Slovenskí chodci dosiahli na majstrovstvách Európy nečakaný výsledok a 6. a 7. miestom prekvapili aj Mateja Tótha. Hovorí, že sám bol v roku 2006 v podobnej situácii ako teraz Miroslav Úradník a Michal Morvay a vďaka nej si uvedomil svoj medailový potenciál. „Toto potrebovali. Pochopiť, že majú na to byť medzi najlepšími.“

Víťazom ankety Chodec roka sa stal Matej Tóth. Olympijský víťaz na 50 km z Ria de Janeiro 2016 zvíťazil v ankete po 14-krát. Na druhom mieste skončil Miroslav Úradník a tretí bol Michal Morvay.

Tím Štefana Tarkoviča mal na viac, no rok s novým trénerom má aj pozitíva, hodnotí športový newsfilter. Súhrn dôležitých udalostí týždňa je aj o miliardároch v Newcastli, o Matejovi Tóthovi či o dopingu v Rusku.

Zuzana Čaputová prijala Mateja Tótha aj jeho trénera Mateja Spišiaka. Tóth nedávno ukončil športovú kariéru, od 1. novembra bude riaditeľom VŠC Dukla Banská Bystrica. „Určite to bola veľká ľudská škola, ktorá dopadla dobre, a verím, že je inšpiráciou pre mnohých iných ľudí, ktorí sa ocitnú v podobnej životnej situácii,“ ocenila jeho prístup k dopingovej kauze z roku 2017.

Zuzana Čaputová s Matejom Tóthom a trénerom Matejom Spišiakom. Foto - TASR

Matej Tóth je ako riaditeľ Dukly Banská Bystrica zamestnávateľom napríklad aj Petry Vlhovej. „Systém naozaj nie je prehľadný,“ hovorí o zisteniach Národného kontrolného úradu. Nie je však zástancom jedného štátneho športového strediska a je opatrný aj pri zmene systému Teamu Slovakia, ktorý podporuje top športovcov a podporoval aj jeho.

Matej Tóth tvrdí, že nomináciu na riaditeľa Dukly Banská Bystrica od ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) berie ako čisto profesionálnu. „Od politiky sa snažím dávať ruky preč. (…) Poznáme moju históriu, ako som sa popálil na drobnosti,“ pripomenul, ako sa v roku 2019 zapojil do prezidentskej kampane.

Matej Tóth bude novým riaditeľom Vojenského športového centra Dukla. Bývalý chodec a olympijský víťaz vo funkcii od 1. novembra nahradí Romana Benčíka, ktorý Duklu riadil od apríla 2017.

Matej Tóth (uprostred) s Jaroslavom Naďom (vpravo) a Romanom Benčíkom (vľavo). Foto - TASR/Ján Krošlák

Matej Tóth priznal, že v Tokiu to boli jedny z najťažších pretekov, aké absolvoval. „Na štyridsiatich kilometroch som mal pocit, že to nedám, ak by tam nebola tá obrovská motivácia prísť do cieľa,“ povedal po posledných pretekoch svojej kariéry.

Matej Tóth v posledných pretekoch svojej kariéry obsadil 14. miesto na 50-kilometrovej trati v Sappore. Olympijské zlato získal Dawid Tomala z Poľska pred strieborným Nemcom Jonathanom Hilbertom a bronzovým Evanom Dunfeem z Kanady. Michal Morvay prišiel do cieľa na 41. priečke.

Foto – TASR/Martin Baumann

Matej Tóth bol päť kilometrov pred cieľom chôdze na 50 kilometrov sedemnásty s mankom 7:02 min na vedúceho Dawida Tomalu z Poľska. Skupina, ktorá lídra stíha, naňho stráca 3:10 min. (olympics)

Matej Tóth začal v olympijských pretekoch zaostávať. Na 35. kilometri bol šestnásty, na vedúceho Dawida Tomalu mal manko 2:07 min. Tóth stráca 21 sekúnd na skupinu, ktorá stíha osamoteného Poliaka na čele. Michal Morvay strácal 12:05 min a bol na 46. mieste. (olympics)

Matej Tóth je po 25 kilometroch členom vedúcej skupiny, ktorá na 20. kilometri pohltila dovtedajšieho lídra Ja-tunga Lua z Číny. Späť medzi priebežne najrýchlejších sa dostal Yohann Diniz z Francúzska. Michal Morvay je na 50. mieste s mankom 4:11 min. (olympics)

Matej Tóth je aj po 15 kilometroch v čele skupiny favoritov, ktorá stíha priebežného lídra Ja-tunga Lua z Číny, ten má náskok 22 sekúnd. Z čela pretekov odpadol Yohann Diniz (+ 58 s), ktorý mal zrejme žalúdočné problémy. Michal Morvay je na chvoste štartového poľa (+2:05 min). (olympics)

Matejovi Tóthovi patrí po prvých piatich kilometroch deviate miesto v pretekoch na olympijských pretekoch na 50 km v Sappore. Na priebežne prvého Yohanna Diniza (Francúzsko) stráca 34 sekúnd, druhý je Ja-tung Luo (Čína), tretí Havard Haukenes (Nórsko). (olympics)

Začala sa chôdza na 50 km aj s Matejom Tóthom. 38-ročný slovenský reprezentant obhajuje zlato z Ria de Janeiro. Zároveň absolvuje svoje posledné preteky v kariére. Druhým Slovákom v akcii je Michal Morvay. Priamy prenos môžete sledovať na Dvojke.

Slovenský chodec Matej Tóth pred pretekmi povedal, že sa necíti ako najväčší favorit na zisk zlata. „Napočítal by som ich minimálne desať,“ uviedol obhajca olympijskej zlatej medaily v chôdzi na 50 km.

Matej Tóth počas prípravy na olympiádu. Foto - TASR/Milan Kapusta

Do Japonska už pricestovali aj štyria slovenskí chodci. Obhajca olympijského víťazstva na 50 km Matej Tóth si cestu pochvaľoval. „Mal som pohodlie, dokonca sa mi podarilo zaspať. Takisto prvý tréning bol bezproblémový, akoby naň cesta nemala nijaký vplyv. Telo i svaly poslúchali,“ povedal pre web Slovenského atletického zväzu.

Chodec Matej Tóth sa pripravuje na obhajobu zlatej medaily na OH a aj na ukončenie kariéry. „Všetko zažívam naposledy a to ma posúva a motivuje k tomu, aby som dal do toho všetko,“ povedal Tóth.

Matej Tóth absolvoval 20-kilometrovú trať na chodeckých pretekoch v Dudinciach v rámci prípravy na tokijskú obhajobu olympijského zlata na 50 km a výkonom 1:22:14 hod obsadil deviatu priečku. Zvíťazil Eduardo Olivas z Mexika výkonom 1:19:54 h. (tasr)

Matej Tóth bude v sobotu štartovať na 20-kilometrovej trati chodeckých pretekov Dudinská päťdesiatka. Absolvuje ju v rámci prípravy na olympijské hry v Tokiu, kde bude obhajovať zlato na 50 km.

Matej Tóth priznáva, že video s Marošom Šefčovičom počas prezidentskej kampane bola chyba. „Ťažko hovorím nie. Odľahlo mi po voľbách, keď som sa stretol s Robertom Mistríkom a pani prezidentkou Zuzanou Čaputovou,“ hovorí v podcaste Traja o športe.

Matej Tóth je podľa atletického mesačníka Track & Field News najlepší svetový chodec na 50 km v roku 2020. Americký magazín nezostavoval tradičné rebríčkové desiatky v jednotlivých disciplínach, ale po prvý raz od roku 1947 určil len trio najlepších. (atletika.sk)

Matej Tóth sa stal víťazom ankety Atlét roka za rok 2020. Triumfoval v nej už siedmykrát v kariére. Druhý skončil šprintér Ján Volko, tretia prekážkarka Emma Zapletalová.

Petra Vlhová sa druhýkrát za sebou stala Športovkyňou roka, druhý skončil Peter Sagan, tretí Erik Černák. Najlepším kolektívom sú futbaloví reprezentanti. Najlepším paralympionikom sa stal Jozef Metelka, kolektívom curlingová reprezentácia. Medzi legendy zaradili Igora Libu.

Na olympiáde v Paríži 2024 pribudne breakdance, z programu však vypadli chodecká päťdesiatka či C2 vodných slalomárov. „Nie je to o Slovensku, to je konšpirácia,“ hovorí Matej Tóth a vysvetľuje, že ide skôr o orientáciu olympiády na peniaze a komerciu, čo sa mu však nepáči.

Medzinárodný olympijský výbor vyradil z programu OH 2024 v Paríži chôdzu na 50 km, v ktorej získal Matej Tóth zlato v Riu de Janeiro 2016. Zároveň zamietol žiadosti o rozšírenie disciplín na podujatí.

Matej Tóth má 37 rokov, no stále napreduje. Porovnali sme dáta zo sobotnej päťdesiatky s olympiádou v Riu a našli viaceré rozdiely. Zmenila sa činnosť srdca a najzásadnejší posun nastal v efektivite chôdze.

Chodec Matej Tóth presvedčivo splnil limit na budúcoročnú olympiádu v Tokiu. Na Dudinskej päťdesiatke dosiahol čas 3:41:15, čím vytvoril svetový výkon roka. Limit bol 3:50 h.

Foto – TASR/AP

Matej Tóth sa v Dudinciach pokúsi o olympijský limit v chôdzi na 50 kilometrov. Na Dudinskej päťdesiatke, ktoré prebieha pri prísnych opatreniach, potrebuje dosiahnuť čas 3:50 h. Sledovať ho môžete naživo.

Chodecké podujatie Dudinská päťdesiatka by sa malo uskutočniť napriek opatreniam proti šíreniu koronavírusu. Matej Tóth by tak mal mať šancu splniť limit (3:50 h) na budúcoročné olympijské hry.

Chodec Matej Tóth pokračuje v kariére a o rok chce v Tokiu obhajovať olympijské zlato. Svoje rozhodnutie oznámil v živom vysielaní RTVS, ktoré sa venovalo jeho víťazstvu v Riu 2016. (rtvs)

Chodec Matej Tóth vníma odloženie olympiády ako racionálne rozhodnutie. „Pokiaľ ide o moje ambície, už to tak optimisticky a pozitívne nevidím,“ povedal. Po Tokiu 2020 chcel ukončiť kariéru. „V takomto rozpoložení sa nemôžem definitívne rozhodnúť. Musím počúvať aj názory tých, ktorí sú pri mne dlhodobo počas kariéry.“

Chodec Matej Tóth bol na Tenerife, keď sa na ostrove objavili prvé prípady koronavírusu. Po návrate zostal preventívne v domácej izolácii. „Každý musí trochu ubrať zo svojho pohodlia, zvládli sme to bez problémov,“ hovorí v rozhovore.

Chodec Matej Tóth sa o limit na olympiádu do Tokia pokúsi s najväčšou pravdepodobnosťou na francúzskom šampionáte v Giene 22. marca. Pôvodne sa mal zúčastniť deň predtým na Dudinskej päťdesiatke, tú však pre hrozbu koronavírusu zrušili. (saz)

Šíriaci sa koronavírus výrazne ovplyvnil aj chodca Mateja Tótha. Ten mal v pláne plniť olympijské limity do Tokia, no väčšina atletických podujatí musela ustúpiť hrozbe nákazy.

Americký magazín Track and Field News označil Mateja Tótha za najlepšieho chodca desaťročia. Z možných 100 bodov získal 62.

Milan Sedliak prepočítal diétu chodca Mateja Tótha a zistil, že nie je nízkosacharidová. „Nemôžeme povedať, že vytrvalec by mal byť na nízkosacharidovej diéte, ani to nedáva zmysel. Keď beží maratón v tempe pod tri minúty na kilometer, ide primárne na sacharidy,“ povedal.

Matejovi Tóthovi telo dávalo jasne najavo, že na to nemá, zle sa cítil už od prvého kilometra na trati majstrovstiev sveta. „Radšej som odišiel relatívne so cťou po svojich, ako skončiť v nemocnici,“ povedal pre RTVS po tom, ako odstúpil z pretekov v katarskej Dauhe.

Matej Tóth nedokončil MS v chôdzi na 50 km v katarskej Dauhe. Neobjavil sa na medzičase na 29. kilometri, predtým mal črevné problémy. Tóth je majstrom sveta z roku 2015 a olympijským víťazom z roku 2016.

Foto - TASR

Matej Tóth má krízu a klesol na desiate miesto po 25 km na 50-kilometrovej chodeckej trati na MS v Dauhe. Na vedúceho Suzukiho má manko 3:50 min. Mária Katerinka Czaková bola po 20 km na 15. mieste so stratou 3:39 na Liangovú z Číny.

Matej Tóth mal kŕče v bruchu, odskočil si na toaletu a cíti sa lepšie, referuje pre RTVS šéftréner Martin Pupiš. Po 20 km je šiesty na MS v katarskej Dauhe so stratou 2:20 min na vedúceho Suzukiho.

Matej Tóth je tretí po 15 km na MS v chôdzi na 50 km trati, na prvého Suzukiho stráca 45 sekúnd. Mária Katerinka Czaková sa drží v najlepšej desiatke.

Foto - TASR/AP

Na 50 km chodeckej trati na MS v Dauhe sa k vedúcemu Suzukimu pridal Yohann Diniz z Francúzska. Matej Tóth je po desiatich kilometroch tretí s mankom 17 sekúnd na prvého.

Matej Tóth je po piatich km na druhom mieste 50-kilometrových pretekov na MS v katarskej Dauhe. Na prvom mieste je s náskokom desiatich sekúnd Yusuke Suzuki z Japonska. Mária Katerinka Czaková sa tiež drží v popredí.

Na MS v Katare sa začala chôdza na 50 km. K favoritom patrí aj Matej Tóth, majster sveta spred štyroch rokov, pred dvomi rokmi v Londýne neštartoval pre nezrovnalosti v biologickom pase. Na štarte je aj Mária Katerinka Czaková. Vysiela RTVS na webe, od 23.00 aj na Dvojke.

O 22:30 nášho času sa na atletických MS v Dauhe začínajú preteky chodcov a chodkýň na 50 kilometrov so slovenskými reprezentantmi Matejom Tóthom a Máriou Katerinkou Czakovou. Priamy prenos vysiela od 23:00 Dvojka.

Chodec Matej Tóth si vylepšil umiestnenie z MS 2013, po dodatočnej diskvalifikácii strieborného Rusa Michaila Ryžova sa posunul na štvrté miesto. Ryžova diskvalifikovali pre nezrovnalosti v biologickom pase. (atletika.sk)

Matej Tóth pre zranenie zadného stehenného svalu nebude štartovať na pretekoch Európskeho pohára v litovskom Alytuse 19. mája. Je možné, že tohtoročnú súťažnú premiéru zažije až na septembrových majstrovstvách sveta v Dauhe. (saz)

Slovenská atletika má za sebou úspešný rok po všetkých stránkach, bilancuje šéf zväzu Peter Korčok. Postarali sa o tom najmä chodec Matej Tóth so striebornou medailou na ME v Berlíne, kladivár Marcel Lomnický a šprintér Ján Volko.

Matej Tóth sa pre zranenie nepredstaví na nedeľnom 18. ročníku halového mítingu Elán v Bratislave. Štartovať mal na 5000 m, ale pre problémy so stehenným svalom svoju tohtosezónnu súťažnú premiéru musel odložiť.

Nové na Dennikn.sk

09:23Onkologička Mriňáková: Pacientov s nádorom by sme mali operovať do dvoch týždňov, u nás sú to dva až tri mesiace 08:16Výprava na planétu mužov: reportáž z bojov na nultej línii pri Bachmute 08:04Danglár: Zakladateľ pozdravuje 07:49Mečiar, Harabin a Pellegrini 07:32Putin buď verí tomu, čo hovorí, alebo mu došli nápady 06:36Ekonomický newsfilter: Fico zahral maďarskou kartou a získal hlas Forróa pre Pellegriniho 06:31Ráno s NHL: Nastal zvláštny problém. Príbeh špičkového brankára, ktorý v Nashville prekazil prestavbuVčera 22:10Írsko bude mať prvého tiktokového premiéra. V politike začínal bojom za autistického brata (profil týždňa)Včera 20:27Pellegrini o lietadle: Nie je dôležité, kto ho vlastní, pre mňa už vôbec nieVčera 19:58Newsfilter: Korčokovi to zrazu ide, Pellegrini úplne uletelVčera 18:45Tento rok môžu ceny bytov ísť ešte dole, nálada v spoločnosti nie je dobrá, hovorí realitný maklér Čapo (+ podcast)Včera 18:44Údajného teroristu z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď už bol ministrom vnútra Šutaj EštokVčera 18:40Graf dňa: Používatelia Redditu pomohli sociálnej sieti k úspešnému vstupu na burzu, v budúcnosti ju môžu aj potopiťVčera 18:34Láska by nemala byť taká zložitá. Hlavní hrdinovia seriálu Young Royals čelia v závere kyberšikane aj generačnej traumeVčera 17:58Zákazku, ktorá stála miesto riaditeľa, dostal Doprastav. Rýchlostná cesta z Banskej Bystrice sa predĺžiVčera 17:57V záhrade aj v živote bojujeme s vecami, s ktorými vôbec nemusíme bojovať, myslí si záhradná architektka Bieliková a vyberá päť kníh o záhradáchVčera 17:48Pellegriniho luxus: Na kampaň letel miliónovým lietadlom poslanca Náhlika z HlasuVčera 17:37Medveď je opäť predvolebnou témou, vláda chce ústavný zákon o odstrele aj mimoriadnu schôdzuVčera 17:26V prezidentských voľbách ide aj o to, či koalícia ovládne centrálnu bankuVčera 17:25V tejto sezóne sa zranili Vlhová aj ďalšie lyžiarske osobnosti. Tréner Pini má štyri dôvody, pre ktoré sa to dialoVčera 17:11Predčasné penzie prerástli vláde cez hlavu, minister práce Tomáš chystané zmeny tajíVčera 17:11Danglár: PochybnostiVčera 17:01Ženy ťahá za vlasy, búcha po zadku. Tréner Tomáš má milión sledovateľov, no svoje metódy nevysvetľujeVčera 16:58Shooty: StrašidláVčera 16:27Žilinku sa dotkli slová, že prokurátori budú strúhať ceruzky. Ich preradenie vysvetliť nevedelVčera 16:08Pellegriniho deň venovaný Maďarom: Ficova vláda na pomoc vycestovala do Galanty, zabrali aj Forró a GyimesiVčera 15:44Nečakal som takú reakciu na zápas s Dinamom, hovorí Weissov asistent Benkovský, ktorý ho vyzradilVčera 15:43Rakúsky investor skúša vrátiť na Záhorie prežitú ideu obrovských slnečných parkov na ornej pôdeVčera 15:27Slovenský február bol teplotou „najextrémnejší“ mesiac na celej planéteVčera 14:47Sú mladí, prozápadní a odmietajú Smer. S Korčokom však majú problém, dôvodom je Gaza