Župan Ondrej Lunter podporil sobotný dúhový pochod v Banskej Bystrici. „Odmietam stavať otázku práv LGBTI+ ľudí do roviny kultúrnej vojny, pretože to v skutočnosti s tým nemá nič spoločné,“ vysvetlil svoje rozhodnutie.

Peter Pellegrini sa pripojil k výzve banskobystrického župana Ondreja Luntera politikom. Adresovaná je tým, ktorí kandidujú v parlamentných voľbách.

Ak bude ministerstvo zdravotníctva necitlivo škrtať programy v nemocniciach, bude minister zdravotníctva zodpovedný za kolaps, hovorí banskobystrický župan Ondrej Lunter. Už dnes sa dá podľa neho povedať, že skolabovali ambulancie. „Už dnes chýbajú desiatky ambulantných lekárov. To znamená, že ľudia sa nevedia dostať do ambulancie, tak to suplujú v nemocniciach vo svojom regióne.“

V ambulanciách je nedostatok lekárov, na kardiológa čakajú pacienti aj pol roka a ešte dlhšie na detského psychiatra, hovorí banskobystrický župan Ondrej Lunter. Chýbajú podľa neho praktickí lekári pre deti aj dospelých či zubári. „Ich stav sa zhorší, lebo nedostanú preventívnu liečbu či termíny u ambulantného lekára, tak idú s akútnym stavom do nemocnice,“ vraví.

Ondrej Lunter. Foto N - Tomáš Benedikovič

Peter Pellegrini považuje Ondreja Luntera za talent a chce s ním hovoriť o jeho plánoch vo veľkej politike. Nevylúčil, že by sa mohol dostať na kandidátku Hlasu. „Keby bol sociálnym demokratom telom a dušou a chcel by sa stať súčasťou strany Hlas, tak sa mu to kľudne môže stať,“ povedal Pellegrini. (markíza)

Spolupráca krajov s vládou je zlá, vraví nový župan Ondrej Lunter. „Máme množstvo požiadaviek aj žiadostí o rokovanie a nedostávame odpovede. Pán premiér napríklad v septembri ako jediné riešenie kompenzácie nákladov za vysoké ceny energií spomenul ich spoločné obstarávanie. Týždne sme hľadali, kde a kto to organizuje, a nedostali sme sa k žiadnej odpovedi.“

Kampaň v Banskobystrickom kraji bola špinavá, vraví víťaz županských volieb Ondrej Lunter. „Mali sme kampaň, kde sa mohlo povedať absolútne čokoľvek. Aj keď to bolo vyvrátené, mohlo sa to opakovať. No dali sme ľuďom nádej. Ľudia netendujú k extrému preto, lebo by verili, že je to riešenie, ale preto, že sú frustrovaní. Nám sa darí túto frustráciu prekonávať.“

Mám pocit, že je tu akoby hanbou rokovať s Pellegrinim, vraví zvolený banskobystrický župan Ondrej Lunter. „Politika je o dohodách, o vytýčení hraníc a mantinelov. Toto je rada pre predsedov strán, ktorí riešia dilemu, ktorú im mnohí nezávidia – aby jednoducho nakreslili hranice a bavili sa o tom, kde ich koaličný partner môže mať vplyv a kde ho nemôže mať.“

Ondrej Lunter hovorí, že s koalíciou strán a aj s Hlasom ukázali príklad spolupráce, ktorá by mohla fungovať aj na národnej úrovni. „Podpora Hlasu bola významná a som za ňu veľmi vďačný. Mohli sa rozhodnúť aj inak, napríklad že pôjdu so Smerom alebo s Republikou. Nestalo sa to, išli so mnou a boli pevnou súčasťou demokratickej koalície.“

Dnešná volebná debata s banskobystrickým vicežupanom Ondrejom Lunterom bude aj o extrémizme. Diskusia sa začína o 17.00 h v Banskej Bystrici v Záhrade, lístky sú v predaji.

Už zajtra sa koná prvá župná volebná debata Denníka N – v banskobystrickej Záhrade s vicežupanom Ondrejom Lunterom. Moderuje Dušan Mikušovič, debata sa začína o 17.00. Lístky sú v predaji.

Volebná diskusia Denníka N v banskobystrickej Záhrade bude už vo štvrtok o 17.00. Hosťom Dušana Mikušoviča bude vicežupan Ondrej Lunter. Lístky sú už v predaji.

Župná volebná diskusia Denníka N z Banskej Bystrice sa bude na budúci týždeň vo štvrtok v Záhrade. Hosťom Dušana Mikušoviča bude favorit na župana Ondrej Lunter. Lístky sú už v predaji.

Prvá volebná diskusia Denníka N bude na budúci týždeň vo štvrtok 13. októbra v Záhrade v Banskej Bystrici. Hosťom Dušana Mikušoviča bude vicežupan Ondrej Lunter. Lístky sú už v predaji.

Hnutie Sme rodina oznámilo, že podporí Ondreja Luntera v župných voľbách a Jána Noska v primátorských voľbách v Banskej Bystrici. Pôvodne sa hovorilo o tom, že by koaličné hnutie mohlo v Banskobystrickom kraji postaviť vlastného kandidáta na župana, poslanca Igora Kašpera.

Banskobystrický župan Ján Lunter a predstavitelia štyroch rozhodujúcich poslaneckých klubov uviedli, že sú „šokovaní“ nekorektnou kampaňou kandidáta Smeru Adriana Polónyho. Informácie, ktoré Polóny s Robertom Ficom prezentovali vo štvrtok, označili Lunter a poslanci na tlačovke za klamstvá.

Poslanci banskobystrickej župy vyzývajú SAD Zvolen, aby stiahol žalobu, v ktorej žiada 1,6 milióna za neodjazdené kilometre. Firma sa odvoláva na dodatky, ktoré podpísal niekdajší župan Marian Kotleba. Tie stanovovali fixnú cenu za kilometer. SAD Zvolen vedie Adrián Polóny, ktorý nedávno oznámil kandidatúru na post predsedu kraja.

Vedenie Banskobystrického kraja sa zastalo Slovalca a Železiarní Podbrezová, ktoré žiadajú viac peňazí z Environmentálneho fondu. Žiarska hlinikáreň Slovalco hrozí zatvorením v dôsledku vysokých cien energií.

Ondrej Lunter vyčíta svojmu vyzývateľovi vo voľbách župana Adrianovi Polónymu dodatky s Kotlebom a aj to, že Polónyho SAD Zvolen žiada od župy 1,6 milióna eur. Lunter reagoval na Polónyho obvinenia, predsedu predstavenstva SAD Zvolen podporuje Smer.

Medzi stranami, ktoré podporili Ondreja Luntera, cítiť neistotu z podpory od Hlasu. V SaS hovoria, že by radi o tom vedeli vopred. Progresívne Slovensko odkazuje, že si pamätajú, čo robili Žiga, Raši či Saková, a zdôrazňuje, že nie sú v jednej koalícii s Hlasom.

Robert Fico a Peter Pellegrini sú po dnešku výraznými postavami pri voľbe banskobystrického župana. Fico predstavil ako prekvapivého kandidáta Adriana Polónyho, ktorého firma SAD Zvolen platí auto a šoféra predsedovi Hlasu. Pellegrini hovorí, že aj ďalej podporujú vo voľbách Ondreja Luntera.

Eduard Heger je podľa banskobystrického vicežupana a kandidáta na župana Ondreja Luntera slabý premiér. „Mal pred rokom veľké prísľuby, že bude viesť dialóg, hovoril o kultúre úcty, ale, žiaľ, je slabý premiér a nenapĺňa prísľuby, že bude ľudí spájať.“ Igor Matovič takisto podľa neho poškodil samosprávy tým, že im zobral peniaze pri presadzovaní podpory rodiny.

Ondreja Luntera zatiaľ vo voľbách banskobystrického župana podporujú strany SaS, KDH, PS, OKS a Spolu, oznámil dnešný vicežupan. Lunter pri oznámení kandidatúry hovoril, že sa bude uchádzať o čo najširšiu podporu strán, vylúčil Smer a fašistov.

Kandidujem preto, aby sa do kraja nevrátila hanba, povedal Ondrej Lunter pri oznamovaní kandidatúry na banskobystrického župana. Jeho otec Ján v minulých voľbách porazil Mariana Kotlebu, teraz už kandidovať nebude.

Rozhodol som sa nepokračovať, povedal župan Ján Lunter na tlačovke. „Nasadenie, ktoré je potrebné, nemôžem garantovať vzhľadom na svoj vek. Keď budeme robiť odpočet, všetci si povieme, že zmena sa oplatila.“

Ján Lunter, ktorý v roku 2017 porazil Kotlebu, už nebude kandidovať za župana v Banskobystrickom kraji. Do volieb ide jeho syn a vicežupan Ondrej Lunter. Bude sa uchádzať o podporu širokého spektra strán okrem fašistov a Smeru.

Ondrej Lunter. Foto – BBSK

Banskobystrický župan Ján Lunter až po Novom roku oznámi, či bude opäť kandidovať, v hre je aj kandidatúra jeho syna a vicežupana Ondreja Luntera. Lunterovci už teraz hovoria, že nebudú chcieť podporu Smeru, ĽSNS ani Republiky. „Vidíme, že sa tu vytvára front Smeru s extrémom, ktorý naberá na sile, mobilizuje a v niečom môže byť ešte nebezpečnejší ako kotlebovci,“ vraví Ondrej Lunter.

Banskobystrický kraj sa neplánuje ďalej súdiť so SAD Zvolen o platnosť dodatku k zmluve z čias Mariana Kotlebu. Podľa župana Jána Luntera sa všetky spory pokúsia vyriešiť mimosúdne.

Nadšenci železničnej dopravy, podnikatelia, samosprávy aj banskobystrická župa hľadajú spôsob, ako zachrániť Horehronie a ako nedopustiť, aby doprava preťažila juh Chopka tak, ako sa to stalo na severe. Niektorí tam chcú pritiahnuť železničnú dopravu vedenú vzduchom.

Nové švajčiarske električky na Horehroní a vízia projektu koľajovej dopravy vzduchom. Foto N – Ján Krošlák a SkyWay

Banskobystrický samosprávny kraj vyzval farmárov, aby dodávali svoju produkciu pre jedálne, ktoré župa spravuje. „Pol roka po výzve máme desať subjektov, ktoré sa registrujú, a môžeme nimi nahradiť dodávky od reťazcov,“ hovorí vicežupan Ondrej Lunter. Pre farmárov majú vyhradené celkovo štyri milióny eur ročne.

Ján Lunter v Banskej Bystrici zjednotil politické strany na podporu očkovania, pridal sa aj Hlas. V utorok sa spoločne postavili pred kamery v tričkách s nápisom „Som zaočkovaný/Som zaočkovaná“, aby podporili výzvu na zvýšenie povedomia o očkovaní.

SAD Zvolen ignoruje dohodnuté aktivity v rámci Európskeho týždňa mobility, medzi ktoré malo patriť napríklad vydávanie dopravnej čipovej karty zadarmo. Banskobystrický kraj sa preto ospravedlnil verejnosti.

SAD Zvolen dala Banskobystrickému kraju ultimátum do štvrtka na vyplatenie 1,6 milióna eur. „Napriek tomu, že na ich vyplatenie v tejto chvíli neexistuje žiadny právny dôvod,“ dodáva župan Ján Lunter. Podľa firmy vyplatenie „vytvorí vhodnejší predpoklad pre nekonfliktnú spoluprácu“.

Banskobystrický kraj pripravuje trestné oznámenie na SAD Zvolen pre januárové pozastavenie dopravy a podozrenie z vyhrážania sa a zneužívania monopolného postavenia. Župan Ján Lunter vyzýva spoločnosť, aby začala rokovať.

Kotleba o situácii SAD v Banskobystrickom kraji: „Súčasné vedenie zdvihlo dlh kraja o 33 miliónov eur, za mňa autobusy jazdili,“ povedal. Kotleba zároveň povedal, že sporné dodatky, ktoré podpísal, schválili mestskí poslanci, údajne proti nim nenamietal ani mestský kontrolór v Banskej Bystrici.

Príprava súťaže na prímestskú autobusovú dopravu, jej vyhodnotenie a spustenie dopravy novým dopravcom môže župe trvať aj tri roky, upozorňuje riaditeľ Inštitútu verejného obstarávania Jaroslav Lexa.

Viacero samosprávnych krajov čakajú verejné súťaže na prímestských autobusových dopravcov. Prvý bude Trnavský kraj. V žilinskej a banskobystrickej župe pri snahe súťažiť narazili na odpor tradičných SAD-iek.

SAD Zvolen. Foto - TASR

Banskobystrický župan Ján Lunter chce v pripravovaných rokovaniach s SAD Zvolen nastaviť nové právne vzťahy tak, aby reflektovali všetky alternatívy, ktoré môžu nastať po právoplatnosti rozsudku, ktorým súd zrušil Kotlebove dodatky. Informoval o tom s tým, že rokovania by sa mali uskutočniť už na budúci týždeň.

Ondrej Lunter kritizuje 30-dňové lehoty na rozhodovanie aj v mimoriadnych správnych situáciách. „Zákon nemyslel na situácie, keď dopravca nariadenie odmieta prevziať. My nemáme políciu, alebo armádu, ktorá by mohla donútiť druhý subjekt rešpektovať zákon a nariadenie správneho orgánu.“

Vicežupan Ondrej Lunter hovorí, že v právnom štáte by situácia s autobusmi nemohla nastať. „Namiesto toho, aby sa zastal verejného záujmu, zastal sa subjektu, ktorý má monopol a zneužíva pozíciu na trhu, aby si vylepšil svoju ekonomickú situáciu,“ komentuje postoj premiéra Pellegriniho.

SAD Zvolen prijala dohodu s Banskobystrickým krajom, ktorú župa ponúkla už v sobotu. Prímestské autobusové linky v kraji budú od stredy jazdiť bez obmedzení, kým o platnosti dodatkov opäť nerozhodne súd. Firma sa totiž plánuje odvolať.

SAD Zvolen sa v stredu nezúčastní na rokovaní s vedením Banskobystrického kraja. Členovia predstavenstva firmy to oznámili v liste predsedovi kraja Jánovi Lunterovi. (tasr)

Filip Obradovič v Newsfiltri píše, prečo Pellegrini nekoná pri spore v Bystrici rovnako ako pri koronavíruse. „Vinný je v očiach občana v prvom rade ten, kto zodpovedá za to, aby služby v kraji fungovali aspoň do takej miery, na akú boli doteraz zvyknutí. S touto emóciou pracuje Pellegrini a jeho priatelia v SAD Zvolen, a zatiaľ im to vychádza.“

V stredu sa stretnú vedenia Banskobystrického kraja a SAD Zvolen a je šanca, že sa definitívne vyrieši problém s prímestskou autobusovou dopravou. Uviedol to podpredseda kraja Ondrej Lunter.

Právny zástupca Banskobystrického kraja Andrej Leontiev vidí tri scenáre sporu so zvolenskou SAD-kou. Kraj a firma uzavrú dočasnú zmluvu alebo SAD-ke prevádzku autobusov prikáže kraj či súd.

Andrej Leontiev. Foto - TASR

Peter Pellegrini odmieta väzby na SAD Zvolen. „Mňa z toho vynechajte, je to účelové pošpinenie strany a mňa pred voľbami, nemám s tým nič spoločné.“ Prečo kraju nepomohol? „Načo by som do toho vstupoval, keď primátori a starostovia boli schopní sa dohodnúť?“

Newsfilter: Pellegrini sa správa ako bezočivý majiteľ firmy, ktorému chce Lunter prekaziť biznis. Intenzita Pellegriniho nevyberaných útokov na adresu Lunterovcov vo vedení kraja ukazuje, že celý problém berie až nezvyklo osobne, píše Filip Obradovič.

Autobusy v Banskobystrickom kraji v pondelok vypravia podľa platných cestovných poriadkov. Ide o dočasné riešenie, na ktorom sa župa dohodla so starostami, primátormi a regionálnymi združeniami miest a obcí.

SAD Zvolen nepovažuje rokovania s Banskobystrickým krajom za aktuálne. Firma uviedla, že zatiaľ neeviduje na účte platby za záväzky kraja.

Mesto Banská Bystrica vystaví už dnes spoločnú objednávku na dopravu pre všetky obce združené v Banskobystrickom regionálnom združení obcí. Objednávka za 70-tisíc eur pokryje plynulú dopravu v celom rozsahu na približne šesť dní.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinovVčera 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšieVčera 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaVčera 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa