Kolená silnejú tlakom pri záťaži, no my si ich liečime „kľudovým režimom“, hovorí tréner Tomáš Mihalík v knihe Pohyb je liek. „Sú štúdie, ktoré ukazujú, že počas sezóny majú športovci o 20 až 30 percent silnejší predný krížny väz v porovnaní s obdobím, keď si dajú voľno.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Prvý panický atak som mala pri šoférovaní, no jeden prišiel aj v zahraničí a bolo to dosť strašidelné, vraví atlétka Gabriela Gajanová. „Vôbec som nevedela, o čo ide. Zastavila som na parkovisku a naozaj som verila, že sa so mnou niečo stane,“ hovorí.

Pri panických atakoch mi pomohlo, keď som dokázala odviesť pozornosť na niečo iné, hovorí atlétka Gabriela Gajanová. „Pomohlo mi, keď som sa začala s niekým rozprávať o pozitívnejších veciach – napríklad o tom, čo som jedla alebo čo budeme robiť zajtra,” opisuje.

Zápas s Rogerom Federerom môže zmeniť môj život. A odrazu mám pocit, že zomieram, vraví Mardy Fish o živote s panickými atakmi. Americký tenista v roku 2012 odstúpil z US Open len pár hodín pred zápasom s Federerom. V ten deň mal počas cesty autom záchvaty každých 10 minút.

Pri panickom ataku som mala pocit, akoby mi stŕplo celé telo, hovorí atlétka Gabriela Gajanová. „Boli momenty, keď som sa chystala na preteky a na pozadí som zažívala veci, ktoré ľudia zvonka nevidia,” vraví.

Atlétka Gabriela Gajanová v cieli rozbehu žien na 800 m na MS v atletike v Budapešti 2023. Foto - TASR/AP

Ráno s NHL: Nathan MacKinnon má veľmi prísny jedálniček. Vyhýba sa cukru a klasické cestoviny nahradil cícerovými, pretože majú viac bielkovín. Hráč Colorada aktuálne vedie bodovanie ligy a patrí k favoritom na Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča základnej časti.

Zázračný stred tela nerieši všetky problémy, treba sa na to pozerať komplexnejšie, vraví Tomáš Mihalík v knihe Pohyb je liek. „Ak napríklad človek nevie zdvihnúť ruku, je problém v ramene a viac sa zaťažuje chrbát. Tak zistím, že nie je problém v stabilite trupu, ale v mobilite ramena.“

Poctivých brušákov urobím ledva desať, no ľudia si ľahnú a spravia ich sto, vraví Tomáš Mihalík v knihe Pohyb je liek. „Ak by ich niekto spravil sto so správnou technikou, vrátim diplom.“

Fotka vypracovaného stehna Erlinga Haalanda sa stala internetovou senzáciou. „O ničom však nevypovedá,“ hovorí kondičný tréner Michal Břetenář a upozorňuje všetkých športujúcich ľudí: „Inšpirujte sa. Ale vy trénujte ako vy.“

Mladí ľudia sa nehýbu. Keď už však robia šport, majú priveľa špecifického tréningu, napríklad futbalu či hokeja, hovorí v rozhovore Dávid Brünn, kondičný tréner futbalovej reprezentácie. Robiť jeden šport nie je pointa – ideálne sú podľa neho aspoň tri.

Dať dieťa na jeden šport? To vôbec nie je pointa pohybu, vraví kondičný tréner futbalovej reprezentácie Dávid Brünn. „Deti a mladí ľudia nemajú variabilitu. Keď chodia na futbal, hrajú futbal, keď chodia na hokej, hrajú hokej, nikto však nerobí 2-3 športy,” hovorí.

 

Väčšina proteínových tyčiniek, ktoré si kúpite na Slovensku, nimi ani nie je, vravia kondičný tréner Dávid Brünn a výživový expert Michal Drdúl. „Keď potom tyčinka nie je dobrá, urobí viac škody ako úžitku,“ hovorí Drdúl.

Môžete behať celý život, aj tak asi priberiete tuk, tvrdí štúdia z Fínska, ktorá zároveň opisuje, ako chudnúť aj vo vyššom veku. Podľa výskumu mali bývalí vrcholoví vytrvalci a šprintéri najmenej tuku, no aj oni v seniorskom veku priberali. Siloví športovci priberali ešte viac, ale vyhli sa zásadnému úbytku svalov.

Deťom nehovorte, aby sa vystreli. Ak chcete, aby mali zdravý chrbát, vymyslite si spoločný pohyb, hovorí expert Tomáš Mihalík v knihe Pohyb je liek. „Radšej im povedzte, nech sa uvoľnia. Ak niekomu povieme, nech sa vystrie, a on sa napriami v hrudníku, dvihne rebrá a všetko sa presunie do chrbta, natiahne lopatky k sebe – to nie je skutočné vystretie sa.“

Správne držanie tela neexistuje, aj pekne vzpriamené tanečníčky, gymnastky či baletky bolí chrbát, hovorí silový a kondičný špecialista Tomáš Mihalík v knihe Pohyb je liek. „Ich chrbtica je neustále ohýbaná a pohybu majú priveľa. Opakom sú ľudia, ktorých chrbtica je rigidná – nijako sa v nej nedokážu hýbať. Ani jedno nie je dobré.“

Tomáš Mihalík. Foto N - Tomáš Benedikovič

Petra Vlhová dokázala posledné dni pred operáciou už aj bicyklovať, hovorí fyzioterapeut Milan Gašpárek, ktorý má na starosti jej rehabilitáciu. „Z dôvodu stability kolena bolo dôležité čo najviac zabrániť úbytku svalov,“ vysvetľuje.

Šport je pri úzkostiach a panických atakoch dobrá cesta, ale niektorým môže v skorých štádiách uškodiť, hovorí psychologička Jana Ashford. „Zvýšený tep môže človeku pripomenúť nepríjemný stav a spustí atak. Preto môže hlavne na začiatku pomôcť, keď sa človek vyhne vysokým tepovým frekvenciám,“ hovorí.

Rodičia si neuvedomujú, ako pred zápasom môžu ublížiť aj vetou, že dieťaťu dôverujú, vraví športová psychologička Petra Pačesová. „Rodičia pôsobili na prvý pohľad veľmi podporujúco a chápavo. No až priveľmi zdôrazňovali, ako dcére dôverujú,“ hovorí o jednej zo svojich klientok.

K pozitívam športovania detí patrí podľa štúdií aj neskorší začiatok konzumácie alkoholu, ktorého aj pijú menej, viac priateľov, dlhodobé zdravie či sebaúcta. Experti však upozorňujú aj na riziká, problémom je hlavne tlak na výkon a predčasná špecializácia.

Analytik športovej prípravy radí, kedy a ako pri športe využívať moderné technológie. Leo Lendvorský hovorí o športových hodinkách, o výhodách supertopánok, o pokročilom tréningu a regenerácii či o správnom meraní srdcového tepu. „Monitory spánku často len hádajú, no aj tak môžu mať zmysel.“

Leo Lendvorský. Foto N – Peter Kováč

O čosi väčšie topánky kúpené s tým, že do nich dorastú, môžu byť pre vaše deti nebezpečné, varuje v rozhovore odborníčka na chodidlá Denisa Mertl: „Keď dieťaťu skúšate topánku, tak by sa do nej malo postaviť a za pätu postavte ženský ukazovák. Topánka takto vydrží 3-4 mesiace.“

Ploché nohy nemusia byť problém, neurobím vám klenbu len pre radosť, hovorí v rozhovore expertka na chodidlá Denisa Mertl. V rozhovore o výbere správnych topánok pre dospelých aj deti vysvetľuje, že správne nastavené vložky nespôsobujú bolesť pod klenbou.

Vedec Milan Sedliak radí, ako vďaka pohybu efektívne schudnúť. Ak to preženiete, výsledok môže byť horší než ničnerobenie, upozorňuje. V rozhovore varuje pred opakovanými diétami, hovorí o optimálnom kalorickom deficite, o úskaliach HIIT tréningu aj o tom, že na chudnutie nie je potrebné cítiť hlad.

Pri zostavení tréningového plánu je dôležitá aj športová história, hovorí kondičný tréner Marek Vojník. „Ak bol niekto zvyknutý na 40 km za týždeň, no chcel by behať viac, objem treba zvyšovať postupne, nie hneď preskočiť na sto kilometrov,” radí.

Niekedy od zverencov žiadam, aby nerobili vôbec nič, hovorí kondičný tréner Marek Vojník. „Po vrchole sezóny, keď nás už nečakajú ďalšie preteky, odporúčam dať si úplnú pauzu od športu, ktorý je pre nás tým hlavným. Zverencom nechávam minimálne týždeň až 10 dní úplný oddych.“

Ako rozoznať ultraspracované potraviny: pozor na ochutené jogurty, raňajkové cereálie a dlhé zoznamy prísad. Jogurty či cereálie sa často predávajú ako „výživné”, no v skutočnosti sú plné sladidiel a iných pridaných látok.

Ak začnete nesprávne, pohybom schudnete päť kíl, ale vyzeráte horšie ako predtým, hovorí tréner Iľja Číž. „Ak telo potrebuje rýchlu energiu, čerpá ju najprv z cukrov, až na záver z tuku,“ vysvetľuje v ďalšej časti seriálu 100 rád pre aktívnych ľudí.

Nevynechávajte jedlá. Aj pri obéznych ľuďoch vidíme súvislosť s nepravidelným, nárazovým jedením, varuje odborníčka na výživu Nikoleta Šimonová. „Pokiaľ jedlá neprijímame pravidelne, ale nárazovo, môže sa stať, že príde k veľmi intenzívnemu hladu a my sa jednoducho nedojeme,” vysvetľuje.

Odborníčka radí, ako si zlepšiť život: Pred jedlom si jednoducho aktivujte parasympatikus, upokojí vás to a pomôže pri trávení. „Ide o autonómny nervový systém. Stačí sa predýchať, spraviť si aspoň zopár hlbokých nádychov a výdychov. Tie nám pomáhajú uvoľniť sa,” vraví Nikoleta Šimonová.

Nikoleta Šimonová. Foto N – Pavel Bielik

Ako začať s behom: stačí aj 20 minút. Pichanie v boku časom ustúpi, ak to robíte správne, radí atletický tréner Štefan Mereš. „Keď sa tesne pred behom najeme, tráviace orgány nedovolia bránici naťahovať sa v plnom rozsahu, čo sa môže opäť prejaviť pocitom pichania v boku,” hovorí.

Dobrý tréning je stimul, ale oddych je čas, keď rastieme, vraví silový tréner Michal Králik. „Odporúčam začať s dvoma pravidelnými silovými tréningmi týždenne a postupne pridať. Cvičiť poctivo tri mesiace je podstatnejšie než jeden týždeň cvičiť iba raz a druhý to ‚dobiehať‘.“

Michal Králik. Foto N – Pavel Bielik

Ako začať s cvičením: stačí aj polhodina, začiatočníkovi zafunguje každý tréning, radí silový tréner Michal Králik. „Prvý polrok môžete očakávať výraznejšie zmeny, potom to už však pôjde pomalšie. Začiatočník nepotrebuje extrémnu individualizáciu,” vysvetľuje.

Ako si v detstve nezničiť telo: Robte to ako tréneri v Arsenale, radí pohybový špecialista Martin Trebatický. „Deti v najcitlivejšom veku (kategória U14) rozdelia do skupín podľa toho, ako rastú. Tí najnáchylnejší na zranenie majú viac posilky, zvyšok trénuje bez zmeny.”

Chlieb nemôže za to, že ste pribrali, upozorňuje výživový špecialista Martin Čupka. „To ingrediencie na ňom pridávajú kalórie,” hovorí a ponúka zoznam desiatich rád, ktoré vám pomôžu schudnúť, nájsť systém alebo si jednoducho zlepšiť zdravie.

Vidím, ako odchádzajú moji rovesníci, nechcem sa ľutovať, vraví 68-ročná Nadežda, ktorú trápi cukrovka a vysoký tlak, no stále cvičí. „Človek by sa mal k sebe správať tak, aby sa o seba dokázal sám postarať čo najdlhšie,“ odkazuje.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Chcete schudnúť? Najprv si položte tri základné otázky, radí výživový expert Martin Čupka. „Spýtajte sa sami seba, čo vám najviac prekáža na súčasnom stave, čo sa stane, ak sa nič nezmení, a čo bude inak, keď splníte svoj cieľ. Tieto otázky vám pomôžu vidieť svoj cieľ jasnejšie a vyhnete sa zbytočným chybám,” hovorí.

Reportáž z Centra aktívneho starnutia: Odborníci tu modernými metódami zbavujú seniorov mylných predstáv, že sa im neoplatí hýbať a cvičiť by mali iba tí zdraví. „Keď nechceme vysedávať v čakárni u lekára, treba so sebou niečo začať robiť,“ hovorí 68-ročná Nadežda.

Experti odpovedali na otázku či je pre zdravie lepší beh alebo chôdza. Ak ide o dlhovekosť, jasným víťazom sa stal beh, ktorý bol podľa štúdií trikrát efektívnejší. Napriek tomu je chôdza pre niektorých ľudí vhodnejšia, kľúčová je aj pravidelnosť.

Lekári mi zistili arytmiu. Všimol som si cez mikinu, ako mi hrozne búši srdce, hovorí o svojej skúsenosti so steroidmi Lukáš Roubík. „Búšila mi aj krčná tepna, mal som rozšírené zreničky a veľmi rýchlo som rozprával. Ďalej som si všimol, že nie som schopný rozdýchať svoj bežný tréning,” vysvetľuje.

Písal mi 20-ročný mladík, že po steroidoch nemal pol roka erekciu, rozpráva výživový špecialista Lukáš Roubík, ktorý v minulosti užíval steroidy. „Existuje veľa kulturistov, ktorí majú vymakanú postavu ako Arnold Schwarzenegger, ale nemajú erekciu a sú neplodní. Ženy zas majú problém otehotnieť.”

Švédska atlétka Emilia Brangefältová patrila k veľkým talentom, po zdravotných problémoch zomrela samovraždou. „Moje telo sa vyplo, je ťažké žiť bez behu. Dva 48- a 45-kilometrové preteky za necelý mesiac boli na 21-ročné dievča zrejme príliš,“ napísala. Odborník upozorňuje rodičov a trénerov, že sú v živote dôležitejšie veci ako športové úspechy.

Steroidy som začal užívať v osemnástich, presvedčil ma farmaceut z lekárne, hovorí Lukáš Roubík, ktorému zistili srdcovú arytmiu. „Povedal mi, že sú to veci priamo z lekárne. Bagatelizoval negatívne účinky a vravel, že tiež sype od osemnástich,” vysvetľuje.

Lukáš Roubík. Foto - archív L. R.

Veľa žien možno ani nevie, ako by sa mali cítiť v správnej športovej podprsenke, hovorí trénerka Romana Kiapešová. „Dobrá podprsenka nerobí odtlačky. Dámy si často kupujú malé podprsenky, ktoré môžu zhoršiť ich športový výkon,“ vysvetľuje.

Vedci opísali, kedy pri tréningu necítime hlad; výživový špecialista Martin Čupka radí rekreačným športovcom, ako to využiť pri chudnutí. V inej situácii sú profesionáli, ktorí by sa mali najesť hneď. Vedcov pri výskume zaujala aj nová molekula, nazvali ju lac-phe.

Zo zle zvolenej športovej podprsenky sa vám môže horšie dýchať, čo ovplyvní váš výkon, a zároveň vás môžu rozbolieť prsia, hovorí trénerka Romana Kiapešová. „Pod lem správne zvolenej podprsenky by sme mali vedieť dať dva prsty,“ vysvetľuje.

Na Slovensku sa operuje priveľa, často sa liečia obrázky z MR a röntgenu, nie symptómy, hovorí tréner Tomáš Mihalík v knihe Pohyb je liek. Podľa neho by mala byť operácia posledná možnosť, najprv by skúsil pohybovú terapiu.

Zuzana Břetenářová trpí ojedinelým syndrómom a prekonala aj agresívnu rakovinu. Napriek tomu zabehla 10-kilometrové preteky a pripravuje sa na polmaratón. „Moje telo sa začalo rúcať. Rozhodla som sa vzoprieť, porazila som hlavu,“ hovorí v rozhovore.

Výskumy naznačujú, že čím silnejšie sú vaše ruky, tým dlhšie budete žiť. V seniorskom veku totiž sila stisku súvisela s úmrtnosťou viac ako krvný tlak či priberanie. Experti preto radia, ako posilniť zápästie a ruky, pomôže uterák aj tenisová loptička. Cvičiť môžeme aj na gauči či na prechádzke.

Strečing je super, ale nerobte ho hneď po tréningu, keď je vo svaloch ešte „bordel“, radí tréner Kristián Cupák. „Sval bezprostredne po intenzívnom tréningu je spazmaticky stiahnutý. Preň je okamžitý strečing ešte väčší stres a bude sa automaticky ešte viac sťahovať,“ vysvetľuje.

Odborníci doteraz tvrdili, že tréning neskoro večer môže ovplyvniť kvalitu spánku, najnovšie výskumy to však nepotvrdzujú. „Naplánujte si deň tak, aby ste prestali behať minimálne hodinu pred spaním,“ radí Bob Wright, riaditeľ zdravotníckeho centra, ktoré sa zameriava na životný štýl.

Nové na Dennikn.sk

09:49Našu rodinu spája tisíc vecí, prečo by ju mala rozdeliť politika? Psychológ radí, ako prežiť rodinné hádky o voľbách 09:47Korčokovo momentum: Zo zaplnených námestí glosuje paniku v Pellegriniho štábe (reportáž) 08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putinovu propagandu o ukrajinskej stope zosmiešnil aj Lukašenko 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS