Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu, aby nevytváral prekážky dodávkam jedla do Pásma Gazy a nespôsoboval hladomor. Stalo sa tak na podnet Juhoafrickej republiky, podľa ktorej Izrael pácha v pásme genocídu. (ijc)

Palestínska autonómia oznámila, že zostavila nový vládny kabinet. Deje sa tak v čase, keď dlhoročný predseda palestínskej samosprávy na okupovanom Západnom brehu Mahmúd Abbás čelí výzvam, aby svoju vládu reformoval.

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici Šífa v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu. Tí sa podľa Izraela zabarikádovali na urgentnom príjme nemocnice, odkiaľ viackrát vybehli a začali strieľať na vojakov.

Korčok ma nahneval výrokmi o Gaze, ale voliť ho budem, hovorí komik Matej Makovický. Podobný názor má aj hudobník Jonatán Pastirčák. „Dôležitejšie je, že nás nebude približovať k Rusku,“ rozpráva. Počúvali sme názory voličov, pre ktorých je dôležitý postoj k izraelsko-palestínskemu konfliktu.

Írsko sa pridá k súdnemu podnetu, ktorý podala Juhoafrická republika v Haagu na Izrael. Tvrdí v ňom, že činy Izraela majú charakter genocídy, pretože sú páchané s konkrétnym zámerom zničiť Palestínčanov v Gaze.

Hovorili sme s voličmi, ktorí by mali patriť do tábora Ivana Korčoka, ale vyčítajú mu výroky o izraelsko-palestínskom konflikte. Lucii prekáža, že z jej pohľadu len vlažne kritizoval operáciu v Gaze. „Pellegriniho určite voliť nebudem. Najčistejšie riešenie pre mňa bude hodiť do urny prázdnu obálku,“ hovorí.

Španielske vojenské lietadlá zhodili Palestínčanom v Pásme Gazy 26 ton humanitárnej pomoci. Operáciu koordinovali s Jordánskom, spolufinancovala ju EÚ. Madrid zároveň vyzval Izrael, aby otvoril pozemné hraničné priechody a zabránil hladomoru na izolovanom území. (reuters)

Zrušením návštevy v USA sme chceli vyslať odkaz Hamasu, vyhlásil Benjamin Netanjahu. Podľa izraelského premiéra je palestínske hnutie presvedčené, že medzinárodný tlak po najnovšej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN zabráni Izraelu dosiahnuť jeho hlavné ciele – oslobodiť rukojemníkov a zničiť Hamas v Pásme Gazy.

Po krachu posledného kola rokovaní v Katare už Izrael nie je ochotný urobiť ďalšie ústupky Hamasu a po 12. apríli chystá inváziu do Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vtedy sa končí trojdňový moslimský sviatok íd al-fiter. S odvolaním sa na egyptské zdroje o tom informoval libanonský denník Al-Akbar blízky Hizballáhu.

Hamas spochybňuje informácie o zabití svojho tretieho najvyššie postaveného muža Marvána Ísu. Jeho zabitie oznámila izraelská armáda ešte minulý utorok, neskôr ho potvrdil aj Biely dom.

Počas raketového útoku v severnom Izraeli zomrel 25-ročný muž. Libanonský Hizballáh uviedol, že na prihraničné mesto Kirjat Šmona zaútočil desiatkami rakiet v reakcii na izraelský útok na libanonskú dedinu Hibbáríja, kde zomrelo viacero ľudí. (toi)

Izrael potvrdil smrť muža, ktorého vlani zavliekli v skupine rukojemníkov do Pásma Gazy. Ide o 35-ročného Uriela Barucha. Izrael sa domnieva, že v Gaze ich zostáva ešte približne 130.

Izrael sa rozhodol stiahnuť svojich vyjednávačov z Dauhy, pretože sprostredkované rokovania o prímerí v Pásme Gazy uviazli na mŕtvom bode v súvislosti s požiadavkami palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.

Izraelská armáda oznámila, že sa jej podarilo eliminovať Marwána Ísu, zástupcu veliteľa ozbrojeného krídla palestínskeho hnutia Hamas. Ísa zomrel pred dvoma týždňami.

Väčšina Izraelčanov považuje výkon premiéra Netanjahua od začiatku vojny v Pásme Gazy za nedostatočný. Podľa prieskumu Izraelského inštitútu pre demokraciu sú medzi Izraelčanmi obľúbenejší náčelník generálneho štábu izraelskej armády aj minister obrany.

Medzinárodné organizácie musia byť schopné doručovať humanitárnu pomoc do Pásma Gazy bez prekážok, povedala nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock pri návšteve Izraela.

V snahe vyloviť letecky zhodenú humanitárnu pomoc pri pobreží Pásma Gazy sa utopilo 12 ľudí, informovali zdravotnícke úrady v Gaze ovládané hnutím Hamas.

Osobitná spravodajkyňa OSN pre okupované palestínske územia označila izraelskú ofenzívu v Gaze za genocídu a vyzvala krajiny, aby preto na Izrael uvalili sankcie a zbrojné embargo. Izraelská diplomatická misia v Ženeve jej obvinenia odmietla.

Izrael uskutočnil v Libanone najhlbšie vzdušné údery od začiatku vojny v Pásme Gazy. Podľa libanonských médií útočil neďaleko severovýchodného mesta Baalbek, viac ako 110 kilometrov od izraelskej hranice.

Tlak USA na Izrael sa stupňuje. Vysvetľujeme, prečo prijatá rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN tak veľmi naštvala Netanjahua. Rezolúcia vyzýva na okamžité ukončenie bojov v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov. Ani jedna strana to však nechce spraviť.

Izrael v Pásme Gazy za posledný deň zosilnil letecké údery a zasiahol vyše 60 cieľov – podľa denníka Haarec aj obytný dom v Rafahu, v ktorom zomrelo 18 ľudí vrátane deviatich detí.

USA sa nedomnievajú, že sa Izrael počas bojov v Pásme Gazy dopustil genocídy. Nemenovaný predstaviteľ vlády to povedal agentúre AFP v reakcii na správu osobitnej spravodajkyne OSN pre okupované palestínske územia Francescy Albaneseovej. Podľa nej izraelská ofenzíva rozsahom a spôsobom vykonania nesie znaky genocídy.

Palestínčania aj štátnici mnohých krajín sveta ocenili rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzýva na okamžité prímerie v Pásme Gazy. Izraelskí predstavitelia ju kritizujú za to, že nepodmieňuje prímerie prepustením izraelských rukojemníkov.

Nemecko obnovilo platby Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA). Priamo do Pásma Gazy však peniaze zatiaľ nepôjdu. (čtk)

Izrael tvrdí, že jeho bezpečnostné zložky zabránili pokusu o prepašovanie množstva zbraní z Iránu na okupovaný Západný breh. Izraelské tajné služby odhalili plán pašerákov počas výsluchov zadržaných Palestínčanov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zrušil plánovanú návštevu vo Washingtone na protest proti rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzýva na okamžité prímerie v Pásme Gazy. Tá prešla vďaka tomu, že Spojené štáty nevyužili právo veta.

Pre izraelsko-palestínsky konflikt sa hľadá náhradné dejisko budúcoročných ME v gymnastike. Pôvodne sa mali konať v izraelskom Tel Avive. Záujemcovia o usporiadanie majú na prihlásenie sa iba necelý mesiac, konkrétne majú čas do 23. apríla. (dpa, tasr)

Bezpečnostná rada OSN prvýkrát od začiatku vojny v Gaze schválila rezolúciu vyzývajúcu na prímerie, trvať má do konca ramadánu, teda do 9. apríla. Spojené štáty sa pri hlasovaní zdržali a nevyužili veto.

Šéf OSN António Guterres povedal, že narastá medzinárodná zhoda na potrebe oznámiť Izraelu, že v Gaze je nutné prímerie a že invázia do Rafahu by spôsobila humanitárnu katastrofu. Do Rafahu sa pred bojmi uchýlilo viac ako milión Palestínčanov.

Donald Trump vyhlásil, že len blázon by nereagoval na útok zo 7. októbra rovnakým spôsobom ako Izrael. Americký exprezident doteraz k izraelskej ofenzíve v Gaze len opakoval, že Hamas by na Izrael nikdy nezaútočil, keby bol stále v Bielom dome.

Agentúra OSN pre palestínskych utečencov uviedla, že Izrael jej definitívne zakázal dodávať pomoc na sever Pásma Gazy. Podľa nej to urobil bez udania dôvodu. Izrael sa k vyhláseniu zatiaľ nevyjadril. V celej Gaze hrozí hladomor.

Emmanuel Macron varoval Izrael pred núteným presunom ľudí z Rafahu, podľa neho by išlo o vojnový zločin. Francúzsky prezident tiež odsúdil oznámenia Izraela o zabratí 800 hektárov územia v okupovanom Predjordánsku pre nové osady.

Izraelská armáda oblieha v Pásme Gazy ďalšie dve nemocnice, žiada ich evakuáciu. Lekárske tímy v týchto zariadeniach zostali pod ťažkou paľbou, tvrdia palestínske úrady. Na severe pásma medzitým pokračuje už siedmy deň vojenská operácia v najväčšej nemocnici v oblasti Šífa. (reuters)

Cestná doprava je jediným účinným spôsobom, ako doručovať viac pomoci do Pásma Gazy, vyhlásil António Guterres. Generálny tajomník OSN počas návštevy Egypta vyzval Izrael, aby odstránil posledné prekážky pre dodávky pomoci na toto územie, kde hrozí hladomor. (reuters)

Izrael v palestínskej nemocnici Šífa zadržal 480 členov Hamasu či Islamského džihádu. Izraelskí vojaci vstúpili do zariadenia v pondelok, odvtedy prehľadávajú komplex, ktorý je podľa nich napojený na podzemné tunely a slúži ako základňa pre Hamas. (toi)

Izraelská armáda popiera tvrdenia Hamasu, že strieľala do civilistov čakajúcich na humanitárnu pomoc na severe Pásma Gazy. Podľa militantnej skupiny pri incidente zomrelo 19 ľudí, jej tvrdenie však nemožno nezávisle overiť.

Hamas tvrdí, že pre nedostatok liekov a potravín zomrel izraelský rukojemník v Pásme Gazy. Tvrdenie militantnej skupiny však nemožno nezávisle overiť. V izraelských mestách medzitým demonštrovali tisíce ľudí za prepustenie zajatcov.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac vyhlásil, že OSN sa pod vedením generálneho tajomníka Antónia Guterresa stala protiizraelskou organizáciou. „Pod jeho vedením sa z OSN stala antisemitská a protiizraelská organizácia, ktorá chráni a podporuje teror,“ vyhlásil.

Tisíce nákladných áut s humanitárnou pomocou na egyptskej strane hranice s Pásmom Gazy, kde ľudia hladujú, je morálna nehoráznosť, povedal to generálny tajomník OSN António Guterres pri návšteve hraničného priechodu Rafáh.

Izrael v rámci operácie v nemocnici Šífa v Gaze zabil vyše 170 palestínskych ozbrojencov a ďalších zhruba 800 zadržal na výsluch, informovala izraelská armáda. Operácia pokračuje už šiesty deň.

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotu navštívi hranicu Pásma Gazy a Egypta. Oznámil to po tom, ako Izrael potvrdil svoj úmysel zaútočiť na neďaleké palestínske mesto Rafah aj bez podpory USA.

Hlasovanie v Bezpečnostnej rade OSN o novom návrhu na prímerie v Pásme Gazy bolo odložené na pondelok. Pôvodne sa malo hlasovať v sobotu.

USA predstavia Izraelu alternatívy, ako eliminovať Hamas bez toho, aby bolo nutné podniknúť inváziu do Rafahu na juhu Pásma Gazy. Uviedol to bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby s tým, že pozemná invázia do Rafahu by bola katastrofou.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken povedal, že Izraelu hrozí prehĺbenie medzinárodnej izolácie, ak vykoná vojenskú ofenzívu v Rafahu. Blinken sa dnes stretol s Benjaminom Netanjahuom, ktorý mu odkázal, že Izrael je odhodlaný vyslať svojich vojakov do Rafahu aj za predpokladu, že v tom nebude mať americkú podporu.

Izrael otvoril nový priechod pre prepravu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Podľa izraelského predstaviteľa sú dodávky potravín na toto územie dostatočné a nehrozí tam hladomor, ako na začiatku týždňa varovali agentúry OSN. Podľa Izraela predstavuje problém zle organizovaná distribúcia pomoci.

Izrael je odhodlaný vyslať svojich vojakov do Rafahu v Pásme Gazy aj za predpokladu, že v tom nebude mať americkú podporu. Povedal to izraelský premiér Netanjahu americkému ministrovi zahraničia Blinkenovi.

Bezpečnostná rada OSN neschválila americký návrh rezolúcie vyzývajúci na prímerie v Gaze. Rusko aj Čína hlasovali proti, informujú agentúry.

Osamelý palestínsky strelec ráno začal paľbu na izraelský minibus na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Niekoľkohodinová naháňačka za útočníkom sprevádzaná prestrelkami s izraelskými bezpečnostnými zložkami si vyžiadala najmenej sedem zranených.

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici Šífa v Gaze zabila už približne 150 palestínskych ozbrojencov a stovky ďalších členov radikálnych hnutí Hamás a Islamský džihád zadržala, vrátane niekoľkých veliteľov a dôstojníkov. Rozsiahla razia pokračuje piaty deň.

Samit EÚ vyzval na okamžitú humanitárnu pauzu vedúcu k udržateľnému prímeriu v Pásme Gazy. Európska rada tiež nalieha na izraelskú vládu, aby nepodnikala pozemnú operáciu v Rafahu, ktorá by zhoršila už aj tak „katastrofálnu“ situáciu v oblasti.

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSVčera 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyVčera 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politikuVčera 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončilVčera 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch Včera 12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na UkrajineVčera 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizovalVčera 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebouVčera 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincovVčera 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu