín exprezidenta Rudolfa Schustera.

Starosta košického Sídliska KVP Ladislav Lörinc avizuje trestné oznámenie na mesto a vyzýva aj ostatných starostov, aby sa k nemu pripojili. Dôvodom má byť nevyplatenie podielových daní mestským častiam.

Firma, ktorá prevádzkuje košickú Crow Arénu, prestala splácať štátny úver, píšu Hospodárske noviny. Environmentálny fond, ktorý jej požičal 1,3 milióna eur, odstúpil od zmluvy a hovorí o dražbe. Halu istý čas využívali aj hokejisti HC Košice. (hnonline.sk)

Košická župa spojila projekt kreatívneho centra s rozbehnutým inovačným centrom, za ktorým stoja košické univerzity. Na Strojárenskej by tak mohla po rekonštrukcii vzniknúť nová inovačno-kreatívna štvrť. „Keďže sídlime na jednom dvore, dávalo nám zmysel prepojiť inovácie a kreativitu,“ vraví riaditeľ inovačného centra Peter Breyl.

Projekt košického kreatívneho centra v areáli na Strojárenskej opäť ožíva. Župa hľadá peniaze aj človeka, ktorý by ho dotiahol do realizácie. Kultúrna scéna tieto kroky víta. „Vnímam z ich strany ochotu a vôľu kreatívne centrum dokončiť,“ hovorí Peter Radkoff, šéf kultúrneho centra Tabačka.

Košická župa chce kreatívne centrum napriek tomu, že vlani jej projekt prišiel o 18 miliónov eur z eurofondov. „Spätne vnímame negatívne, že sme prišli o takú veľkú príležitosť,“ hovorí župan Rastislav Trnka a dodáva, že hľadajú možnosti, ako sľub splniť.

Areál na Strojárenskej ulici, ktorý sa mal premeniť na kreatívne centrum, a Rastislav Trnka. Foto - Peter Lázár, TASR

Pre opakované negatívne skúsenosti s poškodzovaním automatov petardami budú počas Silvestra v Košiciach odstavené predajné automaty cestovných lístkov. Informuje o tom dopravný podnik.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček upozorňuje, že poslanci v ich mestskom zastupiteľstve aj v mestských častiach berú oveľa vyššie odmeny ako poslanci v Bratislave a mali by si ich znížiť, ročne je to viac ako 600-tisíc eur. „Najjednoduchšie by bolo, keby do tohto 30-ročného problému s 22 mestskými časťami zasiahol štát. Ja som len jeden z viacerých primátorov, ktorý sa s tým problémom stretáva,“ vraví Polaček.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček. Foto - TASR

Doprastav podľa košického magistrátu nestihne ďalší termín na rekonštrukciu Slaneckej cesty, uplynie v piatok. Mesto tvrdí, že stavba je hotová na 95 percent, no zvažuje, že si od firmy bude nárokovať odškodné 500-tisíc až milión eur.

14 z 22 starostov košických mestských častí napáda ústavnosť novely zákona o meste Košice, podali podnet na generálnu prokuratúru. Dôvodom je možná redukcia mestských častí bez referenda.

Nové na Dennikn.sk

07:32Putin buď verí tomu, čo hovorí, alebo mu došli nápady 06:36Ekonomický newsfilter: Fico zahral maďarskou kartou a získal hlas Forróa pre Pellegriniho 06:31Ráno s NHL: Nastal zvláštny problém. Príbeh špičkového brankára, ktorý v Nashville prekazil prestavbuVčera 22:10Írsko bude mať prvého tiktokového premiéra. V politike začínal bojom za autistického brata (profil týždňa)Včera 20:27Pellegrini o lietadle: Nie je dôležité, kto ho vlastní, pre mňa už vôbec nieVčera 19:58Newsfilter: Korčokovi to zrazu ide, Pellegrini úplne uletelVčera 18:45Tento rok môžu ceny bytov ísť ešte dole, nálada v spoločnosti nie je dobrá, hovorí realitný maklér Čapo (+ podcast)Včera 18:44Údajného teroristu z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď už bol ministrom vnútra Šutaj EštokVčera 18:40Graf dňa: Používatelia Redditu pomohli sociálnej sieti k úspešnému vstupu na burzu, v budúcnosti ju môžu aj potopiťVčera 18:34Láska by nemala byť taká zložitá. Hlavní hrdinovia seriálu Young Royals čelia v závere kyberšikane aj generačnej traumeVčera 17:58Zákazku, ktorá stála miesto riaditeľa, dostal Doprastav. Rýchlostná cesta z Banskej Bystrice sa predĺžiVčera 17:57V záhrade aj v živote bojujeme s vecami, s ktorými vôbec nemusíme bojovať, myslí si záhradná architektka Bieliková a vyberá päť kníh o záhradáchVčera 17:48Pellegriniho luxus: Na kampaň letel miliónovým lietadlom poslanca Náhlika z HlasuVčera 17:37Medveď je opäť predvolebnou témou, vláda chce ústavný zákon o odstrele aj mimoriadnu schôdzuVčera 17:26V prezidentských voľbách ide aj o to, či koalícia ovládne centrálnu bankuVčera 17:25V tejto sezóne sa zranili Vlhová aj ďalšie lyžiarske osobnosti. Tréner Pini má štyri dôvody, pre ktoré sa to dialoVčera 17:11Predčasné penzie prerástli vláde cez hlavu, minister práce Tomáš chystané zmeny tajíVčera 17:11Danglár: PochybnostiVčera 17:01Ženy ťahá za vlasy, búcha po zadku. Tréner Tomáš má milión sledovateľov, no svoje metódy nevysvetľujeVčera 16:58Shooty: StrašidláVčera 16:27Žilinku sa dotkli slová, že prokurátori budú strúhať ceruzky. Ich preradenie vysvetliť nevedelVčera 16:08Pellegriniho deň venovaný Maďarom: Ficova vláda na pomoc vycestovala do Galanty, zabrali aj Forró a GyimesiVčera 15:44Nečakal som takú reakciu na zápas s Dinamom, hovorí Weissov asistent Benkovský, ktorý ho vyzradilVčera 15:43Rakúsky investor skúša vrátiť na Záhorie prežitú ideu obrovských slnečných parkov na ornej pôdeVčera 15:27Slovenský február bol teplotou „najextrémnejší“ mesiac na celej planéteVčera 14:47Sú mladí, prozápadní a odmietajú Smer. S Korčokom však majú problém, dôvodom je GazaVčera 14:40Vedci vytvorili „kvantové tornádo“, aby napodobnili čierne diery. Na výskume z Nature robil aj slovenský fyzikVčera 14:19Boli sme v tatranských rezerváciách, kde štátni lesníci pod zámienkou lykožrúta rúbali zdravé stromy. Padli aj listnaté jelšeVčera 14:15Vývoj bojov (762. deň): Ako má vyzerať Zelenského línia obrany? Pri jej budovaní pomáha aj technika zo Slovenska, ktorú dohodol FicoVčera 13:45Prieskum Ipsosu: Smer mierne klesol, Dankova SNS je na štyroch percentách