MediaBrífing

Členom Rady RTVS sa nepáčilo, že v televíznych správach odzneli kritické slová režiséra Petra Bebjaka o situácii na Slovensku, ktoré predniesol na odovzdávaní cien Český lev. „Toto je z môjho pohľadu absolútne zneužitie verejnoprávneho priestoru nevhodným spôsobom,“ povedal predseda rady Igor Gallo. Šéfka spravodajstva Mária Hlucháňová povedala, že rada má v kritike pravdu, všíma si MediaBrífing.

Konšpiračný časopis Extra plus robí kampaň Petrovi Pellegrinimu a útočí na Ivana Korčoka. Ľudia ho dostávajú zadarmo do schránok; redakcia neodpovedá, kto to platí. Hlas tvrdí, že s tým nemá nič spoločné.

Zlým znamením pre slobodu médií na Slovensku je návrat Roberta Fica, uvádza vo výročnej správe platforma Rady Európy na ochranu žurnalistiky. Dokument kritizuje, že koaliční politici odmietajú odpovedať na otázky vybraných médií, informuje MediaBrífing.

Až 29 percent populácie Slovenska žije v mediálnych púšťach alebo na ich hrane. Znamená to, že žijú v okresoch, v ktorých dianie spravodajsky nepokrývajú takmer žiadne regionálne noviny, online portály či lokálne televízie a rádiá, všíma si MediaBrífing.

Žaloba Elona Muska na spoločnosť OpenAI a jej šéfa Sama Altmana vyzerá ako PR súboj o to, kto je najetickejším a najzodpovednejším hráčom v segmente umelej inteligencie. „Firma OpenAI z tejto pomyselnej súťaže pred rokmi dobrovoľne odstúpila. A Musk má také charakterové chyby, že sa do súťaže ani nemôže prihlásiť,“ reaguje MediaBrífing.

Online násilie páchané na novinárkach je podľa odborníkov jednou z najvážnejších hrozieb pre slobodu tlače. „Neohrozuje len kariéru, zdravie a spokojnosť novinárok, ale má vplyv aj na právo verejnosti na prístup k informáciám a potláča snahy o rodovú rovnosť v médiách. Aj preto môže prispieť k erózii demokracie,“ upozorňuje MediaBrífing.

Novinári a novinárky občas potrebujú pauzu, ale kvalitné médiá nikam neodchádzajú, píše Filip Struhárik v MediaBrífingu. „Novinári musia zniesť väčšiu mieru verejnej kritiky, ale nie sú povinní znášať agresivitu a vyhrážky,“ píše v súvislosti s útokmi na novinárku Zuzanu Kovačič Hanzelovú.

Organizácia Demagog.sk bude od marca robiť fact-checking na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. To však neznamená, že pred prezidentskými voľbami bude u nás pôsobiť viac overovačov faktov, vysvetľuje newsletter MediaBrífing.

Dnes začína platiť nová európska regulácia internetu, Slovensko na to ešte nie je pripravené. Čaká sa na zmenu zákona, ministerstvo kultúry navrhuje jeho účinnosť až od 1. septembra, informuje MediaBrífing.

Spoločnosť Meta nebude proaktívne odporúčať politický obsah na svojich sociálnych sieťach Instagram a Threads. Zmena sa netýka len politikov, ale aj médií, aktivistov a bežných používateľov. „Nové pravidlá sa môžu dotknúť vlastne kohokoľvek, pretože nie je jasné, čo všetko budú sociálne siete považovať za politický obsah,“ vysvetľuje MediaBrífing.

Hoci sa ľuďom nepáči nenávistný obsah na sociálnych sieťach, podľa väčšiny by nemal byť skrytý alebo inak regulovaný. Jedinou výnimkou je, keď príspevky obsahujú aj vyhrážanie, vyplýva to z novej štúdie, o ktorej píše MediaBrífing.

Tucker Carlson urobil nekritický rozhovor s Putinom, nereagoval na jeho lži a manipulácie, smial sa na jeho vtipoch. No niektorí slovenskí novinári tohto amerického moderátora aj tak obdivujú. „Prezentovať sa ako odvážne médium hľadajúce pravdu a zároveň obdivne vzhliadať k propagandistovi Carlsonovi, to dá chrbtici zabrať,“ píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Každé dva týždne zanikne v USA pätoro lokálnych novín. V dôsledku toho žije zhruba polovica Američanov v takzvanej spravodajskej púšti, kde majú len veľmi obmedzený prístup k správam o ich meste a regióne, informuje MediaBrífing.

Ivan Korčok je na sociálnych sieťach úspešnejší ako Peter Pellegrini. V januári mal Korčok na Facebooku 306-tisíc interakcií, Pellegrini 230-tisíc. Na Instagrame má Korčok až 12-krát viac interakcií ako jeho hlavný súper v prezidentských voľbách, informoval MediaBrífing.

Vplyvné americké médiá hromadne prepúšťajú, podľa odhadu prišlo o prácu v januári viac ako 500 novinárov. Analytik Ezra Klein varuje, že problém majú najmä stredne veľké redakcie. „To je katastrofa pre žurnalistiku – a pre čitateľov,“ cituje ho newsletter MediaBrífing.

David Púchovský, autor nového projektu na odhaľovanie dezinformácií, je zároveň asistentom poslanca Jaroslava Spišiaka (PS). „Pre nový projekt tak bude mimoriadne náročné – a vlastne aj nemožné – vyhýbať sa konfliktom záujmov,“ píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Až 41 % najpopulárnejších príspevkov na Facebooku bolo vlani o politike, na Instagrame je to desaťkrát menej. „Kým na Facebooku sa politike takmer nedá vyhnúť, na Instagrame – pokiaľ ju človek sám nesleduje – je pomerne okrajovou témou,“ píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Rádio Expres testuje moderátora vytvoreného umelou inteligenciou. „Nerobíme experimenty s umelou inteligenciou preto, aby sme nahradili moderátorov. AI nám ponúka nové možnosti a príležitosti. Môžeme robiť veci, ktoré by bez AI neboli možné alebo by ich realizácia bola neefektívna,“ vraví programový riaditeľ Rastislav Bečaver.

Najpopulárnejším slovenským politikom na Facebooku bol vlani s veľkým náskokom Robert Fico. Na ďalších miestach sa umiestnili Milan Uhrík, Tomáš Špaček a Milan Mazurek z hnutia Republika. Na Instagrame dlhodobo dominuje prezidentka Zuzana Čaputová, informuje MediaBrífing.

Vláda by namiesto rozdelenia RTVS na samostatnú televíziu a rozhlas mohla zvýšiť kompetencie pre Radu RTVS. „Ak majú mať členovia rady väčšie kompetencie, mali by sa zvýšiť aj nároky – na ich odbornosť a na spôsob, ako sú volení,“ píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj ukázal tri varianty, ako by mohlo verejnoprávne médium ďalej fungovať. Buď sa zachovajú všetky štyri televízne kanály, alebo sa v apríli zlúčia stanice :24 a Šport. Treťou možnosťou je zrušiť športový kanál hneď po letnej olympiáde. Rozhodnutie môže padnúť v najbližších dňoch, informuje MediaBrífing.

Bulvár pri opisovaní brutálnej vraždy 48-ročnej Patrície v bratislavskom Ružinove neraz skĺzol k pozitívnemu vykresľovaniu podozrivého a obviňovaniu obete. „Spôsob, ako o tejto téme médiá informujú, ovplyvňuje názory verejnosti, ale aj to, ako politici a zodpovedné inštitúcie problém riešia,“ píše Filip Struhárik.

Andrej Danko v stredu ukončil tlačovú besedu po kritických otázkach reportérky Markízy. „S novinármi ako vy sa odmietam baviť,“ povedal a odišiel. Zároveň poskytol hodinový rozhovor pre dezinformačné rádio Infovojna, kde nečelil jedinej kritickej otázke. „S takýmito ‚novinármi‘ sa Danko rád rozpráva. Takýchto novinárov chce nová garnitúra finančne podporiť, lebo im je vďačná,“ napísal Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Európsky parlament chce nové pravidlá, ktoré budú rieši návykovosť digitálnych platforiem. „Žiadna sebadisciplína nemôže poraziť triky Big Tech, poháňané armádami dizajnérov a psychológov, aby vás prilepili na obrazovku. Ak nebudeme konať teraz, bude to mať vplyv na duševné zdravie a vývoj mozgu budúcich generácií,“ povedala holandská europoslankyňa Kim Van Sparrentak.

Dezinformačné médiá môžu dostať finančnú pomoc od štátu. „Súčasné vládne strany by bez pomoci alternatívnych médií neboli tam, kde sú,“ priznal Lukáš Machala, ktorý je pravou rukou ministerky kultúry. Podľa neho by sa mal štát týmto médiám odmeniť. Získať by mohli zdroje z verejných fondov alebo reklamu od štátnych firiem.

Google predstavil svoj doposiaľ najväčší AI model s názvom Gemini. Rozumie textu, obrázkom, videu aj audiu a pre verejnosť bude dostupný na budúci rok, informuje MediaBrífing.

Súčasné obavy z účinkov umelej inteligencie na šírenie dezinformácií môžu byť prehnané. AI nezvýši dopyt ľudí po dezinformáciách, ich väčšie množstvo tak bude mať len obmedzený vplyv, píše MediaBrífing.

Tento týždeň bola zverejnená žaloba na spoločnosť Meta, ktorú podali viac ako tri desiatky amerických štátov. Tvrdí, že sociálne siete Facebook a Instagram poškodzujú duševné zdravie detí. Z dokumentu vyplýva, že firma o škodlivosti svojich platforiem vedela, informuje MediaBrífing.

Redaktorka Miriam Šramová sa stala asistentkou poslanca Ivana Ševčíka, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke SNS. Problém v tom nevidí a ďalej robí servilné rozhovory s koaličnými politikmi. Od augusta len tri percentá jej respondentov tvorili členovia dnešnej opozície, informuje MediaBrífing.

Pre Slovenské národné noviny píše o politike Matej Mindár, ktorý je novým asistentom poslanca Romana Michelka (SNS). V ostatnom vydaní novín mal článok o zložení novej vlády, čitatelia na jeho konflikt záujmov neboli upozornení. Redakcia tvrdí, že uzávierka článku bola ešte predtým, ako sa Mindár stal poslancom, no dátumy v tejto obhajobe nesedia.

Najväčší americký vydavateľ novín má prvého „Taylor Swift reportéra“ – teda novinára, ktorý bude informovať výlučne o tejto speváčke. Prácu získal televízny novinár Bryan West, ktorý sa označuje za fanúšika speváčky. V novinárskych kruhoch to vyvolalo debatu, či dokáže byť objektívny.

Markíza tento týždeň opäť ukázala, že je pri presadzovaní svojich záujmov nekompromisná. Televízia odstúpila od zmlúv s operátormi Antik a DSi Data, a to len preto, že jej kanály neboli súčasťou všetkých balíčkov, ktoré operátori predávali, vysvetľuje MediaBrífing.

Facebooku a Instagramu hrozí, že nebudú môcť v Európe sledovať svojich používateľov za účelom lepšieho cielenia reklamy, rozhodol o tom Európsky výbor pre ochranu údajov. Firma chce preto ponúknuť predplatné, vďaka ktorému budú mať ľudia sociálne siete bez reklám. Regulátorom sa však takéto riešenie nepáči, píše MediaBrífing.

Google, Meta či OpenAI súhlasili s tým, aby regulačné úrady mohli testovať ich najnovšie produkty umelej inteligencie ešte pred ich zverejnením. Tohtotýždňový samit v Británii však poukazuje aj na nesúlad medzi krajinami v tom, ako by mali vyzerať medzinárodné pravidlá pre umelú inteligenciu, informuje MediaBrífing.

Spoločnosť Meta začína ponúkať platené verzie Facebooku a Instagramu, ktoré budú bez reklám. Je to len ďalší krok vo veľkom právnom spore, ktorý je oveľa zaujímavejší a dôležitejší ako to, koľko ľudí si sociálne siete nakoniec predplatí, píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Robert Fico avizoval zavedenie zákona o zahraničných agentoch. Ten má byť namierený proti mimovládnym organizáciám, ale ak bude vláda chcieť, môže zákon napísať tak, aby sa „zahraničnými agentmi“ stali aj niektoré médiá, upozorňuje MediaBrífing.

Nebude prekvapením, ak nová vláda pridelí dotácie alebo štátnu reklamu dezinformačným médiám, píše Filip Struhárik v MediaBrífingu. „Už pár tisíc eur môže byť pre konšpirátorov odmenou za podporu názorovo blízkych politikov. Peniaze im takisto môžu pomôcť rozšíriť aktivity a publikovať ešte viac štvavých a manipulatívnych textov.“

Spísali sme osem spôsobov, ako môže Ficova vláda ublížiť médiám. Okrem ovládnutia verejnoprávnych médií môže skúsiť obsadiť aj mediálneho regulátora. Prijať môže tiež škodlivé zmeny legislatívy a politici môžu šikanovať novinárov žalobami.

Ak budú koaliční poslanci dávať exkluzívne informácie konšpirátorom, nebude to nič strašné. „Problémom môžu byť skôr koordinované kampane politikov a dezinfowebov namierené proti konkrétnym žurnalistom či médiám. Konšpirátori sa k takýmto atakom bez váhania pridajú, už v nich majú prax,“ píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Ako budú fungovať médiá, ak ich bude nová vláda bojkotovať: novinári si poradia, dobré články a reportáže totiž nevznikajú vďaka komentárom politikov. A konšpirátorom nepomôže ani spolčenie sa s vládnou mocou, pretože v skutočnosti nerobia žurnalistiku, píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Policajný prezident Štefan Hamran chce zefektívniť vyšetrovanie trestných činov namierených proti novinárom. Od 1. septembra zriadil na každom krajskom riaditeľstve polície kontaktné miesto, ktoré má tieto prípady riešiť. 

Ženský časopis Emma urobil veľký rozhovor s Tomášom Drahošom, ktorý vystupuje pod menom Tomy Kotty a ktorý zbil svoju expriateľku Ráchel Karnížovú. „Násilník v ňom nečelil kritike, ale skôr súcitu redaktorky,“ píše Filip Struhárik. 

Protimonopolný úrad neposudzoval, či Penta môže kúpiť denník Nový Čas, hoci už vydáva konkurenčné noviny Plus 1 deň, píše MediaBrífing. Situácia by bola iná, ak by už v EÚ platilo nariadenie o slobode médií. Podľa neho by mala vláda zaviesť pravidlá na preskúmanie mediálnych transakcií. 

Pomocou umelej inteligencie sa v USA podarilo zvýšiť počet ľudí, ktorí si prečítali informácie o vakcínach proti covidu-19 a dali sa zaočkovať, všíma si MediaBrífing. Reklamy, ktoré boli personalizované pomocou umelej inteligencie, dosiahli o 24 percent viac konverzií ako reklamy v kontrolnej vzorke, ktoré fungovali bez podpory AI.

Robert Fico povedal, že chce mať „príjemné vzťahy“ s novinármi, no zrejme má na mysli len tie médiá, o ktoré sa môže oprieť. „A predvolebná kampaň ukázala, že na viaceré dezinformačné kanály sa môže spoľahnúť,“ píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Robert Fico a ďalší politici Smeru boli pred voľbami najväčšími šíriteľmi útokov na novinárov a médiá, vyplýva to z analýzy Investigatívneho centra Jána Kuciaka. Najčastejšie politici spomínali novinárku Denníka N Moniku Tódovú, útočili aj na moderátorov politických diskusií.

Spoločnosť TrustLab merala rozšírenie dezinformácií na online platformách. Najhoršie skončil Twitter, nasleduje Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn a najlepšie skončil YouTube, informuje MediaBrífing.

Dve tretiny ľudí zdieľajú príspevok na sociálnych sieťach, hoci boli vystríhaní pred jeho nepravdivosťou, ukázali to najnovšie dáta od Facebooku, Instagramu a TikToku. „Kvalitná práca fact-checkerov a zdanlivo efektívny nástroj upozorňujúci na lži majú len obmedzený vplyv,“ píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

MediaBrífing opisuje, čo chcú politické strany robiť s médiami: Progresívne Slovensko chce zastaviť štátnu reklamu na dezinformačných weboch, Republika navrhuje kontrolu spisovnej slovenčiny a plánuje regulovať, kto chodí do politických diskusií. Smer, Hlas a SNS majú vo svojich programoch len veľmi nekonkrétne sľuby.

OĽaNO navrhuje zákon, ktorý by zakázal krížové vlastníctvo médií a subjektov v oblasti zdravotníctva. Igor Matovič sa tak snaží pritlačiť na Pentu. Jej vydavateľstvo dlhodobo útočí na OĽaNO, podporuje Smer a Hlas a publikuje skrytú reklamu na podnikanie Penty v zdravotníctve, píše MediaBrífing.

Nové na Dennikn.sk

18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s Harabinom 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatí 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedá 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživné 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братья 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať) 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničí 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenila 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiť 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie? 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom území 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa) 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatier 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončil 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch  12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom 10:57Otec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike? 10:47Ako to číta Ivan Mikloš: Politika víťazí nad ekonomikou v USA aj na Slovensku. Je tu jeden zásadný rozdiel 09:23Onkologička Mriňáková: Pacientov s nádorom by sme mali operovať do dvoch týždňov, u nás sú to dva až tri mesiace 08:16Výprava na planétu mužov: reportáž z bojov na nultej línii pri Bachmute